返回列表 發帖
so far 都高質
利申: 有投88同90...

男人霸曬啲低位
高位留翻俾女人
616.1314 發表於 2020-4-3 14:10

留番幾個位比RubberBand PLS

唔記得投票
但已經出左我2首至尊歌生於斯同破地獄
harry 發表於 2020-4-3 23:05

我都無投票呀~~
暫時首首都ok喎....生於斯, , 今時今日聽番, 無力感更重!!

二零一零年代百大單曲

Run Away
[2018]

唱  陳蕾 (ft. Jan Curious)
曲  陳蕾
詞  MJ Tam
編  C.Y. Kong
監  C.Y. Kong、Tom@Mr.、MJ Tam

等待數年終獲一紙歌手合約,對陳蕾來說追夢歷程難免有些感慨,雖
初出道的作品都是圍繞夢想,但每一首作品都充滿野心。就如〈Run
Away〉嘗試以電子音樂作主調,配以 bass 及鼓為作品構成極強的律
動感,跑出了自己決心的態度。加以觸執毛的主音 Jan Curious 一起
合作,後段出場掀起高潮,令整體編排相當精彩,同時鼓勵聽眾勇敢
放膽嘗試,就似她的作品一樣,時而文靜,時而張狂,毫無保留地展
露屬於她無限的可能性。

延伸聆聽
〈豔羨〉吳雨霏 [2014]
直接坦率的自信女子,吳雨霏與林憶蓮等強勁班底合作,以電子舞曲
展示由柔弱轉變為自信張揚的態度。

Falling
[2012]

唱  Gin Lee
曲  Penny Foster、Laurence Hobbs、Laura White、Chris Weston
詞  周耀輝
編  舒文
監  舒文

從踢館賽打開知名度後,Gin Lee 早期的歌曲多以其聲線技巧作賣
點,如〈Falling〉廣闊的音域、緊湊的副歌,以及中後段的爆發位,
無一不考驗著歌者的唱功;然而 Gin 每每現場演繹此曲時皆輕鬆駕
馭,絲毫未見窘態,足見其實力之深。此外周耀輝的歌詞也是可圈可
點,歌曲以殉情為題材,據悉電台曾打算禁播,填詞人用上「遇見蓬
萊」、「過藍橋」、「碎紅塵」等相對含蓄的字眼,既是成全了商業
考慮,又增添了歌曲的意境,可謂一箭雙鵰。

延伸聆聽
〈樹藤〉林欣彤 [2012]
同年另一首暗黑情歌,糾纏不清的關係,被鬱結難舒而纏擾,林欣彤
帶聽眾走進另一個極端。

今天終於一人回家
[2012]

唱  Gin Lee
曲  馮穎琪
詞  周耀輝
編  Kenix Cheang
監  舒文

情歌在廣東流行曲一直以來都佔一席位,琅琅上口的旋律配上虐心的
歌詞,Gin Lee 的聲底一向厚實,在此歌能夠發揮其演繹的強項,除
了沉溺,更是自我堅強的表現。有時候,情感的宣洩不一定只限重複
的字詞,反而一句輕描淡寫的語氣就將所有情感表露無遺。整首歌的
點睛位就是 chorus 前那一句「哈」,無奈中又帶著些少的不忿,總
結了整首歌的態度。作為〈Falling〉的續集,情感上的變化來得更多
元,更是 Gin Lee 少有的情歌類別,不只有聲嘶力竭,更是如何地走
出傷痛。

延伸聆聽
〈仍然〉關心妍 [2011]
對失去後腦海不斷回想的思憶與記掛,關心妍帶點不甘的演繹亦令人
深刻。

撐起雨傘
[2014]

唱  群星
曲  Pan
詞  Pan、林夕
編  馮翰銘
監  何韻詩、黃耀明、馮翰銘、何秉舜

作品為 2014 年「雨傘革命」代表主題曲,節錄了當時以撐著雨傘的
和平爭取奉獻者,為堅守民主表達出最溫柔的控訴。當時為了支持所
有奉獻者,由林夕譜寫歌詞,歌曲只花了兩天時間錄製,召集人何韻
詩以及黃耀明邀請了多位知名歌手及名人,其中最具份量莫過於影后
葉德嫻的參與,一同為我城紀錄。

延伸聆聽
〈惡世紀〉LMF [2014]
令人難以忘懷的一年,LMF 發聲呼籲聽眾打破沉默,勇敢為公義發
聲。

生命之花
[2012]

唱  張繼聰
曲  張繼聰
詞  小克
編  Goro Wong
監  李智勝、張繼聰、Goro Wong

「生命之花」是宇宙的最初形態,圓形的結構也代表著世上萬物本就
是循環,就如歌曲結構的工整,環環相扣、源源不息。小克的歌詞重
於意象:時代巨輪緩緩運轉,緣份會漸漸流逝,唯獨愛意貫穿過去、
現在與未來。與王菀之的合唱版雖稍減工整感,卻像伴侶對唱,比起
說教感較重的原曲,呈現出歌曲的另一面向。緣起緣滅自有序,一切
天空早注定,並不須過份執著於緣份的流逝。愛不會遺忘任何人,生
命之花必將茁壯盛放。

