返回列表 發帖
CM年代百大選

5 - 周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
4 - 陳奕迅 (21, 52, 74, 92)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50,  ...
mosesming 發表於 2020-4-16 14:07

2013三寶真係好癲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

差一點 第22位 真係滿頭問號

開心, 呢一LOT 中左4首
之前仲以為六月會冇添

暫時四台歌曲大獎最高汁係港台, 跟住係903
連勁爆都好過勁歌
DM多仔多到覆唔哂

23, 24我以為會入廿大甚至十大
mosesming 發表於 2020-4-16 14:18

小明仲有兩首歌搶票
不過真係估唔到九字歌會得23 我都以為起碼入到廿大

開心, 呢一LOT 中左4首
之前仲以為六月會冇添
eggsteven 發表於 2020-4-16 14:25

有 六月 真係好高質
最中意勁爆Live版

截至第二十一位

2010 - 八首  (025, 027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 九首  (021, 031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 四首  (026, 066, 069, 072)
2014 - 九首  (030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 十首  (022, 036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 七首  (029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 四首  (039, 048, 061, 096)
2018 - 十首  (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 五首  (023, 024, 041, 051, 063)
---

2010 - 天梯 有時 無忘花 陀飛輪 春秋 最後晚餐 鋼鐵是怎樣煉成的 一絲不掛

2011 - 六月飛霜 末日 水百合 年少無知 好不容易 火鳥 枯榮 我本人 花千樹

2012 - 睜開眼 星塵 留白 到此為止 為執著乾杯 忘川 Good Night 生命之花 今天終於一人回家 Falling

告別我的戀人們 只有一事不成全你 人非草木 Better Me

2013 - 囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約

2014 - 一 美麗新香港 家明 分手總約在雨天 撐著 撐起雨傘 青春常駐 光源 SS14

2015 - 差一點我們會飛 Children Song 瑕疵 別來無恙 最好的債 羅生門 矛盾一生 幸福之歌 大吟釀 生於斯

2016 - 還不夠遠 油尖旺金毛玲 山林道 壞與更壞 女神 今生不回家 很不低調

2017 - 3AM Come With Me 美麗新世界 可惜你是個人

2018 - 荒原 愛情是一種法國甜品 海裡睡人 天地一沙鷗 心之科學 Run Away 守口如瓶 破地獄 勇悍‧17 停半分鐘聽一闋歌

2019 - 我們都是這樣長大的 人話 若世界在明日結束 肥媽有話兒 山旮旯

人話仲低過你是你 / 假使世

一 - AGA            天梯 - C AllStar        不許你注定一人 - Dear Jane     二零一九 - LMF         SimpleLoveSong - RubberBand
未來見 - RubberBand      睜開眼 - RubberBand     Let Us Go Then You and I - Serrini 無盡 - Supper Moment    你是你本身的傳奇 - 方皓玟
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 原來她不夠愛我 - 吳業坤    剎那的烏托邦 - 岑寧兒         有時 - 周國賢         最後的信仰 - 林二汶
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒     一千零一次人生 - 林欣彤    高山低谷 - 林奕匡           願榮光歸香港 - 香港人     青春頌 - 許廷鏗
水星逆行 - 連詩雅        六月飛霜 - 陳奕迅       任我行 - 陳奕迅            在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安  差一點我們會飛 - 黃淑蔓 / 英仁合唱團
強弱 - 鄧小巧          我們都是這樣長大的 - 鄭秀文  囂張 - 盧凱彤             獨家村 - 謝安琪        雞蛋與羔羊 - 謝安琪

22 爭 20
雖不中但都不遠矣

22 爭 20
雖不中但都不遠矣
kwanie 發表於 2020-4-16 14:48

老屍又中
DM多仔多到覆唔哂

有 六月 真係好高質
最中意勁爆Live版
kayzzz 發表於 2020-4-16 14:44

Atv live版呢

為華麗轉身嘅姊妹作銀髮白集氣!
想聽70歲嘅明荃唱出銀髮嘅感受
DM多仔多到覆唔哂

22 爭 20
雖不中但都不遠矣
kwanie 發表於 2020-4-16 14:48

彳亍 應該都大機過 水星逆行 不許你注定一人 啩(利申:放咗B組)

