返回列表 發帖
因為JOOX獨家出先
Thomas 發表於 2020-3-30 16:31

點解要比埋d中資平台做獨家
仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊

agreed,敗筆係詞
其他扮 bjork 元素我覺得冇問題,不過同為 homage 作品《我們他們》完勝(因為詞 ...
just11256 發表於 2020-3-29 09:36

《我們他們》質素真係神高..

王菀之出歌我一定會聽
但見到有個樂評話未睇先轉發,因為太有信心一定好聽
呢D就真係當王菀之係神咁拜 ...
SPD 發表於 2020-3-30 10:09

嗰位資深樂評就算啦 佢得閒奶下鏡粉就可以

仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-30 16:41

我用moov都仲未有得聽只可以睇多幾次個靚景mv

Agree

本身見到王菀之出歌,仲要叫碧玉,好期待
但冇諗過份詞、編曲以至唱腔都咁mismatch ...
kilai 發表於 2020-3-30 14:46

同意…呢首唔係好聽得落
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

反而覺得呢首比波點女皇容易接受,4分

仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-30 16:41

Spotify 有喎

Spotify 有喎
mc) 發表於 2020-3-31 11:43

一分鐘前Check過冇

第一次聽覺得無上一首波點女皇咁搶,要點時間消化一下

覺得林夕真係好欣賞之之
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

見到有comment話美之抄同扮Bjork 點之扮唔到
明明係致敬 點解係曲解到抄 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-29 02:31

係抄會唔會連個歌名都叫碧玉真係智商無下限

見到有人係joox個post comment美之整容整到同温碧霞撞樣
又話佢係藍罷聽 登美之好慘 單嘢過咗咁耐仲要被炒作

回復 58# Thomas

sorry my bad
係海外account,因為平時唔會海外有反而香港未有

我覺得係王菀之有史以來最正嘅作品

一番那=藝術

MV令首歌加分不少,另外在我家附近拍攝,好有親切感。

唔知點解 聽住會諗起雷電
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

Spotify仲未有係咩玩法...- -叫人唔洗聽

Spotify仲未有係咩玩法...- -叫人唔洗聽
Thomas 發表於 2020-4-6 12:28

我有wo

編曲用左200個鐘

另外第一次聽已經諗起呢首
編曲到MV都係

見到有人係joox個post comment美之整容整到同温碧霞撞樣
又話佢係藍罷聽 登美之好慘 單嘢過咗咁耐仲 ...
let'sbegin 發表於 2020-4-2 01:36

無計啦 "我討厭政治"咁低能都講得出 好難怪比人記住

我有wo
hehehaha 發表於 2020-4-6 17:51

你都係海外account?

好聽

好聽
totoan 發表於 2020-4-9 18:48

嘩呃post呃到

其實拎依首歌落到咁重廣告真係好咩

其他音樂平台幾時先有,唔想用joox

其實拎依首歌落到咁重廣告真係好咩
屮SiU霖屮 發表於 2020-4-10 14:13

落重本宣傳一首冇乜街客會鍾意既歌

落重本宣傳一首冇乜街客會鍾意既歌
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 15:54

咪就係
唔知佢地諗乜

然後又要落JOOX獨家落足幾星期

究竟想點

如果之之出返 末日style既歌 應該會多d noise

其實佢係街客最大回響好似就係晴歌集個期

呢首都loopable.

如果之之出返 末日style既歌 應該會多d noise
let'sbegin 發表於 2020-4-12 15:50

早就過咗搏殺期 冇必要啦

其實佢最適合做獨立歌手
不過佢仲要撈電影 點都要簽公司
萬幸寰亞都算係一間自由度好大嘅大公司 雖然已經1X年冇出原創大碟
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

咪就係
唔知佢地諗乜

然後又要落JOOX獨家落足幾星期

究竟想點 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-4-10 21:59

大陸市場!!

唔算好鍾意
個melody可以再Ivana d
編曲100分

其他音樂平台幾時先有,唔想用joox
caseyl 發表於 2020-4-10 15:10

27/5
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

一定都和藝術有關 比 碧玉 好,不過今次一曲兩味變化冇 On the Wings of Time 玩得咁大

一定都和藝術有關 比 碧玉 好,不過今次一曲兩味變化冇 On the Wings of Time 玩得咁大 ...
powerful 發表於 16/4/2020 07:33
碧玉成首歌空洞到一個點

一改晒詞就即刻唔同

好聽
又係叫好唔叫座
香港人,只聽廣東歌

近排美之好似勤力返 又開live 幾時去返之前一年plug 5首歌既時期

好有藝術性的一個作品。
stitch

其實份詞又真係會有啲尷尬既,林夕真係用件芝麻綠豆既事就吹到咁大,離地飛去外國追星,睇唔到演唱會好失 ...
stephybest 發表於 2020-3-28 23:32

最後我決定用自己GE 理解去代入首歌..    由細到大我都有一個ROLE MODEL  (SAY碧玉)去FOLLOW, 好想成為佢呢類人,窮盡一生氣力為了想成為佢,
   但係成長中不知不覺中已經DEVIATE 左自己設定好GE 軌跡, 過程中已經好累, 好失望, 好迷失,
   但過去GE 路成就了今天的我, 即使最後我仍然地位離佢好遠 (溫馨中的徬徨 碧玉的烏托邦於心裡平和像聖堂 辛苦得多難忘 無論碰撞 無論跌宕)

寫出黎都覺得肉麻

大陸市場!!
stephybest 發表於 2020-4-12 19:29

但係國語版就各大平台有
好怪
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>