返回列表 發帖

碧玉 - 王菀之

單選投票, 共有 114 人參與投票
71.93% (82)
4.39% (5)
6.14% (7)
1.75% (2)
15.79% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: 屮SiU霖

派台日期: 27/03/2020

Composer 作曲:Ivana Wong 王菀之
Lyricist 作詞:林夕
Arranger 編曲 : Ivana Wong 王菀之
Producer 監製:Ivana Wong 王菀之
Vocal producer 歌唱監製 : Alex Fung 馮翰銘

血脈飛然後坐夜機然後企著等台上發亮
計畫中無限震撼中期待最值得期待偶像
奈何天都為我太緊張
將興奮眼淚聚成暴雨
換來碧玉亮相似飛霜
逼心臟暫停一樣

絕對的渴望 大概會失望
一起披風戴雨亦是場盛況
可跟你快樂地狼忙
未滿足願望 但永世不忘
這追星之旅發現原來是你
飾演我偶像又何妨

我夢想沿路也幻想尋覓了廿載狂熱對象
雨滴中有著你渡過先知有幸福伴我高唱
就如漆黑漫舞過風霜
天總有禮物另行奉上
就如分擔亦會變分享
金碧玉露藏心上

絕對的渴望 大概會失望
一起披風戴雨亦是場盛況
可跟你快樂地狼忙
未滿足願望 但永世不忘
這追星之旅發現原來是你
飾演我偶像又何妨

溫馨中的徬徨
碧玉的烏托邦於心裡平和像聖堂
辛苦得多難忘 無論碰撞 無論跌宕
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

好正。。5分。。

第一個5分

真係好天堂有路+畫意feel。
再將我相信的如煙火般綻放

呢條女真係...

5分

太正 5分啦

感謝香港仲有王菀之
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

歌曲的意境 真係世上罕有
無得頂!
一息間 多洶湧的人群
花火過後散落像微塵
獨個上路再做 撇脫的自由人

5分
藝術傑作

完全係藝術品級數
5分!

未滿足願望 但永世不忘
每次聽到呢句都覺得把聲好尖,個不字甚至有少少刺耳
同埋覺得咁溫馨咁生活化嘅歌詞同唱腔/編曲/mv風格格格不入
可能呢首唔啱我

又要loop足成年^^

評分人數

Bjork聽到應該得啖笑 another fan-wannabe
唔知係份詞定編曲定唱腔
頂唔順
好尷尬
個mv更加唔夾...

可唔可以做翻自己

的確好Bjork,但又未到佢個級數,雖然都唔算好失禮既
不過好似唔太突顯到佢自己本身既特色
但因為首歌係當tribute咁做,所以出到黎個效果我都接受

太靚啦,睇到ivana 有啲似迪士尼嘅公主咁 真係好想可以去一次冰島,然後聽住呢首歌☺️

睇幾次笑幾次

編曲正到
5分走唔甩

Bjork聽到應該得啖笑 another fan-wannabe
唔知係份詞定編曲定唱腔
頂唔順
好尷尬
個mv更加唔夾...
...
kilai 發表於 2020-3-28 16:03

我都覺得似fan art多d
但可能佢就係想咁啦

IVANA 忠粉表示要少少時間消化...
將件普通人認為濕碎GE 野 (或者只係我冇共鳴 )寫到咁史詩級, 迴腸蕩氣唱出黎 好奇怪..

好好好難聽啊。

我覺得隻歌係中上嘅,個旋律唔算大路,不過編曲好豐富幫返。個MV唔知拍咗幾多錢,尤其是搬鋼琴似乎好大陣仗。
歌詞雖然好生活化,但應該係想講從呢個經歷得出嘅領悟,都係一貫林夕嘅佛偈風格,不應執著結果,在過程中已得到最重要的東西。雖然個故事切入點有啲冷門,不過呢個可能係Ivana本身嘅真實感覺。

有冇人知其實Ivana會唔會出正式大碟/EP定又single collection? 波點女王同呢隻明顯同一個theme,但之前未出嗰啲又肯定無關,咁係咪嗰啲唔入碟?

