返回列表 發帖
另一個好玩年份係2015,剩返可以入既歌唔多,一於冷敲重槌榴槤蒸肉餅

斷估唔係有人共鳴咁趣緻卦{ ...
powerful 發表於 2020-4-16 21:37

你是你本身的傳奇 2015年12月尾派台
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

係噃,經常唔記得跨年歌,咁冇得估啦
powerful 發表於 2020-4-16 21:42

不過我都睇好雞餅入到二十大

Sorry to burst your bubbles, but 后會無期已經出現過喺延伸聆聽...
可以期待下其他歌

喺頒獎禮之前 按順序咁聽晒左21-100
不過Spotify冇生命之花同撐起雨傘
原來側田一首都冇  ...
小伙子. 發表於 2020-4-19 17:31

阿田可能碟會有份

SAMMI 高山低谷!!!!!

有請琪琪唱第16位!!!

好開心囉 寫到首二十大嘅歌
josey 發表於 2020-4-19 21:02

Talent!!! You did really amazing, sweetie! For #23 too

盡力了
我係投咗家明+幸福

許生陳生好高

Serrini呢首真係好好聽
實至名歸

未來見
你是你本身的傳奇
假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
獨家村
最後的信仰
任我行
LUGTYAI
...
kwanie 發表於 2020-4-19 21:30

咪上年首最歌 CM愛將嗰首

頭5不入
不過都恭喜
kayzzz 發表於 2020-4-19 21:50

唔可以太貪心 有量就好難有位置
見到有琪粉繼續投山林道+羅生門就知佢唔peak得去邊

呢首都係903十大第六

呢個flow好靚

恭喜藍奕邦!!!

恭喜邦邦!

sweet
stopzi 發表於 2020-4-19 22:07

心有靈犀

唔好咁高調 我另一半好似喺度

最後三首 真係咁啱投咗 A B C組

睡火山
情人甲

兩首剛剛好
mosesming 發表於 2020-4-19 22:19

Creo En Mi is coming!!

好明顯係衛蘭
今晚最觸目
616.1314 發表於 2020-4-19 22:31

笑到喊

講真 十年後你問我Kay 小明 攞第幾我真係會唔記得
不過就一定記得衛蘭攞過教大最女 叻叻

陳柏宇有1首算係咁
dongbb2332 發表於 2020-4-19 22:29

我谷呢首至尊歌都谷得好盡
最後去到頭五十都開心既

其實浦銘心都有幾首值得入百大
只能講謝安琪好歌真係好多
787491313 發表於 2020-4-19 23:17

16-18 浴室 >>>>>> 山林道
But the Kay fans aren’t ready for this conversation

我只係希望大家多啲認同衛蘭近15年係樂壇嘅貢獻,唔通咁都有錯?
Hanson 發表於 2020-4-19 22:54

作為一位05-08瘋狂聽衛蘭既樂迷 我覺得佢10年代又真係弱咗啲...
今次入到最後二百大既兩首都唔算太突出
論K歌 天敵唔及YAETM/錯過你
論突破 我覺得運動詩歌算係遺珠 gospel+EDM其實應該引到人投
最後入唔到都無辦法 證明蘭蘭呢十年喺單曲上始終同大家 差半步
或者碟方面 可能Love & Other Things有機會入呢

希望你唔太著緊
既然佢已經女金+最女到手 證明主流媒體/街客已經一早認同佢既貢獻
而CM除咗一線之外其實都會偏向推介比較underrated既歌手 (二十大有Eman, Yoyo)
咁就代表蘭蘭喺樂壇已經有一定既位置

其實 衛蘭 代表作 大部分 係05-09 , 離家出走 、心亂如麻 、大哥、就算世界無童話
     一零年代  ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 23:42

認真答
驗傷 的確係最hit既一首 華納時期又唔算flop得曬
但既然未去到到此為止/矛盾一生個種時代意義(?)
亦同你提出個堆05-09既歌既質素有段距離 所以CM人先會放棄呢首

提起Shiga/JW 其實就同蘭蘭個case有啲似
究竟呢個年代佢地又可以點樣去超越自己既高峰
因為就算上到位都好 如果靠量(幾首moderate hits)下次都未必咁易可以再入返...
不過都真係仲有好長既時間

話說我個人覺得到此為止同矛盾一生意義差唔多
咁睇其實可以foul走矛盾一生  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-20 00:03

CM愛謙愛Joey人士多過愛雅份子㗎
同意兩首個意義好似 矛盾一出其實都係經過一輪社會歌之後所以對呢類情歌有渴望
原來都相隔咗差唔多四年 唔怪得依家會咁鍾意 零分

On仔首歌咁高我覺得有幾個原因
1. MV啱CM口味
2. Recency Bias
3. 成個2019嘅氣氛太辛苦, 要一首完全 ...
mosesming 發表於 2020-4-20 00:10

