返回列表 發帖
有候選?
唔太認同呢首歌要出現/ 可以出現係個list度
根本兩件事黎
hehehaha 發表於 2020-4-15 20:15

有候選呀

我覺得呢首歌係投票上面會好極端
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

之前羅生門百大中位 你又話個百大選結果離地無公信力
你依家又覺得CM音樂品味高 咁肯定個結果喇? ...
kayzzz 發表於 2020-4-15 20:09

羅生門 中位 可能係 合唱 兼情歌
    而且 我係覺得排名未夠反映流行程度姐(即離地)
    但CM 百大選或多或少係反映廣東音樂喜愛者的專業推介

我睇好獨家村 你們的幸福 拎第一第二呀
Kay 點會輸呀
Sure win!
放空 發表於 2020-4-15 20:10

第一 呢啲虛銜姐 而且 好多對手 未來見 人話
       只希望 獨家村入十大就好啦
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

榮光似係嗰啲一係會放落A組谷到盡
一係就連B/C都唔會放直接out
我估10-15 ...
mosesming 發表於 2020-4-15 20:18

榮光我放B
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

天梯當年聽係好正好感動
但依家已經冇哂feel仲覺得有啲娘
mosesming 發表於 2020-4-15 20:16

前排聽翻
原來都唱得幾難頂
首歌又冇乜亮點咁

逾越生死同再不再見都好GQ
616.1314 發表於 2020-4-15 20:14

逾越生死咪入左決選咯,不過唔睇好有得出場

另外cm唔係好多Gigi fans?  力谷后會無期都有機

其實剩返位置頗肯定仲有冷門歌

前排聽翻
原來都唱得幾難頂
首歌又冇乜亮點咁
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 20:24

天梯我想像到換林峯把聲落去應該都夾
DM多仔多到覆唔哂

逾越生死咪入左決選咯,不過唔睇好有得出場

另外cm唔係好多Gigi fans?  力谷后會無期都有機

其實剩返位 ...
powerful 發表於 2020-4-15 20:24

我知啊 , 但好大機會無得出場
覺得呢首有d可惜
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

其實投咗Gigi夏花秋葉
但好似冇人提過呢首歌

但好似冇人提過呢首歌
hihi 發表於 2020-4-15 20:42

咁希望下round係Sammi, Gigi, 千fa, 祖兒搭小巧/Serrini/雨霏啦

我最後一輪揀左天梯
覺得隻歌真係好有2010年代既代表性
開啟左好多野 ...
John 發表於 2020-4-15 20:07

我擺咗天梯A組
雖然我個人從來都冇俾天梯個故事感動過 但佢係有屬於佢嘅時代意義
尤其香港樂壇始終都係以K歌為主流 而呢首歌可以話係10s K歌嘅代表之作(就好似以前講親祖兒side track 啲人第一時間都係諗起16號愛人咁)

而且冇呢首歌嘅話
我諗CAS呢類組合根本冇可能玩到咁耐 甚至簽埋大公司(雖然而家休團但其實都一直都合體緊)
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

天梯當年聽係好正好感動
但依家已經冇哂feel仲覺得有啲娘
mosesming 發表於 2020-4-15 20:16

其實大把big hits都係咁嘅下場
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

其實大把big hits都係咁嘅下場
JayantL 發表於 2020-4-15 21:17

羅生門娘咩? 5 年後一樣咁好聽
    其實 天梯 果陣出 已經一浸娘味
     不過 愛與誠 喜帖街 就仲未有娘味
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

唔知會唔會有2000至2009投下

唔知停止繁殖有冇我投左佢>高山低谷

唔知傳奇、假使、人話邊首最高位呢?

唔知傳奇、假使、人話邊首最高位呢?
alex12341234 發表於 2020-4-16 00:36

私心傳奇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

但好似冇人提過呢首歌
hihi 發表於 2020-4-15 20:42

我都有投 hehehe

前排聽翻
原來都唱得幾難頂
首歌又冇乜亮點咁
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 20:24

天梯變咗TVB 劇歌就難聽咗

簽名被屏蔽

天梯變咗TVB 劇歌就難聽咗
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-16 09:49

har when?
二〇二三年度全女班投票

二零一零年代百大單曲

天梯
[2010]

唱  C AllStar
曲  賴映彤
詞  鍾晴
編  Adrian Chan、賴映彤
監  簡

〈天梯〉或許與市場上大部份的情歌類似,但卻能突圍而出成為了一
零年代大受歡迎的時代曲之一。順著天梯而行,路途上承載著徐朝清
婆婆細水流長的愛情故事,可以說,兩者在大家心中經已有著緊扣的
連帶關係。一句「幾多對持續愛到幾多歲」的 hookline 句式,不需
要轟轟烈烈,不需要驚天動地,真心真意的愛情經已吸引聽眾的青
睞。四個小伙子在一眾樂隊興起之下,成為當時躥升速度最快的組
合。

