返回列表 發帖
任我行
青春頌
獨家村
未來見
願榮光
小明x2
宇宙
好不容易遇見愛
serrini? ...
maksiuhong 發表於 2020-4-19 21:22

仲有二汶罷鐵歌呢

其實冇諗到Kay得一首入十大,咁睇黎大家都集中左票源,好清晰,fight唔fight得贏未來見呢?

難d喎
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:25

希望唔好好似14年咁比7字歌逆襲

黎緊十大,希望D歌名比較長既可以出先

果然長字,不過係 MAMI

sad DTH 百大不入
不過金毛玲同 LUGTYAI 都好GQ
616.1314 發表於 2020-4-19 21:26

延伸冇DTH,會唔會打孖!?

但真係冇位喇噃...

sad DTH 百大不入
不過金毛玲同 LUGTYAI 都好GQ
616.1314 發表於 2020-4-19 21:26

延伸冇DTH,會唔會打孖!?

但真係冇位喇噃...

做咩出兩次  
你唔想 text 邊個
-Prince- 發表於 2020-4-19 21:29

林家謙、馮允謙

點解我覺得今日版主大人你有d燈好似你講的都入唔到
on07111 發表於 2020-4-19 21:31

我一直有祝福烏托邦架

同埋我估十大低位係長字歌,so far 都OK 啊

純粹 recency bias 作崇,首歌值百大既,不過第九就真係on...

長字歌即係咩
on07111 發表於 2020-4-19 21:42

超長歌名果D

嘩,剩返一定有大熱門倒灶,唔通任我行真係百大不入?  假使世界、好不容易兩首當年CM最喜愛歌曲會有一首入唔到?

我up 唔出丫

不過提出質疑嘅出嚟講解吓
kwanie 發表於 2020-4-19 21:45

咁穿花蝴蝶入百大都唔失禮既

即係青春頌任我行會有一首無?!
kwanie 發表於 2020-4-19 21:46

青春頌一定有,之前講過每個年份都會有一首係廿大,2012得呢首有機

獨家村真係第六,下首好不容易遇見愛

冇諗過許廷鏗入top 5 力壓埋獨家村 (雖然我都鍾意首歌),其他都真係各有重大意義既

夕連續兩首
kwanie 發表於 2020-4-19 21:56

係夕生配連續兩首,仲要都tag獨家村,兩首其實主題有D扣連

但係任我行係似講自身多好多
kwanie 發表於 2020-4-19 21:57

Christopher Chak 林夕合作既其實基本上都係個人同大世界角力為題

富士山下、披星戴月、搜神記、你們的幸福、任我行、獨家村其實可以當一個series咁聽,環環緊扣

小巧100大不入有點詫異
add 發表於 2020-4-19 22:01

得96,我都以為佢實有歌高D位,點知地位跌到陳蕾都不如

三甲

1. 原來他不夠愛我
2. 不許你注定一人
3. 那誰

依首高過任我行又係overrated
kayzzz 發表於 2020-4-19 22:06

但當年CM共和+民選都係咁,我鍾意青春頌多過任我行,不過排百大第4又好似唔太講得過去

我實在接受唔到Janice竟然冇100大
Hanson 發表於 2020-4-19 22:11

可能專輯50大會有機補返,雖然都唔係太有希望

不過學Janice話齋,佢低調來到,別怕千般武藝眾人不知道,排名榜單不必太介懷

近十年既903最女:楊千嬅、何韻詩、謝安琪、鄭欣宜、方皓玟、衞蘭

得janice冇歌入百大 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 22:21

Janice 冇拎過最女啊

呢首一直比人吹奏入廿大但係最後百大都不入
    情况仲慘過空港 ...
on07111 發表於 2020-4-19 22:25

Dont Text Him 都係同一遭遇,不過Serrini都叫入到十大,同碟已經有兩首,冇都合理

CM年代百大選

5.5 - 謝安琪 (6, 11, 14, 33, 46*, 55)
5 - 陳奕迅 (5, 21, 52, 74, 92)、周國賢 (27, 34,  ...
mosesming 發表於 2020-4-19 22:36

果然男女得分三甲如我預期,但RB最終險勝SM一分成為年代天團更值得興奮!

