返回列表 發帖

[Mar/30/2020] 愛∙回憶108 新曲+精選 - VA (6CD)

歌手:VA
唱片名稱:愛∙回憶108 新曲+精選
唱片封面:

推出日期:2020/3/30
唱片類型:6CD

TrackList:
CD 1: (新歌)
01. 容祖兒 -勇氣情歌
02. 容祖兒 - 鏡子說 (29+1) 主題曲
03. 李克勤 - 龍鬚糖
04. 群星 - 完美這一天
05. 洪卓立 - 帶著骨灰去旅行 (KH302香港to札幌)
06. 林峯 - 旁觀者悲
07. 羅力威 - 嫁給我
08. 許靖韻 - 小背心
09. 泳兒 - 騎膊馬
10. 洪卓立 - 周日司機
11. 鍾舒漫 - 小碎步
12. 羅力威 - 變幻人生
13. CatherineWong  - 音樂大童
14. 鍾舒漫 - 開心節
15. 關智斌 - 能幸福就好 (國語)
16. 林峯 - On my way (TVB電視劇 衝上雲霄II 片尾曲)
17. 關智斌 - 想聽你說愛我 (國語)
18. 張敬軒/泳兒 - 帶著夢飛翔 (國語)

CD 2:
01. 容祖兒 - 這麼近(那麼遠)
02. 張敬軒 - 黃色大門
03. 古巨基 - 初初
04. 李克勤 - 一個都不能少
05.  BOYZ - 死性不改
06. Twins - 失約
07. 泳兒 - You are my sunshine
08. 鍾舒漫 - 從不信自己
09. 陳凱彤 - 第一眼
10. 許靖韻 - 蝴蝶
11. 洪卓立 - 帶著骨灰去旅行
12. 馮允謙 - 後知後覺
13. 吳浩康 - 洗剪吹
14. 張敬軒 - 找對的人
15. 容祖兒 - 空港
16. 古巨基 - 時代
17. 蔡卓妍 - 年年
18. 曾樂彤 - 單身旅遊日誌

CD 3:
01. 張敬軒 - 天才兒童1985
02. 容祖兒 - 麻煩你
03. 容祖兒 - 最好時光
04. 古巨基 - 戀無可戀
05. 洪卓立 - 痛
06. 鍾舒漫 - 這首歌的名字是秘密
07. 林峯 - 也無風雨也無月 (紫釵奇緣) 主題曲
08. 羅力威 - 日落大道
09. 容祖兒 - 樂觀
10. 蔡卓妍 - 二減一
11. 鍾舒漫 - 好好擁抱
12. 泳兒 - 我的情書
13. 陳奕迅 - 人來人往
14. 關智斌 - 眼紅館
15. Twins  - 大過天
16. 吳浩康 - 擇日失戀
17. 馮允謙 - 今天開始
18. 洪卓立 - 回到最愛的那天

CD 4:
01. 古巨基 - 初心
02. 容祖兒 - 習慣失戀
03. 張敬軒 - 不同班同學
04. 謝霆鋒 - 無聲仿有聲
05. 吳浩康 - 先入為主
06. Twins - 加油
07. 林峯 - 朋友,請不要傷悲
08. 吳浩康 - 討厭
09. 關智斌 - 預言書
10. BOYZ - 情陷百老匯
11. 洪卓立 - 彌敦道
12. 泳兒 - 感應
13. 趙學而 - 尋開心
14. 容祖兒 - 逃避你
15. 張敬軒 - 一天
16. 馮允謙 - 紙筆墨
17. 鄭伊健 - 一個人戀愛
18. 泳兒 - 花無雪

CD 5:
01. 蔡卓妍+林俊傑 - 小酒窩 (國語)
02. 張敬軒 - One Day (國語)
03. 李克勤 - 一個也不能少 (國語)
04. 羅力威 - 全職宅男
05. 謝霆鋒 - 鋒味 (國語)
06. 陳偉霆 - 好想抱著你 (國語)
07. 蔡卓妍 - 為什麼 (國語)
08. 關智斌 - 終生角色(國語)
09. Twins  - 就說我們都是華麗的單身族 (國語)
10. 鍾欣潼 - 幸福出發 (國語)
11. 羅力威 - 古董車 (國語)
12. 林峯 - 當愛靠近 (國語)
13. 洪杰 - 氣球飛了 (國語)
14. 關智斌 - 習慣說謊 (國語) 血戰銅鑼灣3主題曲
15. 泳兒+小賤 - 不要走太遠 (國語)
16. 謝霆鋒+蔡卓妍 - 愛 (國語)
17. 鍾欣潼+羅力威 - 星星的眼淚 (國語)
18. 容祖兒+蔡卓妍+鍾欣潼+鄭希怡 - 最近比較煩 (國語)

