返回列表 發帖
so far 都高質
利申: 有投88同90...

男人霸曬啲低位
高位留翻俾女人
616.1314 發表於 2020-4-3 14:10

留番幾個位比RubberBand PLS

唔記得投票
但已經出左我2首至尊歌生於斯同破地獄
harry 發表於 2020-4-3 23:05

我都無投票呀~~
暫時首首都ok喎....生於斯, , 今時今日聽番, 無力感更重!!

二零一零年代百大單曲

Run Away
[2018]

唱  陳蕾 (ft. Jan Curious)
曲  陳蕾
詞  MJ Tam
編  C.Y. Kong
監  C.Y. Kong、Tom@Mr.、MJ Tam

等待數年終獲一紙歌手合約,對陳蕾來說追夢歷程難免有些感慨,雖
初出道的作品都是圍繞夢想,但每一首作品都充滿野心。就如〈Run
Away〉嘗試以電子音樂作主調,配以 bass 及鼓為作品構成極強的律
動感,跑出了自己決心的態度。加以觸執毛的主音 Jan Curious 一起
合作,後段出場掀起高潮,令整體編排相當精彩,同時鼓勵聽眾勇敢
放膽嘗試,就似她的作品一樣,時而文靜,時而張狂,毫無保留地展
露屬於她無限的可能性。

延伸聆聽
〈豔羨〉吳雨霏 [2014]
直接坦率的自信女子,吳雨霏與林憶蓮等強勁班底合作,以電子舞曲
展示由柔弱轉變為自信張揚的態度。

Falling
[2012]

唱  Gin Lee
曲  Penny Foster、Laurence Hobbs、Laura White、Chris Weston
詞  周耀輝
編  舒文
監  舒文

從踢館賽打開知名度後,Gin Lee 早期的歌曲多以其聲線技巧作賣
點,如〈Falling〉廣闊的音域、緊湊的副歌,以及中後段的爆發位,
無一不考驗著歌者的唱功;然而 Gin 每每現場演繹此曲時皆輕鬆駕
馭,絲毫未見窘態,足見其實力之深。此外周耀輝的歌詞也是可圈可
點,歌曲以殉情為題材,據悉電台曾打算禁播,填詞人用上「遇見蓬
萊」、「過藍橋」、「碎紅塵」等相對含蓄的字眼,既是成全了商業
考慮,又增添了歌曲的意境,可謂一箭雙鵰。

延伸聆聽
〈樹藤〉林欣彤 [2012]
同年另一首暗黑情歌,糾纏不清的關係,被鬱結難舒而纏擾,林欣彤
帶聽眾走進另一個極端。

今天終於一人回家
[2012]

唱  Gin Lee
曲  馮穎琪
詞  周耀輝
編  Kenix Cheang
監  舒文

情歌在廣東流行曲一直以來都佔一席位,琅琅上口的旋律配上虐心的
歌詞,Gin Lee 的聲底一向厚實,在此歌能夠發揮其演繹的強項,除
了沉溺,更是自我堅強的表現。有時候,情感的宣洩不一定只限重複
的字詞,反而一句輕描淡寫的語氣就將所有情感表露無遺。整首歌的
點睛位就是 chorus 前那一句「哈」,無奈中又帶著些少的不忿,總
結了整首歌的態度。作為〈Falling〉的續集,情感上的變化來得更多
元,更是 Gin Lee 少有的情歌類別,不只有聲嘶力竭,更是如何地走
出傷痛。

延伸聆聽
〈仍然〉關心妍 [2011]
對失去後腦海不斷回想的思憶與記掛,關心妍帶點不甘的演繹亦令人
深刻。

撐起雨傘
[2014]

唱  群星
曲  Pan
詞  Pan、林夕
編  馮翰銘
監  何韻詩、黃耀明、馮翰銘、何秉舜

作品為 2014 年「雨傘革命」代表主題曲,節錄了當時以撐著雨傘的
和平爭取奉獻者,為堅守民主表達出最溫柔的控訴。當時為了支持所
有奉獻者,由林夕譜寫歌詞,歌曲只花了兩天時間錄製,召集人何韻
詩以及黃耀明邀請了多位知名歌手及名人,其中最具份量莫過於影后
葉德嫻的參與,一同為我城紀錄。

延伸聆聽
〈惡世紀〉LMF [2014]
令人難以忘懷的一年,LMF 發聲呼籲聽眾打破沉默,勇敢為公義發
聲。

生命之花
[2012]

唱  張繼聰
曲  張繼聰
詞  小克
編  Goro Wong
監  李智勝、張繼聰、Goro Wong

「生命之花」是宇宙的最初形態,圓形的結構也代表著世上萬物本就
是循環,就如歌曲結構的工整,環環相扣、源源不息。小克的歌詞重
於意象:時代巨輪緩緩運轉,緣份會漸漸流逝,唯獨愛意貫穿過去、
現在與未來。與王菀之的合唱版雖稍減工整感,卻像伴侶對唱,比起
說教感較重的原曲,呈現出歌曲的另一面向。緣起緣滅自有序,一切
天空早注定,並不須過份執著於緣份的流逝。愛不會遺忘任何人,生
命之花必將茁壯盛放。

