返回列表 發帖
小巧呢首我都推得幾大力 不過希望係first and last
JasOh103 發表於 2020-4-1 15:40

AGGER
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

AGGER
616.1314 發表於 2020-4-2 01:56

Agger hope no more

A組揀咗可惜你是個人
估唔到入到頭100

二零一零年代百大單曲

人非草木
[2012]

唱  吳雨霏
曲  楊淽
詞  林夕
編  Ted Lo
監  Alvin Leong

海會枯,石會爛,什麼都總有限期,然而大多人對前度熾熱的情感,
縱竭力埋藏於內心一隅,即使自我催眠到此為止,亦是枉然。人非草
木,若難以忘懷,讓情緒宣之於口,缺堤的眼淚不可能只流一次,面
對分手是人生的功課,總會有答案的,對嗎 ? 繼〈我本人〉後,楊淽
與林夕再度攜手合作,譜寫都市人失戀後的點滴,〈我本人〉的堅強
灑脫,抑或〈人非草木〉的難捨難分,吳雨霏的演繹輕盈從容。

延伸聆聽
〈兩杯茶〉劉美君 [2015]
同為楊淽創作的旋律,命運交織的緣份,劉美君流露出最真切的內裡
情感,分享人生的相處之道。

光源
[2014]

唱  林欣彤
曲  王雙駿
詞  陳詠謙
編  王雙駿
監  王雙駿

「光」代表純淨的愛,藉黑暗和光明的對比,顯示「這種愛踏實而龐
大」,十分真摰和感人。編曲是歌曲最突出的部份,層層遞進,氣勢
磅礡,完全能配合出愛的偉大無私。而歌者的演繹與出道時期的她相
比,更富情感的演繹顯示了歌者對這份愛的珍重,不是「為嗌而
嗌」。

延伸聆聽
〈重光紀念日〉林欣彤 [2018]
同樣屬於層層遞進的作品,林欣彤在推出的愛情三部曲最終章中帶出
自我拯救而重生的訊息。

勇悍‧17
[2018]

唱  麥浚龍
曲  澤日生
詞  林夕
編  王雙駿
監  麥浚龍、王雙駿

作為《The Album》的開端,〈勇悍·17〉肩負著數項重任,一方要
交代劇情背景,另一方面要讓聽眾留下深刻印象,方能使故事引人入
勝;猶幸團隊在曲詞編唱每一環皆交出了上乘的功課,終使作品不負
眾望。澤日生的旋律配上林夕的歌詞本來就是「黃金組合」,這次在
編曲上摒棄往常慣用的鋼琴與弦樂,改以結他入樂,既令人耳目一
新,又緊扣了歌曲青春熱血的主題。麥浚龍的演繹雖稚嫩,卻又凸顯
了董折與浦銘心之間那份愛情的青蔥與純粹。

延伸聆聽
〈你前來‧我過去〉麥浚龍 [2016]
麥浚龍在《evil is a point of view》和尚與比丘尼的愛情故事中,亦有
這首愛得勇悍轟烈的情歌。

一絲不掛
[2010]

唱  陳奕迅
曲  澤日生
詞  林夕
編  陳珀
監  Alvin Leong

林夕於〈一絲不掛〉中巧妙地利用絲描寫二人的關係,初聽歌詞部分
時並不完全理解,惟這種細膩的旋律、磅礡的編曲以及富有創意的沙
畫表達,相互配合也能足以感受到當中的情緒起伏。陳奕迅的演繹在
作品中作用巨大,完美地表達了歌曲主角的情感,「全為你背影逼我
步步向前」中逐字唱出步步向前,彷彿故事的主角已放下過去,但接
著沒有停頓地唱出「如一根絲牽引著拾荒之路」,實情卻是主角從沒
有放下舊情人。不論作曲、填詞、編曲還是演繹也近乎完美,絕對是
過去十年的代表作。

延伸聆聽
〈哲學家〉盧巧音 [2015]
經典歌曲班底改由黃偉文執筆填詞,透過盧巧音滄桑的聲線,寄予這
荒謬城市多一個轉機。

破地獄
[2018]

唱  MastaMic
曲  Moritz Friedrich
詞  MastaMic
編  Moritz Friedrich、陳瑋洛
監  MastaMic、Moritz Friedrich

宗教音樂與流行音樂看似南轅北轍,MastaMic 卻在〈破地獄〉中展
示他的創意,在歌曲加插破地獄儀式的經文,為要 diss 的對像「超
渡」。的確比起〈Fire〉中說的速度,「態度」與「創意」才是 Hip
Hop 音樂更重要的元素,這次大膽嘗試不只為 diss track 帶來了一個
新高度,更是香港流行音樂史的一次突破。

延伸聆聽
〈Fire〉MastaMic [2018]
延續〈Hate Me〉強勁的節拍,歌詞的密集程度,MastaMic 展示出
最有力的宣洩。

特別鳴謝:616.1314(093)、CunninG(091)、nicholashin(094)、
patrick1029(095)、Yan(092)、星勤@論盡音樂(093)

92!

呢五首都好正

呢五首都好正
小伙子. 發表於 2020-4-2 14:04

我都覺 但最愛095

霏!

