返回列表 發帖
陳蕾! 陳蕾!
top 10一定要有陳蕾!

正丫 LUGTYAI

陳蕾! 陳蕾!
top 10一定要有陳蕾!
hehehaha 發表於 2020-4-19 21:28

我說不可以!

omg Serrini
我們的總和

延伸冇DTH,會唔會打孖!?

但真係冇位喇噃...
powerful 發表於 2020-4-19 21:28

做咩出兩次
你唔想 text 邊個

仲係謝安琪嘅話 我覺得都係5.5首 因為佢未必會出返黎唱
bextra 發表於 2020-4-19 21:24

15年之後一首都冇

陣間邊睇住細眼唱live邊為佢打氣
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

呢首歌贏你們的幸福?
Hanson 發表於 2020-4-19 21:27

第一日上 CM?唔知謝安琪入咗五首半分薄咗?

15年之後一首都冇
kenny1102 發表於 2020-4-19 21:29

山林道咪16囉
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

未來見
你是你本身的傳奇
假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
獨家村
最後的信仰
任我行
LUGTYAI
(?)

做咩出兩次  
你唔想 text 邊個
-Prince- 發表於 2020-4-19 21:29

林家謙、馮允謙

如果佢係怕就連呢兩首都唔會唱

但d人就........怨婦咁
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:28

唔唱頭兩首 啲人會買定雞蛋入場

謝安琪要mic stand
WZA111 發表於 2020-4-19 21:16

我見好暈
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

可能冇任我行?
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

呢首歌贏你們的幸福?
Hanson 發表於 2020-4-19 21:27

kay太多首

山林道咪16囉
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:30

Serrini呢首真係好好聽
實至名歸
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

可能冇任我行?
sosad5587 發表於 2020-4-19 21:30

邊有可能無啊

未來見
你是你本身的傳奇
假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
獨家村
最後的信仰
任我行
LUGTYAI
...
kwanie 發表於 2020-4-19 21:30

宇宙

山林道咪16囉
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:30

咁改為入咗幻國之後d歌去晒包尾

Kay分分下獨家村都可能得十大低位
DM多仔多到覆唔哂

未來見
你是你本身的傳奇
假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
獨家村
最後的信仰
任我行
LUGTYAI
...

咪上年首最歌 CM愛將嗰首
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

kay太多首
chachacharlie 發表於 2020-4-19 21:30

入到5.5首其實好癲
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

未來見
你是你本身的傳奇
假使世界原來不像你預期
青春頌
願榮光歸香港
獨家村
最後的信仰
任我行
LUGTYAI
...

陳蕾 - 妖溶時代

二零一零年代百大單曲

在錯誤的宇宙尋找愛
[2019]

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
監  謝國維

愛看似簡單,實際上也是一門非常高深的學問。〈在錯誤的宇宙尋找
愛〉是陳健安單飛後最廣為人知的作品,它的成功不無道理,馮穎琪
的旋律優美動聽,雖是「K歌」卻不落俗套。黃偉文的歌詞既是抒
情,又切合了《本原》的宇宙觀。而富電影感的音樂錄像帶,又讓這
首歌從宇宙降回地面,導演以男男之情,說明人在覓得真愛之前,須
經歷種種痛愛與錯愛,方能修成正果。最後配上安仔絲絲入扣的演
繹,糾結與困惑的相互交錯,說出許多人心中的痛,讓歌曲療癒萬千
眾生。

延伸聆聽
〈哪裡只得我共你〉Dear Jane [2016]、〈Love You To The Moon
And Back〉Yukilovey [2016]
愛情讓人盲目,只有有你的身旁,彷彿就擁有了全世界一樣。Dear
Jane 與 Yukilovey 都將動人溫馨浪漫甜蜜於一身,聽後不會意亦會
感受到幸福情意。

特別鳴謝:616.1314、chanchan0909、callstarifc

截至第十一位

2010 - 九首  (016, 025, 027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 十一首 (011, 019, 021, 031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 五首  (015, 026, 066, 069, 072)
2014 - 十一首 (014, 017, 030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 十一首 (020, 022, 036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 八首  (013, 029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 五首  (012, 039, 048, 061, 096)
2018 - 十首  (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 六首  (018, 023, 024, 041, 051, 063)
---

2010 - 彳亍 天梯 有時 無忘花 陀飛輪 春秋 最後晚餐 鋼鐵是怎樣煉成的 一絲不掛

2011 - 你們的幸福 那邊見 六月飛霜 末日 水百合 年少無知 好不容易 火鳥 枯榮 我本人
     花千樹

2012 - 睜開眼 星塵 留白 到此為止 為執著乾杯 忘川 Good Night 生命之花 今天終於一人回家 Falling

告別我的戀人們 只有一事不成全你 人非草木 Better Me

2013 - 無盡 囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約

2014 - 雞蛋與羔羊 高山低谷 一 美麗新香港 家明 分手總約在雨天 撐著 撐起雨傘 青春常駐 光源
     SS14

2015 - 榴槤乜乜乜 差一點我們會飛 Children Song 瑕疵 別來無恙 最好的債 羅生門 矛盾一生 幸福之歌 大吟釀
     生於斯

2016 - 銀髮白 還不夠遠 油尖旺金毛玲 山林道 壞與更壞 女神 今生不回家 很不低調

2017 - 剎那的烏托邦 3AM Come With Me 美麗新世界 可惜你是個人

2018 - 荒原 愛情是一種法國甜品 海裡睡人 天地一沙鷗 心之科學 Run Away 守口如瓶 破地獄 勇悍‧17 停半分鐘聽一闋歌

2019 - 二零一九 我們都是這樣長大的 人話 若世界在明日結束 肥媽有話兒 山旮旯

安!!!!!

延伸冇DTH,會唔會打孖!?

但真係冇位喇噃...
powerful 發表於 2020-4-19 21:28

點解我覺得今日版主大人你有d燈好似你講的都入唔到

二零一零年代百大單曲

在錯誤的宇宙尋找愛 [2019]

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:31

On 仔啊!!!

呢個時候要估排名了
估下首出Eman !!

宇宙

eggsteven 發表於 2020-4-19 21:31

咁樣比較宇宙又相對失色 但都覺得入到......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

On9

可能冇任我行?
sosad5587 發表於 2020-4-19 21:30

陳奕迅:我甚麼都沒有

入到5.5首其實好癲
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:31

好多首 好叻啦

二零一零年代百大單曲

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
...

This is overrated
中意佢上年d歌都係咁話

安仔!!!!!
好彩佢係上年的歌

安!!!!!!!!
咁淨返8 首就似排位問題

On9

二零一零年代百大單曲

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
...

恭喜安仔!實至名歸

呢個時候要估排名了
估下首出Eman !!
maksiuhong 發表於 2020-4-19 21:32

Eman top 5 la

This is overrated
中意佢上年d歌都係咁話
kayzzz 發表於 2020-4-19 21:32

Agger

安會唔會太強
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

二零一零年代百大單曲

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
...

痴線 真係高到咁 族長係勁嘅

咁樣比較宇宙又相對失色 但都覺得入到......
帥小寶` 發表於 2020-4-19 21:32

出了

冇janice
Hanson 發表於 2020-4-19 21:22

janice嘅表情變左你頭像個尷尬樣
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

點解我覺得今日版主大人你有d燈好似你講的都入唔到
on07111 發表於 2020-4-19 21:31

我一直有祝福烏托邦架

同埋我估十大低位係長字歌,so far 都OK 啊

這宇宙 這種心情 根本虛構