返回列表 發帖
咁多重未開齋
chachacharlie 發表於 2020-4-8 17:03

5.5嗰幾個好似集緊氣爆上top 20咁
DM多仔多到覆唔哂

5.5嗰幾個好似集緊氣爆上top 20咁
mosesming 發表於 2020-4-8 17:42

會唔會RB首首中哂

我真係唔信侘寂有
唔覺得會係堅粉手上最鐵嗰首 何況我去到決選都只係投沙鷗一首咁大把{:1_9 ...
JasOh103 發表於 2020-4-7 19:23

可能101位同102位

完左會唔會公怖票數?
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

完左會唔會公怖票數?
sosad5587 發表於 2020-4-8 18:17

考慮緊到時淨係公佈計好嘅分數
票數個量太多會睇到盲

我愛藍奕邦!

呢一group 壞與更壞最尾有tag美麗新世界

This is my favorite group so far!

Thanks for my including my《山旯旮》text

《壞與更壞》以歌論歌可能未到年代最好嘅質素,但為時代意義我支持佢入選 (In fact I think I nominated it myself)

會唔會RB首首中哂
艾石仔 發表於 2020-4-8 18:02

挾持出咗喺延伸聆聽係咪應該無機

原來牆紙無入到200強
有d意外
心之科學同花千樹之後,其他三首機會不大喎(黃昏、pretty crazy、空港)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

考慮緊到時淨係公佈計好嘅分數
票數個量太多會睇到盲
ed8671ed 發表於 2020-4-8 18:26

Top 100+遺珠嘅票數

曲 (more than 1 only)
4.5 - 藍奕邦 (62, 65, 66 - 1/2, 72, 86)
2.5 - 林家謙 (64, 78 - 1/2, 96)
2 - Vincent Chow (75, 76); 楊淽 (70, 95); 澤日生 (92, 93)
1.5 - 周國賢 (66 - 1/2, 79)

詞 (more than 1 only)
9 - 黃偉文 (63, 64, 65, 69, 75, 77, 78, 79, 90)
7.5 - 林夕 (70, 76, 82 - 1/2, 87, 89, 92, 93, 95)
4 - 藍奕邦 (62, 66, 72, 86); 周耀輝 (83, 84, 96, 97)
2 - 陳詠謙 (88, 94)

8 - 東亞/寰亞 (62, 63, 66, 69, 72, 75, 89, 96*)
6 - Universal (68, 70, 74, 76, 92, 95)
6 - EEG (77, 78, 87, 90, 94, 98)
3 - 維高文化/華研 (64, 79, 86)
3 - Warner (88, 99, 100)
2 - bma (83, 84)
2 - Frenzi Music (67, 96*)
1 - Bunny Eats (61); neway (65); 太陽娛樂 (71); 紅線音樂 (73); 神馬音樂 (80); 金牌大風 (81); 自由意志  (85); 瑞成貿易 (91); Imagine Nation (93); 賦音樂 (97)

曲 (more than 1 only)
4.5 - 藍奕邦 (62, 65, 66 - 1/2, 72, 86)
2.5 - 林家謙 (64, 78 - 1/2, 96)
2 - Vi ...
kin888 發表於 2020-4-8 22:11

Pong pong好勁

原來牆紙無入到200強
有d意外
心之科學同花千樹之後,其他三首機會不大喎(黃昏、pretty crazy、空港) ...
hehemamama 發表於 2020-4-8 20:02

凍過水啦 88祖倪
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

叉雞瀨值得更好
我係俾 3 分嘅
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

原來牆紙無入到200強
有d意外
心之科學同花千樹之後,其他三首機會不大喎(黃昏、pretty crazy、空港) ...
hehemamama 發表於 2020-4-8 20:02

個人喜好。。。黃昏同空港換走花心同芝心科學好過。中意正能歌曲多d

二零一零年代百大單曲

火鳥
[2011]

唱  楊千嬅
曲  陳輝陽
詞  林夕
編  陳輝陽
監  陳輝陽

當代能找到夕陽組合的作品寥寥可數,再度合作仍保持水準,陳輝陽
悉心在第二段加插pre-chorus,像是火鳥的蛻變期,令結構更緊密,
又不失原有的和弦進程。林夕作為楊千嬅多年的拍擋,為她訂造出如
此自我激勵的歌曲,實在值得一再細讀。編曲具層次感。相比起今天
的流行曲,不斷的推進、越漸激昂,牽動著聽眾的心境與情緒。鋼琴
部份相當吸引,十六分音符在上上落落,悅耳且是高質素的配音。歌
曲雖在2011年推出,但其題材並不過時,盼望香港人繼續成長和領
悟,不斷提升自己,同時堅持信念,像火鳥般打不死。

延伸聆聽
〈Someday I’ll Fly〉G.E.M. [2012]、〈無敵〉Robynn & Kendy [2017]
同樣是談及經歷掙扎談後自強不息的作品,兩單位的演繹帶出勇敢堅
定,使聽眾有浴火重生的感覺。

幸福之歌
[2015]

