返回列表 發帖
好想知Kay/RB最低位嗰首排第幾
mosesming 發表於 2020-4-7 16:16

希望 未來見 有頭五位

首歌越聽越好聽 由2018聽到2020

好想知Kay/RB最低位嗰首排第幾
mosesming 發表於 2020-4-7 16:16

我覺得眉睞劍yum羨茹賭yum鵝笨yum都會高到癡線
仲有首擔遮舞曲
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

美祖淨返會入嘅歌會唔會有天窗份
陳健安 - 之後的一天

仲未見到Serrini、The Hertz、GDJYB、粉紅A、Ellen、LMF出場
希望喺哂高位出現

估kay rb 應該冇咁快出現
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

我本人得第70 雨霏決定單手搶獎

估kay rb 應該冇咁快出現
sosad5587 發表於 2020-4-7 16:32

剩番65個位
如果佢地有4首入
平均要10-15首歌就出現一首

我本人得第70 雨霏決定單手搶獎
WZA111 發表於 2020-4-7 16:35

有請細蘇
DM多仔多到覆唔哂

估最大機會其實係Gin Lee ,只係4首都未必過top50
sunnyay1231 發表於 2020-4-7 15:42

侘寂應該有機入頭五十掛

剩番65個位
如果佢地有4首入
平均要10-15首歌就出現一首

有請細蘇 ...
mosesming 發表於 2020-4-7 16:36

可能有一round 一次過掃晒五首

仲未見到Serrini、The Hertz、GDJYB、粉紅A、Ellen、LMF出場
希望喺哂高位出現
bagfgfcde 發表於 2020-4-7 16:27

仲有MLA
美麗新香港 應該有機

逆流、Sophy似乎入唔到

期待kay kay表演

Let me do some stats keeping as well

曲 (more than 1 only)
2.5 - 藍奕邦 (66 - 1/2, 72, 86)
2 - Vincent Chow (75, 76); 楊淽 (70, 95); 澤日生 (92, 93)
1.5 - 周國賢 (66 - 1/2, 79); 林家謙 (78 - 1/2, 96)

詞 (more than 1 only)
7.5 - 林夕 (70, 76, 82 - 1/2, 87, 89, 92, 93, 95)
6 - 黃偉文 (69, 75, 77, 78, 79, 90)
4 - 周耀輝 (83, 84, 96, 97)
3 - 藍奕邦 (66, 72, 86)
2 - 陳詠謙 (88, 94)

希望喺哂高位出現
bagfgfcde 發表於 2020-4-7 16:27

and your fav Italy Song

期待kay kay表演
musiccc 發表於 2020-4-7 18:26

唔知琪琪最先出場係邊首呢

侘寂應該top50,潛水我估聽日出。
Gin lee係比例代表制表現不錯。
似6字歌
kayzzz 發表於 2020-4-7 14:47

自我感覺還好

^ The delusion is real!

自我感覺還好 ...
on07111 發表於 2020-4-7 19:15

我真係唔信侘寂有
唔覺得會係堅粉手上最鐵嗰首 何況我去到決選都只係投沙鷗一首咁大把
咁多好歌推 仲投人咩

唔想你有期望係怕你失望
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

自我感覺還好 ...
on07111 發表於 2020-4-7 19:15

唔計得一首提名嗰啲
藍奕邦暫時3中2係命中率最高嘅一個
3首中哂嘅機會亦唔低
DM多仔多到覆唔哂

我真係唔信侘寂有
唔覺得會係堅粉手上最鐵嗰首 何況我去到決選都只係投沙鷗一首咁大把{:1_9 ...
JasOh103 發表於 2020-4-7 19:23

我投咗侘寂

Let me do some stats keeping as well

曲 (more than 1 only)
2.5 - 藍奕邦 (66 - 1/2, 72, 86)
2 - Vinc ...
kin888 發表於 2020-4-7 18:48

Eric Kwok 0

陳健安 - 之後的一天

Eric Kwok 0
敗犬女王 發表於 2020-4-7 19:45

已經過氣

周仔仲會唔會出場

Eric Kwok 0

eric kwok留不底

I also counted this:

6 - 東亞/寰亞 (66, 69, 72, 75, 89, 96*)
6 - Universal (68, 70, 74, 76, 92, 95)
6 - EEG (77, 78, 87, 90, 94, 98)
3 - Warner (88, 99, 100)
2 - 維高文化 (79, 86)
2 - bma (83, 84)
2 - Frenzi Music (67, 96*)
1 - 太陽娛樂 (71); 紅線音樂 (73); 神馬音樂 (80); 金牌大風 (81); 自由意志  (85); 瑞成貿易 (91); Imagine Nation (93); 賦音樂 (97)

*I thought a long time on whether to include Frenzi as Media Asia. At the end, I want to acknowledge the support Media Asia has given to Frenzi and I also don't want to cut apart the different parts of Media Asia (goomusic, Kingdom C, etc.). But 撐著 is more clearly pre-Media Asia, so I decided to just count them twice.

