返回列表 發帖
其實都唔知某人做錯左d乜,明明d歌咁高質,但係得幾首上榜
我估錯這個世界得到教訓

為Gin Lee第4-5首習氣
DM多仔多到覆唔哂

潛水要潜到4月19日先出

潛水要潜到4月19日先出
on07111 發表於 2020-4-15 12:49

係 公佈落選歌曲分數嗰時應該會出場

二零一零年代百大單曲

[2014]

唱  AGA
曲  AGA
詞  林若寧
編  Johnny Yim
監  舒文

「一」的意義,除了是數學上的單數外,更帶有孤單的意味。填詞人
林若寧以「一」為題,用各種事物形容世上每個孤獨的人,總希望在
自己的路途上找到合意的另一半。曲風帶點悲傷,AGA代入失意的
人,向上天埋怨為何總是找不到伴侶。看似是一首失戀者的悲歌,但
〈一〉與其他流行曲的走向不同,歌者並不是自怨自艾到尾,配合著
逐漸變得急促的旋律,重覆唱著「我信我能夠找到」,像是在給予自
己的一點信心,說服自己總會找到那一個,也給予了許多在愛情路上
迷失的人的一分依靠,一分共鳴。這分共鳴,或許正是〈一〉流行的
原因。

延伸聆聽
〈一個靈魂的獨白〉陳奕迅 [2015]
及後 AGA 為陳奕迅專輯譜寫一曲,無論是自己或身邊人的離去,都
會與結束劃上等號,合變成離,帶出另一份孤單的意味。

還不夠遠
[2016]

唱  盧凱彤
曲  盧凱彤
詞  盧凱彤
編  盧凱彤
監  蔡德才、盧凱彤

盧凱彤一直在她的音樂世界裡冒險:她想出國語專輯,一個人跑到台
灣宣傳;她想豐富自己的音樂,向師傅蔡德才取經學習編曲,正如
〈還不夠遠〉所言,要清楚了解自己才能走得更遠。被譽為「香港首
席女結他手」的 Ellen 憑藉她的經驗和努力,在製作時用結他和音效
堆疊層次,營造氣氛,前奏間奏尾奏處處驚喜,餘韻繚繞,拿下金曲
獎「最佳編曲人」成就她的事業高峰。

延伸聆聽
〈赤磷〉話梅鹿 [2018]
香港少有的以純音樂製作為主的樂團,編曲製作充滿心思,其中〈赤
磷〉訴說青春回憶,鼓與結他的演奏部分非常精彩,盡顯功架。

睜開眼
[2012]

唱  RubberBand
曲  偉@RubberBand、正@RubberBand
詞  RubberBand、Tim Lui
編  RubberBand、雷柏熹
監  RubberBand、雷柏熹、雷頌德

晨光初現,朦朧的合成音緩緩開展;6號的歌聲從遠方傳來,此時正
徘徊夢境與現實間;副歌一起則如鈴響,把最後一絲睡意都給去掉。
作為 RubberBand 首支開宗明義講政治的單曲,〈睜開眼〉初推出的
那年暑假,一連串遊行與升級行動在香港上演,歌曲與社會事件相結
合,正是對裝睡的人們之一大提醒。政治打壓近年變本加厲,又有誰
能擔保一年後,RubberBand 的音樂還會存在於這片土地之上?但正
因如此,他們這刻更是要唱得響亮。

延伸聆聽
〈天地會〉KOLOR [2012]、〈X〉ANWIYCTI [2013]
搖滾文化在世界各地一直十分流行,而在中西文化匯聚的香港卻成了
靡靡之音,使獨立音樂的生存空間日益狹窄。這場屬於獨立樂隊的革
命,要到何時才能令側重主流音樂的香港社會覺醒?

有時
[2010]

唱  周國賢
曲  周國賢
詞  小克
編  周國賢
監  周國賢、Goro Wong

一首新紀元思想的入門作品,帶着浩瀚宇宙中一個個渺小的生命體,
仰首太空。歌曲注滿了佛學思想來講述人生會面對很多難以預料的事
情,縱使歌者、詞人 以及 我,都無法參透宇宙間的銀河星宿,人際
間的際遇興衰,人心間的喜怒哀樂。但這些都不會是永恆的,只是時
間長河中的一朵小浪花。命裡一切都有時,當我們跨越每一個有時,
當陷入每一次低潮,對人生、世態、聚散、分離、恩怨、明暗 而感
到失望。不如嘗試擁抱心底的無窮空間,感受一股被理解、被看見的
觸動,在無窮的空間內,不再分我或你,相信每個人的經歷都會對這
首歌有不同的解讀和領悟。

