返回列表 發帖
黑警死全家
死完爸爸死媽媽
SSN Chart (22 May)
1. 前 進 號 (1 Week No.1) - Pandora
2. 自 問 自 答 - 洪 嘉 豪
3. 開 始 倒 數 - 馮 允 謙

未聽過迷雲陣
聽下先
其實可能唔錯 只係未聽過
1. 前 進 號 (1 Week No.1) - Pandora

希望你會上
同 hana堆歌差唔多
JasOh103 發表於 2020-3-22 13:29

咁咪即係正過謝X琪?
咁就要聽下了

簡直值冠過再度
JasOh103 發表於 2020-3-22 13:35

唔聽會唔會錯過世紀之作

可以唔聽都空降冠
好似Gin Lee黎緊星期五首歌咁

未聽+未有歌名我都已經上榜 ...
JasOh103 發表於 2020-3-22 13:44

即係點???

我懷疑嗰位榜主係專登,只係你話唔鍾意佢就會上榜,都唔係第一次
chanchan0909 發表於 2020-3-22 13:47

咁呢度都好多榜主有類似行為 包括我在內
沒有誰比誰高尚 包括我在內
自己開心咪得 包括我在內

當你記得佢講過咁嘅說話,我諗都好難認為佢係有認真看待佢嘅榜單 ...

我無限制大家要鍾意啲咩歌,反而我 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:16

可能吹下水啫
而且為啖氣 好多人都會 我都會

又的確有人上下迷雲記或者其他星夢歌 甚至老人歌手 又或者本地歌手唱英文歌
可能真係會令人未聽過都聽下
最少我未聽過都想去聽下 雖然都仲係未聽
咁都係推動到大家去聽自己未聽過嘅歌呀

嘩突然之間中槍嘅
kwanie 發表於 2020-3-22 15:26

無需開多一槍

我其實每個禮拜出嘅派台歌都會聽,包括星夢
你講嘅有你嘅道理,但我提醒嘅係希望大家真係真心鍾意啦 ! ...
chanchan0909 發表於 2020-3-22 15:47

希望啦

如果出榜為咗鬥氣不如唔好出
JasOh103 發表於 2020-3-22 15:56

因為某部分人嘅言論,令自己喜愛或者唔喜愛一首歌,好合理呀

呢點真係好重要
因為共和成員既榜單會用黎計分 直接影響共和榜既結果
所以就成員既音樂選擇討論係好正常既 ...
cymusic 發表於 2020-3-22 16:09

喜好都冇乜好解釋
鍾意咪鍾意
其實叫人解釋已經好怪
咁點解大家上黎曉陽李11就唔使解釋
上星夢就要解釋先
我夠有比HANA冠軍

可能我較少因為其他人既言論而影響我對首歌既感覺啦

其中一個例子係就算我幾不滿好多人因為個MV ...
JasOh103 發表於 2020-3-22 16:17

我調返轉 好易受人影響
可能會有d人因為咁覺得我好唔真心?
但我冠HANA係真心
比冠比十大比女金容祖兒都係真心
唔上謝安琪或者低位謝安琪某D歌都真係唔鍾意

反而有時我會因為怕某D閒言閒語 所以先逼自己上某D歌
個D反而仲唔真心

支持美莊
雖然我覺得hana 好難聽
放空 發表於 2020-3-22 16:25

整下榜都要劏開埋個心比人睇
好攰
所以先寧願玩下亂up算 唔想咁認真
起碼將來發生咩事都好 自己睇返都只係痴線佬既自己 唔係認真果個 冇咁不堪回首

或者咁講啦,個人喜好呢樣野係好主觀既,
咁可能人地真係好鍾意首歌呢,
坦白我都有上星夢,亦都上過迷魂陣 ...
表妹保莉 發表於 2020-3-22 16:28

其實當初gcgoobi都有份制訂共和榜機制,
佢都係見到每個榜主有自由意志,所以一齊參與建議呢個計分機制,
目的係唔會因為極少數榜既自由意志,而影響左成個榜整體走向,
例如唔會三四個榜圍內friend,夾埋齊齊高位幾個星期,就推左隻歌上十大咁