同意!非凡人生拎咗叱咤最歌都百大不入 冇天理
mamakin 發表於 2020-4-19 23:04

非凡人生幾時又變咗叱咤最歌

你呢十首有一半都係我11-20位

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency b ...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:55

其實2019年度入選既歌全部都值得百大既,只係位置可能偏高左

我覺得衛蘭係CM個位置有啲尷尬
一黎佢唔係最紅嗰批一線 (Kay, Joey, Eason)
而且冇歌爆紅 (Shiga, JW)
二黎 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 23:45

我覺得應該用Ivana黎比較會合適過Serrini

始終Janice 出左道一段日子,開頭唱k歌受歡迎但CM唔會太buy
幾乎由一開始CM就捧Ivana高過Janice好多,然後Kay亦係小眾寵兒,之後慢慢上位

跟住Janice消失左一排,fans唔係論壇活躍,出新作開始有返自己style,就要犧牲部分市場(但其實佢銷量一直有一定保證)

上年隻碟其實超得,但gospel係CM非主流類型之中又係偏嘅,自然被忽略。

不過我對佢黎緊出jazz 大碟有信心呀,可能征服到挑剔嘅一眾樂評人呢!

如果哪裡只得我共你mv pair 主角同在錯誤的宇宙對調,可能入十大就係Dear Jane

話說真係hit而百大不入嘅歌應該有:
那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 2020-4-20 00:55

可以加埋驗傷、連續劇、不許你注定一人、百年樹木、我的宣言嘅

剛剛亦做埋編曲同監製統計,除左撐起雨傘同肥媽有話兒計唔到之外,其他都有統計,我只列出多於1既單位。

有好多編曲同監製都係合作完成,所以有好多唔係整數,取小數點後兩個位既約數

編曲

4.33  黃兆銘
4 Johnny Yim
3.33  何山
3  Ted Lo / Jerald / 謝國維 / 陳珀 / 何秉舜@goomusic / 馮翰銘
2.83  周國賢
2.33 Goro Wong
2  孔奕佳 / Gary Tong / 伍仲衡 / 周博賢 / C.Y. Kong / 陳輝陽 / 王雙駿
1.83  Randy Chow 周錫漢 / 盧凱彤 / 蘇道哲
1.5  伍樂城 / RubberBand
1.33  方大同 / Cousin Fung

--

監製

9  Alvin Leong 梁榮駿
8  舒文  
4  馮翰銘
3.41  Randy Chow 周錫漢
3  許創基 / 簡 / 王雙駿
2.66  Goro Wong
2.33  謝國維 / 蔡德才 / 何山 / 周國賢
2.25  Edward Chan
2  周博賢 / 麥浚龍 / 陳輝陽 / 藍奕邦
1.5  Jerald / 伍樂城 / 何秉舜@goomusic
1.33  雷頌德 / 盧凱彤 / 馮穎琪 / 于逸堯

願榮光好似係唯一一首歌決選分數高過初選分數
小明兩首十大 傳奇初選分數高過假使 但係決選分數假 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 20:39

觸執毛 good night 都係決選分高過初選分

銀髮白同剎那的烏托邦好姊妹到初選同分

只列出200大總分多過100分嘅歌手:
謝安琪 - 353.75 (5.5首,最高第6位)
RubberBand - 311.1 (5.5首,最高 ...
mosesming 發表於 2020-4-21 07:47

結果都冇影響到男女組合總分三甲排名

藍奕邦配票勁到呢

903最歌係2013年投既 而cm年代百大係7年之後選既 你認為有可比性咩
況且年代選eason有 陀飛輪 一 ...
kayzzz 發表於 2020-4-22 16:31

前面post其實已經講過,即使當年CM共和十大定會員投票最喜愛,都係青春頌 > 任我行,呢度一直都consistent

係果位會員講緊903最歌然後拉埋cm百大選黎講(or the other way round)
我之前都講兩者無可比性
我純粹唔 ...
kayzzz 發表於 2020-4-22 17:52

yes 我同時回應緊你地既。CM 反應同外界其實可以好唔同,青春頌係市面反應冇任我行咁犀利,係好合理。

為百大選寫左篇簡單總結:

楊容時代之終結

回到十年前,除卻急速冒起的謝安琪,轉戰國語市場的何韻詩,當時女歌手話題主力仍圍繞著兩個人: 楊千嬅與容祖兒。即便楊千嬅經歷A-music的災難改造,音樂品牌大打折扣,感情路上的開花結果,亦讓歌者遠離以往引起單身女性共鳴的歌路; 而容祖兒銳意減產K歌,卻未全轉型就先跌入低質廣告歌循環,兩者在CM的投票或討論,卻依然有著壓倒性的主導。十年過後的百大選,容祖兒竟然只得兩首歌曲,並未能躋身頭七十名,楊千嬅作品最高位置亦在四十名外,其中曾奪CM最喜愛歌曲的《好不容易遇見愛》竟百大不入,某程度上標誌著兩位昔日天后風光不復再。此次票選過程中,歷經了一場浩浩蕩蕩的大型抗爭運動,當中這兩位歌手的言行皆曾引起關注,會否直接導致此出人意表的最終排名? 從百大排序看,此十年最具代表性的為謝安琪與方皓玟,而她們的作品同樣有強烈的社會元素。值得一記的是,楊千嬅兩首入選曲剛好是將其捧到今日位置的音樂人 – 作曲的陳輝陽與雷頌德、填詞的林夕與黃偉文。

