返回列表 發帖

碧玉 - 王菀之

單選投票, 共有 114 人參與投票
71.93% (82)
4.39% (5)
6.14% (7)
1.75% (2)
15.79% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: 屮SiU霖

派台日期: 27/03/2020

Composer 作曲:Ivana Wong 王菀之
Lyricist 作詞:林夕
Arranger 編曲 : Ivana Wong 王菀之
Producer 監製:Ivana Wong 王菀之
Vocal producer 歌唱監製 : Alex Fung 馮翰銘

血脈飛然後坐夜機然後企著等台上發亮
計畫中無限震撼中期待最值得期待偶像
奈何天都為我太緊張
將興奮眼淚聚成暴雨
換來碧玉亮相似飛霜
逼心臟暫停一樣

絕對的渴望 大概會失望
一起披風戴雨亦是場盛況
可跟你快樂地狼忙
未滿足願望 但永世不忘
這追星之旅發現原來是你
飾演我偶像又何妨

我夢想沿路也幻想尋覓了廿載狂熱對象
雨滴中有著你渡過先知有幸福伴我高唱
就如漆黑漫舞過風霜
天總有禮物另行奉上
就如分擔亦會變分享
金碧玉露藏心上

絕對的渴望 大概會失望
一起披風戴雨亦是場盛況
可跟你快樂地狼忙
未滿足願望 但永世不忘
這追星之旅發現原來是你
飾演我偶像又何妨

溫馨中的徬徨
碧玉的烏托邦於心裡平和像聖堂
辛苦得多難忘 無論碰撞 無論跌宕
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

大陸市場!!
stephybest 發表於 2020-4-12 19:29

但係國語版就各大平台有
好怪
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

其實份詞又真係會有啲尷尬既,林夕真係用件芝麻綠豆既事就吹到咁大,離地飛去外國追星,睇唔到演唱會好失 ...
stephybest 發表於 2020-3-28 23:32

最後我決定用自己GE 理解去代入首歌..    由細到大我都有一個ROLE MODEL  (SAY碧玉)去FOLLOW, 好想成為佢呢類人,窮盡一生氣力為了想成為佢,
   但係成長中不知不覺中已經DEVIATE 左自己設定好GE 軌跡, 過程中已經好累, 好失望, 好迷失,
   但過去GE 路成就了今天的我, 即使最後我仍然地位離佢好遠 (溫馨中的徬徨 碧玉的烏托邦於心裡平和像聖堂 辛苦得多難忘 無論碰撞 無論跌宕)

寫出黎都覺得肉麻

好有藝術性的一個作品。
stitch

近排美之好似勤力返 又開live 幾時去返之前一年plug 5首歌既時期

好聽
又係叫好唔叫座
香港人,只聽廣東歌

一定都和藝術有關 比 碧玉 好,不過今次一曲兩味變化冇 On the Wings of Time 玩得咁大 ...
powerful 發表於 16/4/2020 07:33
碧玉成首歌空洞到一個點

一改晒詞就即刻唔同

一定都和藝術有關 比 碧玉 好,不過今次一曲兩味變化冇 On the Wings of Time 玩得咁大

其他音樂平台幾時先有,唔想用joox
caseyl 發表於 2020-4-10 15:10

27/5
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

唔算好鍾意
個melody可以再Ivana d
編曲100分

咪就係
唔知佢地諗乜

然後又要落JOOX獨家落足幾星期

究竟想點 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-4-10 21:59

大陸市場!!

如果之之出返 末日style既歌 應該會多d noise
let'sbegin 發表於 2020-4-12 15:50

早就過咗搏殺期 冇必要啦

其實佢最適合做獨立歌手
不過佢仲要撈電影 點都要簽公司
萬幸寰亞都算係一間自由度好大嘅大公司 雖然已經1X年冇出原創大碟
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

其實佢係街客最大回響好似就係晴歌集個期

呢首都loopable.

