返回列表 發帖
應該入: 陀飛輪 任我行

六月飛霜唔夠大路
海裡睡人就冷門少人識+唔係廣東歌

一直覺得一絲不掛好過 ...
timc524 發表於 2020-4-2 18:04

我自己好似入左一絲不掛 六月飛霜 同任我行無入到陀飛輪

其實cm都冷門既 預計結果應該唔會太大路

btw 我CAS最想投再不再見反而無得投

再不再見冇人提名...
ed8671ed 發表於 2020-4-2 19:55

點解會咁正式宣佈再不再見成為是次選舉最大遺珠(連閘都入唔到)

同題材嘅歌鍾意致少年時代遠多於青春常駐
同時致少年時代都係呢十年入面我最鍾意古巨基嘅歌 入唔到有啲可惜
時代入到機會應該都唔大啦

希望gin lee 得呢兩首
生命之花勁高質!

係咪一日具爭議之後一日極高質咁落去
當守口同今生不回家都入到既時候 都幾肯定有時同星塵都會入選 重會幾高位
joey K歌反而鍾意花千樹多過心之科學 而破相更加比呢兩首值得入
完全估唔到海裡睡人會高過一絲不掛

可以答你有人係做到
ed8671ed 發表於 2020-4-7 14:49

kay肯定最少4首差在會係4首 4.5首 5首 5.5首

eason任我行 陀飛輪都好大機會
估腎仔 有時 星塵都大機會入到

越高位越難估
呢十年堅大熱嘅歌其實唔多
特別係最鍾意最有代表性嗰d個個都唔同 ...
kwanie 發表於 2020-4-8 11:33

其實大熱既歌係有 但係喺cm呢個base入面真係好難跑出
我相信羅生門 陀飛輪 DJ 既三部曲 甚至可能係那誰 呢啲都稱得上係大熱
但係一睇就知無咩可能係cm既高位

係咪應該要兢猜SM/RB/Kay/小明第一首上榜歌係咩歌+幾時出現?
仲可以估下最高位但得一首歌入圍嘅歌 ...
mosesming 發表於 2020-4-8 14:37

Kay估雞羊最低(應該嚟緊三日內出現) 獨家村最高(top5)
supper 世界變了樣應該入唔到? 淨返幾首私心希望幸福之歌最低(甚至入唔到)
RB反而除左未來見都唔多睇好
小明首首都高質好難估

最高位但得一首歌入圍 我估我們都是這樣長大的

會唔會RB首首中哂
艾石仔 發表於 2020-4-8 18:02

挾持出咗喺延伸聆聽係咪應該無機

呢5首好大路 SM應該最少入四首了
春秋應該係用咗借喻而唔係借代?

其實我以為火鳥會好高
mosesming 發表於 2020-4-9 14:16

其實個List喺6月前搞同6月後搞應該有好大分別
唔少大熱歌手形象插水式下跌

我覺得未來見好大機會第一
始終CM+坊間大熱
加上係近年作品 RB又唔似有邊首歌會搶好多票

用成個十年去睇100首歌
同每年選10首歌加埋有100首歌
個角度好唔同

亦都有好多歌當年覺得 ...
mosesming 發表於 2020-4-9 18:30

無記錯的話當年CM至尊係all you need is me? 倒刺好似第三?
最後至尊歌好似二百強都入唔到

無第一都係十大熱門
同樣十大熱門應該係最後的信仰同青春頌重有cum with me ...
Frankiekiekie 發表於 2020-4-9 21:35

十大估有 未來見 獨家村 願榮光歸香港 人話 在錯誤的宇宙尋找愛 最後的信仰
之後估唔到了 分分鐘kay同小明會多過一首

原來所謂重有冷門歌係 51 好老實 even係抗爭歌我都唔鍾意呢首 遊行嗰時直頭最憎聽
重有就係覺得kay應該全中了 我一直都覺得家明位置唔會低 亦都係我最鍾意kay既歌
12年多歌入 但係當年hit既歌反而都未必入到 當年最歌五強無記錯係重口味 戀無可戀 人非草木 年少無知同唔知邊首
年少無知數到top50都未見既話應該都無咩機會了

我覺得羅生門其實偏低wo
不過好大程度係因為一個歌手每一組只可以投一首 連1.5首都唔得
變相令羅生門既競爭比其他kay歌更大
如果唔係以羅生門呢首可以話係呢十年最hit既歌無可能咁低

林奕匡+AGA未出場
at17兩位未出場
Jason+Janice未出場
RB貌似勁爆頒獎禮臨尾先一次過連奪N首金曲 ...
mosesming 發表於 2020-4-11 16:48

