返回列表 發帖
美之自己編曲拍得住以前Alex Fung編嗰啲,開始Xylophone幾Catchy,但估唔到個走向係去咗陰森詭祕嗰邊,中後Orchestral Music個氣勢幾磅礡宏大。第一次聽完全跟唔到個Flow,Verse頭兩句長句已經好跳躍式,去到Chorus前仲要有個兩三秒小暫停。以為First Chorus會爆上去,點知頭幾句靜靜地咁過,尾幾句就開始醞釀準備黎料。Second Verse係精華所在,之前鋪墊個Tension終於出咗黎,但係之後又黎個反高潮,Second Chorus前有個廿秒嘅Music Break,將個情緒又拉返低落黎。Second Chorus一起唔係用把實聲,而係用空靈嘅和聲,再加埋Pipe Organ好掂。不過Ending似乎唔係幾爆到上去,嫌有啲Plain,最尾啲Strings都勉強救到既。

IVANA 忠粉表示要少少時間消化...
將件普通人認為濕碎GE 野 (或者只係我冇共鳴 )寫到咁史詩級, 迴腸蕩氣唱 ...
快劍俠 發表於 2020-3-28 21:41

其實份詞又真係會有啲尷尬既,林夕真係用件芝麻綠豆既事就吹到咁大,離地飛去外國追星,睇唔到演唱會好失望啊,但老公陪住係隔離,所以做人要有希望啊,塞翁失馬嗰款大道理。直頭係dse記敘抒情文,格硬有個道理就拎level 5嗰隻添啦。好在食到碧玉呢個term先作到「金碧玉露藏心上」呢句姐。
應該話份詞個切入點同首歌既arrangement未去到好一致,詞係一件小事,編曲就搞到勁史詩式。

搞到勁唔平衡其實好怪
kwanie 發表於 2020-3-28 23:56

Um..可能美之真係好在意睇唔到bjork演唱會所以要小事化大

份詞其實又唔係話好差,有bjork既密碼嫁
就如漆黑漫舞過風霜=電影Dancer in the Dark
碧玉的烏托邦於心裡平和像聖堂=專輯Utopia
未至於完全用完即棄

點解要比埋d中資平台做獨家
仲要獨鬼咁耐
雖然apple都唔好得去邊 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-3-30 16:41

我用moov都仲未有得聽只可以睇多幾次個靚景mv

咪就係
唔知佢地諗乜

然後又要落JOOX獨家落足幾星期

究竟想點 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-4-10 21:59

大陸市場!!