延伸聆聽
〈長相廝守〉ToNick [2017]、〈慢慢喜歡你〉莫文蔚 [2018]
一段感情要相擁到終老,需要用一生的努力去維繫。一首情歌要流傳
萬世,也需要依賴不同年齡層的聽眾,隨著每個成長階段去學懂欣賞
細味每句歌詞。

人話
[2019]

唱  方皓玟
曲  方皓玟
詞  方皓玟
編  何山
監  許創基、何山

強勁電音、零碎聲效,從來都不是香港人愛聽的音樂,但謊話又何嘗
會有人接受?當權者在街頭響槍,何山以 beat drop 還擊,電音突然
變得悅耳,至少還有主流歌手敢於表達我們的憤怒。方皓玟用一把近
年擅於勉勵大眾的聲線,爆粗控訴市民心聲。但爆粗不等於火爆:冷
酷地爆粗,反襯出理性。站在正義的一方,當然不必趾高氣揚,在紛
亂的電子世界之中,方皓玟只是「有嗰句,講嗰句」。2019 年的香
港社會環境風譎雲詭,方與團隊卻能以藝術元素精簡概括,更於同年
推出,成功將真話刻在歷史書上。

延伸聆聽
〈圓謊〉盧凱彤 [2019]
一個謊言或許能夠埋藏一輩子,但當謊言遮蓋謊言,即使包裝得那麼
完美,說得再那麼動聽,還是會出現破綻。

我們都是這樣長大的
[2019]

唱  鄭秀文
曲  徐沛昕
詞  詩詞
編  褚鎮東、徐沛昕
監  蔡德才

鄭秀文自從尋獲信仰,作品越見正向。這次不用引經據典,亦不高喊
加油助興,以自身參透的人生真諦,分享逆境求存心態。回顧她的十
年,愛情路上由開花到被背叛,福音唱片奇蹟大賣到個唱演出抱恙失
準,這些插曲讓她的演繹更添說服力。旋律連綿細密,琴聲古雅純
樸,讓人墮進對往昔的憧憬,也冀盼進化更好的自己。副歌小節遞減
的尾音,配合歌詞的隨年漸長,更見這份大智慧要靠歷練來沉澱。這
歌推出時正勉勵她「恩典夠用」,也支撐著當刻香港人最需要的精神
慰藉。

延伸聆聽
〈18〉at17 [2017]
為 at17 宣佈重組後的作品,命名為〈18〉是表達兩人由十七歲的青
春少艾,經歷單飛再重組,對音樂日積月累的摸索,蛻變而成十八歲
正式踏入成長階段的歷程。

差一點我們會飛
[2015]

唱  黃淑蔓、英仁合唱團
曲  戴偉
詞  陳心遙
編  戴偉
監  戴偉

電影《哪一天我們會飛》以問題出發,說的就是主角都已經遺忘了。
但來到歌曲換成「差一點」,靠著歌曲營造出來的追尋夢想和自由的
氛圍,經歷過嘗試,欠缺的就係是那一步。從選角上可知製作人的心
思,當年 14 歲的黃淑蔓還是戲中主角成員組成英仁合唱團,集合現
實和角色之間的力量,為的就是懷著夢想去踏出那一步。由前段低吟
的迷失,到 chorus「仍然要相信」,到最後二重唱中「我未忘」連
同 outro 的留白,一邊聽就好像經歷電影中的起承轉合,你又感受到
這種自由與自己的夢想一起飛到了多遠嗎?

延伸聆聽
〈狂舞吧〉DoughBoy (ft. 黃宇希) [2013]
除了《哪一天我們會飛》帶動樂迷對主題曲的喜愛,在此前《狂舞
派》主題曲的青春熱血亦有深刻印象。

六月飛霜
[2011]

唱  陳奕迅
曲  Kool G、舒文
詞  林夕
編  Kool G
監  舒文

竭力追求「貨櫃箱」,甘被惡夢纏繞;包裝砒霜成菜汁;唯唯諾諾附
和別人注射的真理;憑人力操控夕陽。六月飛霜原意人民有冤獄,落
在詞神林夕筆下卻成了人間冤獄,歌詞毫不留情地對荒謬絕倫的異象
連珠發砲,諷刺對象不言而喻。當連串異象被大眾習慣,誰有勇氣發
表獨樹一幟的偉論 ? 林夕交出一份苦澀難懂、值得細味的歌詞,除歌
詞脫胎於主流的通俗,旋律亦見獨出心裁,主副歌轉換時拍子的不
同,凸顯歌曲的異象,陳奕迅歇斯底里與層層遞進的演繹,淋漓盡致
控訴社會大行其道的錯誤價值觀,歌曲堪比一件上乘的藝術品。