延伸聆聽
〈突然一生人〉王菀之 [2017]
同樣是關於生命,王菀之其後的創作亦剖析生命的脆弱,其感性演
繹,借唱作提醒聽眾珍惜一切。

特別鳴謝:616.1314(084)、akk(081)、cymusic(082)、
kevinlai1621(083)、PenguinMusic(083)、weiquan(084)、
Ivana Paradise - 王菀之歌迷會(081)、閱評流(085)

原來係Gin Lee

Gin Gin勁到
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

陳蕾
生命之花
Gin Lee 一嚟就兩首
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

撐起雨傘 香港人要加油

Talent wins!
Gin Lee!
生命之花估唔到咁多人投

煎煎!

Gin 一黎兩首 仲有生命之花

勁霆果然勁
正正常常唱番呢啲歌咪好
btw嗚嗚艷羨molamola
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Falling x 今天終於一人回家
好完美嘅組合
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

勁霆果然勁
正正常常唱番呢啲歌咪好
btw嗚嗚艷羨molamola
帥小寶` 發表於 2020-4-4 14:08

霏姐呢首都無二百大
我覺得堅堅有兩首 霏姐唔會少過佢既

我寫嗰陣以為首歌一定會係 96-100
估唔到大家口裡說不 身體卻很誠實地愛堅
仲要一嚟就兩首
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

希望大山婆唔會再出現
呢兩首已經係佢既巔峰
我們的總和

Gin真係勁
好surprise會有生命之花

What in the Gin Lee is going on here!

揀左生命之花!! 正到喊

生命之花兩個合唱版都正
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

愛堅!
DM多仔多到覆唔哂

比起 96 同 88
我更希望 85 係 first and last
二〇二三年度全女班投票

霏姐呢首都無二百大
我覺得堅堅有兩首 霏姐唔會少過佢既
JasOh103 發表於 2020-4-4 14:09

可能真係堅姐多過霏姐呢
二〇二三年度全女班投票

謝安琪同我荃仲未出場嘅
DM多仔多到覆唔哂

wow many gin

Falling都係Gin Lee最好嘅作品嘅

葉德嫻其實都係樂壇天后,唔使強調影后身份喎

Gin Lee 呢兩首真係佢個人巔峰,實至名歸

謝安琪同我荃仲未出場嘅
mosesming 發表於 2020-4-4 14:39

kay唔會響咁低啦應該
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

追到live
好高質 暫時已經出現左我個榜兩首至尊歌
估唔到會有撐起雨傘
kay仲未出現 琪待五首集體係高位出現

追到live
好高質 暫時已經出現左我個榜兩首至尊歌
估唔到會有撐起雨傘
kay仲未出現 琪待五首集體 ...
patrick1029 發表於 2020-4-4 15:25

你篇人非草木真係寫得非常之好!

Gin呢兩首比我想像中低,因為已經係佢最高質嘅歌
希望侘寂有得令佢上多次台

馬來之光Gin Gin!
唔知Gin Gin睇到會有咩感受

你篇人非草木真係寫得非常之好!
eggsteven 發表於 2020-4-4 15:28

多謝
請繼續支持年代百大選以及吳雨霏

生命之花
真係每日都有驚喜
如果Gin Lee新歌有呢兩首得獎歌既一半quality就好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Gin lee咁快有兩首big hit出現
期待餘下三首更高位置

Gin lee咁快有兩首big hit出現
期待餘下三首更高位置
on07111 發表於 2020-4-4 18:10

好似得翻兩首咋喎
二〇二三年度全女班投票

Gin Lee一黎就2首 期待更多
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

希望gin lee 得呢兩首
生命之花勁高質!

好似得翻兩首咋喎
616.1314 發表於 2020-4-4 18:25

仲有 潛水
應該有頭十

雨傘是一朵朵的花

留名睇Gin Lee入得多過美祖
cm真天后

仲有 潛水
應該有頭十
JasOh103 發表於 2020-4-4 20:18

原來堅姐咁多子彈
二〇二三年度全女班投票

Gin Gin應該唔敢like ig
陣間俾人話港獨
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Gin Gin應該唔敢like ig
陣間俾人話港獨
帥小寶` 發表於 2020-4-4 22:37

你隻愛貓走咗你會唔會有心情like ig?

Wow..Falling

但估唔到《今天終於一人回家》有人投到佢入

留名睇Gin Lee入得多過美祖
cm真天后
hihi 發表於 2020-4-4 22:26

唔會..
祖祖應該5首罷佔前段班

嘩 大山婆連續兩粒子彈 天后!

小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

唔會..
祖祖應該5首罷佔前段班
Garfield 發表於 2020-4-4 23:58

我都對祖祖無乜信心
二〇二三年度全女班投票

我都對祖祖無乜信心
616.1314 發表於 2020-4-5 01:30

祖有10首歌夠票入決賽..好多人投