返回列表 發帖
見到 903 個三甲真係懷疑人生,三首都係屎嚟 lol
賴爽 發表於 2020-2-29 11:18

拼命無恙好啱最近聽啊

中文歌曲龍虎榜@2020/02/29
RK LW Songs           Singers
01 06 零分        JUDE曾若華*
02 05 附近的人      Yellow!*
03 07 無得比       余香凝*
04 04 我說不可以     洪嘉豪
05 01 本能寺       陳柏宇
06 02 愛斯基摩人之吻   馮允謙
07 08 仙水        羅力威
08 10 你可能未必不喜歡我 許廷鏗
09 19 善良        謝霆鋒
10 NE 我知道       劉德華
11 18 阿茲與海默     黎曉陽
12 12 約你跳舞      應智越
13 14 本相        浠彤
14 15 喜劇收場      洪卓立
15 20 耳仔軟       施匡翹
16 NE 正式開始      陳卓賢*
17 NE 親愛的巨人     林欣彤
18 NE Mad        AGA江海迦
19 NE 孤獨的對岸     林奕匡*
20 NE 日光        梁釗峰 / 陳仕燊

6NE

XX 03 一天多一點     姜濤
XX 09 未知道       陳健安
XX 11 路徑        雷同二友
XX 13 同根        李榮浩
XX 16 玩具成熟時     吳業坤
XX 17 你喜歡說謊     HANA菊梓喬

評分人數

約你跳舞真係好襟聽
https://youtu.be/-cDq9maci4w
第十三周 冠軍 阿茲與海默

約你跳舞真係好襟聽
mrshadowll 發表於 2020-2-29 11:57

X2. 越聽越鐘意。
茫茫圍城的顛簸 層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺

你可能未必不喜歡我、零分、 我說不可以、附近的人?等冠?巳上榜6星期 (計埋werk 9), 而且week 10 也未冠,仍留在榜上,想點呢? 4首有3首同一公司,想3首全入十大?  下星期又有什麼歌可以out呢?

Mirror成員d歌愈出愈高質

盧瀚霆 Anson Lo 《一所懸命》
曲:Anson Lo/ Edward Chan/ 徐浩/ 何山
詞:梁柏堅
編:Edward Chan/ 何山
監:Edward Chan

柳應廷 Jer《水刑物語》
曲:陳懷恩/ 吳汶芳/ 蔡欣弦
詞:小克
編:王雙駿
監:王雙駿

江熚生 Anson Kong《特登》
曲:徐浩
詞:林寶
編:徐浩/ hirsk
監:徐浩

三個成員 各聽完一次
估唔到 AK 最 FIT, 聽得最舒服, 所有野都岩岩好, 不過佢唱 LIVE =災難, 長遠唔睇好

JER 果首 咬字同詞 都差 D, 監制都有D 責任, 好似音質都係差 D (因未出 CD VERSION ?)
但編曲豐富到...段結他 SOLO...好勁

ANSON LO 果首就真係比下去 自己作曲但突顯唔到自己優點
應該要整 D BEAT 再重 D GE 歌先岩佢

見到 903 個三甲真係懷疑人生,三首都係屎嚟 lol
賴爽 發表於 2020-2-29 11:18
拼命無恙幾好聽喎

哩三首如果再加埋之前嘅出合輯⋯⋯已經有14首
一號種籽
亞特蘭提斯
一天多一點
B.M.G.
二期大樓
另一個諾貝爾
正式開始
一秒間
ASAP
破鏡
Reflection

水刑密語太正啦不斷loop緊
音質我又唔覺得係差
應該似係想match番個水嘅主題
AK啲英文聽到我好尷尬
但整體都ok嘅
AL果首應該都係sell跳唱
就咁聽一定唔夠另兩首歌咁出

AK 首歌唔知 TUNE 左幾多次
不過 AK 呢 D 歌太大路
如果拍到個好睇既 MV 應該會加分
JER D 咬字真係要清楚 D....

