返回列表 發帖

水刑物語 - 柳應廷

單選投票, 共有 119 人參與投票
72.27% (86)
10.08% (12)
7.56% (9)
3.36% (4)
6.72% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 02/03/2020

作曲:陳懷恩/吳汶芳/蔡欣弦
填詞:小克
編曲/監製:王雙駿
主唱:JER柳應廷

懷抱了怨恨 困溺海中心
沉重到缺氧時 無從翻身
仍故意抱憾 往深淵終生
沉澱到碰見神 卻不靠近
讓世界變暗

光線 引我 再次回眸
岸邊 伸出 這一對手 Yeah~ Woo~
你解開了 毒咒
聲線 領我 再往前游
上升 身軀 找到缺口 Yeah~ Woo~
你敞開了 白晝

誰救我我問 誰會夠我笨
沉默對答惹來 鯨魚生吞
難化作養分 酸苦中自困
沉下去這廢人 決心關燈
讓世界更暗

光線 引我 再次回眸
岸邊 伸出 這一對手 Yeah~ Woo~
你解開了 毒咒
聲線 領我 再往前游
上升 身軀 找到缺口 Yeah~ Woo~
你敞開了 白晝

一笑 引我 再次回眸(墮進深溝)
岸邊 伸出 這一對手 Yeah~ Woo~(救生出口)
再不需要 獨奏
一吻 領我 再往前游(茫茫宇宙)
上升 身軀 找到缺口 Yeah~ Woo~(某顆星斗)
也找到了 伴奏
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

老老實實 MIRROR 三首新SOLO 完全DI_打姜B同IAN
最驚喜係AK

回復 2# wchild

agree jer呢首幾好

ak有驚喜

各方面都幾好
係background太大聲 搞到人聲唔夠出
可惜

Jer Jer LI首比較特別
2分
太平公主

Ode to floating corpse (in Hong Kong)

第一首派台歌有點曲高和寡,Band sound 格局,Solo 唱好似不太適合。good try 3+1=4fun

5分
全力支持柳應廷

唱得一般。。

呢首比GIN LEE唱就好LA, 浪費哂

5 fun for 演繹 & MV
Solo出道作無唱大路歌風 相當唔錯
日後可以試多d路線 唔需要做情歌王子
加油!

chorus好好聽, 可惜verse的編曲蓋過了Jer的靚聲

各方面都幾好
係background太大聲 搞到人聲唔夠出
可惜
rickychan0809 發表於 2020-3-2 22:15

YES 呢個係一個問題

演繹5fun
可惜bg music太大聲

首歌好過哂其他mirror成員既歌(組合+solo)
係咁

Yeah~ Woo~
太多

*Background太大聲

王雙駿處理下嘅妒忌心都有呢種情況

Yeah~ Woo~
太多

*

lmml4 發表於 3/3/2020 19:30
同陳豹嘅牙牙牙依夜ER...一樣

kwanie 發表於 2020-3-3 22:51

D Adlib 聽到好煩

kwanie 發表於 2020-3-3 22:51
仲有迦式招牌 oh no no no 都好煩
點解監製咁鍾意幫新一代歌手加ad-lib
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Yeah~~~Woo~~唔係ad-lip嚟架wor
斬走左個melody唔成立

把聲好有感情, 首歌唔易唱, carry得好好!

仲有迦式招牌 oh no no no 都好煩
點解監製咁鍾意幫新一代歌手加ad-lib
cymusic 發表於 2020-3-3 23:10

填詞填少D收少D錢

D Adlib 聽到好煩
艾石仔 發表於 2020-3-3 22:56

男人唱好怪咁

首歌好岩做數碼暴龍果類卡通片既主題曲

點解chorus咁tvb劇歌feel
Yeah~Woo~真心頂唔順

-新人黎講第一首歌合格有餘
-唔k又loopable難得
-覺得yeah woo唔係問題anyway
-係mixing有些許問題聽唔清楚jer演繹 繼續期待下一首