你太客氣了 其實得原因1
但係呢啲野實在係相輔相成 MV唔拍呢段情節又未必引起會員們投放咁多情感 (就咁睇份詞其實會唔會有點模糊? 至少守口已經比起呢首直白)
去到投票期間大家既出發點都唔同 就算想過以質素行先 點都會對某幾首歌有特別既情意結而選擇去投
所以健安最後都係靠呢首突圍而出 雖然重生會比較有意義/一吻比較驚艷

btw我B組首告別的倪術射咗落海

當年好多人俾左哪裡只得我共你十大
可能銀河早d出會remind到d人投票
Tim今年又冇著皮褲去頒獎禮 ...
HOTMAN 發表於 2020-4-20 00:41

我16-18期間灌咗秋與冬
哪裡都值得入既其實 可惜

Fail lam 195 196

好接受唔到Shiga最低嗰首係 只要和你在一起
明明最高質

Shiga太多好歌啦。要質感有舊街角,要big hit有說一句,要wyman有水星逆行 ...
on07111 發表於 2020-4-20 20:59

強烈懷疑大家見到陳詠謙所以唔投 而衝住投Wyman首水星

莫文蔚 ig 分享咗瑕疵入選張圖同帖
What a queen!
bagfgfcde 發表於 2020-4-20 21:39

喊咗

仲有之前霏姐都有share Come With Me

美麗祖兒嘅粉絲confirmed
on07111 發表於 2020-4-22 17:30

好慘
好不容易遇見愛貌似好多人投都169

初頭係一半廣東一半國 後尾直接國語大碟其實如果仲計佢係香港歌手 我覺得佢係呢個10年代都應該佔有一席X ...
俊仔 發表於 2020-4-22 18:55

有入圍
但係入五十大就未必樂觀

希望你關注多啲啦 專員們搞呢個活動搞咗半年實在唔簡單
好多會員都一直參與提名/投票等等 都好想每個cm人有份牽涉其中 選出過往十年既好歌/好碟
我覺得IG啲圖整得非常高質 有份寫tag既會員都係花過心思/時間先落筆
今次叫搞得有少少成功 (連歌手/製作人/電台DJ都分享或者提及) 如果自己人都唔留意咁街外人又點會撐

歌手單位於初選超過5.5首排名頭200位之歌曲 (歌曲次序按初選排名列出)

C AllStar 6首
天梯/薄情歌/生於 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-25 13:55

祖兒6-8好過3-5
浴室好慘

年 代 百 大 選 PART 2
二 零 一 零 年 代
精 選 五 十 唱 片
五 月 一 日 起 揭 曉

* 每日公佈 5張 入選 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-26 20:00

期待

原來Gin Lee都四隻入圍。。。好大機會一隻都無
on07111 發表於 2020-4-28 09:08

我有投 但係唔知入唔入到
好似話beGin耐聽啲 Gin Lee有Falling+今天終於
不過我最後都係投咗私心嗰隻

開心Escape入到 當年狂loop過呢隻

睇到黑人問號?
the album都無關吃喝玩樂,又無抹脂塗粉
chanching 發表於 2020-5-1 16:51

吃 = 燙些秋葵, 吃通粉, 吃火鍋, 食三條仔 + 一條女
喝 = 喝點Gin
玩 = 想與你玩玩火
樂 = 叫會偷的去偷快樂

我哋係咪聽緊同一隻碟

講真 美祖10年代出左
《Joey Ten》、《空港》、《Joey & Joey》、《Moment》、《小日子》、《Me, Re-Do》、 ...
hehemamama 發表於 2020-5-2 11:25

如果雲妮姐姐有提名 答案之書一定入到
話曬佢都覺得值金曲歌后提名

挑選邊個寫邊隻碟真係好有心思

估唔到阿祖第一張五十大唱片我係有份投
kayzzz 發表於 2020-5-2 16:02

我都投咗呢隻
蜉蝣 牆紙 戀人未滿 山口百惠 都好好聽

There's nothing in part 1 that is as ridiculous as 黑盒. So that was a very easy choice for me.

I  ...
kin888 發表於 2020-5-4 15:09

暴烈34 同 黑盒 差唔多難聽

我諗基本上文筆通順 上文下理解得通就ok啦
kayzzz 發表於 2020-5-5 12:54

咁有時真係會覺得其他人會寫得好啲既
可能感受深啲 又或者唔想「對唔住」首歌/碟

Yes, gawd! Get it, Gin “the live-singer of our generation” Lee!

估唔到自己連續兩日出現 咁就大功告成了
好榮幸可以參與當中 如果寫到你喜愛既歌/碟得有任何不足 請多多見諒

恭喜Ellen! 亦都非常懷念她

認真估五強:
Kontinue
適婚的年齡
Live A Life
Don't Text Him
生於斯

剩低五隻:
LOVE
飛蛾光顧
我自在
...
mosesming 發表於 2020-5-8 15:08

我一直都以為有Ginadoll/Luna
但原來無 係得AGA候選

頭五都正路既 Kay Serrini Endy最穩 我覺得Eason都有機 仲有Dal Segno
Yoyo應該都會入到一隻? 千千都會有啦

得返三個估: 學友 CAS MLA

恭喜定Kontinue, Don’t Text Him, Live A Life!
最後兩席應該就3爭2 估L.O.V.E + 如果大家都擁有海

我覺得大家因為警嫂所以棄咗Kontinue
真係會冇千嬅咩?

毫無懸念 LMAO!!

鄭秀文一百碟都入唔到
天后wor 咪笑大人個口啦