返回列表 發帖

音樂人晴天林改編 《陪著你走》 諷禁酒令被指侵權遭下架

【全城禁聚】改編《陪著你走》諷禁酒令被指侵權遭下架 音樂人上載朗誦版抗議

https://hk.news.appledaily.com/l ... m_content=link_post

音樂人「晴天林」Sunny Lam近日將《陪著你走》改編成歌曲《全面禁酒》,但迅速遭唱片公司以侵犯版權為由檢舉下架,晴天林指「今次呢個《全面禁酒》我係用自彈自唱方式去唱,冇用原版音樂,結果係被唱片公司同YouTube直接下架。」

晴天林猜測,近期TVB旗下的星夢娛樂集團有限公司利用《陪著你走》二創抗疫歌,或因此被唱片公司迅速封殺其創作。

二次創作有咩問題
根本就係打壓
陪著你走本來係盧冠廷
星夢咪又係成日玩翻唱
再將我相信的如煙火般綻放

打壓可恥

其實陪着你走copyright係邊間唱片公司 斷估本身星夢都唔係首歌既版權持有人?

回復 3# let'sbegin

環球

《全面禁酒》朗誦版 - 晴天林|禁酒令 晴天林 SunnyLam • 觀看次數:1.1萬次 1 天前 禁酒令#蘭桂坊#陪著你走彈唱版因版權問題已被下架⋯⋯唯有朗誦出黎⋯⋯ 想聽完整版要去Facebook聽了…… 全面禁酒聞說全線酒精 ...
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

回復  let'sbegin

環球
hintlou 發表於 2020-3-28 22:59
明晒
無綫同環球一向唔啱
無綫以翻唱/改編爲由免去版權問題
然後有人攞《陪著你走》改詞
無綫就彈出嚟話首歌侵咗佢哋
好賤
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

明晒
無綫同環球一向唔啱
無綫以翻唱/改編爲由免去版權問題
然後有人攞《陪著你走》改詞
無綫就彈出嚟話首 ...
PenguinMusic 發表於 29/3/2020 00:30
喂搞清楚好喎
話人侵權係EMI 唔係星夢唔係TVB 喎

高登好多改篇其他唱片公司唔好話侵權?
晴天林都話無用原版音樂,自彈自唱

喂搞清楚好喎
話人侵權係EMI 唔係星夢唔係TVB 喎
kwanie 發表於 2020-3-29 01:31

《陪著你走》原唱及創作均是盧冠廷,YouTube原唱MV由環球唱片上載,網上資料顯示盧隸屬EMI MUSIC百代唱片,百代2012年被環球唱片收購及負責音樂。

EMI 2012年已經被環球收購了,今次是藉EMI來過橋。估計星夢向環球投訴,環球就用EMI名義向youtube 投訴。

EMI 2012年已經被環球收購了,今次是藉EMI來過橋。估計星夢向環球投訴,環球就用EMI名義向youtube  ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-29 08:49

星夢癲環球又陪住佢癲?
環球攪乜?
p.s. 有人居然連EMI無咗好多年都唔知

星夢癲環球又陪住佢癲?
環球攪乜?
p.s. 有人居然連EMI無咗好多年都唔知 ...
森姆@結論 發表於 2020-3-29 09:51
EMI唔係冇咗,係俾人收購咗啫
不過以星夢同環球嘅關係,話佢哋夾埋真係有啲難以置信
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

呢首都係環球

根本就係打壓

CM唱作分享區係咪全部拉得

星夢隻垃圾抗疫歌先應該下架
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

星夢隻垃圾抗疫歌先應該下架
SugarFree 發表於 2020-4-1 14:50

無錯呀 講出真相嘅晴天林點解要下架