返回列表 發帖

《二月廿九》討論區

3月2日(周一)晚上9時半首播

故事大綱
講述由吳海昕(Sofiee)飾演的畫家Yeesa出生於2月29日,就在生日當天,她「剛剛好」遇上了兩大男神 ── 由徐天佑飾演的壽司師傅Ryan,以及由劉俊謙飾演的神秘學會會長家聰。這個經歷,令Sofiee發現自己原來有穿越時空修補過去一切錯誤的能力,而另邊廂,徐與劉漸漸愛上Soifee,因而令彼此陷入一段三角戀,到底這是否某種力量的刻意安排?還是天意真愛作弄世人?

主要角色       
吳海昕 飾 張麗紗(Yeesa)
徐天佑 飾 馬志浩(Ryan)
劉俊謙 飾 余家聰
張松枝 飾 (張麗紗阿爸)
麥可怡 飾 馬芷晴(Ryan細妹)
李敏 飾 (張麗紗閨密)
張凱娸 飾 (張麗紗閨密)

固定角色
岑珈其
柯煒林

時空穿越x愛情,同最近台劇《想見你》都有d似
再加上演員陣容都幾吸引,可以一睇
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

今日2月28
咁快討論2月29做乜?

呢套一定要睇!!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

支持盧Sir Yoyo 天佑
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

收到風樓主有份客串?!

有謙謙同天佑

支持劉俊謙
希望有想見你咁高質喇

張松枝做阿爸…
我估錯這個世界得到教訓

支持劉俊謙
希望有想見你咁高質喇
jasonng 發表於 2020-2-28 10:02

《想見你》真係好高質
好耐冇睇過咁好睇嘅華語電視劇

《想見你》真係好高質
好耐冇睇過咁好睇嘅華語電視劇
HOTMAN 發表於 2020-2-28 13:18

劇本同演員都好正
柯佳嬿兩個角色都拿捏得好好

Why no post for 法證先鋒4?
舞來舞去 不日內開始錄音。

黃家正 發表於 2020-2-29 06:58

靚湯好靚
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

黃家正 發表於 2020-2-29 06:58

因為雞穎無份拍
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢套喺播好人好姐嗰時已經出宣傳片,雖然本來用黎接檔
最後改左聽晚播但期間宣傳一直無停過,仲話套劇好好睇
希望係真係好睇啦 !

好睇 會追
Sofiee is gfable!

估唔到女主角做戲咁好 之前未睇過
第一集好睇 值得追

第一集節奏ok
但嫌介紹人物嗰陣用得自白太多

估唔到女主角做戲咁好 之前未睇過
第一集好睇 值得追
HOTMAN 發表於 2020-3-3 02:32

《教束》場喊戲好正
要睇返

《教束》場喊戲好正
要睇返
JayantL 發表於 2020-3-3 07:11

又係劉謙同Sofiee2個都幾夾

暫時第一集節奏都比較緩慢,但本身 VO 已經交待左好多,所以我以為中段就會開始入戲肉,但搞下搞下呢集都差已經要完,希望今晚劉俊謙出場會好返啲

正!有人講埋慳返D口水,D燈同色真係好出色,令我原諒到佢其他野

終於有套識打燈港劇《二月廿九》
咁寫條題好似好mean,但事實上香港人飲得多TVB奶大的時候,對電視劇打燈的感觀真係比其他國家低智商成截都唔止,現在看TVB電視劇,所謂的高清,根本是浪費高清,其他國家早已經用阿萊Alexa攝影機拍攝電視劇,但TVB一直停留係《刑事偵緝檔案》年代畫面,最多轉做十六比九,就係咁多。去到什麼近期有收視又比馬明做到視帝套《白色強人》,已經用阿萊Alexa攝影機來拍,以為會好一點,點知浪費到一個點,所有人物的畫面都是平面,無層次,無影深,燈光無調較,只係將個色加深同鮮艷,就係咁多,連大陸網劇都好過佢九條街,即使依家近期因為疫症要搞到港人留家中睇套《法証先鋒4》收視大升(TVB日日廣告大賣話高收視,其實佢係咪食緊人血饅頭呢!)都依然無變,質素一樣係差,真係有錢都唔識拍咁。

喂,唔睇TVB,咁睇其他台,又無錢睇Netflix,無得追《愛的迫降》,咁可以睇ViuTV都得,而昨日剛剛上畫套《二月廿九》是個人今年最為期待的作品,因為男女主角都有期望,看了一集,是意想不到是居然港劇終於有套畫面上睇得上眼的劇集,當然看完第一集,整體是可觀的,ViuTV製作開始進入到直路。

上年ViuTV套《教束》,個人認為是香港電視劇歷史上,其中一套值得要提的一套劇集,當中故事寫得真實,反映現實香港教育制度外,還要其故事深層意義所描寫出香港的社會狀況,非常入肉到家,而且編劇技巧又並不生硬,沒有畫公仔畫出腸去講社會議題,不造作而且是高手,即使一望是低成本但有高品質之時,實在是難得,還有當時剛巧社會氣氛,更讓大家投入和共鳴。但電視劇不能這麼沉重,下下都社會議題也不可以,多元是必需的,否則就成了曲高和寡,脫離群眾。

TVB拍愛情劇已經好唔得,當中有幾個理由,一是為了迎合上年紀觀眾而不能太過日韓愛情觀,所以拍出來的都是老老套套的阿媽愛情劇,二是演員老化,最多人喜歡的女藝員Ali都三十七,張曦雯雖然正同二十九,但個樣又過於老成,難道還找詩詠同你拍四葉草咩。這也導致TVB的愛情劇不能成功,只能繼續走「行業劇」落去。

