返回列表 發帖
明荃連200大都冇好傷心
mosesming 發表於 2020-4-8 12:26

就係因為你唔提名 荃荃先入唔到
明明華麗轉身就好hit

懷疑小軒都係得一首
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我遲啲出條自己嘅100大
mosesming 發表於 2020-4-8 12:31

CD版唔夠數的話
可以塞埋呀姐流行經典五十年啲現場表演落去

明荃連200大都冇好傷心
mosesming 發表於 2020-4-8 12:26

Cm都係得把口支持美轉

懷疑小軒都係得一首
帥小寶` 發表於 2020-4-8 12:42

百年樹木都有掛
無check有冇入200強

百年樹木都有掛
無check有冇入200強
kayzzz 發表於 2020-4-8 12:50

有 不過我覺得春秋高質D

又唔可以咁講,pizza姐自己都唔爭氣
佢學d前輩歌手咁...耐唔耐出番隻翻唱碟,保下人氣,
莫講入200大,叱吒最女都好有機會
Cm都係得把口支持美轉
kayzzz 發表於 2020-4-8 12:49

就係因為你唔提名 荃荃先入唔到
明明華麗轉身就好hit
-Prince- 發表於 2020-4-8 12:41

如果係一人最多一首/一首半,荃荃入硬二百大!

越高位越難估
呢十年堅大熱嘅歌其實唔多
特別係最鍾意最有代表性嗰d個個都唔同 ...
kwanie 發表於 2020-4-8 11:33

其實大熱既歌係有 但係喺cm呢個base入面真係好難跑出
我相信羅生門 陀飛輪 DJ 既三部曲 甚至可能係那誰 呢啲都稱得上係大熱
但係一睇就知無咩可能係cm既高位

二零一零年代百大單曲

女神
[2016]

唱  鄭欣宜
曲  藍奕邦
詞  黃偉文
編  何山、孔奕佳
監  何山、藍奕邦

這個年代出現了許多標籤詞彙如「中女」、「剩女」等,而「女神」
與古今標準相比亦有著很大程度上的差異,一曲〈女神〉再度顛覆賦
予了更嶄新的定義。黃偉文一針見血的歌詞以及藍奕邦激昂的旋律,
再巧妙加入香港小姐主題音樂,引領我們自我激勵,提醒我們應成為
自己的支持者。鄭欣宜作為過來人身份演唱此曲最適合不過,生活中
避不開批判,此曲的出現絕對能夠令聽眾產生共鳴,時刻為自己加
冕。

延伸聆聽
〈你瘦夠了嗎?〉鄭欣宜 [2015]
欣宜提醒我們「因有自信,所以美麗」,樣貌身形完美與否,只要忠
於自己就無愧於心,「肥,又點啫!?」

壞與更壞
[2016]

唱  林宥嘉
曲  林家謙
詞  黃偉文
編  張子堅
監  Eric Kwok

來自本地班底的製作,為表誠意林宥嘉首次以粵語演唱。雖則由一位
台灣歌手演繹,但在圍繞香港的困境中訴說著。現實與理想之中的差
距,每天都在蠶食市民的希望。黃偉文在詞中揭示表面營造的正能量
裡,內在問題的根源其實並沒有真正解決。城市漸漸的退步,經已沒
能再走回頭路,此時此刻,再聽此歌,感受更深。我們是否只能朦閉
雙眼,祈盼好事來臨,還是接受更壞的來臨 ?

延伸聆聽
〈廣東歌〉林海峰 ft. SENZA A Cappella / 熊熊兒童合唱團 [2016]
廣東歌逐漸被忽視,〈廣東歌〉記錄著香港樂壇慘淡實況。不過這十
年間仍有不少港外歌手嘗試推出廣東作品,如楊丞琳、林宥嘉、
A-Lin、閻奕格、丁噹等都送上廣東作品。這也算是在廣東歌時期中
給予的一個支持與肯定吧!