拼命無恙幾好聽喎
chachacharlie 發表於 2020-2-29 12:40

發現林家謙嘅歌一係好鐘意一係好憎
佢個唱腔唔係個個接受倒

劉華霆鋒上得甘快

依排mag aga hit爆
8年前佢憑喜帖街win曬,前年上年佢仲巴閉,用一條村+一道門搞掂,今年又來料,佢係Kay 山林道!!

其實 rthk 好偏心。。同是天王,郭富城新歌唔上,黎明的忘記和記冇冠,不過劉華歌一定高位上榜兼冠

其實 rthk 好偏心。。同是天王,郭富城新歌唔上,黎明的忘記和記冇冠,不過劉華歌一定高位上榜兼冠 ...
xteve 發表於 2020-2-29 13:20

黎明的忘記和記有冠

不過1999-2005一定偏華多過leon+aaron

8年前佢憑喜帖街win曬,前年上年佢仲巴閉,用一條村+一道門搞掂,今年又來料,佢係Kay 山林道!!

劉華霆鋒上得甘快

依排mag aga hit爆
joey2009 發表於 2020-2-29 13:14
檸檬升得快自然out得快啫

其實 rthk 好偏心。。同是天王,郭富城新歌唔上,黎明的忘記和記冇冠,不過劉華歌一定高位上榜兼冠 ...
xteve 發表於 2020-2-29 13:20

郭富城首電影主題曲?

Jude may get first number 1 today

中文歌曲龍虎榜@2020/02/29
RK LW Songs           Singers
05 01 本能寺   ...
peter722 發表於 2020-2-29 11:45

Yellow! VS JUDE VS JENNIFER

JUDE首冠
叱咤樂壇女歌手銀獎 - 鄧小巧 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 13
1. 未知道 2. 你可能未必不喜歡我 3. 阿茲與海默

JUDE首冠
帥小寶` 發表於 2020-2-29 13:52

恭喜Jude
呢首真係hit
值得冠軍
港台好波

零分首歌係真心唔錯 恭喜首冠啊

玩具成熟時 1 1 1 3
愛沒懷疑    x 1 1 4
未知道       1 1 9 x
零分         3 1 19 x

Yellow! VS JUDE VS JENNIFER
moxy 發表於 2020-2-29 13:46

恭喜JUDE

水刑密語太正啦不斷loop緊
音質我又唔覺得係差
應該似係想match番個水嘅主題
AK啲英文聽到我好尷尬
但整體 ...
jason 發表於 2020-2-29 12:41

認同Anson kong d英文聽到好尷尬

Jer首歌聽到3次
Ak首歌聽到1次
AL首歌聽到一半熄左

Anson Lo d口音仲更加打冷震
2020 霏.共和 KFMUSIC Choice 第13週
冠軍歌: Diamond Mine - Serrini
亞軍歌: 阿茲與海默 - 黎曉陽
季軍歌: 再度 - 謝安琪

Anson Lo d口音仲更加打冷震
Kfmusic 發表於 2020-2-29 14:10
姜濤千祈唔好cover呢首 =_=
CYRUS TOP 20 [2020 WEEK #13]
01 水刑物語 / 柳應廷 02 一所懸命 / 盧瀚霆 03 黑鏡 / 黎曉陽

我反而最中意Anson lo個首,一所懸命三首之中人聲最突出,聽得最舒服,水刑物語應該係remix嘅問題,音樂聲壓住左人聲,特登都ok啦,不過段英文有d尷尬
https://youtu.be/-cDq9maci4w
第十三周 冠軍 阿茲與海默

玩具成熟時, 應該可以4台冠, 而愛沒懷疑 都可以3台冠

認同Anson kong d英文聽到好尷尬

Jer首歌聽到3次
Ak首歌聽到1次
AL首歌聽到一半熄左 ...
kayzzz 發表於 2020-2-29 14:09

如果計埋細貓, 我最喜歡次序是 約你跳舞>> 特登(但英文詞唱得不好) >水刑物語(揀錯曲風)>一所懸命(太普通)
重燃原來消失的感覺

今年男新人三甲會否全民造星包攬
重燃原來消失的感覺

我反而最中意Anson lo個首,一所懸命三首之中人聲最突出,聽得最舒服,水刑物語應該係remix嘅問題,音樂聲 ...
mrshadowll 發表於 2020-2-29 14:43

