返回列表 發帖
套劇好睇, 仲好睇過我們與惡的距離同近期所有劇集
編導演 配樂燈光 成個團隊做出0黎既好難複製到
女主角個角色極度有難度
好耐冇試過睇一套劇 要對個角色既要求咁高咁複雜

商業角度 套劇真係本少利大
VIUTV 真係要好好學習

睇完畀 伍佰 首 LAST DANCE 洗腦
呢首插曲成首主題曲咁 好有味道

終於要開討論區
只想講呢套劇真係好好睇
無論劇本演員都好得
希望今年係金鐘獎會有所斬獲 ...
表妹保莉 發表於 2020-3-11 11:32

最佳導演 同編劇應該點都有啊 MA?男女主角應該都要入圍啦
完全演活個角色

係男女配角差 D (劇情同角色問題)

我睇第一集差D想棄劇(因為我麻麻地典型台劇既愛情片STYLE)
好在第二集漸入佳境
第八集認定神劇地位
第 ...
俊仔 發表於 2020-3-11 14:22

要捱過第一第二集先得 兩集都去到最後先到重點
但前面既鋪排 同場景 諗返都好重要

男女主唔同角色既演技真心好強大 但以角色喜愛度 私心我其實鐘意莫俊傑多D HAHA ...
俊仔 發表於 2020-3-11 14:34

佢個角色相對易搵演員去做但佢個角色設定真係好慘 完全係悲劇人物

其實男女主角兩個角色反差都好大
男主角反而我會比較覺得真王詮勝果一小段演得最好
同埋老子維果時都幾唔 ...
表妹保莉 發表於 2020-3-11 16:58

但睇返 D 花絮男女主角似乎真實性格唔係戲咁
男既似穩重 D, 女既其實 COOL COOL 地

我覺得呢套野無論係人設上同埋劇情上都寫得好盡,
反轉位多,但又解釋得通既,不得不佩服編劇!
正過金宵 ...
表妹保莉 發表於 2020-3-14 13:37

AGREE金宵個 Structure 相對簡單好多
佢既角色設定既廣度同深度 令需要既演技 未至於 想見你 女角咁複雜
始終 coco & alex 個同質性高
想見你 女角角色唔係得一個
係有好幾個.....

台劇有樣野好 就係貴精不貴多 用少量既演員 就做到戲劇張力
日劇都類似咁
但港劇 就好多時都一大堆演員 (古裝 時裝都係咁)

睇晒喇 真係好正
睇完又好失落 狂聽劇集裡面D歌
未睇前係會覺得許光漢靚仔
但而家發覺 ...
masterdragon 發表於 2020-3-17 21:58

首last dance 真係好洗腦
但就咁聽又唔係好聽
有畫面配先好聽 配樂的重要性.

答你問題 反白
黃冇消失wo, 係佢d 記憶消失乍, 你係咪未睇彩蛋, bday 果到

佢最後果集結局果幕 好好睇
配樂起果下昇華晒
同埋D 台式 PTH 好正