延伸聆聽
〈飛砂〉逆流 [2018]
生死總是難以避免,但命運卻掌握在自己手裡。只要還有一線生機都
要堅持下去,結局仍然有機會被改寫。

囂張
[2013]

唱  盧凱彤
曲  盧凱彤
詞  周耀輝
編  何山、蔡德才、盧凱彤
監  何山、蔡德才、盧凱彤

當年內地歌唱選秀節目風行,盧凱彤為所有落選的人寫了此歌。詞人
周耀輝以一貫風格,將大量意象放入歌詞中,表面看不會明白,但隨
著意象去想像,就會知道原來歌詞請人以像動物野獸最原始的一面表
達自己,沒有人喜歡也能對得起自己。盧凱彤的歌,往往就是如此以
不易明白的表象,流露最赤裸的自己。

延伸聆聽
〈如一〉王菀之 [2015]
周耀輝經常都會以動物為意象,最常見就是鯨魚和孔雀,如〈囂張〉
和〈如一〉都有鯨魚,而〈彳亍〉和〈孔雀〉就有孔雀,各自代表不
同景象。周耀輝的動物園,就像一個人性大觀園。

特別鳴謝:bagfgfcde(028)、chanchan0909(027)、ed8671ed(029)、
放空(030)、~蛋撻~(026),以及,endy.fans.jai(027)、RubberBand
Fans Club(028)

有時!!!
RB出場
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

RB終於上水
周爸終於上哂
DM多仔多到覆唔哂

Rb出場

恭迎RubberBand出場
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

RB可能真係得兩首
周仔同邦邦一樣 候選幾首就入幾首好勁

位置愈嚟愈少 高山低谷真係咁高?

六月飛霜又入唔入到呢?

一 高過晒 IVANA全部
BARF
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

阿妹有多首

一 - AGA            天梯 - C AllStar        不許你注定一人 - Dear Jane     二零一九 - LMF         SimpleLoveSong - RubberBand
未來見 - RubberBand      睜開眼 - RubberBand     Let Us Go Then You and I - Serrini 無盡 - Supper Moment    你是你本身的傳奇 - 方皓玟
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 原來她不夠愛我 - 吳業坤    剎那的烏托邦 - 岑寧兒         有時 - 周國賢         最後的信仰 - 林二汶
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒     一千零一次人生 - 林欣彤    高山低谷 - 林奕匡           願榮光歸香港 - 香港人     青春頌 - 許廷鏗
水星逆行 - 連詩雅        六月飛霜 - 陳奕迅       任我行 - 陳奕迅            在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安  差一點我們會飛 - 黃淑蔓 / 英仁合唱團
強弱 - 鄧小巧          我們都是這樣長大的 - 鄭秀文  囂張 - 盧凱彤             獨家村 - 謝安琪        雞蛋與羔羊 - 謝安琪

呢度有一首無了

2019咁多首入 top 20?

估唔到RB第一首出場就係我寫既呢首
本來以為會有另一首出先

2019咁多首入 top 20?
永遠是軒 發表於 2020-4-15 14:06

好驚
雖然話新歌記憶近有著數
但冇諗過著數到咁
DM多仔多到覆唔哂

還不夠還
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

好驚
雖然話新歌記憶近有著數
但冇諗過著數到咁
mosesming 發表於 15/4/2020 14:08
我諗4-5 首到啫

截至第二十六位

2010 - 七首 (027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 八首 (031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 四首 (026, 066, 069, 072)
2014 - 九首 (030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 九首 (036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 七首 (029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 四首 (039, 048, 061, 096)
2018 - 十首 (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 三首 (041, 051, 063)

呢一log全部唱作人
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

30-26高質到
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

咁計睇怕2017 似係最少歌入選嘅年份??

kwanie 發表於 2020-4-15 14:11

陪著你追憶

阿妹有多首

呢度有一首無了
kwanie 發表於 2020-4-15 14:05

希望係 原來他不夠愛我
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

阿妹有多首

呢度有一首無了

你真心覺得你們的幸福同人話會無?
原來她不夠愛我out啦

kwanie 發表於 2020-4-15 14:11

都似啦 嗰年個樂壇咁靜

原來她不夠愛我out啦
maksiuhong 發表於 2020-4-15 14:14

真 唔好搞笑
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

CM年代百大選

5 - 周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50, 81*)
3 - 盧凱彤 (26, 29, 37)吳雨霏 (48, 70, 95)陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2.5 - 謝安琪 (33, 46*, 55)
2 - AGA (30, 39)麥浚龍 (38*, 46*, 93)林二汶 (42, 45)楊千嬅 (43, 60)方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)容祖兒 (77, 78)
1 - RubberBand (28)My Little Airport (32)陳柏宇 (40)粉紅A (41)JW (47)Serrini (49)CLS Express (51)連詩雅 (53)方皓玟 (58)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 莫文蔚 (38*)張繼聰 (81*)鍾舒漫 (98*)鍾舒祺 (98*)
0.33 - 陳豪 (44*)林保怡 (44*)黃德斌 (44*)

