返回列表 發帖
第20位的確唔係慢歌黎

第20位的確唔係慢歌黎
-Prince- 發表於 2020-4-19 20:33

只知要飛 但是不知高處會抽光我的氧氣

美祖喺後台搵緊粒海洋之心
hihi 發表於 2020-4-19 20:32

搵咗十年都未搵到

唔會,你只會見到陳靜嫻
PenguinMusic 發表於 2020-4-19 20:32

細so有冇嚟

陣間主持人宣佈嗌潛水,希望張敬軒唔好衝出黎搶Gin Lee個獎

第20位的確唔係慢歌黎

Kary離第一名又近咗一步

汪阿姐係後台等緊頒至尊

細so有冇嚟
WZA111 發表於 2020-4-19 20:33
細蘇抵達現場,與陳靜嫻現場對壘
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

第20位的確唔係慢歌黎

空港!!!

超級緊張 希望第20位係快歌 煲起全場氣氛

#還我細SO
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

二零一零年代百大單曲

榴槤乜乜乜
[2015]

唱  雞蛋蒸肉餅
曲  雞蛋蒸肉餅
詞  Soft@雞蛋蒸肉餅
編  雞蛋蒸肉餅
監  雞蛋蒸肉餅

一旁在荒謬地嚷著「榴槤乜乜乜」,另一旁則痛心香港的崩壞,兩邊
聲音交疊卻互不相讓,象徵社會史無前例的撕裂。〈榴槤乜乜乜〉編
曲變幻莫測,滲入電子音效的間奏如風雲突變,彷彿拆開粉飾太平的
糖衣,將香港最醜陋的一面呈現人前。〈榴槤乜乜乜〉不停重覆的副
歌 hookline 固然搶耳又鬼馬,然而想深一層,當這種對政府義無反
顧的盲撐,乃是源自思想教育上的洗腦,你又會否感到有點心寒?

延伸聆聽

〈十個放火的少年〉李拾壹 (ft. 劉以達) [2015]

寓言故事作背景,在〈十個救火的少年〉經過長達二十年之後,李拾壹
找來劉以達一同再次警醒世人。

那邊見
[2011]

唱  Swing
曲  黃偉文
詞  Swing
編  Swing
監  Swing

這是Swing的告別作,淡然地跟歌迷講再見,二人也藉此互相道別,
分開發展。但這歌還有第三重解讀:他日再見的「那邊」,除了指
Jerald 日後定居的太平洋另一端,更可意會為生命的彼岸,死後的世
界。歌詞滿是各種突如其來的再也不見,每件做到一半但未完的憾
事,聽着不禁傷感,可二人歌聲中卻隱隱有着一抹微笑,以一貫很
Swing 的玩味態度和招牌和聲合唱,指出與其悲傷,不如好好學會珍
惜今天,不留遺憾地走下去。畢竟,即使明晨幻作一絲青煙,過幾年
後靈魂還能 see you on the other side,永別並非永遠。

延伸聆聽
〈你會有一天學會面對〉RubberBand [2018]
同樣以青煙比喻離去的人,這首為6號主演的 ViuTV 劇集《身後事務
所》而寫的主題曲以輕淡的 acoustic 風格,細膩刻劃親人死後,尚
在世間者有多麼心痛。平靜的音樂,內裡是無聲息的沉甸甸的難以形
容的痛。這是另一帖幫助我們面對死亡、療癒傷痛的藥。

特別鳴謝:bagfgfcde(020)、weiquan(020)、快樂的(019)

今日熱鬧啲定1月1熱鬧啲

空港!!!
放空 發表於 2020-4-19 20:34

聽到 see ur everywhere 了

第20位的確唔係慢歌黎

好得很? 快到Keeva都跟唔到拍子

I am shocked!!
Congrats GDJYB & Swing!

陣間主持人宣佈嗌潛水,希望張敬軒唔好衝出黎搶Gin Lee個獎
powerful 發表於 2020-4-19 20:33

gin lee高質好多

榴槤乜乜乜
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

二零一零年代百大單曲

榴槤乜乜乜 [2015]

唱  雞蛋蒸肉餅
曲  雞蛋蒸肉餅
詞  Soft@雞蛋蒸肉餅
編  ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 20:35
GDJYB

一黎就連環兩驚喜!  very well deserved 既肉餅!

