返回列表 發帖
Kay 似乎一頭一尾就完,確實好似D大台頒獎style
powerful 發表於 2020-5-1 14:35

With special appearances with Juno. (The Album and Addendum, not rest of it.)

Escape

要多謝陳詠謙寫左句我現時自己肯做飯,令隻碟咁有記憶點

個人鍾意 Sophrology 多過 Quarter/殘  
至於 Kay 相信除咗你們的幸福同 Kontinue 之外仲有 {:1_8: ...
616.1314 發表於 2020-5-1 14:53

投左the rest of it
反而無投 呢首都好幸福喎

希望 數愛 入到!!!

其實想知
既然 排名不分先後
咁又用咗咩機制揀呢五張出先
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

咁寫好咩?
The album都入埋就好
kayzzz 發表於 2020-5-1 14:09

睇到黑人問號?
the album都無關吃喝玩樂,又無抹脂塗粉

睇到黑人問號?
chanching 發表於 2020-5-1 16:51

同感
仲有最尾一句 「是否也反映人們所尋求的到底是你們的幸福,還
是我們的幸福?」又係唔明

利申:有思考過 唔好串人愛思索便會福薄

希望 數愛 入到!!!

其實想知
既然 排名不分先後
咁又用咗咩機制揀呢五張出先 ...
JayantL 發表於 2020-5-1 16:30

可能係根據會員交稿時間出,期待之後五碟組合排列有密碼或connection

希望 數愛 入到!!!

其實想知
既然 排名不分先後
咁又用咗咩機制揀呢五張出先 ...
JayantL 發表於 2020-5-1 16:30

其實冇 都係random
最多係每set都有大路同冷門choice balance返

Get it, Chochukmo!

恭喜Sophrology
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

以我對《你們的幸福》嘅前文後理嘅理解,我覺得應該唔係完全講緊《the album》嘅內容,應該就係想借隻碟黎暗示人們內心同實際所需要嘅野其實唔同 ? 可能係吃喝玩樂比起正視社會問題之中,前者仲喺大家心目中仍然佔左好大嘅位置 ?

另外恭喜觸執毛 !!!

好彩 兩隻冷門嘅專輯Escape同你們的幸福都入到。

好彩 兩隻冷門嘅專輯Escape同你們的幸福都入到。
on07111 發表於 2020-5-1 23:25

你們的幸福邊忽冷門
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

你們的幸福邊忽冷門
616.1314 發表於 2020-5-2 00:34

論社會性流傳度唔及kontinue
論音樂性音樂質素又唔及The albums
係kay入選既專輯裏面真係算幾冷門

以我對《你們的幸福》嘅前文後理嘅理解,我覺得應該唔係完全講緊《the album》嘅內容,應該就係想借隻碟黎 ...
chanchan0909 發表於 2020-5-1 20:26

唔洗理嗰兩個痴線佬啦

有啲估唔到 Hours 入

雖然有未來見加乘,但係計成張唱片嚟睇其實唔算太突出

睇到黑人問號?
chanching 發表於 2020-5-1 16:51

吃 = 燙些秋葵, 吃通粉, 吃火鍋, 食三條仔 + 一條女
喝 = 喝點Gin
玩 = 想與你玩玩火
樂 = 叫會偷的去偷快樂

我哋係咪聽緊同一隻碟
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

Sophy!

吃 = 燙些秋葵, 吃通粉, 吃火鍋, 食三條仔 + 一條女
喝 = 喝點Gin
玩 = 想與你玩玩火
樂 = 叫會偷的去偷快 ...
JasOh103 發表於 2020-5-2 09:13

仲有偷情的禮儀同大家分享點樣落妝!

仲有偷情的禮儀同大家分享點樣落妝!
賴爽 發表於 2020-5-2 10:40

歸家不照鏡 我有我浪蕩

反ot 希望 me re do 同moment會入到啦
係祖祖嘅大突破
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

講真 美祖10年代出左
《Joey Ten》、《空港》、《Joey & Joey》《Moment》《小日子》、《Me, Re-Do》、《J-POP》、《答案之書》

得紅字4隻碟入到圍
睇質素都係得《小日子》《J-POP》叫好d
但比起其他唱片都係差一大截
其中一隻入到50強 已經還神
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

講真 美祖10年代出左
《Joey Ten》、《空港》、《Joey & Joey》、《Moment》、《小日子》、《Me, Re-Do》、 ...
hehemamama 發表於 2020-5-2 11:25