上面講得岩
斬咗句野變相拖長個尾音又唔好聽
太多又唔好聽
可以點

點解chorus咁tvb劇歌feel
Yeah~Woo~真心頂唔順
caseyl 發表於 2020-3-4 15:33

黑白變奏 - 吳卓羲 & 謝天華 & 陳鍵鋒

咁係填詞人既決定 關adlip咩事
你鍾意既都可以改返唱字
e.g.
光線 引我 再次回眸
岸邊 伸出 這一對手(這一對手)
你解開了 毒咒
聲線 領我 再往前游
上升 身軀 找到缺口(找到缺口)
你敞開了 白晝

一樣啱音

首歌唔係太差
不過太多派台歌 睇嚟呢首畀903 ban咗
一次都冇播過

咁係填詞人既決定 關adlip咩事
你鍾意既都可以改返唱字
e.g.
光線 引我 再次回眸
岸邊 伸出 這一對手( ...
leung1020 發表於 2020-3-5 13:26

你認真架 ?

首歌唔係太差
不過太多派台歌 睇嚟呢首畀903 ban咗
一次都冇播過
hhsssssffff 發表於 2020-3-5 13:29
喺今日晏晝終於開播

喺今日晏晝終於開播
chachacharlie 發表於 2020-3-5 20:07

今日叱咤樂壇都播咗一次
但應該好難上榜了

今日叱咤樂壇都播咗一次
但應該好難上榜了
hhsssssffff 發表於 2020-3-6 15:02

新人黎講已經好好

Yeah~ Woo~
太多

*Background太大聲

lmml4 發表於 2020-3-3 19:30

呢首真係好有妒忌心既影子 副歌個beat drop之後就好想唱 任由妒忌活埋我~~

造星solo最好既一首
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

日日狂loop...

Nice try既,但未會有loop既意欲

日日狂loop...
Julieyiu 發表於 2020-3-11 01:16

係吸引

聽多兩次,已經無乜意欲再聽, 新人第一首派台歌還是有點吃力不討好.

唔知點解唔係好襟聽

https://youtu.be/flMqiD3ADXk?t=1344
首歌原來係inspired by失落沙洲
兩首連住聽好有feel
同埋eagle個彈法比起原版又有另一種感覺
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

首歌原來係inspired by失落沙洲
兩首連住聽好有feel  
同埋eagle個彈法比起原版又有另一種感覺 ...
cymusic 發表於 2020-3-14 16:42

竟然
  但係個approach好唔同

失落沙洲都好沉淪下, 水刑物語係幾move on

同埋曲風都差好遠
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

竟然
  但係個approach好唔同

失落沙洲都好沉淪下, 水刑物語係幾move on

同埋曲風都 ...
kevinlai1621 發表於 2020-3-14 16:45
大家都係望住個海諗起好多野
不過Jer就將失落沙洲既sad轉化為水刑物語果種正面
兩首夾埋可能就係想講出由跌低去到企返身既過程
其實都好代表到佢自己既經歷

應該係 mirror 成員 solo 1st plug 之中最有諗法又deliver到既一首,作為新人值得肯定

應該係 mirror 成員 solo 1st plug 之中最有諗法又deliver到既一首,作為新人值得肯定 ...
powerful 發表於 2020-3-15 18:14

都啱吖

應該係 mirror 成員 solo 1st plug 之中最有諗法又deliver到既一首,作為新人值得肯定 ...

我成日都好認同你d comment

Jer Jer 係正嘅 我都覺Jer係mirror solo song中較好嘅

Jer Jer 係正嘅 我都覺Jer係mirror solo song中較好嘅
chachacharlie 發表於 2020-3-16 17:47

可惜首歌對未聽過Jer 唱歌的樂迷會覺得有點怪怪地, 新人唱得應該要找一首樂迷一聽就會辨識到的歌曲.現在看似唔上唔落...