山旮旯
[2019]

唱  馮允謙
曲  王菀之
詞  黃偉文
編  周錫漢、黃兆銘
監  周錫漢

甚少有歌曲會談及景物的變遷,雖然歌曲由一把「鬼仔聲」唱出,但
卻沒有令人對歌曲感到陌生,反而因為歌者決意在香港音樂圈發展而
令歌曲增添一份親切感。填詞人黃偉文由世界各地的山旮旯縮寫至微
觀的香港。他眼中的「珍惜香港」並非口號式政府宣傳,而是在逼你
面對香港、世界變幻沒落的現實。越怕失去,就越要更為珍惜。黑暗
中帶曙光,曙光更亮麗動人。

延伸聆聽
〈What Do You Want From Me〉馮允謙 [2013]
馮允謙由出道一刻已被標榜為多面向的唱作歌手,除推出自己創作的
個人作品外,亦獲不少歌手向他邀歌。不論urban、jazz或中國風都
曾涉獵過,他在音樂圈留下的足印絕對不容忽視。

為執著乾杯
[2012]

唱  藍奕邦
曲  藍奕邦
詞  藍奕邦
編  何秉舜
監  何秉舜、藍奕邦

〈為執著乾杯〉可說是一個寄語,或許在每個人心中都有一份別人無
可阻擋的執著,內心感受或許是星座的影響,讓我們作為爛透生活的
一道求生門。即便遭受旁人冷眼,不明為何要捍衛一些不能理解的執
著。藍奕邦的旋律逐句排比而上氣勢磅礡,不妥協、不奉承,如同音
樂錄像一樣,那怕被否定、打得滿身鮮血,依然跌倒、起來、再前
行。藍奕邦從第一句的唱腔已來得真摰,像打開心扉,向聽眾掏盡心
事一般,正是香港樂壇和娛樂圈最缺乏的誠懇。

延伸聆聽
〈挾持〉RubberBand [2015]
價值的堅守令人們變得更加茁壯,即便經歷命運多舛,也要相信自己
能掌握命運。

美麗新世界
[2017]

唱  王嘉儀
曲  王嘉儀
詞  王樂儀
編  黃少雍
監  王嘉儀

滲入電子音色的廣東話語音,以冰冷乾涸的女聲演繹,是科技混淆真
假的奧妙,也是科技侵蝕人性的見證。聲效中貫穿著卡住的斷裂意
象,如同音頻不暢順時的停頓與雜訊,配合影像的雪花痕跡、解像度
不足的粗糙微粒,成為阻礙著人類全然投入大科技、大數據所打造虛
擬「美麗新世界」的關卡,並警醒我們記得揭開虛假的華衣,展示被
埋藏的現實、醜惡的真相。

延伸聆聽
〈你是屏幕,我是什麼〉王嘉儀 [2019] 、〈Leaving Home〉王嘉儀 [2017]
〈美麗新世界〉一曲奠定王嘉儀的音樂風格,與黃少雍的邂逅與碰撞
出的創作火花,告別青春、找到方向,同時批判社會日常的線索已在
〈Leaving Home〉浮現,為其離家闖台留下伏線。趕年代尾班車的
《殘》全碟(包括與黃少雍再度合作的〈你是屏幕,我是什麼〉)建
基於〈美麗新世界〉意念並拓展,劍走偏鋒,作一回更大膽實驗的探
索。

特別鳴謝:chanchan0909(064)、cymusic(063)、John(062)、
just11256(063)、kin888(065)、seeseetv(062)、weiquan(061)、
powerful(061)、林宥嘉香港樂迷會(064)

jay sophy
邦邦好勁 三首入晒

jay fung
yoga
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

邦邦全中!
Sophy!!! Jay!!!
DM多仔多到覆唔哂

OMG SOPHY!!!
好彩入到 幾驚佢會無
雖然 QUARTER 入面我會鍾意翩翩同 Leaving Home 多啲
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2019嘅歌出現了

恭喜Sophy!