如果雲妮姐姐有提名 答案之書一定入到
話曬佢都覺得值金曲歌后提名
Week 09 一個眼神 - my little airport

如果雲妮姐姐有提名 答案之書一定入到
話曬佢都覺得值金曲歌后提名 ...
JasOh103 發表於 2020-5-2 11:34

答案之書有幾首歌係唔錯,但真係太大想頭吧
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

為李紫昕集氣!
DM多仔多到覆唔哂

Joey就算00年代啲碟都唔係話好好
只係hit歌多唱功夠公司勁先成就到佢做天后
比較好嘅碟我覺得係something About You
DM多仔多到覆唔哂

講真 美祖10年代出左
《Joey Ten》、《空港》、《Joey & Joey》、《Moment》、《小日子》、《Me, Re-Do》、 ...

我投左小日子嘅
祖兒近年少有的概念大碟 希望入到

講真 美祖10年代出左

空港有空港一隻歌已夠殺,可惜無入圍

二零一零年代精選五十唱片 #2
(第6-50位,排名不分先後)

Joey & Joey - 容祖兒 [2011]

或許雙子座本是「怕悶貪新鮮」,導致容祖兒的曲風總是百變多元,
過往所製作的大碟時有七拼八湊的問題,同時亦曝露了梧鼠技窮的一
面;而來到《Joey & Joey》,除了唱片包裝巧妙地使用摺疊方式呈
現兩個「她」外,專輯的完整性已叫樂迷喜出望外,沒過度追求「突
破」,透過與不同新單位合作,毫無保留把容祖兒內心的活潑與沉
鬱,透過各式各樣的音樂類型呈現,並為歌曲注入靈魂,不論是活潑
跳脫的〈13點〉、洗盡鉛華的〈山口百惠〉、抑或是撥雨撩雲的〈垂
涎〉,即使為了迎合廣告商而製作的單曲,亦不至於濫竽充數,譜成
連貫性極高的唱片,稟承「流行女皇」的美譽。(撰文:CM會員賴爽)

無念 - 麥浚龍 [2010]

《無念》專輯平衡藝術與流行。歌曲經林夕、周耀輝各自為歌詞用心
雕琢,雖風格迴異,卻仍一脈相承;旋律破格、編曲大膽,卻不失傳
唱值;實為麥浚龍生涯中其中一張出色的流行專輯。六首歌曲層層推
進,道出愛情中的輾轉反側,由〈驚蟄〉的一雷驚醒,往事妄念重新
騷擾;經歷〈秋分〉,緣起緣結,看破放下;談何容易,終究還是被
〈金剛圈〉箍套,偏執自虐,難堪痛楚;當〈彳亍〉慢步人生,不再
揚揚備備,確認生命意義;方能繼而提升至〈櫻吹雪〉中的看破一
切,自我覺悟,悄然放下;最終才可釋放殘念,達至不被所見所知而
制約之〈無念〉境界。《無念》給我們落下啟示:「唯獨無念,方是
正念。」(撰文:CM會員liebe)

0 - 林憶蓮 [2018]

《0》探討人生的循環,把時間概念貫穿在專輯內。其完整度很高,
編排恰宜,一氣呵成。前段曲目較平淡,開首的〈Breathe in…
breathe out〉十分平靜,是剛醒來的一呼一吸。專輯氣氛由〈沙文〉
變得高漲,態度更加強硬,像一天的中午時份,或是金色年華的夏
天。結尾的〈一呼...一吸〉把思緒歸零,回顧過去,展望未來。製作
人常石磊、恭碩良、Kelvin Avon功不可沒,作品的旋律不太大眾
化,卻把重心放在編曲上。歌曲以迷幻風格為主,配上電子音樂,帶
你游走遼闊宇宙。製作上亦加入了很多 echo,像探索人生道路上,
不斷跟自己對話。林憶蓮的演繹剛柔並重,柔如〈Breathe in…
breathe out〉,剛如〈沙文〉和〈歸零〉的搖滾都能駕馭。她運用了
很多氣聲,呈現出宇宙萬物「虛無飄湘」的感覺。除了出色的編曲,
透過聲線亦能提升作品的氛圍。(撰文:CM會員stopzi)

告別我的戀人們 - 古巨基 [2012]