這次ViuTV《二月廿九》男女主角其實年紀不輕,吳海昕三十,劉俊謙三十一,徐天佑三十六,但從外觀看,他們仍然年輕,特別是女角吳海昕,望落似二十六七左右,仍然可以扮少女,事實上故事入面也屬這個年齡層。這戲明顯是以她為主軸貫穿全劇,第一集的演出恰如其份,她飾演一個比較懞既女仔,可愛其實是討人歡心,她的表情和演繹讓人舒服而不會覺得造作,她演技自然亦不過火,要扮一個可愛而討人歡心並不容易,一來需要編劇的能耐,二來你也要有這種演技。還記得TVB拍《張保仔》搵陳凱琳做可女少女嗎,你直頭想打爛電視機啦。但請放心,這套《二月廿九》唔會有這個情況,而且女角絕對可以透過呢套升呢做女神。

說到這戲畫面,可以說是近年港劇的佳作,當中不是用什麼高清技術拍攝而值得欣賞,而是該劇的燈光和鏡頭終於有人知道怎樣吸引到觀眾,懂得用鏡頭說故事,該劇燈光技術偏向日劇模式,嘗試營造出自然光的效果,曝光較多,色調較淡,使觀眾感覺比其他劇集多了一點新鮮或者可以說是文藝清新感觀。對於阿媽來說,可能覺得會係「做咩咁光架,電視係咪無色定壞左呀」,但看慣日劇或者知道咩叫技巧同品味,便知道人家的確有用心機去做打燈以及如何運用鏡頭去說話,這二十多年TVB劇集沒有一套是懂得用鏡頭去說話,要數只能是上世紀八十年代TVB導演才懂運用鏡頭,當年一場發哥嘴do姐,就知咩叫識拍戲。

至於故事,第一集未必有大量起伏高潮,但有幾個場口係值得細閱,其中是女主角同兩個要好朋友吃Pizza的一幕,可以呈現出三人要好的感情,當中夾錢一段簡單對答來表達出三人友情的可貴,這是導演和編劇透過日常生活的體現來描寫情感關係,這是值得讚賞。

現在只播第一集,總共十集,短編劇集,相信會讓故事拍得更明快而不會拖泥帶水。

《二月廿九》唔知係咪今年最好睇的港劇,但至少看完第一集,會有點期待。

暫時第一集節奏都比較緩慢,但本身 VO 已經交待左好多,所以我以為中段就會開始入戲肉,但搞下搞下呢集都差 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-3 17:36

今集好少少 交代得七七八八女主角真係好正 完完全全咁流露出佢嘅無助之感

二十集都還好
得十集咁做推進就真係慢咗啲
喺2017仲未同劉俊謙相遇 但已經得返八集

節奏很慢呢

劉俊謙出現啦

連抽兩次黑警水
好正

佢班好姊妹同觀眾先係真正識穿越時空

連抽兩次黑警水
好正
ed8671ed 發表於 2020-3-4 22:29

超爽

真係好睇又貼地 希望多啲人會睇

今晚逃走果度諗起我本人MV
nicknicknick 發表於 2020-3-4 22:13

激似

超爽
chachacharlie 發表於 2020-3-4 23:00

好似好近期拍

好似好近期拍
HOTMAN 發表於 2020-3-5 00:58

10月好似

係估唔到ViuTV劇都會有穿崩位
點解2017年嘅livestream會有2020年嘅潮語⋯⋯
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

首集收視 2.9,最高 3.3

Source : HK01 以及 游大東

想比謙謙指住瘋狂係咁鬧
nicknicknick 發表於 2020-3-5 22:26

好惡

但好似好正

首集收視 2.9,最高 3.3

Source : HK01 以及 游大東
chanchan0909 發表於 2020-3-5 15:00

Good 繼續加油

Good 繼續加油
HOTMAN 發表於 2020-3-6 10:58
對比起前面皇牌節目 造星2  3 - 3.2 , 最高 3.6 ; 究竟食咗乜 最高 3.5 , 呢個收視真係算幾好
同埋開始都好睇左 , 希望會繼續升 , 同埋希望再有收視公布

點解2017年嘅livestream會有2020年嘅潮語⋯⋯
PenguinMusic 發表於 2020-3-5 12:19

咁點會叫穿崩擺明又黃又貼地

PenguinMusic 發表於 2020-3-5 12:19

諗起兩盒thanks

希望今集節奏快啲 劇集就快過半啦

好高汁好感動~
Yeesa同Fiona喊嗰下我都差唔多喊咗出嚟

羅嘉駿好嘢 拍得好正

其實2020新聞話車禍三傷一死,死者係外國人
但係並無話過嗰三個傷者唔係外國人
即係話Yeesa有可能只係重傷?
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

今集不得了

Fiona真係好正
nicknicknick 發表於 2020-3-7 10:19

agger!好想今日有得睇 但可惜沒有啊

尋晚嗰集真係好感人,尋晚好專心咁坐左喺到睇,不經不覺就過左一個鐘

尋晚嗰集真係好感人,尋晚好專心咁坐左喺到睇,不經不覺就過左一個鐘  ...
chanchan0909 發表於 2020-3-7 15:03

好滾動 好高汁 有冇喊埋出黎

好滾動 好高汁 有冇喊埋出黎
chachacharlie 發表於 2020-3-7 17:44
無,因為我很堅強
不過完全感受到 提前到來嘅不捨,如果唔知道未來可能會後悔一世,但係想知嘅時候又怕會知道更多唔開心嘅野 ...
特別明白 Yeesa 嗰種內心嘅複雜 !

無,因為我很堅強
不過完全感受到 提前到來嘅不捨,如果唔知道未來可能會後悔一世,但係想知嘅時候 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-7 17:59

明白明白!
很堅強 很堅強 很堅強 很堅強 當我們相處時都太強~