返回列表 發帖
那邊見去到呢個位先出係幾意外
dongbb2332 發表於 2020-4-19 20:43

* 我寫嗰首呢,,

一連出咗三首唔算好大路既歌

末日快車無份喊出嚟
賴爽 發表於 2020-4-19 20:46
末日快車冇一百大

timc524 發表於 2020-4-19 20:46

樂壇已死

Diu
我好似冇投
hehehaha 發表於 2020-4-19 20:48

好失望

鄭秀文表示估唔到自己仲有歌上榜
mosesming 發表於 2020-4-19 20:50

樂壇天后
兩首頭二十五位!

不過ed好似搞錯咗
Po咗個翻唱版本出黎

邊度可以check返自己投過咩
嗰日可能飲醉左先投
hehehaha 發表於 2020-4-19 20:53

去翻投票po
睇翻你個帖 㩒編輯

我以為SM會頭十

btw nicholashin 竟然係寫16唔係17
powerful 發表於 2020-4-19 20:58

16應該係liebe會員主寫?

Kary 仲未出
睇黎要同千嬋爭第一

好不容易遇見愛勇闖十大!

Love 12!

估唔到祖兒有三首top10

What a talent!

截至第十一位

2010 - 九首  (016, 025, 027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 十一首 (011, 019, 021, 031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 五首  (015, 026, 066, 069, 072)
2014 - 十一首 (014, 017, 030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 十一首 (020, 022, 036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 八首  (013, 029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 五首  (012, 039, 048, 061, 096)
2018 - 十首  (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 六首  (018, 023, 024, 041, 051, 063)
---

2010 - 彳亍 天梯 有時 無忘花 陀飛輪 春秋 最後晚餐 鋼鐵是怎樣煉成的 一絲不掛

2011 - 你們的幸福 那邊見 六月飛霜 末日 水百合 年少無知 好不容易 火鳥 枯榮 我本人
     花千樹

2012 - 睜開眼 星塵 留白 到此為止 為執著乾杯 忘川 Good Night 生命之花 今天終於一人回家 Falling

告別我的戀人們 只有一事不成全你 人非草木 Better Me

2013 - 無盡 囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約

2014 - 雞蛋與羔羊 高山低谷 一 美麗新香港 家明 分手總約在雨天 撐著 撐起雨傘 青春常駐 光源
     SS14

2015 - 榴槤乜乜乜 差一點我們會飛 Children Song 瑕疵 別來無恙 最好的債 羅生門 矛盾一生 幸福之歌 大吟釀
     生於斯

2016 - 銀髮白 還不夠遠 油尖旺金毛玲 山林道 壞與更壞 女神 今生不回家 很不低調

2017 - 剎那的烏托邦 3AM Come With Me 美麗新世界 可惜你是個人

2018 - 荒原 愛情是一種法國甜品 海裡睡人 天地一沙鷗 心之科學 Run Away 守口如瓶 破地獄 勇悍‧17 停半分鐘聽一闋歌

2019 - 二零一九 我們都是這樣長大的 人話 若世界在明日結束 肥媽有話兒 山旮旯

This is overrated
中意佢上年d歌都係咁話
kayzzz 發表於 2020-4-19 21:32

Agger

老實講呢首top 20已經好盡
mosesming 發表於 2020-4-19 21:34

MV符合壇情

個度無文學區 呢度有
賴爽 發表於 2020-4-19 21:36

笑到噴

仲未有千千

長字歌即係咩
on07111 發表於 2020-4-19 21:42

你是你本身的傳奇
在錯誤的宇宙尋找愛
Let Us Go Then You and I

去食宵夜喇
josey 發表於 2020-4-19 21:46

頒第一再入番黎

截至第六位

2010 - 九首  (016, 025, 027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 十一首 (011, 019, 021, 031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 五首  (015, 026, 066, 069, 072)
2014 - 十二首 (006, 014, 017, 030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 十二首 (008, 020, 022, 036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 八首  (013, 029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 六首  (010, 012, 039, 048, 061, 096)
2018 - 十首  (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 八首  (007, 009, 018, 023, 024, 041, 051, 063)
---

