返回列表 發帖
估唔到因為一首歌令咁多人留意我個榜,多謝大家。呢個版好耐都無咁熱鬧。

樓上某d榜主們對我有私怨不難理解,我聽乜嘢歌唔明點解要比人批判。用有色眼鏡睇我個榜我無辦法,但都要多謝你留意呢個0宣傳嘅榜。你覺得自己口味好就好啦,我唔會同你爭。反正大家都係20分之一。

CM榜咁古怪計分法2003年3月係我主動提議,果時10至1分計分法令有啲好多榜主支持嘅歌十大都上唔到,加個兩分去平衡個人好鍾意(上高位)及多人鍾意(上榜數)。之後都建議輪流榜俾有心做榜嘅人都可以參加埋一份。呢個年頭香港已經無乜歌手無乜歌,2020年搵10首歌上都有啲難度,兄弟各自爬山,支持多啲人上位刻不容緩。
A Powerpick年度大清算 2019
click here

呢排對呢啲事我都唔會點開口
就連我日夜狙擊既《我說不可以》
我某程度上都明白點解會有人鍾意
可能係因 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 20:51

其實最初cm榜主會有chat room討論榜務,之後變咗投票,而呢兩年投票只係為左某啲簡單事項。或者每年有人出有人入,唔清楚係可以理解,好似上面討論一番都係一件好事。如果唔係前人討論修正,而家榜例唔會咁結實。
click here

而家其實都有chat room,但係係喺論壇上,而且個帖長期生草,不過最近又有新討論,有關本地歌手既英文派 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 21:14

多謝指教。我跟得唔夠貼
click here

榜規第一條: 由於一個榜的好與壞係一件好主觀的事,大部份的榜都係根據個人喜好而定.
記得最初一班人覺得流行榜不代表我引申到cm榜成立。cm榜就係集合20個自由意志而成。

有人純粹個人喜好,有人集合流行榜成績+喜好,有人覺得要推介自己心水
有人可以跟得好貼,有人可以首歌plug左半年先上
有人可以好鍾意容祖兒,有人都可以好X憎佢
每個人經歷不同,每個人把尺根本唔同
正正代表了呢個社會有不同嘅人。cm榜某程度做嘅就係和而不同

以前做過有樣嘢係榜主會自介一下互相認識。講吓自己個榜點排之類。今年應該可以再做。
互相了解,明白,接受多元。呢度唔係批鬥場所。
click here

其實呢啲事同對其他榜主既質疑以前都有發生,並唔係而家先有。
好似13年我個榜因為俾連續三星期第二俾容祖 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 12:15

講番音樂,係呢個仇雲惨霧嘅日子,點都需要一啲upbeat easy listening 嘅歌提高一下自己動力,聽多啲我說不可以MAD迷魄陣特登有乜問題?
時勢一定會做英雄,如果唔聽大公司星夢mirror就係品味好,咁我bad taste到一個點。

老實講,呢個年代選擇真係少到無朋友,我個榜從前一年130首上榜到上年103首。真係要上10首係開始有難度。 樂壇是需要百花齊放的。
click here

明白你既意思
對我黎講,雖然我完全唔鍾意我說不可以,但都明白點解你會聽你講嗰幾首,
不過迷魂陣第一 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 13:57

其實我唔介意你笑迷魂陣。如果因為某啲人講嘢而令你唔可以暢所欲言或以後唔講問題更大。
click here