歌好聽,編曲好grand,mv好靚,但所有野夾埋唔係好協調,可能藝術嘅野我唔識

不過點都支持Ivana,佢同蘭b都唔唱嘅話我就冇女歌手可以聽

我覺得隻歌係中上嘅,個旋律唔算大路,不過編曲好豐富幫返。個MV唔知拍咗幾多錢,尤其是搬鋼琴似乎好大陣仗 ...
Serendipity 發表於 2020-3-28 22:24

會出碟 project好似係「水百合2.0」波點女皇係first plug
但佢而加變咗年度歌手 一年plug一首 我估佢成隻碟其他歌應該都未錄 咁搞法唔知幾耐先出到碟

加上今次MV咁大陣仗 應該拍咗唔少錢 下次plug歌唔知等到幾時

會出碟 project好似係「水百合2.0」波點女皇係first plug
但佢而加變咗年度歌手 一年plug一首 我估佢成 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-28 22:43

水百合2.0? 但水百合當年係收入精選碟,咁即係點?
自On Wings of Time後都未出大碟,好慘,咁高質都冇辦法再出。我其實一直都係買實體,但佢咁陰公搞到我都唔知使唔使上網買返上兩三年佢啲歌幫吓佢。

個MV製作成本高,不過佢自己都身兼多瓣我諗都幫補到些少嘅。

自On Wings of Time後都未出大碟,好慘,咁高質都冇 ...
Serendipity 發表於 2020-3-28 22:53

水百合2.0應該指plug完歌最尾會開演唱會 類似水百合既art show
至於出唔出碟都係估 之前好似有講過出碟?

比較擔心既係budget夠唔夠開concert + album

自On Wings of Time後都未出大碟,好慘,咁高質都冇 ...
Serendipity 發表於 2020-3-28 22:53

我諗係依幾年拍吓戲先夠錢出歌....
見佢曲編監 連mv都自己剪埋就知budget有限

我諗係依幾年拍吓戲先夠錢出歌....
見佢曲編監 連mv都自己剪埋就知budget有限 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-28 23:00

ivana話佢會編晒全部歌
我覺得更多嘅係佢想挑戰一下自己

美之自己編曲拍得住以前Alex Fung編嗰啲,開始Xylophone幾Catchy,但估唔到個走向係去咗陰森詭祕嗰邊,中後Orchestral Music個氣勢幾磅礡宏大。第一次聽完全跟唔到個Flow,Verse頭兩句長句已經好跳躍式,去到Chorus前仲要有個兩三秒小暫停。以為First Chorus會爆上去,點知頭幾句靜靜地咁過,尾幾句就開始醞釀準備黎料。Second Verse係精華所在,之前鋪墊個Tension終於出咗黎,但係之後又黎個反高潮,Second Chorus前有個廿秒嘅Music Break,將個情緒又拉返低落黎。Second Chorus一起唔係用把實聲,而係用空靈嘅和聲,再加埋Pipe Organ好掂。不過Ending似乎唔係幾爆到上去,嫌有啲Plain,最尾啲Strings都勉強救到既。

曲同編都好
但問題我唔明首歌想講乜

IVANA 忠粉表示要少少時間消化...
將件普通人認為濕碎GE 野 (或者只係我冇共鳴 )寫到咁史詩級, 迴腸蕩氣唱 ...
快劍俠 發表於 2020-3-28 21:41

其實份詞又真係會有啲尷尬既,林夕真係用件芝麻綠豆既事就吹到咁大,離地飛去外國追星,睇唔到演唱會好失望啊,但老公陪住係隔離,所以做人要有希望啊,塞翁失馬嗰款大道理。直頭係dse記敘抒情文,格硬有個道理就拎level 5嗰隻添啦。好在食到碧玉呢個term先作到「金碧玉露藏心上」呢句姐。
應該話份詞個切入點同首歌既arrangement未去到好一致,詞係一件小事,編曲就搞到勁史詩式。

其實份詞又真係會有啲尷尬既,林夕真係用件芝麻綠豆既事就吹到咁大,離地飛去外國追星,睇唔到演唱會好失 ...
stephybest 發表於 28/3/2020 23:32
搞到勁唔平衡其實好怪

搞到勁唔平衡其實好怪
kwanie 發表於 2020-3-28 23:56

Um..可能美之真係好在意睇唔到bjork演唱會所以要小事化大

其實份詞又真係會有啲尷尬既,林夕真係用件芝麻綠豆既事就吹到咁大,離地飛去外國追星,睇唔到演唱會好失 ...
stephybest 發表於 2020-3-28 23:32