延伸聆聽
〈主旋律〉陳奕迅 [2013]
重複的樂章、思維的控制…無論在歌詞闡述或是 MV 的表達,不言而
喻帶有強烈的政治意味。

特別鳴謝:akk(022)、b01091018(022)、JayantL(025)、John(025)、
josey(023)、just11256(024)、kevinlai1621(022)、nicholashin(025)、
patrick1029(021)、callstarifc(025)、星勤@論盡音樂(021, 022)

==========================================

4月19日 星期日 20:30
二零一零年代百大單曲 二十大倒數

〈慢慢喜歡你〉莫文蔚 [2018]
一段感情要相擁到終老,需要用一生的努力去維繫。一首情歌要流傳
萬世,也需要依賴不同年齡層的聽眾,隨著每個成長階段去學懂欣賞
細味每句歌詞。

chanchan + ed so sweet!

19年最高最後的信仰?
天梯有d低
差一點我們會飛同狂舞吧都好正 延伸做得好好
估唔到小明三首金曲最先出會係人話 以為上年嘅歌點都會有d優勢
好期待二十強

差一點我們也雨霏
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

人話同九字歌估唔到咁低
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

琪待廿大
人話咁低
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

入直數了
時間過得好快
暫時中18首
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

Feanna!!!

oh 戲名應該係哪一天我們會飛

系咪可以提前恭喜安琪top20入3首
我祈求美雅拎女銅一定要發生

九字歌真係越聽越正
同一開始聽有好大分別
千年如一日又係咁
唔通Sammi既魔力就係咁

CM年代百大選

5 - 周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
4 - 陳奕迅 (21, 52, 74, 92)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50, 81*)
3 - C AllStar (25, 69, 89)盧凱彤 (26, 29, 37)吳雨霏 (48, 70, 95)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2.5 - 謝安琪 (33, 46*, 55)
2 - 方皓玟 (24, 58)AGA (30, 39)麥浚龍 (38*, 46*, 93)林二汶 (42, 45)楊千嬅 (43, 60)方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)容祖兒 (77, 78)
1 - 鄭秀文 (23)RubberBand (28)My Little Airport (32)陳柏宇 (40)粉紅A (41)JW (47)Serrini (49)CLS Express (51)連詩雅 (53)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 黃淑蔓 (22*)英仁合唱團 (22*)莫文蔚 (38*)張繼聰 (81*)鍾舒漫 (98*)鍾舒祺 (98*)
0.33 - 陳豪 (44*)林保怡 (44*)黃德斌 (44*)

*合唱

假設第100位1分,第99位2分,如此類推,各歌手嘅總分(只列出有2首或以上上榜嘅歌手):
周國賢 - 243 (5首, 最高27位)
盧凱彤 - 211 (3首, 最高26位)
王菀之 - 197 (3.5首, 最高31位)
陳奕迅 - 165 (4首, 最高21位)
謝安琪 - 141.5 (2.5首, 最高33位)
AGA - 133 (2首, 最高30位)
C AllStar - 120 (3首, 最高25位)
方皓玟 - 120 (2首, 最高24位)
林二汶 - 115 (2首, 最高42位)
藍奕邦 - 103 (3首, 最高62位)
楊千嬅 - 99 (2首, 最高43位)
吳雨霏 - 90 (3首, 最高48位)
Supper Moment - 86 (2首, 最高57位)
麥浚龍 - 67 (2首, 最高38位)
Gin Lee - 60 (3首, 最高76位)
張敬軒 - 56 (2首, 最高56位)
方大同 - 51 (2首, 最高54位)
容祖兒 - 47 (2首, 最高77位)

CM百大中每年頭三位
(截至第21位)
CM百大共和至尊歌、第二位、第三位CM百大共和最喜愛的歌曲CM百大
2010天梯
有時
無忘花
一絲不掛
陀飛輪
鋼鐵是怎樣煉成的
--
2011六月飛霜
末日
水百合
你們的幸福
好不容易
末日
?
--
2012睜開眼
星塵
留白
All You Need Is Me
倒刺
告別我的戀人們
200+
200+
--
2013囂張
離開拉斯維加斯
薄情歌
青春頌
任我行
無盡
?
?
?
青春頌?
美麗新香港
家明
獨家村
高山低谷
?
?
好不容易遇見愛?
2015差一點我們會飛
Children Song
瑕疵
羅生門
最好的債
別來無恙
最好的債43
2016還不夠遠
油尖旺金毛玲
山林道
山林道
女神
四季
200+
山林道55
20173AM
Come With Me
美麗新世界
3AM
說再見了吧
Come With Me
200+
假使世界原來不像你預期?
2018荒原
愛情是一種法國甜品
海裡睡人
未來見
愛情是一種法國甜品
沉默的士高
?
200+
未來見?
2019我們都是這樣長大的
人話
若世界在明日結束
最後的信仰
我們都是這樣長大的
山旮旯
?
在錯誤的宇宙尋找愛?