YES..REMIX 突顯唔到人聲...下次 JER 出返 D 靜 D 既歌 SHOW 下 QUALI

今年男新人三甲會否全民造星包攬
hkwilliamsiu 發表於 2020-2-29 14:56

好多年無分男女新人 所以應該唔會
我在乎~~~~我在乎~~~~~

新城勁爆流行榜@2020/02/29
RK LW  Songs         Singers
01 07 你喜歡說謊       HANA菊梓喬
02 05 世界中心繼續轉     林一峰
03 10 不見就散        李克勤 / 周深
04 09 附近的人        Yellow!
05 11 善良          謝霆鋒
06 08 拼命無恙        林家謙
07 12 我在陽台上看你     謝安琪
08 06 我說不可以       洪嘉豪
09 16 未知道         陳健安
10 18 仙水          羅力威
11 NE 平凡天使        G.E.M.
12 13 找到一個人       曾樂彤
13 14 二次緣         海俊傑 / 李施嬅
14 15 耳仔軟         施匡翹
15 NE 日光          梁釗峰 / 陳仕燊
16 17 到底之後        趙慧珊
17 19 喜劇收場        洪卓立
18 NE 你可能未必不喜歡我   許廷鏗
19 20 零分          JUDE曾若華
20 NE 正式開始        陳卓賢

4NE

XX 01 玩具成熟時       吳業坤
XX 02 如果我們的語言是威士忌 布志綸
XX 03 愛斯基摩人之吻     馮允謙
XX 04 了解中         衛詩

評分人數

普遍Viu TV堆歌都麻麻地
好似唔夠Budget
同埋...其實唔係個個有星味...

你可能未必不喜歡我 3台上曬

Alfred第6 plug都咁好成績
Fiona is back;)

fifty1205 發表於 2020-2-29 16:20

4th plug +5th plug quota過左6th plug!

不過係勁

佢同jason 3台都當一線頭看待

普遍Viu TV堆歌都麻麻地
好似唔夠Budget
同埋...其實唔係個個有星味...
Flambeau 發表於 2020-2-29 15:59

咁既編曲 唔同既風格...星夢 TVB D 劇歌完全搵唔到 WOR
搵段 GUITAR SOLO BRIDGE 嚟

出第一首 SOLO 歌就要星味

HANA 出左咁多歌都未有星味....

fifty1205 發表於 2020-2-29 16:20

算啦 佢金變銅咁慘
年頭儲下AP攞銀都好既
Jason Playlist 2020 Week 12
#1 親愛的巨人 | 林欣彤

算啦 佢金變銅咁慘  
年頭儲下AP攞銀都好既
JasOh103 發表於 2020-2-29 16:35

仲銀?
今年仲會出一隻國語碟一隻廣東碟
仲話要再開紅館
要發力追男金啦

4th plug +5th plug quota過左6th plug!

不過係勁

佢同jason 3台都當一線頭看待
joey2009 發表於 2020-2-29 16:33

華納同Sony一哥嘛

仲銀?
今年仲會出一隻國語碟一隻廣東碟
仲話要再開紅館
要發力追男金啦 ...
森姆@結論 發表於 2020-2-29 17:04

如果張敬軒今年繼續潛水既話 排隊都輪到陳栢宇/許廷鏗啦

kayzzz 發表於 2020-2-29 17:13

繼續樂壇關愛座

kayzzz 發表於 2020-2-29 17:13

佢今年應該有新碟啦
應該唔會再潛水
關鍵就是外界對佢出返嚟之後的反應如何
同埋要睇返佢其他歌如何
軒仔上年嗰3首係麻麻
希望佢新碟其他今年會派嘅主打歌
有佢上一隻碟嘅歌咁高質

應該都是菊姐新城冠
重燃原來消失的感覺

Jay Fung斷997

Jay Fung斷997
steven 發表於 2020-2-29 17:33

唔係得903冠咩?

繼續樂壇關愛座
stephybest 發表於 2020-2-29 17:18

1dxx又會搬eason出嚟㗎啦