BTW
而家先醒起 櫻吹雪 竟然連200都冇仲有 超生培慾 紙箱國 OMG
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

未來見 - RubberBand
願榮光歸香港 - 香港人
任我行 - 陳奕迅
獨家村 - 謝安琪
無盡 - Supper Moment
青春頌 - 許廷鏗
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
高山低谷 - 林奕匡
最後的信仰 - 林二汶
雞蛋與羔羊 - 謝安琪
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒
在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
強弱 – 鄧小巧
Girls Girls Girls - at17
SimpleLoveSong – RubberBand
你們的幸福 – 謝安琪
剎那的烏托邦 - 岑寧兒
彳亍 - 麥浚龍
不許你注定一人 - Dear Jane

輕輕跟排名

21-25 全部都好高質, 如果可以再高一點就最好. 特別喜歡人話和六月飛霜。。

21 - 25 is a collection of songs that I think are deserving but I didn't vote for.

I am a little surprised about 長相廝守. As a hit song not sung by someone actively hated around here (吳業坤), I thought it would have enough votes to get in the lower half of the top 100 at least. I didn't know so many have soured on this song since.

大家都估,咁我又po 自己估果廿五首先:

空港
好不容易遇見愛
Don't Text Him
Let Us Go Then You and I
願榮光歸香港
在錯誤的宇宙尋找愛
未來見
彳亍
獨家村
你們的幸福
雞蛋與羔羊
青春頌
任我行
無盡
世界變了樣
榴槤乜乜乜
銀髮白
最後的信仰
剎那的烏托邦
假使世界原來不像你預期
你是你本身的傳奇
強弱
高山低谷
二零一九

--

尤其彳亍 入廿大,我會好驚喜,而提名期咁岩有Kay live,所以recency bias可能真係推到咁高

雞餅有暗湧,Serrini 未必入晒兩首,小巧祖兒未知之數

btw 利申: 我有份寫短介既,都仲有作品未出現,但我唔知排名

21 - 25 is a collection of songs that I think are deserving but I didn't vote for.

I am a little su ...
kin888 發表於 2020-4-16 15:25

原來入唔到就預咗, 因為是歌手的問題,你看CM新歌評論, 坤gor 無論首歌好唔好, 都是1分佔絶大多數, 公平與否已經是沒有意思。。

空港
好不容易遇見愛
Let Us Go Then...
願榮光歸 ...
powerful 發表於 2020-4-16 15:26

榴槤乜乜乜如果真係有前二十會好驚喜
我估世界變了樣應該唔會有

空港
好不容易遇見愛
Let Us Go Then You and I
願 ...
powerful 發表於 2020-4-16 15:26

如果睇你個list 咁 空港 好似真係有機

DTH 彳亍 世界變了樣 剎那的烏托邦 強弱
呢幾首當年出嗰陣都唔覺CM支持有高到TOP 20呢個程度
雖然係話投票已經又唔同咗一班人
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

彳亍 應該都大機過 水星逆行 不許你注定一人 啩(利申:放咗B組)

BTW
而家先醒起 櫻吹雪 竟然 ...
JayantL 發表於 2020-4-16 15:13

每位歌手限 5 首,Juno K 歌較受歡迎,冇辦法

許創基: 估唔到<人話>响2010年代最後嗰個月派都入到百大高位
好似又有道理

每位歌手限 5 首,Juno K 歌較受歡迎,冇辦法
just11256 發表於 2020-4-16 15:53

雷克雅未克咁冷都入到wor

等我又估吓先

1-5:
獨家村 - 謝安琪
最後的信仰 - 林二汶

6-10:
二零一九 - LMF
雞蛋與羔羊 - 謝安琪
青春頌 - 許廷鏗
任我行 - 陳奕迅

11-15:
你們的幸福 - 謝安琪
高山低谷 - 林奕匡

16-20 (7選5):
Girls Girls Girls - at17
SimpleLoveSong - RubberBand
彳亍 - 麥浚龍
強弱 - 鄧小巧
剎那的烏托邦 - 岑寧兒
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
亂世情侶 - 古巨基