如果之之出返 末日style既歌 應該會多d noise

落重本宣傳一首冇乜街客會鍾意既歌
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 15:54

咪就係
唔知佢地諗乜

然後又要落JOOX獨家落足幾星期

究竟想點

其實拎依首歌落到咁重廣告真係好咩
屮SiU霖屮 發表於 2020-4-10 14:13

落重本宣傳一首冇乜街客會鍾意既歌

其他音樂平台幾時先有,唔想用joox

其實拎依首歌落到咁重廣告真係好咩

好聽
totoan 發表於 2020-4-9 18:48

嘩呃post呃到

好聽

我有wo
hehehaha 發表於 2020-4-6 17:51

你都係海外account?

見到有人係joox個post comment美之整容整到同温碧霞撞樣
又話佢係藍罷聽 登美之好慘 單嘢過咗咁耐仲 ...
let'sbegin 發表於 2020-4-2 01:36

無計啦 "我討厭政治"咁低能都講得出 好難怪比人記住

編曲用左200個鐘

另外第一次聽已經諗起呢首
編曲到MV都係

Spotify仲未有係咩玩法...- -叫人唔洗聽
Thomas 發表於 2020-4-6 12:28

我有wo

Spotify仲未有係咩玩法...- -叫人唔洗聽

唔知點解 聽住會諗起雷電
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

MV令首歌加分不少,另外在我家附近拍攝,好有親切感。

一番那=藝術

我覺得係王菀之有史以來最正嘅作品

回復 58# Thomas

sorry my bad
係海外account,因為平時唔會海外有反而香港未有

見到有人係joox個post comment美之整容整到同温碧霞撞樣
又話佢係藍罷聽 登美之好慘 單嘢過咗咁耐仲要被炒作

見到有comment話美之抄同扮Bjork 點之扮唔到
明明係致敬 點解係曲解到抄 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-29 02:31

係抄會唔會連個歌名都叫碧玉真係智商無下限

覺得林夕真係好欣賞之之
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

第一次聽覺得無上一首波點女皇咁搶,要點時間消化一下

Spotify 有喎
mc) 發表於 2020-3-31 11:43

一分鐘前Check過冇

點解要比埋d中資平台做獨家
仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-30 16:41

Spotify 有喎

反而覺得呢首比波點女皇容易接受,4分

Agree

本身見到王菀之出歌,仲要叫碧玉,好期待
但冇諗過份詞、編曲以至唱腔都咁mismatch ...
kilai 發表於 2020-3-30 14:46

同意…呢首唔係好聽得落
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-30 16:41

我用moov都仲未有得聽只可以睇多幾次個靚景mv

王菀之出歌我一定會聽
但見到有個樂評話未睇先轉發,因為太有信心一定好聽
呢D就真係當王菀之係神咁拜 ...
SPD 發表於 2020-3-30 10:09

嗰位資深樂評就算啦 佢得閒奶下鏡粉就可以

agreed,敗筆係詞
其他扮 bjork 元素我覺得冇問題,不過同為 homage 作品《我們他們》完勝(因為詞 ...
just11256 發表於 2020-3-29 09:36

《我們他們》質素真係神高..

因為JOOX獨家出先
Thomas 發表於 2020-3-30 16:31

仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊

樣 & 歌: 零分
henhenhen 發表於 2020-3-29 22:47

曲線宣傳jude
我估錯這個世界得到教訓

點解APPLE MUSIC仲未有.....
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-29 19:37

因為JOOX獨家出先

王菀之出歌我一定會聽
呢D就真係當王菀之係神咁拜 ...
SPD 發表於 2020-3-30 10:09

Agree

本身見到王菀之出歌,仲要叫碧玉,好期待
但冇諗過份詞、編曲以至唱腔都咁mismatch

好多人當王菀之神咁拜哩個現象 超越咗理性
kilai 發表於 2020-3-29 22:40

王菀之出歌我一定會聽
呢D就真係當王菀之係神咁拜

agreed,敗筆係詞
其他扮 bjork 元素我覺得冇問題,不過同為 homage 作品《我們他們》完勝(因為詞 ...
just11256 發表於 2020-3-29 09:36

《我來自火星》(Infinity Journey Mix) 先致敬得最妙。之後冇再被Ivana呢種style震懾過。