叱吒至尊歌、第二位、第三位CM百大叱吒我最喜愛的歌曲、第二位、第三位(如有)CM百大
2010SimpleLoveSong
黑色狂迷
脆弱
?
600+
600+
陀飛輪
斗零踭
鋼鐵是怎樣煉成的
200+
2011好不容易
那些年
六月飛霜
N/A
那些年
那誰
苦瓜
N/A
?
200+
2012重口味
睡火山
留白
200+
600+
年少無知
重口味
人非草本
200+
2013任我行
情人甲
青春頌
?
600+
?
任我行
青春頌
無盡
?
?
?
2014流淚行勝利道
青春常駐
200+
撐起雨傘
青春常駐
2015無條件
世界真細小
最好的債
200+
600+
原來他不夠愛我
羅生門
找對的人
?
200+
2016四季
羅賓
女神
200+
200+
女神
你是你本身的傳奇
?
2017失魂記
神奇之旅
靈感床
200+
200+
200+
長相廝守
假使世界原來不像你預期
霸氣情歌
?
?
200+
2018心之科學
一個女人和浴室
未來見
200+
?
百年樹木
(一個男人)一個女人和浴室
未來見
?
600+
?
2019我們都是這樣長大的
最後的信仰
致旅途中的我
?
?
人話
未來見
?

全球華人至尊歌曲CM百大勁歌金曲金CM百大勁爆XYZ歌曲大獎CM百大
2010陀飛輪52男人信什麼200+男人信什麼200+
2011那誰?Chok200+苦瓜200+
2012重口味200+留白50Someday I'll Fly200+
2013任我行?天窗200+任我行?
2014獨家村?越難越愛200+流淚行勝利道200+
2015羅生門46眼淚的秘密200+找對的人200+
2016四季200+一個都不能少200+女神65
2017誰來剪月光200+失魂記200+失魂記200+
2018橙海200+百年樹木?天才兒童1985200+
2019我們都是這樣長大的23讓愛高飛600+我們都是這樣長大的23
DM多仔多到覆唔哂

淑蔓
雖然我A組投左另一首

長相廝守成功燈到倒灶

在錯誤幾時先肯出?  難道直入埋十大?  

大家一齊召喚左天梯出黎

天后淨係出左Sammi, 相信千嬅祖兒廿大見

好彩入到
josey寫得好好 亦都多謝每位投票既美會員
Week 09 一個眼神 - my little airport

oh 戲名應該係哪一天我們會飛
sohrab_nd 發表於 2020-4-16 14:06

thanks

最後直路,呀琪

恭喜 Sammi
二〇二三年度全女班投票

好彩入到
josey寫得好好 亦都多謝每位投票既美會員
JasOh103 發表於 2020-4-16 14:08

本身仲諗住 Creo en Mi 都有機,但而家應該就係得一首喇

天梯

睇咗八十首之後真係覺得自己本身寫嗰啲更加唔見得人
多謝chanchan成就我嘅第一次

延伸好高質,好開心主旋律、18、圓謊冇俾人遺忘

2019嘅歌曲之中 唔知最後的信仰定係在錯誤的宇宙尋找愛高啲
定係仲未出場嘅願榮光歸香港、二零一九
唔知仲會唔會有末日快車、日月無光

嘩無諗過差一點咁高
六月飛霜可惜入唔到廿大
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

長相廝守成功燈到倒灶

在錯誤幾時先肯出?  難道直入埋十大?  

大家一齊召喚左天梯出黎

天后淨係 ...
powerful 發表於 2020-4-16 14:08

祖兒已經止步啦應該
二〇二三年度全女班投票

本身仲諗住 Creo en Mi 都有機,但而家應該就係得一首喇
powerful 發表於 2020-4-16 14:10

改編+美心Wang唔會入到啦

專注一首好啲
反而以為延伸聆聽會係Mag嗰首

嘩無諗過差一點咁高
六月飛霜可惜入唔到廿大
帥小寶` 發表於 2020-4-16 14:15

你夠無諗過9字歌30大

我數到大概仲有25首我以為入到百大,但得返廿個位廝殺

23, 24我以為會入廿大甚至十大
DM多仔多到覆唔哂

你夠無諗過9字歌30大
JasOh103 發表於 2020-4-16 14:17

等緊另一首九字歌