2010 - 彳亍 天梯 有時 無忘花 陀飛輪 春秋 最後晚餐 鋼鐵是怎樣煉成的 一絲不掛

2011 - 你們的幸福 那邊見 六月飛霜 末日 水百合 年少無知 好不容易 火鳥 枯榮 我本人
     花千樹

2012 - 睜開眼 星塵 留白 到此為止 為執著乾杯 忘川 Good Night 生命之花 今天終於一人回家 Falling

告別我的戀人們 只有一事不成全你 人非草木 Better Me

2013 - 無盡 囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約

2014 - 獨家村 雞蛋與羔羊 高山低谷 一 美麗新香港 家明 分手總約在雨天 撐著 撐起雨傘 青春常駐
     光源 SS14

2015 - 你是你本身的傳奇 榴槤乜乜乜 差一點我們會飛 Children Song 瑕疵 別來無恙 最好的債 羅生門 矛盾一生 幸福之歌
     大吟釀 生於斯

2016 - 銀髮白 還不夠遠 油尖旺金毛玲 山林道 壞與更壞 女神 今生不回家 很不低調

2017 - Let Us Go Then You and I 剎那的烏托邦 3AM Come With Me 美麗新世界 可惜你是個人

2018 - 荒原 愛情是一種法國甜品 海裡睡人 天地一沙鷗 心之科學 Run Away 守口如瓶 破地獄 勇悍‧17 停半分鐘聽一闋歌

2019 - 最後的信仰 在錯誤的宇宙尋找愛 二零一九 我們都是這樣長大的 人話 若世界在明日結束 肥媽有話兒 山旮旯

It's ok la
Kay 入哂5.5首係壯舉

Kay 專輯肯定第一啦
歌曲第一可以留俾 Miriam 拎

我提名Kary Ng The Present Concert
josey 發表於 2020-4-19 21:58

應該排第二
輸俾我敢愛音樂會

明荃就嚟訓著
mosesming 發表於 2020-4-19 22:00

少女的祈禱 (live) is coming!

1.未來見
2.榮光
3.假使
4.青春
dongbb2332 發表於 2020-4-19 22:00

1.好不容易遇見愛
2.榮光
3.空港
4.青春

青春頌真係高得誇張
小伙子. 發表於 2020-4-19 22:02

Overrated

如果搞百大live performance
霏妹應該唔洗落台
jasonng 發表於 2020-4-19 22:03

Top3:
我本人叱咤live
留不低勁歌live
豔羨沙灘節live

Yo, I never get the hype about Afraid Hui.

mi ri 淫仲有冇機
敗犬女王 發表於 2020-4-19 22:08

都話第一

Yo, I'm sick of delusional stans complaining about the result. #Annoying

你可以搞年代百大男神選
josey 發表於 2020-4-19 22:13

Terence Lam is coming to number 1!

給果未來見同榮光都爆冷百大不入
PenguinMusic 發表於 2020-4-19 22:16

Joey & Miriam 單手搶獎!

支持丁姐榜上有名

如如
dongbb2332 發表於 2020-4-19 22:17

夠鐘上台俾佢手指指

睡火山
情人甲

兩首剛剛好
mosesming 發表於 2020-4-19 22:19

在心中

第一位
好不容易遇見愛!

2012 - 十五首 (004, 028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 六首  (005, 015, 026, 066, 069, 072)
2014 - 十二首 (006, 014, 017, 030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 十二首 (008, 020, 022, 036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2017 - 七首  (003, 010, 012, 039, 048, 061, 096)
2018 - 十一首 (001, 037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 九首  (002, 007, 009, 018, 023, 024, 041, 051, 063)
---

RANKING
2012 - 十五首
2014 - 十二首
2015 - 十二首
2018 - 十一首
2011 - 十一首
2019 - 九首
2010 - 九首
2016 - 八首
2017 - 七首
2013 - 六首
---

2010 - 彳亍 天梯 有時 無忘花 陀飛輪 春秋
     最後晚餐 鋼鐵是怎樣煉成的 一絲不掛

2011 - 你們的幸福 那邊見 六月飛霜 末日 水百合 年少無知
     好不容易 火鳥 枯榮 我本人 花千樹

2012 - 青春頌 睜開眼 星塵 留白 到此為止 為執著乾杯
     忘川 Good Night 生命之花 今天終於一人回家 Falling 告別我的戀人們
     只有一事不成全你 人非草木 Better Me

2013 - 任我行 無盡 囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約

2014 - 獨家村 雞蛋與羔羊 高山低谷 一 美麗新香港 家明
     分手總約在雨天 撐著 撐起雨傘 青春常駐 光源 SS14

2015 - 你是你本身的傳奇 榴槤乜乜乜 差一點我們會飛 Children Song 瑕疵 別來無恙
     最好的債 羅生門 矛盾一生 幸福之歌 大吟釀 生於斯