CD 6:
01. 容祖兒+周柏豪 - 天窗
02. 張敬軒+王菀之 - 友誼的小船
03. Twins+BOYZ - 死性不改
04. 容祖兒 李克勤 - 刻不容緩
05. 林峯+泳兒 - 明天以後
06. 容祖兒+羅力威 - 雙子情歌
07. 容祖兒+吳浩康 - 他都不愛我
08. 鍾舒漫+鄭家維 - 專一有罪
09. 鍾舒漫+許靖韻+陳凱彤 - 我們仨
10. 容祖兒+李克勤 - 世界真細小
11. 謝霆鋒+蔡卓妍 - 愛
12. 張致恆+許靖韻 - 相逢何必曾相識
13. 泳兒+海鳴威 - 我的回憶不是我的
14. 容祖兒+林欣彤 - 追風箏的風箏
15. 郭偉亮+葉佩雯 - 幸福摩天輪
16. 洪卓立+鍾舒漫 - 傻瓜
17. 張敬軒+泳兒 - 帶著夢飛翔
18. 謝霆鋒+陳奕迅 - 細路

附加資料:
18首新歌+90首精選=108首 愛∙回憶

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

CD 3:

想點?

仲有未出碟果D等愛回憶 234567?

真正紅底

張敬軒張相
我估錯這個世界得到教訓

不如一次過出曬呢幾年所有英皇派台又未出碟的歌算啦

無don&mandy同yumiko。。。

無心之科學?
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

黃妍嘅第一首歌終於出到碟
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

deep呢幾年嘅歌都無收錄...
係咪即係佢會有碟出?
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

無don&mandy同yumiko。。。
on07111 發表於 2020-3-23 19:39

yumiko 有隻《最近比較煩》
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

擺位睇到地位
二家姓立立真係走人算啦

仲有未出碟果D等愛回憶 234567?
艾石仔 發表於 2020-3-23 18:46

This is already 愛回憶 5 it seems. The last one from 2018:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=14088

So the question is...why wait 2 years (on average) before their songs enter one of these albums? Is there an expiration date on these songs? Also, I guess only the people on the first row can have actual album releases now. And even then, Chef Nic's songs are also 2 years old already. Doesn't he have enough songs to have an EP by now?

Oh and I am very amused they skipped "Be Water My Friend" for Sherman.

愛國∙回憶feel

黃妍都有份 蛋記係咪好欣賞佢
英皇唔幫歌手出碟係咪諗住年年都咁樣出?
洪卓立 - 周日司機
之前完全唔知有呢首歌.... 仲要係wyman填

好封面好紅
同間公司一樣

哈 完全唔掂 咩野都紅過人

最陰公係咪左下同右下個兩位?

好紅牙

所以立立唔洗再出碟了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

CD 5我剩係會聽第九首
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

CD5點頂⋯⋯
DM多仔多到覆唔哂

CD 3:

想點?
hehehaha 發表於 2020-3-23 18:35

2014 商台兩周冠

yumiko 有隻《最近比較煩》
星勤 發表於 2020-3-23 20:11

係wor,睇漏左。咁千禧後應該欠isabella者。
放隻超時空接觸/上帝保佑/愛神之箭已得

Pass TrackList:

容祖兒 -勇氣情歌
洪卓立 - 帶著骨灰去旅行 (KH302香港to札幌)
林峯 - 旁觀者悲
許靖韻 - 小背心
鍾舒漫 - 小碎步
CatherineWong  - 音樂大童
鍾舒漫 - 開心節
容祖兒 - 這麼近(那麼遠)
張敬軒 - 黃色大門
古巨基 - 初初
李克勤 - 一個都不能少
Twins - 失約
鍾舒漫 - 從不信自己
陳凱彤 - 第一眼
許靖韻 - 蝴蝶
馮允謙 - 後知後覺
張敬軒 - 找對的人
容祖兒 - 空港
古巨基 - 時代
蔡卓妍 - 年年
曾樂彤 - 單身旅遊日誌
容祖兒 - 最好時光
鍾舒漫 - 這首歌的名字是秘密
容祖兒 - 樂觀
蔡卓妍 - 二減一
鍾舒漫 - 好好擁抱
泳兒 - 我的情書
關智斌 - 眼紅館
Twins  - 大過天
馮允謙 - 今天開始
洪卓立 - 回到最愛的那天
容祖兒 - 習慣失戀
張敬軒 - 不同班同學
Twins - 加油
張敬軒 - 一天
陳偉霆 - 好想抱著你 (國語)
Twins  - 就說我們都是華麗的單身族 (國語)
泳兒+小賤 - 不要走太遠 (國語)
容祖兒+蔡卓妍+鍾欣潼+鄭希怡 - 最近比較煩 (國語)
容祖兒+周柏豪 - 天窗
林峯+泳兒 - 明天以後
容祖兒+羅力威 - 雙子情歌
鍾舒漫+鄭家維 - 專一有罪
鍾舒漫+許靖韻+陳凱彤 - 我們仨
容祖兒+李克勤 - 世界真細小
張致恆+許靖韻 - 相逢何必曾相識
泳兒+海鳴威 - 我的回憶不是我的
容祖兒+林欣彤 - 追風箏的風箏

mlnm樣都無?