點解對RB咁有信心
我覺得RB最多得三首

會唔會比較多人A組投雞蛋?
雖然唔少人比較鍾意獨家村
liebe 發表於 2020-4-11 20:12

獨家村喺cm破晒紀錄wo 應該好難輸

am i the only one on CM to think 獨家村 is overrated lol
much prefer 你們的幸福
hihi 發表於 2020-4-11 21:56

家明>>獨家村/你們的幸福

其實任何歌上到最高位都會俾人話overrated
所以都冇咩對與錯之分 ...
mosesming 發表於 2020-4-11 23:49

無話有對錯啊 投票結果只會尊重
不過我相信未來見第一既話應該係最無爭議 首歌真係愈聽愈屈機

到時公佈分數嗰時可唔可以分開榜主同普通會員個分?
想睇睇兩者分歧有幾大

其實當羅生門都出咗場既時候 高山低谷同別來無恙未出場都幾奇怪

希望你係公布曬結果之後分享下有邊d一樣hit或更hit既歌入唔到百大啦 ...
kayzzz 發表於 2020-4-12 15:30

當年砌低羅生門嗰首最歌

對結果好抱疑 林二汶個兩首竟然高過 羅生門 好奇怪
    仲要粉紅A 甘高位 CM 會員 普遍同主流有距離  ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-12 15:46

你自己咪講左個原因出嚟囉 重抱咩疑

連續劇 續集 女皇 破相 牆紙 天窗 夠唔夠 HIT
#喜歡祖兒
616.1314 發表於 2020-4-12 17:41

真心嗰句 其實幾鍾意破相 牆紙
其他幾首根本唔同lv

用2020年嘅目光睇2000-2009嘅歌
應該會有好多爆冷賽果
mosesming 發表於 2020-4-12 21:02

00-09堆大熱歌手會太多歌一齊攬炒
想像下Eason: K歌之王 人來人往 明年今日 夕陽無限好 最佳損友 富士山下 七百年後 加埋堆唔side既side track 要點選

所以呢個時候限制歌手入圍歌曲數量就有佢嘅好處
可以集中番啲票去某啲歌度

不過00-09又唔係淨係得E ...
mosesming 發表於 2020-4-12 23:05

我舉個例子姐
當每個歌手都咁多hit歌既時候真係好難選
到時一定要再revise下個投票方法

林家謙好勁  
有啲意外 YY 比夕爺多
不過仲有 40首
希望夕爺會後來居上  ...
616.1314 發表於 2020-4-12 23:46

最估唔到應該係邦邦作曲填詞都係暫時三甲

啱啱睇番2019共和十大
Pretty Crazy第四仲高過安仔第五
而安仔都幾肯定入百大
So...... ...
mosesming 發表於 2020-4-13 19:17

共和同cm會員其實有一定分歧 你睇最歌投票就知
加上19年下半年令好多歌手形象插水

淨返三十五首 求其up下先
2019:兩首九字歌 最後的信仰
無盡 青春頌 高山低谷 百年樹木
Eason 六月飛霜 任我行
RB 睜開眼 未來見
小明 假使+傳奇+人話
周爸 有時+星塵
Kay 獨家村 家明 你們的幸福 雞蛋與羔羊

重有成十六個位 其實都幾多位留咗畀一啲"冷門歌"

所以大家唔使咁驚

btw cm 真係好唔鍾意DJ

唔覺得呢首會有
小伙子. 發表於 2020-4-13 21:14

其實我都一般呢首 不過呢首話晒最歌 一百強都無又好似奇奇怪怪
落得同原來他不夠愛我一樣下場

mosesming 發表於 2020-4-14 11:22

個list可以加埋cm自己歷年至尊同最歌

照咁睇有時有機會再高位唔少

雖然我都好鍾意周爸 不過我都認同周爸有啲太多
守口如瓶入到應該唔多唔少因為recency bias
比起呢首 我覺得陽光燦爛的日子 愛比死更冷等其實係更受歡迎

都幾想像到如果唔限制歌手入圍歌曲數量
或者歌手喺ABC組歌曲嘅歌量
周爸隨時仲癲過Eason ...
mosesming 發表於 2020-4-14 14:45

其實而加可能已經癲過eason
六月飛霜未出 都唔知入唔入到

認同live a life真係超高質 我自己最鍾意周爸既一隻碟
相信大碟環節成績應該好好

回復  mosesming

update咗#1130
加埋共和同叱吒每年第2-3位嘅歌落去參考
好L精彩 ...
mosesming 發表於 2020-4-14 16:41

12年 告別我的戀人們出咗啦

Updated!
不過2012年CM都選得好麻麻
mosesming 發表於 2020-4-14 17:10

CM有一個特點 只要一個歌手當年喺cm反應好 就會每plug都谷到盡
12年我真係從來唔明點解fiona可以捧到咁高

我估
一 - AGA            天梯 - C AllStar        不許你注定一人 - Dear Jane   ...
kwanie 發表於 2020-4-14 16:56