2016 - 銀髮白 還不夠遠 油尖旺金毛玲 山林道 壞與更壞 女神
     今生不回家 很不低調

2017 - 假使世界原來不像你預期 Let Us Go Then You and I 剎那的烏托邦 3AM Come With Me 美麗新世界
     可惜你是個人

2018 - 未來見 荒原 愛情是一種法國甜品 海裡睡人 天地一沙鷗 心之科學
     Run Away 守口如瓶 破地獄 勇悍‧17 停半分鐘聽一闋歌

2019 - 願榮光歸香港 最後的信仰 在錯誤的宇宙尋找愛 二零一九 我們都是這樣長大的 人話
     若世界在明日結束 肥媽有話兒 山旮旯

衛蘭
mamakin 發表於 2020-4-19 22:32

今晚呢個名出現得最多次

Kay x Endy x Eason 大滿貫!

另外都辛苦曬 bag 同 mosesming keep 住做統計
勁歌金曲金都真係幾壯觀
616.1314 發表於 2020-4-19 22:38

U r welcome!

RANKING
2012 - 十五首
2014 - 十二首
2015 - 十二首
2018 - 十一首
2011 - 十一首
2019 - 九首
2010 - 九首
2016 - 八首
2017 - 七首
2013 - 六首

LINK: http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=17175&page=54&extra=#pid1437050

今晚二十首 最滿意係第十同第二十

最後只係估多咗美麗嬅
mosesming 發表於 2020-4-19 23:00

俾我fake咗

頭十我覺得都好代表到HK/CM

最歌係任我行
非凡人生係 WeChat乜乜乜大獎
616.1314 發表於 2020-4-19 23:09

個獎最後一個得主就係美醜
可以話佢令到呢個大陸獎收咗皮
好值得百大一個肯定

我冇投百大
不過都想分享下我嘅十大 (順序):

1. 未來見
2. 突然一生人
3. 獨家村
4. 圓滑
5. 絕色
...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:27

我都揀先
1. 榴槤乜乜乜
2. Let Us Go Then You And I
3. 睜開眼
4. 美麗新香港
5. 黑夜
6. 留白
7. 若世界在明日結束
8. 未來見
9. 酒徒
10. 圓謊/Italy Song

不過投票又係另一回事
今次A組投十首有九首入選 一首百大不入

終於追完post

感謝各CM會員搞呢次投票作為呢十年嘅一個回顧
除咗一啲歌覺得overrated ...
Pure. 發表於 2020-4-19 23:29

希望大家 follow cm ig

我覺得衛蘭係CM個位置有啲尷尬
一黎佢唔係最紅嗰批一線 (Kay, Joey, Eason)
而且冇歌爆紅 (Shiga, JW)
二黎佢唔係小眾入面口碑好好既歌手 (GDJYB, Swing, 粉紅A, Serrini)
大路同小眾兩邊都唔太討好
自然乜票都搶唔到

你呢十首有一半都係我11-20位

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency b ...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:55

可惜我麻麻最後的信仰
在錯誤都偏高
如果人話+粉紅A同呢兩首對調會開心啲 #delusion

認真答
驗傷 的確係最hit既一首 華納時期又唔算flop得曬
但既然未去到到此為止/矛盾一生個種時代意義(?)
...
JasOh103 發表於 2020-4-20 00:00

話說我個人覺得到此為止同矛盾一生意義差唔多
咁睇其實可以foul走矛盾一生

認真比較流行性驗傷真係唔夠到此為止或者矛盾一生
add 發表於 2020-4-20 00:05

當然我都唔覺得驗傷值得入 純粹回應翻衛蘭個case
如果衛蘭真係要入 我覺得You Go I Go / IDKIDC都係比較好既選擇

煩夠未
呢度係CM
mosesming 發表於 2020-4-20 00:19

豪粉準備搬上年啲streaming數據出黎

我覺得應該用Ivana黎比較會合適過Serrini

始終Janice 出左道一段日子,開頭唱k歌受歡迎但CM唔會太buy
幾 ...
powerful 發表於 2020-4-20 00:16

但gospel係CM非主流類型之中又係偏嘅,自然被忽略。

呢句真
我覺得隻碟其實可以 但真心冇乜興趣再去聽