男歌手方面則仍是陳奕迅的天下,與周國賢一樣有五首歌曲入選,排名卻比其為高,但相信十年前有投選的話,其地位將更可能拋離對手。兩首由林夕填詞的高位作品都各有其意義:《六月飛霜》的創作背景可無縫切合反送中運動脈絡;《任我行》作為《獨家村》前身,本身帶有個人與世界角力的矛盾。另一首入選作品《海裡睡人》則以 duo band 名義發表,這份認同不止是對陳奕迅的演繹,相當程度也是因著盧凱彤的曲詞創作。即使陳奕迅近年已刻意減產,甚至投身非個人主導的duo band企劃,後起之秀目前未有足夠代表作及功力威脅到其地位仍是事實。坊間最看好的張敬軒在人氣及叫座力本已開始追上,但在2019年社會運動的氣氛下,其表態及其唱片公司背景同惹非議。當然陳奕迅最近也沾上政治風波,包括與蔡依林合唱的抗疫歌,以及在Lady Gaga籌辦的音樂會上的自彈自唱,若這些發生於投票期內,會否影響其歌曲排名也是一大問號,不過爭議也許不及上述單位般顯著。

新星一曲走天涯

若有上一個十年百大選,鄭融《紅綠燈》、薛凱琪《奇洛李維斯回信》幾可確認必上榜單; 而剛過去的十年才出道的新聲音,同樣有著一首大熱曲目而被樂迷記住。以歐美曲風聞名的唱作人 AGA 算是異數,有兩首流行作品《一》《3am》得到認同,還有譜給薛凱琪的《Better Me》幸運躋身榜末。陳僖儀一曲《忘川》未被樂迷遺忘; 鄭欣宜的《女神》打破歌名一貫聯想,亦是過來人身份作勵志; 黃淑蔓初出道為電影主題曲獻聲,為夢想添想像。另有四首當時得令的歌曲皆出自陳詠謙手筆: 連詩雅《到此為止》以揭紙方式開展 youtube lyrics video 風潮; JW 《矛盾一生》道出港女心聲; Sony 孖寶各以《別來無恙》與《高山低谷》入圍,可證明詞人雖廣受批評,但其作品某些面向切中普遍年輕人所想所感,特別是「當你遲遲未改變,就讓我改變吧」與「你快樂過生活 我拼命去生存」的生活觀察到社會批判,有值得閱讀的空間。

不算入屋但為樂壇帶來新可能的一眾歌唱比賽出身單位: 依次有王嘉儀《美麗新世界》、馮允謙《山旮旯》、陳蕾《Fly Away》、林欣彤《光源》及鄧小巧《可惜你是個人》,許廷鏗投身兩大唱片公司各有代表作品,特別是違背星夢老闆指令而派台的《青春頌》奠定了歌者堅持走己音樂路的基礎。告別 C Allstar 的陳健安憑著近期情歌《在錯誤的宇宙尋找愛》進駐十大雖有「近因偏差」之嫌,也算證明了其個人單飛實力。林二汶與盧凱彤不算新人,但都是2010年開始拋開at17的組合身份,發表個人專輯,其主要作品幾乎全打進頭五十位 (林二汶 3.5首、盧凱彤 3首); 與 at17 兩姊妹皆有合作的岑寧兒,則因著舞台企劃《剎那的烏托邦》衍生主題曲目贏得樂評一致肯定,既是香港樂評選連續兩屆金曲得主 (其中之一為與林二汶合唱),在百大選也只以些微票距與十大擦身而過。