3 - 藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - C AllStar (69, 89)吳雨霏 (70, 95)陳奕迅 (74, 92)容祖兒 (77, 78)周國賢 (79, 86)
1 - 王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)張敬軒 (90)MastaMic (91)麥浚龍 (93)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)方大同 (97)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 張繼聰 (81)王菀之 (81)鍾舒漫 (98)鍾舒祺 (98)

-----------------------
各歌手候選歌曲數量(不包括featuring)
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、王嘉儀、何韻詩、周柏豪、鄧小巧、藍奕邦、陳健安
2.5 - 鍾舒漫
2 - Dear Jane、JW、Kolor、My Little Airport、小肥、陳蕾、衛蘭、小塵埃、方大同、林憶蓮、馮允謙、薛凱琪、鄭秀文、陳柏宇
1.5 - 黃淑蔓、莫文蔚
1 - at17、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、肥媽、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
0.5 - Survive Said The Prophet、張繼聰、鍾舒祺、英仁合唱團
0.33 - 陳豪、林保怡、黃德斌
DM多仔多到覆唔哂

非常高質!!!!
邦邦<3
Jay fung!!

截至第六十一位

2010 - 兩首 (075, 092)
2011 - 三首 (068, 070, 077)
2012 - 十首 (062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 三首 (066, 069, 072)
2014 - 五首 (067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 兩首 (080, 089)
2016 - 四首 (064, 065, 079, 097)
2017 - 兩首 (061, 096)
2018 - 八首 (074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 一首 (063)

手持3首或以上候選歌但未開齋嘅歌手:
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、謝安琪
5 - 連詩雅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、林奕匡、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、陳健安
DM多仔多到覆唔哂

Sophy!!!!!

3 - 藍奕邦 (62, 66, 72)、Gin Lee (76, 83, 84)
2 - C AllStar (69, 89)、吳雨霏 (70, 95)、陳奕迅 (74, 9 ...
mosesming 發表於 2020-4-8 14:06

原來暫時得咁少組合樂團

5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、謝安琪
5 - 連詩雅、盧凱 ...
mosesming 發表於 2020-4-8 14:13

呢堆人都似會係高位出現

唔知琪琪最先出場係邊首呢
WZA111 發表於 2020-4-7 18:56

家明?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

覺得有啲會爆冷得一至兩首入圍,因為大家A組都壓注落同一首歌

原來暫時得咁少組合樂團
bagfgfcde 發表於 2020-4-8 14:17

本身候選組合都唔係多
仲要兩大巨band RB/SM都未出場
DM多仔多到覆唔哂

好開心女神入到 好驚因為當年贏小明所以大家唔會想再投
無可否認係有時代意義 個message喺一百首裡面分一杯羹都係值

阿Y其餘兩首我都好鍾意 台灣歌手唱廣東歌的確難得
邦邦三首入到係意料之內 反而Sophy呢首係我頭兩隻碟最無感嗰一首 (最愛愁滋味/Leaving Home)
But instead of labeling it as a worst pick or criticizing the song, I’ll respectfully accept this pick by listening to it again & will try to appreciate the beauty others see in it
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

二零一零年代百大單曲

女神 [2016]

唱  鄭欣宜
曲  藍奕邦
詞  黃偉文
編  何山、孔奕佳
監  何山 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-8 14:00

Sophy!!!
似乎去到第61位都唔使好高分
但女神仲要低位過sophy

支持肥媽進佔top 50
DM多仔多到覆唔哂

恭喜山旮旯!
恭喜壞與更壞! thanks chanchan

覺得有啲會爆冷得一至兩首入圍,因為大家A組都壓注落同一首歌
sunnyay1231 發表於 2020-4-8 14:21

I think this is happening with Rubberband. 挾持 missing is slightly surprising but makes sense given the structure of the votes. I also couldn't find a place for it.

I was most happy about 山旮旯 among this group (I was never too shocked about 女神, even when I first knew last month). Glad to see it wasn't overshadowed by the bigger songs of 2019.

The list is more and more exciting!