*合唱

假設第100位1分,第99位2分,如此類推,各歌手嘅總分(只列出有2首或以上上榜嘅歌手):
周國賢 - 243 (5首, 最高27位)
盧凱彤 - 211 (3首, 最高26位)
王菀之 - 197 (3.5首, 最高31位)
謝安琪 - 141.5 (2.5首, 最高33位)
AGA - 133 (2首, 最高30位)
林二汶 - 115 (2首, 最高42位)
藍奕邦 - 103 (3首, 最高62位)
楊千嬅 - 99 (2首, 最高43位)
吳雨霏 - 90 (3首, 最高48位)
Supper Moment - 86 (2首, 最高57位)
陳奕迅 - 85 (3首, 最高52位)
麥浚龍 - 67 (2首, 最高38位)
Gin Lee - 60 (3首, 最高76位)
張敬軒 - 56 (2首, 最高56位)
方大同 - 51 (2首, 最高54位)
容祖兒 - 47 (2首, 最高77位)
C AllStar - 44 (2首, 最高69位)

CM百大中每年頭三位
(截至第26位)
CM百大共和至尊歌、第二位、第三位CM百大共和最喜愛的歌曲CM百大
2010有時
無忘花
陀飛輪
一絲不掛
陀飛輪
鋼鐵是怎樣煉成的
--
2011末日
水百合
年少無知
你們的幸福
好不容易
末日
?
--
2012睜開眼
星塵
留白
All You Need Is Me
倒刺
告別我的戀人們
200+
200+
--
2013囂張
離開拉斯維加斯
薄情歌
青春頌
任我行
無盡
?
?
?
青春頌?
美麗新香港
家明
獨家村
高山低谷
?
?
好不容易遇見愛?
2015Children Song
瑕疵
別來無恙
羅生門
最好的債
別來無恙
最好的債43
2016還不夠遠
油尖旺金毛玲
山林道
山林道
女神
四季
200+
山林道55
20173AM
Come With Me
美麗新世界
3AM
說再見了吧
Come With Me
200+
假使世界原來不像你預期?
2018荒原
愛情是一種法國甜品
海裡睡人
未來見
愛情是一種法國甜品
沉默的士高
?
200+
未來見?
2019若世界在明日結束
肥媽有話兒
山旮旯
最後的信仰
我們都是這樣長大的
山旮旯
?
?
在錯誤的宇宙尋找愛?

叱吒至尊歌、第二位、第三位CM百大叱吒我最喜愛的歌曲、第二位、第三位(如有)CM百大
2010SimpleLoveSong
黑色狂迷
脆弱
?
600+
600+
陀飛輪
斗零踭
鋼鐵是怎樣煉成的
200+
2011好不容易
那些年
六月飛霜
N/A
?
那些年
那誰
苦瓜
N/A
?
200+
2012重口味
睡火山
留白
200+
600+
年少無知
重口味
人非草本
200+
2013任我行
情人甲
青春頌
?
600+
?
任我行
青春頌
無盡
?
?
?
2014流淚行勝利道
青春常駐
200+
撐起雨傘
青春常駐
2015無條件
世界真細小
最好的債
200+
600+
原來他不夠愛我
羅生門
找對的人
?
200+
2016四季
羅賓
女神
200+
200+
女神
你是你本身的傳奇
?
2017失魂記
神奇之旅
靈感床
200+
200+
200+
長相廝守
假使世界原來不像你預期
霸氣情歌
?
?
200+
2018心之科學
一個女人和浴室
未來見
200+
?
百年樹木
(一個男人)一個女人和浴室
未來見
?
600+
?
2019我們都是這樣長大的
最後的信仰
致旅途中的我
?
?
?
人話
未來見
?
?

