返回列表 發帖

【年代百大選】結果公佈

經歷超過半年,無數次的提名和投票
感激各位有份參與的會員、榜主,還有其他音樂平台的版主
好不容易,我們終於來到最後階段!

年代百大單曲
我們總共有608首歌曲進入初選投票階段
經過4輪初選選出200強
最後決選得出最終百大名單
初選與決選投票分數分別佔30%及70%
經幕後統籌深思熟慮,撤回原定在最後100強歌曲再限制各歌手入圍歌曲數量的做法

結果公佈細節如下:
- 4月1日起,每日倒數公佈5首入選單曲
- 4月19日晚20:30,公佈最後二十大單曲

另外,簡單重申一次入選資格
歌曲須於2010年1月1日至2019年12月31日間首次推出
本地歌手推出以任何語言演繹的作品皆有資格獲選(純音樂除外)
另外亦能接受海外歌手的粵語作品
詳情可以瀏覽討論帖

年代五十張精選專輯
預計於4月底起公佈結果
***投票仍然進行中,4月4日截止,歡迎各位會員踴躍投票
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=17119

支持2,15,24,30,39,47,51,65,78,82

最後的師尊 = 二汶 , 好可惜

我真係好緊張!

好懷緬呢個 post
唔知大家而家對某啲歌嘅觀感會唔會又變咗呢  ...
WZA111 發表於 2022-11-27 01:06

師尊可能飛出百大換末日快車 The Hertz而家應該會多人投

第九位而家應該都落返去中遊位置
Yan 發表於 2022-11-27 23:53

Will Or公開同女仔拍拖先會跌去中遊wor 而家唔會啦
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

睇翻轉頭 證明咗 recency bias 都有頗大影響 (第五位、第九位 say hi)
咁都叫做見證咗啲歌嘅時代意義
不 ...
WZA111 發表於 2022-11-27 23:21

第九位而家應該都落返去中遊位置

我覺得最後的信仰就算冇師尊事件都唔值得排咁高
bagfgfcde 發表於 2022-11-27 22:04

睇翻轉頭 證明咗 recency bias 都有頗大影響 (第五位、第九位 say hi)
咁都叫做見證咗啲歌嘅時代意義
不過就變到好重感情分

bagfgfcde 發表於 2022-11-27 22:04

冇咗最後的師尊 奶共moment 棉花迅求其一首
9字歌會有二十大 感動
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好懷緬呢個 post
唔知大家而家對某啲歌嘅觀感會唔會又變咗呢  ...
WZA111 發表於 2022-11-27 01:06

好懷緬呢個 post
唔知大家而家對某啲歌嘅觀感會唔會又變咗呢

支持rb

Support Rubberband
Suzsuz

未來見
Insignificant music lover

支持,支持

諗諗下覺得漏咗提名恭碩良月球人...
蓋亞同月球人嘅角度有d唔同
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

假使世界不停你們預期
I like Canton pop song

cryy

評分人數

每次聽都眼濕濕

未來見

好正啊

而家先留意到,值得一讚

回復 4140# alan8624

06是出道,真正红的时间要迟一点。总之他们四个(后来加上许廷铿)当时出左好多优秀的歌。

2010当时粤语我记得应该系周柏豪、陈柏宇、洪卓立的时代
zeeb 發表於 2021-12-26 20:01

呢幾個應該係2006-2010

2010当时粤语我记得应该系周柏豪、陈柏宇、洪卓立的时代

好用心!支持❤️

好中肯 支持

支持支持

寫得好詳細好用心,支持!
……

支持<人非草木>

支持支持

支持

支持

支持

支持支持

support Rubberband

Rubberband!

支持

support

胡鴻鈞不夠愛我
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

又一實例證明gin gin朋友得alan tam,譚校長同麟伯
on07111 發表於 2021-5-24 20:30

AGA揀SCLS都唔揀一加一同獨一無二

不要太認真, Kay無公司又無以獨立人身份出歌, 陳詠謙與Sunny Idea應該當Kay退左休無選佢d歌, 亦無邀請佢自 ...
boy4dudes 發表於 2021-5-24 16:51

又一實例證明gin gin朋友得alan tam,譚校長同麟伯
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

琪琪10s好歌全線失蹤
獨家村 山林道 羅生門 你們的幸福全數唔入
foreverkontinue 發表於 2021-5-24 16:19

JOOX 有份搞
點可以違反國安法畀呢啲政治不正確嘅歌入圍
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

琪琪10s好歌全線失蹤
foreverkontinue 發表於 2021-5-24 16:19
不要太認真, Kay無公司又無以獨立人身份出歌, 陳詠謙與Sunny Idea應該當Kay退左休無選佢d歌, 亦無邀請佢自選歌自high
大陸歌手 Joey Fa 都無被邀請, 2010-2020 903女金只有AGA自己有選歌入選, Janice自己太謙虛無選佢自己d歌. Gin Lee 唔係香港歌手無被邀請

琪琪10s好歌全線失蹤

其實係另外一個團體揀嘅另一樣嘢
kenneth 發表於 2021-5-23 06:38

原來她不夠愛我終於拎到百大
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

想知專業評審點睇煎兒,希望問下迦迦選左好姐妹邊首歌

Ps.好似開新post好d ...
on07111 發表於 2021-5-22 19:15

其實係另外一個團體揀嘅另一樣嘢

一開始唔明點解AGA會揀SCLS唔揀 一 咁CLS
之後發現原來係唯一一首2020年入到既歌 勁到{:1_8: ...
JasOh103 發表於 2021-5-22 17:59
So special 仲要 2010-2020 903女金只有AGA自己有歌入選, Jo Fa Janice Kay who?

想知專業評審點睇煎兒,希望問下迦迦選左好姐妹邊首歌

Ps.好似開新post好d

竟然無 SONG OF THE YEAR 心之科學
sunnyay1231 發表於 2021-5-22 18:03
自己友自high, 做推薦班歌手同音樂人好似無蛋記人