係咪應該要兢猜SM/RB/Kay/小明第一首上榜歌係咩歌+幾時出現?
仲可以估下最高位但得一首歌入圍嘅歌手係邊個+邊首
DM多仔多到覆唔哂

I think this is happening with Rubberband. 挾持 missing is slightly surprising but makes sense give ...
kin888 發表於 2020-4-8 14:36

RB貌似係一首好勁嘅歌上top 5(大家知邊首)
另外加一首普通位置
DM多仔多到覆唔哂

無可否認係有時代意義 個message喺一百首裡面分一杯 ...
JasOh103 發表於 2020-4-8 14:26

女神的確係有佢既時代意義,欣宜離開星煥之後剛剛一兩年的確係耳目一新,當然會更想係另外兩首更大突破既作品。

美麗新世界對於Sophy確立佢音樂風格係好重要既一首,當然我的確揀左佢係A組 (另外仲有枯榮同Good Night),好開心有個機會去再表達對佢既肯定。

不過對於我 top 100 心中五首worst picks,我依然會維持原判。

另外今log其他配搭都係心頭好!  壞與更壞都係我當年十大同今次B組之選,估唔到Jay既山旮旯係2019入選頭炮!

係咪應該要兢猜SM/RB/Kay/小明第一首上榜歌係咩歌+幾時出現?
仲可以估下最高位但得一首歌入圍嘅歌 ...
mosesming 發表於 2020-4-8 14:37

Kay估雞羊最低(應該嚟緊三日內出現) 獨家村最高(top5)
supper 世界變了樣應該入唔到? 淨返幾首私心希望幸福之歌最低(甚至入唔到)
RB反而除左未來見都唔多睇好
小明首首都高質好難估

最高位但得一首歌入圍 我估我們都是這樣長大的

邦邦會唔會太勁!!!
無諗過女神入到
好開心見到Sophy咁高!!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Soppy 61位
64位林宥嘉壞與更壞心中十分喜愛的歌曲。

邦邦會唔會太勁!!!
無諗過女神入到
好開心見到Sophy咁高!!
帥小寶` 發表於 2020-4-8 14:57

女神入到,坤仔可能有機

女神入到,坤仔可能有機
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-8 15:18

Get real! James Ng is NOT happening.

SOPHYYYYYYYY 仲以為會入唔到

我2017至尊歌

SOPHYYYYYYYY 仲以為會入唔到

我2017至尊歌
weiquan 發表於 2020-4-8 15:28

Same here!  多謝你段文字啊   希望我既形容表達到你對首歌既欣賞

其實呢五首歌既分享文字都各有精彩處,而且大多都係回應緊呢十年發生係社會同世界既轉變 (另外連續三首黃偉文詞作,而點評都有點佢名)

連詩雅竟然可以有五首入圍 犀利
Aga歌手生涯有無出咗三十首歌?但可以入五首

等睇頭十位由RubberBand Kay ivana supper 小明 ellen包辨
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

Get real! James Ng is NOT happening.
bagfgfcde 發表於 2020-4-8 15:27

講吓笑
但講真百姓入唔到候選,特別香港咁樣環境,真的有點不開心。特別這一段 "自某天 被培育 舉高的手統統要剪 凡人命太賤 人人路人甲 全受到洗腦 暗星不可以閃 " 每次聽到這一段都會酸一酸 好想大聲哭一場

呢五首都好高質 估唔到壞與更壞入到

咁即係rubberband挾持入唔到
再睇返候選名單 rubberband除左未來見之外其他都唔係好穩

恭喜山旮旯!
恭喜壞與更壞! thanks chanchan
放空 發表於 2020-4-8 14:31
你真係好客氣

無可否認係有時代意義 個message喺一百首裡面分一杯 ...
JasOh103 發表於 2020-4-8 14:26

<3
人美心更美

<3
美心更美
eggsteven 發表於 2020-4-8 16:57

咁多重未開齋

完哂之後會唔會去KKBOX 嗰D 整百大選PLAYLIST 比多D人聽?

Same here!  多謝你段文字啊   希望我既形容表達到你對首歌既欣賞

其實呢五首歌既分享文字都各 ...
powerful 發表於 2020-4-8 15:32

Yeah, definitely! 而家諗諗 《Sophology》可以話仲係慢慢摸索階段
但〈美麗新世界〉就定調了Sophy往後的風格同命題

另外延伸聆聽都揀得好好