光源竟然咁低
哲學家做左延伸即係無了...
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

夕爺三首
好開心霏 juno入到 雖然決選我已經冇位投

光源 以為會再高啲
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

CM自戀天后我霏痛哭進場單手拎獎

人非草木個延伸聆聽咩料?  〈我本人〉唔係延伸,唔通仲有得高位?  想有〈一千個假想結局〉〈豔羨〉〈生我的命〉多D

Omg 光源!!!

Love 91, 92 95

人非草木個延伸聆聽咩料?  〈我本人〉唔係延伸,唔通仲有得高位?  想有〈一千個假想結局〉〈豔羨〉〈生我的 ...
powerful 發表於 2020-4-2 14:26

純粹係因為同一個作曲人
希望Kary唔好咁快又返屋企湊仔

Kary!!!!
Talent!!!

好多cm朋友出場

開心破地獄入到!呢隻真係好特別

光源

大家都唔番工
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

Surprise for 91!

只知要霏

好高質
唔知祖兒幾時出場
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我霏高峰期大把hit歌都咁低排名?

Eason咁早出現...
不過應該唔止一首掛..

回復 124# Garfield

肯定唔止
之前話Eason有9首歌入最後200強
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

全民投票係唔同啲,唔單止無噴歌仲有好多意想不到嘅入圍

霏 !!!! 唔知CWM會唔會十大
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好高質
唔知祖兒幾時出場
616.1314 發表於 2020-4-2 14:58

係咪樂觀

Eason咁早出現...
不過應該唔止一首掛..
Garfield 發表於 2020-4-2 15:13

一定唔止啦

係咪樂觀
放空 發表於 2020-4-2 16:29

冇候選可惜

兩首CC

破地獄都有

回復  Garfield

肯定唔止
之前話Eason有9首歌入最後200強
Mic2001 發表於 2020-4-2 15:54

應該入: 陀飛輪 任我行

六月飛霜唔夠大路
海裡睡人就冷門少人識+唔係廣東歌

一直覺得一絲不掛好過陀飛輪n倍但咁早出咗一絲不掛
希望唔係陀飛輪入而係海裡睡人入百大

全民投票係唔同啲,唔單止無噴歌仲有好多意想不到嘅入圍
sunnyay1231 發表於 2020-4-2 16:12

可能噴歌佔據晒前列位置

六月飛霜唔夠大路

一直覺得一絲不掛好過 ...
timc524 發表於 2020-4-2 18:04

我想主旋律入多過任我行

CM自戀天后我霏痛哭進場單手拎獎
Frankiekiekie 發表於 2020-4-2 14:24

等睇我本人live版入十大
DM多仔多到覆唔哂

可能噴歌佔據晒前列位置

我想主旋律入多過任我行
powerful 發表於 2020-4-2 18:05

冇得投主旋律

等睇我本人live版入十大
mosesming 發表於 2020-4-2 18:09

豔羨live好啲

琪待song of the year出場

六月飛霜唔夠大路

一直覺得一絲不掛好過 ...
timc524 發表於 2020-4-2 18:04

我自己好似入左一絲不掛 六月飛霜 同任我行無入到陀飛輪

其實cm都冷門既 預計結果應該唔會太大路

btw 我CAS最想投再不再見反而無得投

Surprise for 91!
stopzi 發表於 2020-4-2 14:54

not surprised for me
我由榜主票到會員票都有推

我自己好似入左一絲不掛 六月飛霜 同任我行無入到陀飛輪

其實cm都冷門既 預計結果應該唔會太大唁

btw 我 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-2 19:51

再不再見冇人提名...

再不再見冇人提名...
ed8671ed 發表於 2020-4-2 19:55

點解會咁正式宣佈再不再見成為是次選舉最大遺珠(連閘都入唔到)

not surprised for me
我由榜主票到會員票都有推
CunninG 發表於 2020-4-2 19:53

我都諗漏咗你會鍾意呢首

點解會咁正式宣佈再不再見成為是次選舉最大遺珠(連閘都入唔到)
maksiuhong 發表於 2020-4-2 20:43
咁點解你嗰時唔去提名區提名呢
只要有提名起碼都有閘入

但既然有份提名嘅都無揀呢首,可能都代表住首歌喺大家心目中唔算有一定代表性

99 和96 覺得成績應該可以好一點,特別是Alfred 停半分鐘。。

光源有份,那麼阿Mag應該最少有三首歌入百大。

maksiuhong 發表於 2020-4-2 20:43

Actually, after the inclusion of 破地獄, I really wished I nominated Hate Me. Still easily my favorite MastaMic song. But 破地獄 is definitely innovative, so it is deserving of a spot in the top 100.

人非草木 should be higher on the list; it's one of Kary's best songs. Will die if 很堅強 places higher than a lot of other songs.
I talk a lot of BS.

琪待song of the year出場
eggsteven 發表於 2020-4-2 18:36

cum with me

人非草木 should be higher on the list; it's one of Kary's best songs. Will die if 很堅強 places high ...
angelicdestiny 發表於 2020-4-2 23:24

很堅強 is NOT in the Top 200
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