真係要秤嘅話,覺得亂世同好不容易遇見愛機會較低

如果睇你個list 咁 空港 好似真係有機

DTH 彳亍 世界變了樣 剎那的烏托邦 強弱
呢幾首當年出嗰 ...
JayantL 發表於 2020-4-16 15:53

美祖擺明止步啦
如果入圍係牆紙/破相應該會大機會啲

等我又估吓先

1-5:
獨家村 - 謝安琪
最後的信仰 ...
sohrab_nd 發表於 2020-4-16 15:57

估得幾似樣
但覺得好不容易遇見愛同彳亍 會入
特別係前者

美祖擺明止步啦
hihi 發表於 2020-4-16 16:00

從來冇睇好過

BTW
咁我又覺得 空港 嘅意義係大過 墻紙 / 破相 嘅
真正R爆頭嘅應該係 花千樹 / 點唱機
一首估唔到會入到百大 一首估唔到會入到閘

冇乜人估小伙子

美祖擺明止步啦
hihi 發表於 2020-4-16 16:00

同意 唔覺得空港仲有 我自己係fans都唔覺得呢首歌有咩咁大意義
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

雷克雅未克咁冷都入到wor
JayantL 發表於 2020-4-16 15:56

addendum 前後人氣爭太遠
明明 addendum 前高質好多
得彳亍有謝安琪版加持 希望入到二十大

好不容易遇見愛有眾多嬅粉加持入硬
Sammi/人話得23位令我覺得2019堆big Hits最後唔會太高
謝安琪如果真係入哂三首我會好奇入廿大其實幾多分就入到
高山低谷估唔到會咁勁
唔敢話未來見第一硬,但我又嗡唔出邊首有威脅
DM多仔多到覆唔哂

從來冇睇好過

BTW
咁我又覺得 空港 嘅意義係大過 墻紙 / 破相 嘅
真正R爆頭嘅應該係 花千樹 /  ...
JayantL 發表於 2020-4-16 16:09

牆紙算係美祖嘅小突破
罕有地有走文藝風
當年評價都好似唔錯
可惜之後唱得太多已經淪為祖粉心目中怨鬼之最

空港/破相都主要係live加分
至於花千樹我就覺得贏在旋律流暢, 非常典型嘅流行曲
類似情況係Sammi九字歌
當然Sammi係歌詞同背後個人/社會意義更勝一籌

唔敢話未來見第一硬,但我又嗡唔出邊首有威脅
mosesming 發表於 2020-4-16 16:26

好不容易遇見愛
斗零爭

謝安琪如果真係入哂三首我會好奇入廿大其實幾多分就入到

到依家仍然認為 雞蛋/幸福 是但一首會撻Q

好不容易遇見愛
斗零爭
bagfgfcde 發表於 2020-4-16 17:20

在錯誤的宇宙尋找愛

19 CM 最歌喎

CM年代百大選

5 - 周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
4 - 陳奕迅 (21, 52, 74, 92)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50,  ...
mosesming 發表於 2020-4-16 14:07

根據你計總分標準,我預測埋最後男女組合三甲:

男歌手
金獎 陳奕迅
銀獎 周國賢
銅獎 麥浚龍

女歌手
金獎 謝安琪
銀獎 方皓玟
銅獎 林二汶

組合
金獎 Supper Moment
銀獎 RubberBand
銅獎 C Allstar

Sammi/人話得23位令我覺得2019堆big Hits最後唔會太高
謝安琪如果真係入 ...

001 >100分 (唯一一首過百分)
020 ~64分
050 ~43分
100 ~26分
其實20名以下歌與歌之間嘅分距都唔太大

比啲冇用資料大家嚟亂估廿大
1. 廿大入面 十年都各自分到最少一首
2. 暫時前半年代(10-14) vs 後半年代(15-19)嘅比數係 44 vs 36
recency bias會唔會令後半追返上嚟呢
3. 最後百大最少入選歌依然係單數年份 最多都係雙數年份

原來入唔到就預咗, 因為是歌手的問題,你看CM新歌評論, 坤gor 無論首歌好唔好, 都是1分佔絶大多數, 公 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-16 15:34

其實原來她不夠愛我都可以話係過去十年樂壇幾有意義既一首歌
不過我冇投
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

謝安琪如果真係入 ...

好似少咗好多嬅粉投票

001 >100分 (唯一一首過百分)
020 ~64分
050 ~43分
100 ~26分
其實20名以下歌與歌之間嘅分距都唔太大

比 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-16 17:44

個提示好有用噃,2010 選擇有限,我預測空港入到又增強左信心

難道空港會係百大選度成為2010既song of the year?  