唱作與樂團崛起

唱作人在香港樂壇的地位於這十年間有增無減,百大選統計的作曲人頭十名中,唱作歌手佔據過半,前述有AGA、盧凱彤、方皓玟,男歌手則有好兄弟藍奕邦與周國賢,當中二人為對方而寫的歌曲同入選,可算佳話; 兩人亦同時一碟多曲入圍,《優與美》為首,《風起》緊隨。周國賢的有時/星塵三部曲得到肯定,更甚於麥浚龍精心策劃的愛情長跑系列 the album 及「耿耿念念十年誌」。Serrini 的獨特詞風與演唱配搭亦是近年亮點,專輯壓軸作《Let Us Go then You and I》及成名主打《油尖旺金毛玲》打入前列,致使《Don’t Text Him》上榜歌曲數量僅次於《優與美》與《Kontinue》。馮穎琪也有推出自己翻唱自己創作的專輯及個唱,但樂迷自當更認同其譜寫的旋律,《剎那的烏托邦》系列當然流麗優美,她本人最欣賞的《彳亍》歷經幾重翻唱後亦修成正果,同時確定她跟周耀輝合作的火花。

樂團亦於這十年大放異彩,有不同語言及表現風格,觸執毛、Kolor、雞蛋蒸肉餅及 My Little Airport 等獨立姿態得到注視; Swing告別作也為其留下一席 (反而 Eric Kwok 個人作品包括譜寫給他人歌曲皆全數落空); 最矚目自是2010年首出專輯的 Supper Moment,以及從大公司回歸獨立的 RubberBand。《未來見》成為百大之冠自有其多重意義,從製作質素、個人共鳴、時代重量面向都是實至名歸。跟Supper Moment同期出道的 C Allstar 不常兼顧創作部分,卻以專輯概念突圍而出,兩張大碟《生於斯》與《Cantopopsibility》的點題作在這十年都有其重要性被看見,同時也不能少了同樣一曲成名的代表《天梯》。

電台落後於形勢

從前聽收音機、看電視機追蹤新歌的日子早已逝去,網絡平台取而代之,一人一榜單一歌單自播自歌。縱是時代使然,電子傳媒的保守取態導致其功能失效更快,亦是與人無尤。既是兼顧唱片公司利益之惡,也是其無法跟上香港流行曲回應社會的呼聲。是不敢播、不能播、不想播也好,事實擺在眼前,2019入圍大部分歌曲都因應反送中抗爭而生,民間網絡力量大爆發,促成《願榮光歸香港》與《肥媽有話兒》; 於獨立音樂界有傳奇地位的 LMF 與粉紅A 各自交出《二零一九》與《若世界在明日結束》,全在大氣電波幾乎絕跡。肯發聲的流行歌手中,一路持續叫喊到現在的,就是唯一多於一首入十大的歌手方皓玟。她能成為樂迷的最喜愛,卻不因播放率高企而上台。

百大選頭八位的視野足證香港音樂與時代的緊扣,得見我們怎樣一步一腳印的走過這十年,也記下傳統媒體的脫節,「最受歡迎」、”Song of the year”等虛名只是一時,能流傳下去的才是真正之時代曲。加上反國教時熱播的《年少無知》、港視發牌風波中高唱的《無盡》、標誌2014的《撐著》與《撐起雨傘》、未上演浦銘心情史之前的謝安琪高峰作《雞蛋與羔羊》與《家明》、後雨傘時期的《差一點我們會飛》及《榴槤乜乜乜》、反送中諷警謊的《人話》,就見證著這十年間風雨飄搖的香港社會。

過往曾為入選百大歌曲寫過的,都大致結集如下:

001 未來見 – RubberBand [2018]
002 願榮光歸香港 – 香港人 [2019]
003 假使世界原來不像你預期 – 方皓玟 [2017]
004 青春頌 – 許廷鏗 [2012]
005 任我行 – 陳奕迅 [2013]
011 你們的幸福 – 謝安琪 [2011]
012 剎那的烏托邦 – 岑寧兒 [2017]
013 銀髮白 – 林二汶 / 岑寧兒 [2016]
014 雞蛋與羔羊 – 謝安琪 [2014]
015 無盡 – Supper Moment [2013]
017 高山低谷 – 林奕匡 [2014]
020 榴槤乜乜乜 – 雞蛋蒸肉餅 [2015]
030 一 – AGA [2014]
037 荒原 – 盧凱彤 [2018]
038 瑕疵 – 麥浚龍 / 莫文蔚 [2015]
041 若世界在明日結束 – 粉紅A [2019]
043 最好的債 – 楊千嬅 [2015]
044 年少無知 – 林保怡 / 陳豪 / 黃德斌 [2011]
046 羅生門 – 麥浚龍 / 謝安琪 [2015]
051 肥媽有話兒 – CLS Express [2019]
052 陀飛輪 – 陳奕迅 [2010]
053 到此為止 – 連詩雅 [2012]
061 美麗新世界 – 王嘉儀 [2017]
064 壞與更壞 – 林宥嘉 [2016]
071 忘川 – 陳僖儀 [2012]
084 Falling – Gin Lee [2012]
086 守口如瓶 – 周國賢 [2018]
087 告別我的戀人們 – 古巨基 [2012]
088 只有一事不成全你 – 周柏豪 [2012]
090 青春常駐 – 張敬軒 [2014]

有任務在身都仲出到呢篇文,多謝你

排隊都未輪到呢堆歌啦,問過 林羨淇 , 何衍隆 , 韓子亮 , 王 ...
chanchan0909 發表於 2020-4-25 22:04

想nominate 美軍既戀愛大過千、莊冬昕食軟雪糕

仲有百大金草莓都應該要揀返 Jason 首金草莓?