唱  Supper Moment
曲  Supper Moment
詞  Supper Moment
編  Supper Moment、Bert
監  Adrian Chan、Supper Moment

人生總是要面對很多難關與波折,正當感到內疚之際,〈幸福之歌〉
的出現能夠帶領我們走出傷痛。作品充滿澎湃力量卻同時又流露出溫
柔細膩的情感。煩惱可以來自很多原因,但這首歌彷彿不用過多訴
說,也能夠明白你的困境,即便在「無數次失望的眼神與落魄」,都
為你賦予聽眾無窮的力量,是一首令人暖入心窩的作品。

延伸聆聽
〈阿飛與阿基〉ToNick [2017]
世俗所追求的幸福快樂是根據甚麼來定義?是名譽還是金錢?ToNick
以及詞人梁栢堅共同以歌訴說,即便不能成為人群中閃爍耀眼的贏
家,平凡的日子都可以讓人過得幸福快樂。

分手總約在雨天
[2014]

唱  方皓玟
曲  方皓玟
詞  方皓玟
編  伍仲衡
監  許創基、Edmond Tsang

回顧方皓玟的作品風格一向多變,由非主流回流主流音樂之里程碑,
由「異流歌手」一步一步成為樂迷最喜愛。而〈分手總約在雨天〉以
鋼琴作為主調所營造的孤獨氛圍,歌詞部分就如自我憐憫的「我會隱
藏我淚腺」,即便主流或非主流音樂,小明都非常重視詞曲創作所帶
出的情感,短短十年間在音樂光譜上不停來回,越見成功。

延伸聆聽
〈所有下雨天〉薛凱琪 [2015]
雨天是一個浪漫的存在,撮合了不少姻緣又見證了無數的分離。在薛
凱琪的清新嘗試,雨天難免讓人變得多愁善感,勾起過去揪心的回
憶,但經過雨水的洗刷,都轉化成淡然的懷緬。或者我驀然回首,旅
途愉快過就夠。

最後晚餐
[2010]

唱  Supper Moment
曲  Supper Moment
詞  Supper Moment
編  Sammy So
監  陳鈞元

一個好的 MV 能讓一首好歌更昇華。這首 Supper Moment 初出道時
的歌,配上迪士尼電影《沖天救兵》的片段,成就了一個令人印象深
刻的 fan-made MV,也成了樂隊的代表作之一,令他們由地下走到
地上。雖然這個 MV 最終因版權關係而下架,但卻沒被遺忘。事隔多
年,這個 MV 更成了官方版本,足見其地位之重要。歌曲簡單直接,
沒有太多花巧的編曲與艱深的歌詞,但卻同樣打動人心,在低潮時為
我們打打氣,給予我們繼續向前的動力。

延伸聆聽
〈說再見了吧〉Supper Moment [2018]、〈最後派對〉陳奕迅 [2011]
看似一個提前來到的死亡歡送,但學會瀟灑面對到來的離別,「告別
要瀟瀟灑灑不必常回頭吧」,還是「活得精彩結尾切勿流眼淚」,將
最後一次變成微笑的道別。

春秋
[2010]

唱  張敬軒
曲  Edmond Tsang
詞  林夕
編  C.Y. Kong
監  C.Y. Kong、張敬軒

借喻歷史訴說愛情,所流露被拒絕的失落感,巧妙地將平靜的開首讓
聽眾代入其中,也為之後到來的一路疊加,由平靜的失落漸漸轉化成
澎湃的感情爆發化為一個精彩的舖墊,再為感情爆發後回復最初失落
狀態。作品讓人墮入了漩渦之中,張敬軒在感情拿捏方面掌握到位,
表現出的滄桑感,考驗著聽眾的情緒,經過時間的歷練,仍然在聽眾
存留位置,絕對是張敬軒的一首經典之作。

延伸聆聽
〈風吹草動〉Fabel [2013]
一首關於金閣寺為背景的故事,借以借喻現實男女愛情能夠開花結
果,但對於和尚而言並不是易事,或許要做一些不適一切的事才可打
破宿命,作品所帶出的訊息略帶深意。

特別鳴謝:aussie2013(060)、jh1090_2005(057)、kwanie(058)、
nicholashin(057)、PenguinMusic(056, 059)、seeseetv(056)、
stopzi(060)、~蛋撻~(058)

春秋!!!!一講完就中
SM 一黎就兩首

春秋
小明

火鳥
Melody神級

嘩無諗過春秋入到
火鳥咁低既
睇好小明有多3.5首 !!

060 及其延伸聆聽好 GQ
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

5.5淨番RB/Kay未開齋
DM多仔多到覆唔哂

呢5首好大路 SM應該最少入四首了
春秋應該係用咗借喻而唔係借代?

