返回列表 發帖
Btw 發現呢一round 全部係我最喜愛歌手系列得主

如果要排序,我buy 世界變了樣、無盡、to whom 多於最後晚餐,再遠多於幸福之歌、小伙子

而我欣賞火鳥隻碟多過單曲

小明以「分手」出現十分正路。

有小明

春秋入到仲要咁高位,大拋離青春常駐,真係估佢唔到
powerful 發表於 2020-4-9 15:13

Maybe people use this song to represent "peak" (Universal) Hins. I couldn't find room for him, but this song does remind me more of what I love about him more than 青春常駐.

最好的債 好不容易遇見愛 都非常overrated
火鳥早出現過佢哋
hihi 發表於 2020-4-9 15:45

希望冇好不容易遇見愛

最好的債and好不容易遇見愛都非常overrated
火鳥早出現過佢哋

另外始終鍾意異流/人話/666 嘅方皓玟rather than generic到爆嘅雨天/傳奇/假使

Kary 同憶蓮一齊入,個畫面好靚,唔知佢地合作結晶既一千個假想結局仲有冇機呢

都好鍾意撐著同延 ...
powerful 發表於 2020-4-7 14:30

支持!!!

我以為春秋會攞第一…睇嚟自視過高
我估錯這個世界得到教訓

希望未來見可以頭5

mrshadowll 發表於 2020-4-9 16:34

哪來的自信

仲要係年代頭既歌 好蝕底

mrshadowll 發表於 2020-4-9 16:34

未來見我都唔敢話佢會攞第一
DM多仔多到覆唔哂

其實邊個歌手大機會攞第一呢?

其實邊個歌手大機會攞第一呢?
alex12341234 發表於 2020-4-9 16:55

願榮光歸香港 ?
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

願榮光歸香港 ?
Mic2001 發表於 9/4/2020 16:56
點會

頭60 應該都係經典同埋 Big Hits
應該首首都可以跟住唱架啦

反而火鳥同幸福之歌都係兩個歌手入面我最鍾意嘅歌
mosesming 發表於 9/4/2020 15:16
我兩首至尊歌都排到咁低

我兩首至尊歌都排到咁低
kwanie 發表於 2020-4-9 17:13

敵唔過時代嘅洗禮
DM多仔多到覆唔哂

我覺得未來見好大機會第一
始終CM+坊間大熱
加上係近年作品 RB又唔似有邊首歌會搶好多票

延伸聆聽有風吹草動 好高質
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

突然諗到一個無聊數據
入到200強嘅共和十大只有58首
而暫時只係得15首入到百大

我覺得未來見好大機會第一
始終CM+坊間大熱
加上係近年作品 RB又唔似有邊首歌會搶好多票 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-9 17:26

第一估係未來見 vs 獨家村 vs 任我行 vs 假使世界原來不像你預期
基於kay eason 小明都有界票情況   RB睇高一線

我都係估未來見第一
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

突然諗到一個無聊數據
而暫時只係得15首入到百大 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-9 18:01

用成個十年去睇100首歌
同每年選10首歌加埋有100首歌
個角度好唔同

亦都有好多歌當年覺得好正
但之後就唔記得咗
或者調番轉
DM多仔多到覆唔哂

亦都有好多歌當年覺得好正
但之後就唔記得咗
mosesming 發表於 2020-4-9 18:30

例如?
試舉出 非 明荃既歌曲例子

第一估係未來見 vs 獨家村 vs 任我行 vs 假使世界原來不像你預期
基於kay eason 小明都有界票情況   RB睇 ...
hihi 發表於 2020-4-9 18:09

成個投票方式對未來見十分有利
未來見搶曬rubberband其他歌鋒頭
要淨揀一首rb入A組既話 10個裏面可能有8個擺未來見

突然諗到一個無聊數據
而暫時只係得15首入到百大 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-9 18:01

I was going to compare the top 10 of each year of  this list to the CM top 10 back then

例如?
試舉出 非 明荃既歌曲例子
kayzzz 發表於 2020-4-9 18:36

明荃首首都令人永世難忘

對我嚟講
Kary啲歌係呢種
DM多仔多到覆唔哂

用成個十年去睇100首歌
同每年選10首歌加埋有100首歌
個角度好唔同

亦都有好多歌當年覺得 ...
mosesming 發表於 2020-4-9 18:30

無記錯的話當年CM至尊係all you need is me? 倒刺好似第三?
最後至尊歌好似二百強都入唔到

kwanie 發表於 2020-4-9 17:04

咁坤哥應該高位

成個投票方式對未來見十分有利
未來見搶曬rubberband其他歌鋒頭
要淨揀一首rb入A組既話 10個裏面 ...
kayzzz 發表於 2020-4-9 18:37

