返回列表 發帖
Predictions for top 5:

Kontinue
生於斯
Hours
Don't Text Him
LMF XX YEAR FEST (冷門之選?)

Senses inherited
如果大家都擁有海

呢兩隻論質素一定有
但而家聽歌要聽埋個歌手做的野合唔合佢地心水
應該TOP 10都無

如果大家都擁有海

呢兩隻論質素一定有
應 ...
gordon0807 發表於 2020-4-28 17:12

呢兩隻如果有top10真係樂壇已死
就算佢哋深黃都咁話 你話《火鳥》都仲make sense啲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

好奇根據依個標準
公布左個結果之後 會有幾多歌手唔係一線
kayzzz 發表於 2020-4-28 13:43

會員cchow is coming
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

會員cchow is coming
JayantL 發表於 2020-4-28 20:05

數據王
DM多仔多到覆唔哂

繼歌曲一早肯定係未來見之後
專輯可以肯定係Kontinue

繼歌曲一早肯定係未來見之後
專輯可以肯定係Kontinue
hihi 發表於 2020-4-28 22:33

獨家村都第六ja
    專輯可能五甲不入

如果大家都擁有海

呢兩隻論質素一定有
應 ...
gordon0807 發表於 2020-4-28 17:12

有冇可能係擁有海啊
一堆廢歌
點都係火鳥入選啦

呢兩隻如果有top10真係樂壇已死
就算佢哋深黃都咁話 你話《火鳥》都仲make sense啲 ...
JayantL 發表於 2020-4-28 19:58

Senses Inherited 其實唔差
成隻碟質數都高 不過可能成隻碟聽落會曲風比較單一
但係全部歌都唔錯

千fa就算啦 從來都唔覺好不容易遇見愛好聽

獨家村都第六ja
    專輯可能五甲不入
on07111 發表於 2020-4-28 22:39

Even if I agree with the logic of songs = albums (I don't), there's no albums for 2 and 3, so...

專輯捧Matt Force,MLA場

後悔單曲冇提名假音人個達明cover,其實好神
隻專輯整體就好參差⋯

dont text him
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

揀五十隻其實都幾多(香港黎講)
可以預想到會有啲噴碟入選

揀五十隻其實都幾多(香港黎講)
可以預想到會有啲噴碟入選
bagfgfcde 發表於 2020-4-29 18:45

支持好不容易遇見愛

支持好不容易遇見愛
WZA111 發表於 2020-4-29 19:46

支持很堅強(阮兆祥版)
DM多仔多到覆唔哂

支持好不容易遇見愛
WZA111 發表於 2020-4-29 19:46

年代百大金曲 number 1

年代百大金曲 number 1
bagfgfcde 發表於 2020-4-29 20:09

廿一世紀百大選no.1都係好不容易遇見愛
第二位係明荃的 少女的祈禱

為戀愛大過天(劉美君)集氣!
DM多仔多到覆唔哂

Support Gin lee Prologue

齊集Gin Lee人生最高質的歌曲同一首保險廣告歌

DVD MV
1.天變地變情不變  
2.Falling
3.潛水
4.今天終於一人回家  
5.玫瑰的故事  
6.1st Date
7.下一位
8.十年如當日
9.我說  
10.我不是你的觀賞魚  
11.如果牆會說話
12.偏偏喜歡你

希望《剎那的烏托邦》喺歌曲選之後再喺專輯選獲取好成績

Kontinue 隻碟11首歌入面有3首年代百大 仲要有2首高位
希望Kontinue奪得至尊碟

為戀愛大過天(劉美君)集氣!
mosesming 發表於 2020-4-30 12:35

係戀愛大過千 !!

係戀愛大過千 !!
powerful 發表於 2020-4-30 19:54

_你一下請傻笑
_你一下請狂跳
_到尖叫
_到忽然暈掉
DM多仔多到覆唔哂

入定場先!好期待!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

係喎今日。

支持實力祖兒,實力Kary,實力Gin lee,實力Aga

_你一下請傻笑
_你一下請狂跳
_到尖叫
_到忽然暈掉
mosesming 發表於 2020-5-1 00:03

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
愛してもいい

為Irene A集氣!!
DM多仔多到覆唔哂

為Irene A集氣!!
mosesming 發表於 2020-5-1 13:51

你終於唔提荃荃

你終於唔提荃荃
kayzzz 發表於 2020-5-1 13:57

要俾啲機會後輩
同埋以荃荃嘅地位
起碼top 10先出嚟
DM多仔多到覆唔哂

二零一零年代精選五十唱片 #1
(第6-50位,排名不分先後)