山林道都有 你們的幸福都有啦
覺得人話都會有
反而DJ喺cm呢個base真係唔敢講

其實我覺得大家講2012年共和既重點擺錯左
因為當年都算幾明顯新舊版主交接 然後無共識
同埋當年唔少人既選 ...
-Prince- 發表於 2020-4-14 19:56

呢個真 明明大碟有好多選擇
先唔講一啲比較冷門/未上位既歌手
熱門既歌手隨口up已經有告別我的戀人們 同live a life呢啲佳作
偏偏moment都攞到大碟銅

潛水要潜到4月19日先出
on07111 發表於 2020-4-15 12:49

係 公佈落選歌曲分數嗰時應該會出場

位置愈嚟愈少 高山低谷真係咁高?

六月飛霜又入唔入到呢?

阿妹有多首

呢度有一首無了
kwanie 發表於 2020-4-15 14:05

你真心覺得你們的幸福同人話會無?
原來她不夠愛我out啦

好保守咁將呢兩個單位拎最TOP 嗰D 出嚟咋
kwanie 發表於 2020-4-15 14:23

喺反送中加成下 人話既支持度真係好難預計
高過其他兩首我一啲都唔會驚訝

點解唔搞個2010年代 既男女歌手/組合/唱作人/新晉歌手/曲詞編監 三甲? ...
Hanson 發表於 2020-4-15 15:23

睇呢個名單就知啦
男:Eason>周爸>邦
女:Kay>ivana>ellen
組:RB/Supper>CAS

其實真係有殺得咁勁咩
鍾意得Joey唔係應該聽唱功多過睇政治咩 ...
mosesming 發表於 2020-4-15 18:54

joey作為天后本身應該好多街客票
就算唔係A組 都應該好多non-fans 會投 B C組
但係而加無晒lu Hins都應該同一個case

我明
但聽joey嘅人會expect Joey講啲好啱聽嘅政治嘢咩
mosesming 發表於 2020-4-15 19:21

唔expect 佢講既野會啱聽 都唔代表佢奶完之後唔會扣分
都無咩人期待Hins會講得出啲咩啦 咪又係插水
人就係咁 再深一層思考 就算唔扣joey分 但當有啲黃既歌手加分之下 一樣少咗位畀其他歌手
只可以講政治同生活真係息息相關

CM幾時可以整個block人功能 好煩

我覺得on仔高過CAS機會好大
一嚟兩邊票源好重疊 二嚟CAS有其他歌競爭(薄情歌,生於斯)
On仔應該大多數人都all in在錯誤 又係cm最歌 加埋recency bias
呢首入十大我都唔覺驚訝

我最後一輪揀左天梯
覺得隻歌真係好有2010年代既代表性
開啟左好多野 ...
John 發表於 2020-4-15 20:07

其實都係 天梯好似維持咗好長一段時間係youtube最多view數既香港歌
的確好符合年代百大選呢個topic

不過我自己CAS既歌入面天梯真係唔係最鍾意嗰首
愈嚟愈後悔無去提名再不再見  

個提示好有用噃,2010 選擇有限,我預測空港入到又增強左信心

難道空港會係百大選度成為2010既s ...
powerful 發表於 2020-4-16 18:15

睇完你講之後更加覺得係彳亍
joey既歌入面唔覺空港會大幅拋離其他歌 當其他歌低位時唔覺突然一首上廿大

反而juno fans嚟講彳亍似係會all in A組既一首 加上kay又唱過 吸到票真係唔出奇

唔會係時代啦 cm無咩古巨基fans 雖然我覺得呢首好值得入百大 古巨基都值得多過一首低位

我又list下廿大先 排名不分先後

未來見 - RubberBand
任我行 - 陳奕迅
在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
你們的幸福 - 謝安琪
青春頌 - 許廷鏗
高山低谷 - 林奕匡
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟
最後的信仰 - 林二汶
無盡 - Supper Moment
獨家村 - 謝安琪
雞蛋與羔羊 - 謝安琪
願榮光歸香港 - 香港人
彳亍 - 麥浚龍
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒
終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
榴槤乜乜乜 - 雞蛋蒸肉餅
二零一九 - LMF
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
Don’t Text Him - Serrini

曲 (more than 1 only)
4.5 - 周國賢 (27, 34, 36, 66 - 1/2, 79)
4.5 - 林家謙 (45, 47, 64, 78 - 1/2, 96 ...
kin888 發表於 2020-4-17 17:57

攞返903個作曲人同呢個結果一比

竟然係那邊見 有啲意外