我相信佢好清楚共和榜原意同初衷

如果你覺得解釋好怪或者我可以改用交換意見
但係討論就一定要雙向
同埋亦都要比機會榜主自己澄清返先公道
...
cymusic 發表於 2020-3-22 16:46

咁一路以來大家既溝通 我都相信你係善意
我都唔介意同大家互相分享對一首歌、一隻碟既喜愛或者唔喜愛
當然唔會首首歌都想分享,例如涉及某D比較惹火嘅歌手,就寧願收埋唔講

睇到你個例如,我睇到好唔舒服,知你記住飛砂上榜件事記咗兩年
假設你個例如係成立,4個人夾埋上榜唔通就 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-22 23:11

其實你唔講我真係唔記得左有件咁既事...
就算你而家講 我都唔記得飛砂係咩歌...甚至係邊年我都唔記得,淨係記得係逆流,因為當時好多人提過
你信又好唔信又好
我唔係因為某首歌 某一week而講
我當時講係純粹出於對gcgoobi呢個人既信任去講

其實可能係你記住多D
我通常記自己野多D
例如我推左Pretty Crazy同李晧軒上榜

可能你會覺得我狡辯緊或者串緊你
不過我真係冇記住呢首歌或者另一首歌而有呢個留言
純粹係諗到就講

當然如果你成見去到咁深
我講乜你都唔會信

亦都係因為呢個原因
所以我而家先唔會認真講野

其實呢D 同立法會數票咪差唔多
有邊個會上邊啲歌
邊個D 上榜PATTERN 係點
我諗唔係太鈍太無SENSE 都會睇到
...
kwanie 發表於 2020-3-23 00:03

我都會睇下 因為共和榜入面有D榜比較快 有D榜比較慢
有機會我都會想推下某D歌上下榜
當然好多時都唔會咁得閒 但如果有時間我都會有呢方面考慮 正如我盡力推Pretty Crazy咁

而我而家真係要搵返「飛砂」呢首歌係邊week
當時發生過咩事
係咪我講過乜野令人誤解
如果有 我可能真係唔記得左

乜冇人投訴楊千嬅亞軍呀?
唔係好不滿架咩
John 發表於 2018-2-20 12:31

係咪因為呢個post?

我都記得我2018年投最歌係投123 321因為我真心喜歡呢首歌
我寫原因亦寫得好清楚
「投選歌曲原因:真心鍾意」
既然ed8671ed係負責點票,係會好清楚
所以我唔知呢名會員係咪因為咁,而有所成見

第一,我對你嗰個post冇意見
第二,你投票比邊首,係唔係真心,完全none of my business
我可以唔鍾意首歌 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-23 00:46

「飛砂」上榜期間我就得果個留言 (共和榜區係啦,其他區我唔記得,你鍾意可以搵比我)
我就唔知點解你仲會點樣覺得我好耿耿於懷喇

第二,因為你係咁提楊千嬅女士,兩個案例分別係123321同Wonder Woman
所以會令我有聯想,令我覺得你其實係不滿緊楊千嬅女士有班粉絲成日走去投佢票
而我提123321
亦都係你提過嘅歌
我就唔知係咪成見喇

不過有又點?
既然我眼中嘅你對我成見咁深 你眼中嘅我又對你成見咁深的話
我諗都只係將一直以來嘅矛盾推出嚟啫

咁不如要求榜主每星期交榜都交500字解釋點解呢首歌第一
點解呢首歌第二
點解呢首歌第三

點解我冇聽過呢首歌
點解我冇聽過另一首歌
我過去一星期忙緊咩
我做咩唔夠闊

咁就要問返提議我地寫500字個位榜主啦
我就好隨和既 見邊個最熱誠咪投支持佢既一票 ...
JasOh103 發表於 2020-3-24 13:56

既然你提到500字 即係講緊我啦
咁我都唔客氣了
咁就要問返係咩人要求大家解釋啦

好混亂呀 唔知你幾時玩認真幾時係亂up
仲以為你話過唔會再認真講嘢所以咪附和下你

同我可以唔需 ...
JasOh103 發表於 2020-3-24 15:32

你好叻豬

唔錯wor 想睇
HOTMAN 發表於 2020-3-24 15:42

幾好