On a related note, it doesn't make sense to give 金牌大風's songs to Warner as that brand has discontinued after the acquisition.

For some one reason, this list is now my most intriguing "battle", ESPECIALLY because I don't think anyone make their ballots with this in mind, but the top is still so close.

我本人
成功令我霏轉型為自戀自主嘅都市女性
今晚煙花燦爛都是我All time favorite
希望Cun With Me會有十大

btw 心姐RB呢堆CM愛將會唔會隨時五十大先出現

我本yum好似低咗少少 懷疑啲19年嘅歌最高位
陳健安 - 之後的一天

我真係唔信侘寂有
唔覺得會係堅粉手上最鐵嗰首 何況我去到決選都只係投沙鷗一首咁大把{:1_9 ...
JasOh103 發表於 2020-4-7 19:23

侘寂gin lee kary唔到
唱到破地獄咁

有撐著啊!!!
真係見證時代既歌
唔使搵返年份

恭喜枯榮 呢首真係實至名歸

仲有好多心水又HIT 既歌未出 (利申, 冇睇到候選LIST)
幸福之歌 無盡 小伙子 你們的幸福 SimpleLoveSong
天梯 有時 告白 青春頌 Hate Me 雞蛋與羔羊 一
矛盾一生 原來她不夠愛我 經過一些秋與冬 認真如初 最後的信仰

希望中到一半入十大

Eric Kwok 0

好不容易遇見愛 is coming

仲有MLA
美麗新香港 應該有機

逆流、Sophy似乎入唔到
weiquan 發表於 2020-4-7 18:22

翩翩 is my song of the decade,決選都入唔到

好不容易遇見愛 is coming
just11256 發表於 2020-4-7 22:19

Swing 都有機,但咁高位?

太多手持4首或以上候選歌嘅人未開齋
而且都幾肯定佢地會有幾首上榜
仲有成堆2019年嘅歌都未出
所以依家唔係剩番好多位
DM多仔多到覆唔哂

Swing 都有機,但咁高位?
powerful 發表於 2020-4-7 22:27

那邊見?

原來她不夠愛我
hissorhk 發表於 2020-4-7 22:13

真心??
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

覺得19年既歌無乜邊首入到 最多3首
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我發現Serrini 未開齋
好令人擔心

覺得19年既歌無乜邊首入到 最多3首
帥小寶` 發表於 2020-4-7 23:34

最後的信仰
我們都是這樣長大的
在錯誤的宇宙尋找愛
圓謊
DM多仔多到覆唔哂

好令人擔心
CunninG 發表於 2020-4-7 23:40

LUGTUAI 嬴硬

最後的信仰
我們都是這樣長大的
在錯誤的宇宙尋找愛
圓謊
mosesming 發表於 2020-4-7 23:42
願榮光歸香港
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

好令人擔心
CunninG 發表於 2020-4-7 23:40

相信Serrini 唔驚!

WZA111 發表於 2020-4-8 00:07

一定有!

喜歡祖兒

喜歡祖兒
hehehaha 發表於 2020-4-8 04:06

WZA111 發表於 2020-4-8 00:07

喜歡茵兒

那邊見?
艾石仔 發表於 2020-4-7 23:18

應該得呢一首候選

最後的信仰
我們都是這樣長大的
在錯誤的宇宙尋找愛
圓謊
mosesming 發表於 2020-4-7 23:42

2019年仲有二零一九

反而火炭麗琪呢一刻都冇應該入唔到,其實呢首點都值得一席,作為撒野作風代表 (YoungQueenz, Matt Force 更加難入既前提下)。

始終係呢十年新冒起獨立廠牌既年輕聲音... 不過我都冇揀到...  2015專輯應該要提名異常火曜日,不過香港當時打緊大交,一時間冇醒起

喜歡陽兒

越高位越難估
呢十年堅大熱嘅歌其實唔多
特別係最鍾意最有代表性嗰d個個都唔同

喜歡陽兒
chachacharlie 發表於 2020-4-8 10:02

明荃連200大都冇好傷心
DM多仔多到覆唔哂

明荃連200大都冇好傷心
mosesming 發表於 2020-4-8 12:26

荃兒傷心了

荃兒傷心了
chachacharlie 發表於 2020-4-8 12:28

我遲啲出條自己嘅100大
DM多仔多到覆唔哂