Sophrology - 王嘉儀 [2016]

從選秀過後沉澱迎來了一次綻放,七年間不斷裝備自己,終於推出首
張個人創作專輯,以城市女生的生活主義作主題,作品可謂一鳴驚
人。從主題構思到創作都是自己一手負責,夥拍趙增熹、王樂儀共同
製作,專輯涉獵不同類型的曲風,Soul、R&B、爵士樂、電子音樂
等,並配上多元化的編曲:活潑輕挑的〈給男神的面書〉,令人沉溺
的〈深淵〉,以冷艷的〈Like a Gun 獵〉作為開場吸引聽眾的目光也
是大膽。作品成功塑造歌者強烈的個人風格,聲線與音樂上的結合得
宜,盡顯歌者的音樂才華,令人印象最深刻,可見歌者背後的野心。
王嘉儀與《Sophrology》的成功標誌著樂壇開始接受更多非主流的音
樂製作,算是對偏向沉寂的樂壇帶來了一波衝擊,令樂壇再度走向多
元,在這個逐漸萎縮的市場,以非主流的面向示人,更值得聽眾欣
賞。(撰文:CM會員Wonders)

Escape - 陳柏宇 [2015]

在做好老公、好爸爸之前,陳柏宇曾經被稱為樂壇隱世高手,這張唱
片正正確立了這個稱號。大碟由生活出發,陪伴一直披荊斬棘的友
情、年紀大了對逝去的戀情有了新看法、冷戰過後走向分手的局面、
放下現實走向快樂、生活逼人等等日常生活片段一一浮起腦海。在這
個動盪的年代,這張看似平凡的唱片更顯得難能可貴。大碟第一主打
〈回眸一笑〉成為陳柏宇首支四台冠軍歌,第二主打〈別來無恙〉除
了成為三台冠軍歌外,一句「我現時自己肯做飯」更傳誦至今,成為
了這年代廣東歌的印記之一。這張大碟呈現了久違的陳柏宇,相比起
現今的好老公、好爸爸形象,那時充滿細膩情感的陳柏宇較討人喜
歡。(撰文:CM會員Mic2001)

A Tragedy Your Majesty - 觸執毛 [2013]

獨立音樂是當代不可或缺的一塊拼圖,在香港地區觸執毛定必是其中
不可或缺的代表。《A Tragedy Your Majesty》專輯奠定了屬於觸執
毛的個人風格,每首作品都強調了多元風格的創作,其曲風如 Jazz、
Blues、Soul、Rock、Dark 等等,當中的不停轉換就呈現出他們的音
樂特色。試圖讓聽眾放下芥蒂,挑動著聽眾情緒,因而不其然地擺動
身體,享受實驗性專輯帶來的律動。這種只以音樂為主的專輯在香港
樂壇中非常少見,並且由開場曲開始能夠保持著高漲的氣氛直到最
後,期間未見冷場,充分展示出其樂隊的魅力以及功架,同時其音樂
的視野亦為他們成功建立了自我品牌,俘虜了大量年輕聽眾,進一步
挖掘香港樂壇的可能性。(撰文:CM會員chanchan0909)

你們的幸福 - 謝安琪 [2011]

2011 年的你在沉淪吃喝玩樂嗎?《你們的幸福》不禁為大眾憂慮。
社會中矛盾不斷增加,電視上的連續劇仍然高企,安居樂業、享受生
活、工作賺錢都是部分香港人的幸福。當時的謝安琪憂心的是〈潔淨
皇后〉的生計問題、〈十二月二十〉裡離地的權貴、期盼人類能夠對
環境的破壞〈臨崖勒馬〉。還希望大家能像〈少女瑪利亞〉一樣,犧
牲一些安逸,換來長遠的幸福。專輯中的歌曲多姿多彩,澤日生作曲
的〈你們的幸福〉固然像〈鍾無艷〉一樣流行,搖滾風格的〈潔淨皇
后〉和〈十二月二十〉中的節拍感亦能反映謝安琪積極尋找曲風突
破。直到現在,「吃喝玩樂」這四大香港人玩意,大部分香港人已不
像以往熱衷。然而,謝安琪則為大家抹脂塗粉,以蒲銘心身份推出《
The Album》系列。是否也反映人們所尋求的到底是你們的幸福,還
是我們的幸福?(撰文:CM會員RVHOCPC)