3 - 藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - 張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)吳雨霏 (70, 95)陳奕迅 (74, 92)容祖兒 (77, 78)周國賢 (79, 86)
1 - 方皓玟 (58)楊千嬅 (60)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)麥浚龍 (93)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)方大同 (97)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 張繼聰 (81)王菀之 (81)鍾舒漫 (98)鍾舒祺 (98)

-----------------------
各歌手候選歌曲數量(不包括featuring)
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、王嘉儀、何韻詩、周柏豪、鄧小巧、藍奕邦、陳健安
2.5 - 鍾舒漫
2 - Dear Jane、JW、Kolor、My Little Airport、小肥、陳蕾、衛蘭、小塵埃、方大同、林憶蓮、馮允謙、薛凱琪、鄭秀文、陳柏宇
1.5 - 黃淑蔓、莫文蔚
1 - at17、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、肥媽、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
0.5 - Survive Said The Prophet、張繼聰、鍾舒祺、英仁合唱團
0.33 - 陳豪、林保怡、黃德斌
DM多仔多到覆唔哂

嘩無諗過春秋入到
火鳥咁低既
睇好小明有多3.5首 !!
帥小寶` 發表於 2020-4-9 14:04

如果百大選早一年搞
應該5首高位冇問題

呢一log我比較無感,不過SM同小明終於出現,預計無盡同傳奇會係佢地既第一名代表作

呢一log我比較無感,不過SM同小明終於出現,預計無盡同傳奇會係佢地既第一名代表作  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 14:06

Sameeeeeeeeeeeee

截至第五十六位

2010 - 四首 (056, 057, 075, 092)
2011 - 四首 (060, 068, 070, 077)
2012 - 十首 (062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 三首 (066, 069, 072)
2014 - 六首 (058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 三首 (059, 080, 089)
2016 - 四首 (064, 065, 079, 097)
2017 - 兩首 (061, 096)
2018 - 八首 (074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 一首 (063)

呢5首好大路 SM應該最少入四首了
春秋應該係用咗借喻而唔係借代?
maksiuhong 發表於 2020-4-9 14:05

oh yes
改了 thx

其實我以為火鳥會好高
DM多仔多到覆唔哂

其實我以為火鳥會好高
mosesming 發表於 2020-4-9 14:16

我都以為起碼睇30 而加估計最好的債應該最高

聽日有連妹出現未?

其實我以為火鳥會好高
mosesming 發表於 2020-4-9 14:16

其實個List喺6月前搞同6月後搞應該有好大分別
唔少大熱歌手形象插水式下跌

Sameeeeeeeeeeeee
賴爽 發表於 2020-4-9 14:09

連詩雅到底會唔會白果呢

火鳥GQ!
不過排60咁低

連詩雅到底會唔會白果呢
eggsteven 發表於 2020-4-9 14:19

就係我離開嘅一日。。。

連詩雅到底會唔會白果呢
eggsteven 發表於 2020-4-9 14:19

水星逆行
只要和你在一起
到此為止
說一句
舊街角

應該唔會冇嘅
DM多仔多到覆唔哂

其實個List喺6月前搞同6月後搞應該有好大分別
唔少大熱歌手形象插水式下跌 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-9 14:18

I think that's good...

To truly represent the era, we can only do it after the completion of it. To be honest, I almost didn't put 火鳥 in my ballot as her actions did tarnish the song a bit. But that wouldn't be fair to 陳輝陽+林夕. So its placement here is pretty good for me.

Actually, these 5 songs together is strangely nostalgic.

火鳥GQ!
不過排60咁低
aussie2013 發表於 2020-4-9 14:21

可能d嬋粉投曬小白最好的債

有d surprise 火鳥咁快出 ...
係我心目中,呢首應該仲高過好不容易遇見愛同最好的債。

This is my favorite group so far!

Thanks for my including my《山旯旮》text

《壞與更壞》以歌論歌可 ...
just11256 發表於 2020-4-8 19:32

首歌係 山旮旯 ...

非常開心佢入到 Jay喺百大點都值一席
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

水星逆行
只要和你在一起
到此為止
說一句
舊街角

應該唔會冇嘅 ...
mosesming 發表於 2020-4-9 14:32

到此為止點都有掛
利申鐘意頭2首多d但投咗到此為止

到此為止點都有掛
永遠是軒 發表於 2020-4-9 14:59

到此為止高過火鳥又好似唔太講得過去

shiaga仲未登場
我祈求美雅拎女銅一定要發生

手持3+首候選歌而未開齋嘅歌手:
5.5 - RubberBand、謝安琪
5 - 連詩雅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、林奕匡
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、陳健安
DM多仔多到覆唔哂

估唔到火鳥同幸福之歌咁快出現,兩首都非我杯茶,但最後晚餐都比想像中低...

春秋入到仲要咁高位,大拋離青春常駐,真係估佢唔到

估唔到火鳥同幸福之歌咁快出現,兩首都非我杯茶,但最後晚餐都比想像中低...

春秋入到仲要咁高位,大拋離 ...
powerful 發表於 2020-4-9 15:13

反而火鳥同幸福之歌都係兩個歌手入面我最鍾意嘅歌
DM多仔多到覆唔哂

For me:
世界變了樣 > 幸福之歌 > To Whom > 無盡 > 最後晚餐 >>> 小伙子

希望見到第一首出現,不過似乎難啲

到此為止點都有掛
永遠是軒 發表於 2020-4-9 14:59

對我黎講5首最差係到此為止