呢兩首高汁到
想除褲睇了

雞餅 好高汁
呢兩首都好正

嘩!!! 竟然係那邊見
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恭喜GDJYB

2010 - 彳亍
2011 - 你們的倖福、那邊見
2012 - 青春頌
2013 - 任我行、無盡
2014 - 好不容姨遇見愛、雞蛋 ...
mosesming 發表於 2020-4-17 11:24

老屍又中
DM多仔多到覆唔哂

頭兩個位都好震撼
之前好似好少人提過呢兩首歌

原來係 see you on the other side
唔係 see you everywhere, 容祖兒比人推落台了

I am shocked!!
Congrats GDJYB & Swing!
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 20:35

你係咪要扮某歌手講好surprised

雞餅好勁呀
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

那邊見!!!

美祖表示只要前十位

你係咪要扮某歌手講好surprised
-Prince- 發表於 2020-4-19 20:37

(深呼吸) 真係冇諗過今晚有得上台..

恭喜 榴槤乜乜乜 & 那邊見 !!!

那邊見~~
希望Swing可以重新合體

美祖表示只要前十位
on07111 發表於 2020-4-19 20:39

Song of ten years

20 19 都幾意外

(深呼吸) 真係冇諗過今晚有得上台..
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 20:39

get real!

Kary離第一名又近咗一步
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 20:34

要攞頭十先對得住淋億年同pun完涼
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Durian what what what 一開始已經係亮點

20 19 都幾意外
kwanie 發表於 2020-4-19 20:40

我覺得唔意外
因為我都有投
不高去到咁高位就有啲意外

20 19 都幾意外
kwanie 發表於 2020-4-19 20:40

不意外的意外

好驚喜!希望榴槤女人Gin都有得出場!

我覺得唔意外
因為我都有投
不過去到咁高位就有啲意外
CunninG 發表於 2020-4-19 20:41

即係意唔意外

竟然係那邊見 有啲意外

明荃表示新歌要搵Swing同GDJYB做
DM多仔多到覆唔哂

那邊見去到呢個位先出係幾意外
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

那邊見去到呢個位先出係幾意外
dongbb2332 發表於 2020-4-19 20:43

* 我寫嗰首呢,,

二零一零年代百大單曲

二零一九
[2019]

唱  LMF
曲  DavyBigFly
詞  KIT、PHAT、MC YAN、WAH
編  LoJim、Davy
監  DavyBigFly

一如前作風格,前奏以弦樂撥出人民在黑暗時代的戰兢,邁進這個深
不可測的世界。揭開現實底牌,也許眼前的荒謬比污言濁語更令人顫
抖,歌詞減少對腐敗獨裁政權的直接指罵,著眼記錄血淋淋的制度暴
力及抗爭者的勇悍心態。編曲與演繹未如舊作亢奮,卻更突顯當下對
極權的軟弱及絕望。現實的殘酷反射在 Bridge 扭曲的人聲處理,使
人對生存意義及自身權利存疑。唯有隨著步步進逼的弦樂與鼓拍聲,
繼續在這場漫長的逆權抗爭中寧死奮戰。

延伸聆聽
〈數治時代〉LMF [2010]、〈末日快車〉The Hertz [2019]
極權統治世界最終受害的定必為普通市民,繁華都市背後無法再埋藏
的悲傷,LMF 的以憤怒形式的表達,抑或 The Hertz 以 synthpop 曲
風流露出了淡淡的哀意,都同時警醒世人須時刻保持警覺。

高山低谷
[2014]

唱  林奕匡
曲  林奕匡
詞  陳詠謙
編  Edward Chan、黃兆銘
監  Edward Chan

一句「你快樂過生活,我拼命去生存」,判若雲泥的貧富差距,陳詠
謙道盡城市人心聲,用鋼琴營造低氣壓,用歌聲拼命反抗,一字一
句,記錄活生生的掙扎。據悉作品創作來自歌手實況,正以為要憾別
之際,卻因為聽眾從中得到同感,成為該年其中一首大熱作品,亦令
這位歌手的歌唱生涯起死回生,攀到今天的高峰。

延伸聆聽
〈城中人〉鄒文正 [2011]
講述城市的急速變化,但城中的人是否能跟上發展步伐?同樣來自陳
詠謙的歌詞,副歌幾乎每一組都以城市的變化與人性的行為作對比,
表達在矛盾與掙扎求存之間的無奈。

特別鳴謝:josey(018)、Phil Lam 林奕匡 Fans Club(017)、閱評流(017)

#又中
DM多仔多到覆唔哂

LMF