唔好忘記仲有榜主票
如果琪琪有一首咁突出 都未必無機會攞第一

所以唔同意話呢個方式只係對某首歌有利
又或者你有更好既提議應該點投? 可以提出嚟等下個年代大家參考下
Week 09 一個眼神 - my little airport

kwanie 發表於 2020-4-9 17:04

可以係度賣個關子
頭60都仲有你地所謂既冷門歌

《春秋》可以話係無冕之王,當年派台連903冠軍都無,
10年之後變神曲,而且無爛大街,入選【年代作】實至名歸。

利申:我自己無參加投票。
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

《春秋》可以話係無冕之王,當年派台連903冠軍都無,
10年之後變神曲,而且無爛大街,入選【年代作】實至名 ...
uponand 發表於 2020-4-9 19:46

香港Spotify長期都Top 50
經得起時間既考驗真係呢首

可以係度賣個關子
-Prince- 發表於 2020-4-9 19:31

Serrini都未出場
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

可以係度賣個關子
-Prince- 發表於 2020-4-9 19:31

喜歡麗淇
DM多仔多到覆唔哂

唔好忘記仲有榜主票  
如果琪琪有一首咁突出 都未必無機會攞第一

所以唔同意話呢個方式 ...
JasOh103 發表於 2020-4-9 19:10

無話 只 對邊首歌有利 但事實上係對未來見同其他相同情況既歌(即係同一單位無其他同一level既歌)有利喎
如果要改 我覺得可以放寬投4首同一單位既歌而每組只能有最多2首同一單位既歌 咁樣可能比較平衡到fans盲投vs 真心想係A組投兩首同一單位都好高質既歌
不過都係十年後既事

JasOh103 發表於 2020-4-9 19:48

好多好歌都因為公司商業決策變咗遺珠
不過聽眾眼睛係雪亮嘅
DM多仔多到覆唔哂

無話 只 對邊首歌有利 但事實上係對未來見同其他相同情況既歌(即係同一單位無其他同一level既歌)有利喎{ ...
kayzzz 發表於 2020-4-9 20:13

希望十年後你、我、CM、廣東歌、香港都仲存在
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

無話 只 對邊首歌有利 但事實上係對未來見同其他相同情況既歌(即係同一單位無其他同一level既歌)有利喎{ ...

其他人可能有兩三首睜開眼級數既歌
但就係少咗首未來見級數既歌

不過公佈咗先算 而家言之尚早

BTW 唔想見到斗零x入圍
而家我覺得仲好

希望十年後你、我、CM、廣東歌、香港都仲存在
616.1314 發表於 2020-4-9 20:20

希望十年後既香港人都安好

...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 20:21

斗零踭應該本身入百大機會都唔大掛
DM多仔多到覆唔哂

...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 20:21

可能係六字歌一注獨中

斗零踭應該本身入百大機會都唔大掛
mosesming 發表於 2020-4-9 20:26

等公布排名再望望
不過而家覺得好不容易遇見愛都未必有份

可能係六字歌一注獨中
kayzzz 發表於 2020-4-9 20:29

我一開始覺得唔會好多人投
不過連撐起雨傘都入到
咁六字歌個分數應該都唔錯

但我諗首歌唔會第一
前五都未必有

希望我哋十年後可以一齊
聽廣東歌

無記錯的話當年CM至尊係all you need is me? 倒刺好似第三?
最後至尊歌好似二百強都入唔到 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-9 18:58

最得意係2012年既歌曲數量目前係百大選領前,但當年首至尊歌或十大既大部分都唔會係度出現

最得意係2012年既歌曲數量目前係百大選領前,但當年首至尊歌或十大既大部分都唔會係度出現 ...
powerful 發表於 2020-4-9 20:34

因為而家有玩CM嗰班人同當年已經唔同咗好多
當年既會員同榜主唔知仲有幾多有投票:

2012年共和榜成員名單

經過共和榜會員投票後 本年共和榜成員數目定為20人

0615專業推介
716華語音樂流行指數
AK TOP20 2011
CH細聽.音樂推介
DL302流行推介榜
ErIc* 仔推推推介榜
Mix & Match 至尊榜
Particular Chart
Prince's Music Choice 2011
Sage Saga Music Recommendation
小莉子流行歌曲榜
小薯音樂心頭好
木馬華語歌曲排行榜
史丹利。BUY。音樂流行榜
朗尼歌曲龍虎榜
硬地硬推 Top20
衛斯理之心水推介十大
積高隨心揀
A Powerpick (新加入)
JL 主觀性流行榜 (新加入)

我估近年十大會中多啲

因為而家有玩CM嗰班人同當年已經唔同咗好多  
當年既會員同榜主唔知仲有幾多有投票:

我估近 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 20:38
呢到有 5 位由頭到尾有投票 + 幫手譜寫整合

yes 好榮幸我都係度

2012 知道十大賽果果陣,我真係好呆 (作為主持既我係一早知道),不過果陣全壇 (包括我) 的確好齊心撐 Fiona

一切俱往矣

JasOh103 發表於 2020-4-9 19:48

陀飛輪夠喺kkbox長期top 50