Hours - RubberBand [2018]

一天廿四小時,每分每秒,跟生活形影不離。隨著 RubberBand 宣佈
獨立後的首張大碟《Hours》的作品,見證著時間巨輪的滾動。透過
這巨輪,我們嚐過極樂,撐過極悲,熱血過,跳脫過,亦憤怒過。時
間的流逝,讓我們變得堅壯;面對生死離別,我們卻來得脆弱。不同
曲風的交集,亦如人生一樣五味雜陳。搖滾不只流於怒火宣泄,激昂
的同時,也能溫婉地陪伴著樂迷,也能進入狂歡狀態,就是音樂的神
奇之處。這張大碟亦奠定了 RubberBand 跟雷柏熹合作的基礎,當搖
滾遇上爵士,頓時提升了音樂的層次感,亦更能圓滿地表達歌曲的故
事,開拓了 RubberBand 更多的可能性。人生百味,在於時間,盡在
《Hours》之中。RubberBand,就是「城市當代配樂團」,為我們
生活裡的高低起跌,配上最合適的樂章。(撰文:閱評流)

WA...一黎就大卡士

Sophy
李們的倖倪咁快出嘅
DM多仔多到覆唔哂

Hours咁快出

WA...一黎就大卡士
Garfield 發表於 2020-5-1 14:01

頒獎禮通常都係咁
DM多仔多到覆唔哂

希望kontinue有頭5

Sophrology 入到!
要哭了
二〇二三年度全女班投票

頒獎禮通常都係咁
mosesming 發表於 2020-5-1 14:01

嚟緊日日都好大卡士

希望聽日嗰lot有:
譚詠麟 - 欣賞
成龍 - 我不是成龍
劉美君 - 偷
阮兆祥 - 大夢想家
鍾鎮濤 - To Bee CKontinue
DM多仔多到覆唔哂

直到現在,「吃喝玩樂」這四大香港人玩意,大部分香港人已不
像以往熱衷。然而,謝安琪則為大家抹脂塗粉,以蒲銘心身份推出《
The Album》系列。

咁寫好咩?
The album都入埋就好

Predictions for top 5:

Kontinue
生於斯
Hours
Don't Text Him
LMF XX YEAR FEST (冷門之選?) ...
kin888 發表於 2020-4-28 16:11

Haha that was quick.

I wonder if RB's albums are too similar in quality for them to land in the top 5. But I thought Hours will get the 未來見 bump to the top.

投左 life in the moment, bold and butterfly 同浮世繒
希望全部入到

咁寫好咩?
The album都入埋就好
kayzzz 發表於 2020-5-1 14:09

二〇二三年度全女班投票

好驚喜Sophrology入到!

多謝各位CM會員認證 Sophy 係大卡士

Sophrology 入都幾喜出望外,但 Quarter/殘會唔會就此出局?  入晒又太屈機...

Kay 似乎一頭一尾就完,確實好似D大台頒獎style

多謝各位CM會員認證 Sophy 係大卡士

Sophrology 入都幾喜出望外,但 Quarter/殘會唔會就此出局? ...
powerful 發表於 2020-5-1 14:35

個人鍾意 Sophrology 多過 Quarter/殘
至於 Kay 相信除咗你們的幸福同 Kontinue 之外仲有
二〇二三年度全女班投票

開心Escape入到 當年狂loop過呢隻
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

個人鍾意 Sophrology 多過 Quarter/殘  
至於 Kay 相信除咗你們的幸福同 Kontinue 之外仲有 {:1_8: ...
616.1314 發表於 2020-5-1 14:53

Baby 好想睇你嘅comment  you go girl !
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

唔知啊教大最女隻 love and other things 入唔入到呢
二〇二三年度全女班投票

希望琪粉唔好又配票失敗
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望琪粉唔好又配票失敗
帥小寶` 發表於 2020-5-1 15:11

小道消息指三萬警已經all in麟伯音樂夏令營
So......
DM多仔多到覆唔哂