全力支持年尾再出一隻 the EEG and the song of them... 拎至尊碟
01. 謝霆鋒 - 善良
02. 謝霆鋒 - (新歌)
03. 容祖兒 - (新歌)
04. 容祖兒 - (新歌)
05. 李克勤 - (新歌)
06. 李克勤 - (新歌)
07. 古巨基 - (新歌)
08. 張敬軒 - (新歌)
09. 張敬軒 - (新歌)
10. 關智斌 - 頭頂有角
11. 吳浩康 - 一切正常
12. 泳兒 - (新歌)
13. 洪卓立 - 喜劇收場
14. 鍾舒漫 - (新歌)
15. 許靖韻 - (新歌)
16. 羅力威 - 仙水
17. 曾樂彤 - 找到一個人
18. 李靖筠 - 高攀愛

封面仲有林峰個樣 覺得佢好慘

一個封面有3 pair ex都幾搞笑

泳儿D花系列冇收录
爱祖儿1314

冇莉亞的C3PO
恰我巧?

呢排重播On call
好心買版權收錄埋連續劇 續集啦。。
顯得有價值少少。。

次次出親雜錦碟都當 Closer 不存在。
要夠多出現過既歌手放埋艾粒呀嗎。
陳凱彤同鄭家維得 0.3-0.5 隻歌。
王凱駿、王祖藍、黃耀明同李靖筠直頭冇歌係到添。
兩年前隻雜錦碟出左愛與夢飛翔廣東版,而家出普通話,同埋當時啲新歌而家就變舊歌出番黎。
真心想美漫放 Be Water 多過放開心節、想美泳放多隻新歌、立就放衝破好過放週日司機。
Deep 仲有 6 隻新歌未出碟 (唔計較早前錄影),出一至兩隻落去都好啦。
呢隻碟到應該得Kenny有歌係完全未曝光?

一個封面有3 pair ex都幾搞笑
帥小寶` 發表於 2020-3-23 23:54

得兩pair姐
我估錯這個世界得到教訓

咁樣出單曲都預左,
但直接出哂未出碟的仲吸引的
而家好多舊歌已經連續幾隻都有, 太多重覆

16. 林峯 - On my way (TVB電視劇 衝上雲霄II 片尾曲)

On My Way 竟然有得出碟
等咗好耐了, 哈哈

泳兒細到彷彿無出現過係呢個封面咁lol

封面仲有林峰個樣 覺得佢好慘
帥小寶` 發表於 2020-3-23 23:54

好過陳奕迅連樣都冇

有幾多人能夠完整聽哂CD5
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

帶著夢飛翔 想点吖? 粵語和國語都有, 好心就將所有未出碟的歌,出一張出精選碟好過,Ken, 泳兒,shermen, LLV  佢哋四個加埋,都夠出一張精選,因佢四個旦記應該唔會幫佢哋出碟

deep呢幾年嘅歌都無收錄...
係咪即係佢會有碟出?
sampras625 發表於 2020-3-23 20:10

覺得似立立的歌就全清
DEEP個的就唔出
會唔會個堆歌自己出新曲+精選

得兩pair姐
mrshadowll 發表於 2020-3-24 06:53

Hins kenny
Sher deep
而我不知道 sa

全力支持年尾再出一隻 the EEG and the song of them... 拎至尊碟
02. 謝霆鋒  ...
sunnyay1231 發表於 2020-3-23 23:18

高攀 愛出咗

覺得似立立的歌就全清
DEEP個的就唔出
會唔會個堆歌自己出新曲+精選 ...
gordon0807 發表於 2020-3-24 11:34

上次訪問佢又話唔出實體碟

洪卓立鍾舒漫泳兒霉到要墊底啦

Hins kenny
Sher deep
而我不知道 sa
帥小寶` 發表於 2020-3-24 11:53

Hins kenny係現任

我估錯這個世界得到教訓

Hins kenny係現任
mrshadowll 發表於 2020-3-24 12:21

繼續FF吧 人地散左十世

繼續FF吧 人地散左十世
帥小寶` 發表於 2020-3-24 12:51

你又知人地無復合
我估錯這個世界得到教訓

llv 星光同仙水未落碟
留番下次出?
身邊的女孩很多 得一位Wingyan迷倒我

02. 謝霆鋒  ...
sunnyay1231 發表於 2020-3-23 23:18

''EEG and the end of it''