我覺得歌詞寫得太白,某d用詞好似 '偶像' '緊張',
聽落有d唔襯首歌
可能係專登?
但overall, 曲編監唱 + Bjork influence 好正

Um..可能美之真係好在意睇唔到bjork演唱會所以要小事化大
stephybest 發表於 2020-3-29 00:05

之兒話佢因為睇唔到 簡直想喊

份詞其實又唔係話好差,有bjork既密碼嫁
就如漆黑漫舞過風霜=電影Dancer in the Dark
碧玉的烏托邦於心裡平和像聖堂=專輯Utopia
未至於完全用完即棄

份詞其實又唔係話好差,有bjork既密碼嫁
就如漆黑漫舞過風霜=電影Dancer in the Dark
碧玉的烏托邦 ...
stephybest 發表於 2020-3-29 00:28

係,我都留意到。同埋食到金碧玉露都顯示到林夕功力。
我覺得歌詞都係致敬意味,可能美之真係好迷Bjork,迷到一個程度要寫歌記低呢件事。

係,我都留意到。同埋食到金碧玉露都顯示到林夕功力。
我覺得歌詞都係致敬意味,可能美之真係好迷Bjork, ...
Serendipity 發表於 2020-3-29 00:53

見到有comment話美之抄同扮Bjork 點之扮唔到
明明係致敬 點解係曲解到抄

近排疫情影響做唔到舞台劇, 可以多D時間做番歌啦?
今年佢又會唔會出隻碟呀?
太平公主

BTW, MV響冰島拍好令!!
太平公主

見到有comment話美之抄同扮Bjork 點之扮唔到
明明係致敬 點解係曲解到抄 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-29 02:31

如果個個「抄歌」都有美之呢個level
咁香港樂壇就不得了
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

如果因為佢依然keep住出廣東歌而覺得好聽或者係藝術巔峰嘅話,
好遺憾,我真係唔識欣賞!

首先,
開頭部分,佢已經徘徊走音邊緣,好明顯就係年紀大機器壞又疏於練習,雖說從來唔覺得佢有咩驚人唱功,但係錄成噉都好意思出街?!
跟住,
成隻歌編曲古怪,高低起伏差,次貨到不得了,居然有人夠膽死拎嚟同「畫意」比,真係未瞓醒就不如唔好起身喇。
最後,
希望Björk唔好聽到,費時誤會自己誤導別人而退出樂壇。

零分重作!!!!!!!!

我覺得歌詞寫得太白,某d用詞好似 '偶像' '緊張', 聽落有d唔襯首歌可能係專登?
但overall, 曲編監唱 + Bj ...
lorbat 發表於 2020-3-29 00:08

agreed,敗筆係詞
其他扮 bjork 元素我覺得冇問題,不過同為 homage 作品《我們他們》完勝(因為詞)

點解APPLE MUSIC仲未有.....

如果個個「抄歌」都有美之呢個level
咁香港樂壇就不得了
JayantL 發表於 2020-3-29 02:37

好多人當王菀之神咁拜哩個現象 超越咗理性

樣 & 歌: 零分

agreed,敗筆係詞
其他扮 bjork 元素我覺得冇問題,不過同為 homage 作品《我們他們》完勝(因為詞 ...
just11256 發表於 2020-3-29 09:36

《我來自火星》(Infinity Journey Mix) 先致敬得最妙。之後冇再被Ivana呢種style震懾過。

好多人當王菀之神咁拜哩個現象 超越咗理性
kilai 發表於 2020-3-29 22:40

王菀之出歌我一定會聽
但見到有個樂評話未睇先轉發,因為太有信心一定好聽
呢D就真係當王菀之係神咁拜

王菀之出歌我一定會聽
但見到有個樂評話未睇先轉發,因為太有信心一定好聽
呢D就真係當王菀之係神咁拜 ...
SPD 發表於 2020-3-30 10:09

Agree

本身見到王菀之出歌,仲要叫碧玉,好期待
但冇諗過份詞、編曲以至唱腔都咁mismatch

點解APPLE MUSIC仲未有.....
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-29 19:37

因為JOOX獨家出先

樣 & 歌: 零分
henhenhen 發表於 2020-3-29 22:47

曲線宣傳jude
我估錯這個世界得到教訓