返回列表 發帖

親密距離 - 劉美君

單選投票, 共有 37 人參與投票
13.51% (5)
5.41% (2)
0.00% (0)
5.41% (2)
75.68% (28)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 28/02/2020

作曲 : Vincent Chow
填詞 : 林夕
編曲 : Ted Lo
監製 : Alvin Leong

悠悠    長夜未過     無聊    能做什麼
請早歸家如何    就怕面見得太多

床前    明月伴我    聽歌好過
日月全屬你    突然不像我

何必想生氣    人生幸會有你
但也不應只有你    令情人變了綁匪

維持箍不死的親愛距離
不必講到沒我會死
偷一刻想安靜畫眉
不必跟愛多少對比
給空間我一個細味
不等於我想躲開你
心中有你    其實不必分秒一起
我這樣地愛你

偶爾    寧願自己    單身般過
夜夜纏著過    或遲早犯錯

如果懂得我    殘忍話別說破
我此刻只需要我    共別人說不清楚

維持箍不死的親愛距離
不必講到沒我會死
偷一刻想安靜畫眉
不必跟愛多少對比
給空間我一個細味
不等於我想躲開你
心中有你     難道必須分秒一起
我愛靜靜想你

莫非想要妒忌    閒遊時沒你
你放心    上到鐵塔或會加倍掛念你

維持捉不緊摸得到距離
不等於我不緊張你
一屋無人    更專心看戲
誰話過    我永不需要你

我若回頭    如蜜似漆    你別嫌棄
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

Sorry, 唔識欣賞藍絲

唔會浪費時間聽佢唱
想當年佢將戀愛大過天改到不知所謂
「微笑之中 接受還未有 答案。」

Sorry, 唔識欣賞

唔多好聽

一分 & DISLIKED
仲出嚟獻世做乜

intro一響好想唱Deadline
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

但林奠唔想大家咁親密喎
mosesming 發表於 2020-3-23 22:15

夜夜纏著過    或遲早犯錯
如果懂得我    殘忍話別說破
我此刻只需要我    別人說不清楚

林奠好yum

林奠係咪美軍fans?
hehehaha 發表於 2020-3-23 19:56

但林奠唔想大家咁親密喎
DM多仔多到覆唔哂

林奠係咪美軍fans?

唔喜歡,以前歌曲完勝,現在退步了不少。

下,應該俾gin lee 唱啦
jerjerak 發表於 2020-3-17 13:55

Gin Lee會唱到另一陣feel 都唔掂

jerjerak 發表於 2020-3-17 13:55
呢首係真係要搵啲有資歷嘅去唱先比較適合
Gin Lee 都未必 handle 到

光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手

首歌應該比gin lee或者aga唱
可能會hit
比美軍浪費咗
寧願比關淑怡或者kelly唱

個曲幾 hit 得起
同意上面講啲咬字 phrasing 好造作
好刻意做啲味道出嚟
係咪喺套劇玩女上玩到抽離唔到?
生鏽的感情又逢落雨天,思想在煙圈裡捉迷藏。

好普通,唔好聽

撐警扮中立不了

比好人好姐帶咗入戲 好聽
royloyloy 發表於 2020-3-4 02:15
套劇真係意外地好睇
特別會感受到呢首歌想講嘅野
而且我覺得圍繞嘅唔淨止係佢同沈震軒嘅關係
佢 , 江若琳同埋 Kris 嘅親人關係都好 match 到呢首歌
簡單黎講就係講緊人與人之間嘅相處之道

不過只係單靠呢首歌就未必有呢個畫面
同埋美君唱得好造作,但係三首歌裡面最好嘅一首
局內人真係好難聽,唔知點解差唔多後期集集都播
幾乎每集被逼聽兩次,係全劇最大扣分位

評分人數

首歌真係唔好聽 又冇特色 只能說我不懂欣賞

作為劇集主題曲 唔錯
如果係平時for leisure聽 不了

比好人好姐帶咗入戲 好聽

藍絲真係唔想聽

聽都廢事 sorry夕爺
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

俾連衛兵見到會唔會狙擊埋牙夕
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了