返回列表 發帖

支持
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

二零一零年代百大單曲

Better Me [2012]

唱  薛凱琪
曲  AGA
詞  小寒
編  Johnny Yim
監  舒文

...
ed8671ed 發表於 2020-4-1 14:00
尾五已經咁犀利
無法想像頭五會幾神級

唔知願榮光同人話會唔會頭5
eggsteven 發表於 2020-4-1 20:58
我估冠榮光

估唔到點解青春常註可以咁低
CMH 發表於 2020-4-3 14:27
可能因爲張敬軒太多金曲 個個preference唔同總有高有低
預計過多兩三日會再見到首張敬軒

最後的信仰
我們都是這樣長大的
在錯誤的宇宙尋找愛
圓謊
mosesming 發表於 2020-4-7 23:42
願榮光歸香港

二零一零年代百大單曲

留白 [2012]

唱  王菀之
曲  常石磊
詞  林夕
編  馮翰銘
監  馮翰銘

〈留 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-11 14:00
超高質

有部分位置都明白大家點解會咁諗
不過歌曲質素同流行程度從來都冇直接關係 唔止係CM
所以學大家話齋 Respec ...
cymusic 發表於 2020-4-11 23:57
Respect結果+1
年度百大選只係反映過去十年邊啲歌最受歡迎
與overrated/underrated無關
當然會有好多歌唔知點解排到某個位
但係始終係民主表決,亦即係CM共和嘅精髓所在

希望彳亍入到
616.1314 發表於 2020-4-12 00:20
仲有酷兒呀!

原來她不夠愛我算唔算???
仲有華麗轉身
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 15:37
原來他不夠愛我有機會
但係華麗轉身⋯⋯咁激?

估榜,頭五應該有榮光、長相廝守、未來見

提早一小時入場霸定個靚位先
支持《願榮光歸香港》!!

亂估前五嘅歌手:林二汶、謝安琪、方皓玟、Rubberband and most importantly... 香港人!!!!! ...
alex12341234 發表於 2020-4-19 19:15
RubberBand《未來見》應該有頭三

反而想睇101-108邊幾首因為改制入唔到百大
永遠是軒 發表於 2020-4-19 19:48
完咗應該會好似平日共和榜咁有個票數名單?

場已入

我會唔會見到余睜?
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 20:32
唔會,你只會見到陳靜嫻

細so有冇嚟
WZA111 發表於 2020-4-19 20:33
細蘇抵達現場,與陳靜嫻現場對壘

二零一零年代百大單曲

榴槤乜乜乜 [2015]

唱  雞蛋蒸肉餅
曲  雞蛋蒸肉餅
詞  Soft@雞蛋蒸肉餅
編  ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 20:35
GDJYB

那邊見~~
希望Swing可以重新合體

除咗20同19 2019都好驚喜
同時恭喜Phil

高山低谷成就達成
pop song又無政治意味嚟講17位已經好勁
sunnyay1231 發表於 2020-4-19 20:49
我諗高山低谷主要係共鳴

LMF感謝各位投票支持,並表示「光復香港、時代革命」

邊度可以check返自己投過咩
嗰日可能飲醉左先投
hehehaha 發表於 2020-4-19 20:53
搵返自己投票嗰層,撳「編輯」(千祈唔好改內容)

Juno!!!! Supper Moment!!!!

以前真係唔識彳亍呢個詞語
係Juno令呢個詞語返生

一陣viuTV會唔會同步直播?
timmy 發表於 2020-4-19 21:00
港台電視31 開電視77 無綫電視81 ViuTV99 同步放送

謝安琪.岑寧兒.林二汶
希望陣間浦小姐/董太/藍太仲可以出場

真係兩首!!好幸福
岑寧兒+謝安琪:好攰呀喂

任我行
青春頌
獨家村
未來見
願榮光
小明x2
宇宙
好不容易遇見愛
serrini? ...
maksiuhong 發表於 2020-4-19 21:22
個人認爲宇宙都有啲危

樹媽

這宇宙 這種心情 根本虛構

全港最大型 hehe 論壇

COOLMUSIC forum
賴爽 發表於 2020-4-19 21:33
CoolManMusic Forum

不是連登嗎?
kwanie 發表於 2020-4-19 21:35
連登係狗公forum

你是你本身的傳奇
小明第一首十大

估唔到空港百大不入
路易 發表於 2020-4-19 21:38
可能就係最後一首(?)

長字歌即係咩
on07111 發表於 2020-4-19 21:42
假使世界原來不像你預期?

擡頭尚有天空敲不碎,恭喜二汶!!

三首

幾時搞埋00-09?
kenny1102 發表於 2020-4-19 21:50
支持

而家班活躍會員都唔知有幾多成00-09未開始留意樂壇
-Prince- 發表於 2020-4-19 21:53
CM 00有未?

未來見應該贏硬
edwardngwy 發表於 2020-4-19 21:54
肯定三甲

任我行有top5呢

鏗仲未出
艾石仔 發表於 2020-4-19 21:56
我驚根本冇

比人暗中調低咗 跟住祖祖胸港就會以樂觀姿態榮登第四
敗犬女王 發表於 2020-4-19 21:57
唔係啩

超級歌詞庫算唔算?
kenny1102 發表於 2020-4-19 21:57
算嘅話點計

我估下首青春頌

第九位overrated,其實首歌分分鐘過幾年就唔得左。
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 21:58
recency bias

第一啦好嘛
艾石仔 發表於 2020-4-19 22:00
冇第一都三甲啦

1. 榮光
2. 未來
3. 青春
4. 假使

小巧100大不入有點詫異