返回列表 發帖

再度 - 謝安琪

單選投票, 共有 165 人參與投票
78.79% (130)
1.82% (3)
2.42% (4)
1.21% (2)
15.76% (26)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 13/03/2020

曲:傅佩嘉
詞:周耀輝
編:Edward Chiu
監:麥浚龍 王雙駿

濕濕的濕濕的杯乾了再乾
然後讓乾乾的乾乾的嘴濕了再濕
一束束一束束燭光了再光
然後執著是一張刀一支叉便坐到再黑
又再光
又再黑
共晦共暗共你分開至今
對跟錯 思索至今
假使再度前身

前身的一切正俯瞰跟仰望
或會找到一處未吻過
或有地老與天荒
餘生於一剎碰觸我
輕輕輕輕輕輕 輕不過碰到你跟我 緘默

抑鬱的抑鬱的終不會變更
難道是蹺蹊的蹺蹊的終於會變更
一支支一支支煙燒了再燒
難道飄著是一些思一些憶便用勁再吹
又再燒
又再吹
是遠是近是我輾轉至今
對跟錯 思索至今
假使再度前身

前身的一切正俯瞰跟仰望
或會找到一處未吻過
或有地老與天荒
餘生於一剎碰觸我

靜然後動靜
動然後靜動
靜然後是時候沒時候碰觸過
嘀然後嗒嘀
嗒然後嘀嗒
嘀然後讓前度為前度赤裸

前身的一切正俯瞰跟仰望
或會找到一處未吻過
或有地老與天荒
餘生於一剎碰觸我
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

再度 加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜 兩星期冠軍

Kay isnt me 出碟未?
kayzzz 發表於 2020-5-6 16:49

我都好想知

Kay isnt me 出碟未?

又話total有30首歌 而家5月仲唔plug歌/出mv??
ig就成日update

呢首唱得好好 但係有冇人覺得中間mix 得好嘈
people 發表於 2020-4-17 16:33

唔覺喎,我覺得幾有feel

個mv teaser 一片罵聲
kayzzz 發表於 2020-4-17 01:07

Kay 三月時講過話因為疫情關係,呢個 MV 未拍

難道太愛你 才偷偷想 天與地 「再度」接起

2018年頭開始做The album
第一錄人妻的偽術
之後就係沐春風
呢首第三首錄

一開波呢個女人已經好入戲

唔覺

試下轉個Headphone聽

可能因為疫情咁樣先至出得疏左..
LI個project應該又玩到下年先真係完..

...
jaytang 發表於 2020-4-17 15:58

好大機會delay 2021年第一季先出碟啦

比較擔心今年plug歌會唔會好似上年咁慢 而且淨係深化情節 今年個pj完唔完到
而juno講到明好多歌未出街{:4_9 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-28 11:04 PM

可能因為疫情咁樣先至出得疏左..
LI個project應該又玩到下年先真係完..

太平公主

認真覺得係3X-4X歲左右
Thomas 發表於 2020-4-6 17:21

其實只要30, 有個前度 / 現任拖拖拉拉 有10年歷史的都已經有呢個心境

我欣賞Juno既idea同creativity 但創作速度就不敢苟同
一直都唔明mv同歌同步出係咪咁難
見到首歌質素咁高 但 ...
let'sbegin 發表於 2020-4-16 23:17

True...
Streaming app 全部跌得好快慘過我在陽台上看你

已經唔係咩主流曲風
Marketing仲要咁差

我欣賞Juno既idea同creativity 但創作速度就不敢苟同
見到首歌質素咁高 但 ...
let'sbegin 發表於 2020-4-16 23:17

個mv teaser 一片罵聲

見到首歌質素咁高 但欠缺宣傳搞到冇乜noise 真係好可惜
而且fans好似已經厭倦咗佢暗黑風格既宣傳trailer

文案的劇情係咪連住 YouTube 條聲帶?

AGGER!! 今次好緊扣董折個邊既文案好正
616.1314 發表於 2020-4-15 02:24

好想知 @星勤 睇完文案之後
係咪都覺得呢part情節呢首歌係拖累
今次個文案我唔覺得有「夠啦」同「悶」嘅感覺
期待下一首

呢首真係越聽越有feel
搞到我好想因為呢隻歌買嚟緊出嘅the album

今次文案又幾好睇
hehehaha 發表於 2020-4-14 22:34

AGGER!! 今次好緊扣董折個邊既文案好正
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

今次文案又幾好睇

Thanks.
SPD 發表於 2020-4-13 21:19

哩四個

mv都應該係黑白行行企企字幕豆潤咁細

期待四人9分鐘合唱歌
hehehaha 發表於 2020-4-13 21:18

安琪+浚龍+肥姐+冠傑?
DM多仔多到覆唔哂

㩒 高級模式
右上角有個yt紅色icon
打番個video link 最後果串數字+英文 再㩒”提交”就得 ...
kayzzz 發表於 2020-4-13 21:16

Thanks.

期待四人9分鐘合唱歌

原來我唔識 post YouTube video  
我覺得似準備出 MV
SPD 發表於 2020-4-13 21:13

我覺得係拍唔到mv

我覺得似準備出 MV
SPD 發表於 2020-4-13 21:13

㩒 高級模式
右上角有個yt紅色icon
打番個video link 最後果串數字+英文 再㩒”提交”就得

係咪要轉plug
(雖然比較似再度mv teaser)
kayzzz 發表於 2020-4-13 21:06

我覺得似準備出 MV

SPD 發表於 2020-4-13 21:02

係咪要轉plug
(雖然比較似再度mv teaser)

其實真心聽唔出 再度 係50歲既心境囉
kayzzz 發表於 2020-4-3 19:41

重遇 董折 的心聲 我有排未到50 唔知 50 會點
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

認真覺得係3X-4X歲左右

五十路濕了再濕再燒再吹
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

哩首有啲突破
浦銘心 發表於 2020-4-3 17:20

係903聽多左幾次之後又覺得唔錯

我唔係太like呢首
我鍾意我們的基因多d
KU5249 發表於 2020-4-2 11:01

哩首有啲突破

我唔係太like呢首
我鍾意我們的基因多d

近年出的歌都悶透了,1分
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

同0.7秒delay一齊播好正

無錯無錯 注重返歌嘅quality仲好
chachacharlie 發表於 2020-3-29 12:35
其實我真係唔太concern佢有冇用故事去包裝
好似773312咁我都係當佢係電子音樂咁聽
音樂本身既質素唔好 個故事寫到識飛都冇用
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

同意
我自己覺得歌wise 呢一年謝安琪有幾首歌係唔差
而的確之前條路已經好難走
起初要花d時間接受 習慣 ...
John 發表於 2020-3-26 13:27
佢上年既紅館show真係幾令我對蒲銘心改觀
雖然而家都仲係唔想當佢既歌係一個故事咁聽
但係對呢個角色既接受程度已經大咗好多
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

其實真係已經唔想再理個故事,齋當一隻單曲聽算數啦
呢plug我鐘意啊 落雨聽特別有feel ...
stephybest 發表於 2020-3-29 01:44

有時會諗個故事既價值係畀創作人同歌手既reference

呢plug我鐘意啊 落雨聽特別有feel ...
stephybest 發表於 2020-3-29 01:44

無錯無錯 注重返歌嘅quality仲好

Gets better and better with every listen!

呢plug我鐘意啊 落雨聽特別有feel

比較擔心今年plug歌會唔會好似上年咁慢 而且淨係深化情節 今年個pj完唔完到
而juno講到明好多歌未出街

個曲幾得意 5分