全球華人至尊歌曲CM百大勁歌金曲金CM百大勁爆XYZ歌曲大獎CM百大
2010陀飛輪52男人信什麼200+男人信什麼200+
2011那誰?Chok200+苦瓜200+
2012重口味200+留白50Someday I'll Fly200+
2013任我行?天窗200+任我行?
2014獨家村?越難越愛200+流淚行勝利道200+
2015羅生門46眼淚的秘密200+找對的人200+
2016四季200+一個都不能少200+女神65
2017誰來剪月光200+失魂記200+失魂記200+
2018橙海200+百年樹木?天才兒童1985200+
2019我們都是這樣長大的?讓愛高飛600+我們都是這樣長大的?
DM多仔多到覆唔哂

好驚
雖然話新歌記憶近有著數
但冇諗過著數到咁
mosesming 發表於 2020-4-15 14:08

It is not just because they are new. The (still) current events has definitely impacted the way we vote. And it would be insane for it not to. How do we make a list of 100 songs of the decade without highlighting the most special year of the decade?

阿妹有多首

呢度有一首無了

唔覺得水星逆行會有

周國賢入咁多首但又係一首 top 20 都冇

另外大家成日講 log,其實係咪想講 lot

原來她不夠愛我out啦
maksiuhong 發表於 15/4/2020 14:14
好保守咁將呢兩個單位拎最TOP 嗰D 出嚟咋

恭喜 aga 一
Well deserved!

隨住睜開眼出場,相信2012已經到頂,睇下2019會否後起追上返個數量

另外睇到2014 既作品都係相對高位先出,同2019一樣都係抗爭年,特別多作品會係前列,不過2014經過年月洗禮,留得低既應該係堅有代表性,唔知高山低谷會去到邊個位?  2013三寶會唔會全入十大?

隨住睜開眼出場,相信2012已經到頂,睇下2019會否後起追上返個數量

另外睇到2014 既作品都係相對高位先出 ...
powerful 發表於 2020-4-15 14:30

話說青春頌係2012年底出的

2019冇出咩歌個d好慘
我估錯這個世界得到教訓

就快頒20大
希望到時有重量級嘉賓頒獎同演出
DM多仔多到覆唔哂

CM年代百大選

3 - 盧凱彤 (26, 29, 37) ...
mosesming 發表於 2020-4-15 14:16

600+ Laugh die
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

話說青春頌係2012年底出的
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 14:31

哈哈,呢個真係唔記得

好保守咁將呢兩個單位拎最TOP 嗰D 出嚟咋
kwanie 發表於 2020-4-15 14:23

喺反送中加成下 人話既支持度真係好難預計
高過其他兩首我一啲都唔會驚訝

真係覺得自己要再好好鍛鍊下啲文筆......

600+ Laugh die
b01091018 發表於 2020-4-15 14:42

連初選都冇嗰啲600+真係要諗下首歌當年因咩事喺四台有獎
DM多仔多到覆唔哂

喺反送中加成下 人話既支持度真係好難預計
高過其他兩首我一啲都唔會驚訝 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-15 14:44

如果人話最後拎第一
即係佢只係用咗一個月時間就成為大家呢十年嘅至愛
DM多仔多到覆唔哂

阿妹有多首

呢度有一首無了

DJ 偽毒 Mag 大巧 淑蔓 三首out
你們的幸福 人話 in

簽名被屏蔽

點解唔搞個2010年代 既男女歌手/組合/唱作人/新晉歌手/曲詞編監 三甲? ...
Hanson 發表於 2020-4-15 15:23

睇呢個名單就知啦
男:Eason>周爸>邦
女:Kay>ivana>ellen
組:RB/Supper>CAS

連初選都冇嗰啲600+真係要諗下首歌當年因咩事喺四台有獎
mosesming 發表於 2020-4-15 15:05

那些年 903最歌 十大第二位
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

睇呢個名單就知啦
男:Eason>周爸>邦
女:Kay>ivana>ellen
組:RB/Supper>CAS
maksiuhong 發表於 2020-4-15 15:30

可以參考住我上面個表先雖然我覺得投人同投歌係兩回事
DM多仔多到覆唔哂

那些年 903最歌 十大第二位
hehemamama 發表於 2020-4-15 15:35

Not eligible. If it were, I think it is actually worthy of consideration as it is a very hit song that many still remembers fondly now.

Not eligible. If it were, I think it is actually worthy of consideration as it is a very hit song  ...
kin888 發表於 2020-4-15 15:36

係
佢冇得入只係因為佢唔係廣東歌+主唱唔係香港人
如果有得選應該會top 50
DM多仔多到覆唔哂

CM年代百大選

3 - 盧凱彤 (26, 29, 37) ...
mosesming 發表於 2020-4-15 14:16

好完整的資訊 多謝你 !