點石成金、跳火坑都係曲本身ok,但首詞都可以入下圍

噴詞仲有 雲吞之(母親節特餐) 呢 !
chanchan0909 發表於 2020-4-26 10:04

how about 孝順 同 C3PO?  

私心投比我現時自己會做飯
on07111 發表於 2020-4-26 10:07

同時入年代百大選 + 金草莓 咁勁?

為戀愛大過天(劉美君)集氣!
mosesming 發表於 2020-4-30 12:35

係戀愛大過千 !!

_你一下請傻笑
_你一下請狂跳
_到尖叫
_到忽然暈掉
mosesming 發表於 2020-5-1 00:03

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
愛してもいい

多謝各位CM會員認證 Sophy 係大卡士

Sophrology 入都幾喜出望外,但 Quarter/殘會唔會就此出局?  入晒又太屈機...

Kay 似乎一頭一尾就完,確實好似D大台頒獎style

希望 數愛 入到!!!

其實想知
既然 排名不分先後
咁又用咗咩機制揀呢五張出先 ...
JayantL 發表於 2020-5-1 16:30

可能係根據會員交稿時間出,期待之後五碟組合排列有密碼或connection

今日呢五張好好,不過方皓玟 My Spiritual Life 其實以單曲拼成專輯而言,概念更完整,而且更加急市民所急 (Let's Say, Common Sense 等)

GDJYB FB share 咗今日個 po
有啲開心
bagfgfcde 發表於 2020-5-3 18:25

//現在重聽這張唱片
無力感更重了
好像一幕幕從前的幻想
慢慢地都成為了歷史紀錄//

「慈母」一日比一日恐怖,露出愈來愈猙獰面目,loving mothers 內容比榴槤更沉重、直接

GDJYB應該係2016,@ed8671ed 要更正翻
bagfgfcde 發表於 2020-5-3 19:52

唔係2017年2月發行?

恭喜小塵埃終於係百大選破蛋! Serrini 似乎入到兩隻碟,don’t text him 會唔會問鼎五強呢?

The Key竟然無五強
787491313 發表於 2020-5-4 14:36

希望D票去晒love度

已經宣布左一半 有機會多過一隻碟入選既歌手應該就係依批(假設個結果係根據歌手平均分佈的話) ...
kayzzz 發表於 2020-5-5 15:03

未出場而有機會多於一張既,應該得返周國賢 (given his exceptional performance in the songs vote) 同 Ellen (好幾首百大選高位)

偽人、單數係專輯連住聽個flow ok,係專輯下半段先轉返奄悶。

華納三張碟明顯係拾最有方向,算平衡到流行性同玩味。除非本身就係唔鍾意許廷鏗把聲同唱法,咁冇得講。要講唔值,之前入選既唱片有更多會係呢隻碟之後 (尤其冇咩主題,拼湊當實驗果種)。

我冇投到拾,但相當替佢入選高興。2019年尾係主流樂壇出到呢一張唱片,絕對值得珍惜。

比較想知你講緊邊張大碟

but anyway
我覺得拼湊都係一種藝術
唔係話炒埋一碟就叫拼湊
就好似大學做proje ...
CunninG 發表於 2020-5-5 21:51

Exactly 係我想講,拼湊其實可以成為一種風格。就算一直都冇方向咁 jam,間唔中會撞到好玩嘅嘢,其實亦係進步嘅方法,到最後都要睇返個歌手培唔培養到music sense.  許廷鏗係屬於持續有progress嘅。

唔講明邊張碟喇,不過如果有睇過我舊時文章唔難估我取向,我留言重點係想為Alfred 嘅拾 defend 一下,提供多一個角度比大家。其實就算係我覺得入選係驚喜嘅sophrology 同拾比較,我可能都會rank拾高d。

係咯,如果Rubberband仲有碟入圍,Connected 會比較正路

Sophy 好威水,豔羨真係kary高峰作,呢一round 睇落好靚

睇完個表發現997頒年度專輯個 list 咁貼民情