或許是以往情歌的流行,令古巨基漸漸被貼上商業化的標籤,直到
《告別我的戀人們》的出現才令樂迷改變印象。同名作一開首的陶笛
聲卻令聽眾沉溺於過去回憶,最後回應〈愛的代價〉,年少不知曲中
意,聽懂已是曲中人。〈初初〉的中國風輕小調以及盧凱彤與人山人
海創作〈兩小無猜〉的 Folk Rock ,回味初戀和熱戀中淡然的甜蜜;
〈Shirley〉以初戀對象為名,十年後將當時幼稚與誤會說清,卻又帶
點悔恨與未忘;〈直到銀婚〉是打從心底裡對前度的祝福,說穿了就
是電視劇常見對白;〈無涯洞〉中刻意壓低聲線演繹分手後傷痛的無
底洞,感受到絕望的痛;結尾的〈幸福方舟〉似在教堂的戀人凝望著
對方的完美結局。專輯表面上是送給過去的情人,感激這些快樂與痛
苦邊緣的經歷,讓自己成長。但對聽眾而言,卻是告別以前的古巨
基,因會聽他的大多已懂欣賞「愛的代價」的年紀了。(撰文:CM
會員放空)

CANTOPOPSIBILITY - C AllStar [2013]

自外語歌曲冒起之際,廣東流行曲正步入惡性循環,因受眾大幅減少
而直接影響製作資源,並導致唱片公司為迎合大眾口味而製作單一曲
式的風氣。在這市道不佳之際,C AllStar 卻執意與這潮流對著幹,
把《CANTOPOPSIBILITY》當成廣東歌的實驗室,將各種外國流行
的音樂風格融合於廣東歌之中。從 New Age 的〈混沌〉到糅合六種
音樂風格的〈六神合體〉,四子用行動代替說話,用一隻專輯塑造廣
東歌的可能性,比起力竭聲嘶地宣傳廣東歌更有說服力。從旺角行人
專用區走到紅館舞台,四個小子沒有把「樂壇已死」當成讓自己怠慢
的藉口,而是用熱誠默默等待別人對港樂的肯定,直至休團後仍然各
自透過不同媒介捍衛廣東歌的價值,香港實在需要更多如他們一樣貼
地的歌手。(撰文:CM會員cymusic)

二零一零年代精選五十唱片 #2
(第6-50位,排名不分先後)

Joey & Joey - 容祖兒 [2011]

或許雙子座本是 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-2 14:00

祖兒!!!!!!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

Congrats Sandy !

呢五隻都好正

挑選邊個寫邊隻碟真係好有心思

Congrats Joey!!
二〇二三年度全女班投票

#喜歡祖先n祖先
DM多仔多到覆唔哂

講真 美祖10年代出左

咁又唔至於XD
今時今日嘅樂壇揀50隻好碟其實好難 而祖亦都冇咁差

Joey就算00年代啲碟都唔係話好好
只係hit歌多唱功夠公司勁先成就到佢做天后
比較好嘅碟我覺得係something A ...
mosesming 發表於 2020-5-2 11:40

JY 無乜音樂 sense 做碟真係唔叻
真係靠唱功同演唱會GQ 搭救
Agger Sth Abt U 幾好
二〇二三年度全女班投票

Joey: 1/4 達成

喜歡祖兒

估唔到阿祖第一張五十大唱片我係有份投

kayzzz 發表於 2020-5-2 16:02

估唔到你對阿祖咁有信心
不過其實我無投 J&J
二〇二三年度全女班投票

《0》呢張就算選全華語樂壇五十大都應該入

JasOh103 發表於 2020-5-2 14:06
知人善任架 ! 特別某隻碟真係太適合

唔洗理嗰兩個痴線佬啦
RVHOCPC 發表於 2020-5-2 03:32

寫到一舊舊,唔知想表達d咩,影衰cm

講真 美祖10年代出左

私心鍾意j pop
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

估唔到你對阿祖咁有信心  
不過其實我無投 J&J
616.1314 發表於 2020-5-2 16:05

J&J 入到
要入多張唔難

kayzzz 發表於 2020-5-2 16:02

我都投咗呢隻
蜉蝣 牆紙 戀人未滿 山口百惠 都好好聽

我覺得J&J係佢上個十年最好嗰隻
雖然我冇投

恭喜0!

恭喜0!
stopzi 發表於 2020-5-2 19:49

0!=1

JasOh103 發表於 2020-5-2 14:06

點解me啱寫kay 肥媽有話兒我都仲理解

呢5隻高質

告別我的戀人們首首歌都提竟然唔提大熱side track逆時光