最大對手係同公司基仔既時代,同埋梁詠琪夏花秋葉  (呢兩首其實都有其代表性,同埋當時CM都好有反應)

都有Simplelovesong黑馬既,大膽ff 就 MLA 給金鐘地鐵站 (最想呢首),兩者可能性都好低姐

個提示好有用噃,2010 選擇有限,我預測空港入到又增強左信心

難道空港會係百大選度成為2010既s ...
powerful 發表於 2020-4-16 18:15

2010應該係彳亍
DM多仔多到覆唔哂

2010應該係彳亍
mosesming 發表於 2020-4-16 18:20

以為彳亍 係2011添 (跟左隻碟推出年份)

其實原來她不夠愛我都可以話係過去十年樂壇幾有意義既一首歌
不過我冇投 ...
John 發表於 2020-4-16 17:46

其實華麗轉身都可以話係過去十年樂壇幾有意義嘅一首歌
不過大家冇提名
DM多仔多到覆唔哂

其實華麗轉身都可以話係過去十年樂壇幾有意義嘅一首歌
不過大家冇提名 ...
mosesming 發表於 2020-4-16 18:22

大家都知道 Liza姐為人淡泊名利,鍾意讓啲後輩
如果 Liza姐玩,華麗轉身肯定係 Number 1
Btw 想聽 Liza cover 未來見
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

天梯 derserve higher
我估錯這個世界得到教訓

addendum 前後人氣爭太遠
明明 addendum 前高質好多
得彳亍有謝安琪版加持 希望入到二十大 ...
just11256 發表於 2020-4-16 16:24

無錯 addendum 質素超正 彳亍值廿大

難道空港會係百大選度成為2010既s ...
powerful 發表於 2020-4-16 18:15

睇完你講之後更加覺得係彳亍
joey既歌入面唔覺空港會大幅拋離其他歌 當其他歌低位時唔覺突然一首上廿大

反而juno fans嚟講彳亍似係會all in A組既一首 加上kay又唱過 吸到票真係唔出奇

唔會係時代啦 cm無咩古巨基fans 雖然我覺得呢首好值得入百大 古巨基都值得多過一首低位

我又list下廿大先 排名不分先後

任我行 - 陳奕迅
你們的幸福 - 謝安琪
青春頌 - 許廷鏗
高山低谷 - 林奕匡
最後的信仰 - 林二汶
獨家村 - 謝安琪
雞蛋與羔羊 - 謝安琪
彳亍 - 麥浚龍
終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
榴槤乜乜乜 - 雞蛋蒸肉餅
二零一九 - LMF
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
Don’t Text Him - Serrini

估唔到Alfred得一首99位,估唔到空港仲有機會二十大,估唔到安仔有gigi加持都入唔到后會無期

估唔到Alfred得一首99位,估唔到空港仲有機會二十大,估唔到安仔有gigi加持都入唔到后會無期 ...
on07111 發表於 2020-4-16 20:15

金堅點會得一首
青春頌隨時top 10都唔出奇

2010 係彳亍 空港 定 SimpleLoveSong

預測當晚特別嘉賓會獻唱廿大金曲(注意靚聲位):

等↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑不到想等愛侶
很想抱月光↑↑↑↑↑↑ 很想鑽漩渦↑↑↑↑↑↑
似看破生死 靈魂共↑↑↑↑↑↑振↑↑↑↑↑↑似↑↑↑↑↑↑碰↑↑↑↑↑↑到↑↑↑↑↑↑太驚喜
我幾乎奉勸你離開↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑
假使世界原來不↑↑↑↑↑↑像↑↑↑↑↑↑你↑↑↑↑↑↑預期
人↑↑↑↑↑↑生↑↑↑↑↑↑夢↑↑↑↑↑↑一↑↑↑↑↑↑場↑↑↑↑↑↑革↑↑↑↑↑↑命↑↑↑↑↑↑至↑↑↑↑↑↑蒼↑↑↑↑↑↑老↑↑↑↑↑↑
無巨DICK↑↑↑↑↑↑ 可↑↑↑↑↑↑做我
DM多仔多到覆唔哂