延伸聆聽
〈突然一生人〉王菀之 [2017]
同樣是關於生命,王菀之其後的創作亦剖析生命的脆弱,其感性演
繹,借唱作提醒聽眾珍惜一切。

特別鳴謝:616.1314(084)、akk(081)、cymusic(082)、
kevinlai1621(083)、PenguinMusic(083)、weiquan(084)、
Ivana Paradise - 王菀之歌迷會(081)、閱評流(085)

原來係Gin Lee
Long's Music Picks WK04
Lay On My Shoulder | 低級趣味|Little Darling

Gin Gin勁到
Jason's Playlist 2021 Week 4
#1 Lay On My Shoulder | The Hertz/Yukilovey

陳蕾
生命之花
Gin Lee 一嚟就兩首
2001 Cantopop Journey Week 5
1.燦爛一次 2.不日之約 3.背伴

撐起雨傘 香港人要加油

Talent wins!
Gin Lee!
生命之花估唔到咁多人投
JIM’S MUSIC SELECTION 2021
WK3 Lay On My Shoulder / 我在流浮山滴眼水.jpg / 所有遺失的東西 /

煎煎!

Gin 一黎兩首 仲有生命之花

勁霆果然勁
正正常常唱番呢啲歌咪好
btw嗚嗚艷羨molamola
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 05
1. 遠在眼前 2. 多喝水 3. 哪個明日

Falling x 今天終於一人回家
好完美嘅組合
CKKL Music Choice 2021
本周冠軍歌: 可再遇見 - Kolor (首冠)

勁霆果然勁
正正常常唱番呢啲歌咪好
btw嗚嗚艷羨molamola
帥小寶` 發表於 2020-4-4 14:08

霏姐呢首都無二百大
我覺得堅堅有兩首 霏姐唔會少過佢既
#1 Lay On My Shoulder | The Hertz/Yukilovey

我寫嗰陣以為首歌一定會係 96-100
估唔到大家口裡說不 身體卻很誠實地愛堅
仲要一嚟就兩首
二〇二〇年度全女班音樂流行榜頒獎典禮 賽果
至歌 東京人壽 至碟 Dear Secret 女金 謝安琪

希望大山婆唔會再出現
呢兩首已經係佢既巔峰
垂直活著,水平留戀著。
Wonders Music Awards 2020 [投票進行中]
Wonders Music Recommendation 2021 Week 04

Gin真係勁
好surprise會有生命之花

What in the Gin Lee is going on here!

揀左生命之花!! 正到喊

生命之花兩個合唱版都正
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

愛堅!
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

比起 96 同 88
我更希望 85 係 first and last

霏姐呢首都無二百大
我覺得堅堅有兩首 霏姐唔會少過佢既
JasOh103 發表於 2020-4-4 14:09

可能真係堅姐多過霏姐呢

謝安琪同我荃仲未出場嘅
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

wow many gin
埋嚟睇埋嚟Follow / Subscribe : ↓↓↓↓
MeWe AccountInstagram AccountYoutube Account

Falling都係Gin Lee最好嘅作品嘅

葉德嫻其實都係樂壇天后,唔使強調影后身份喎

Gin Lee 呢兩首真係佢個人巔峰,實至名歸

謝安琪同我荃仲未出場嘅
mosesming 發表於 2020-4-4 14:39

kay唔會響咁低啦應該
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

追到live
好高質 暫時已經出現左我個榜兩首至尊歌
估唔到會有撐起雨傘
kay仲未出現 琪待五首集體係高位出現

追到live
好高質 暫時已經出現左我個榜兩首至尊歌
估唔到會有撐起雨傘
kay仲未出現 琪待五首集體 ...
patrick1029 發表於 2020-4-4 15:25

你篇人非草木真係寫得非常之好!

Gin呢兩首比我想像中低,因為已經係佢最高質嘅歌
希望侘寂有得令佢上多次台

馬來之光Gin Gin!
唔知Gin Gin睇到會有咩感受

你篇人非草木真係寫得非常之好!
eggsteven 發表於 2020-4-4 15:28

多謝
請繼續支持年代百大選以及吳雨霏

生命之花
真係每日都有驚喜
如果Gin Lee新歌有呢兩首得獎歌既一半quality就好
CYRUS TOP 20 2021 [WEEK #4]
01 Summer Day is Gone / Modern Children 02 浸浴 / 葉巧琳  03 陰陽道具 / J.Arie (Ft. MastaMic)

Gin lee咁快有兩首big hit出現
期待餘下三首更高位置

Gin lee咁快有兩首big hit出現
期待餘下三首更高位置
on07111 發表於 2020-4-4 18:10

好似得翻兩首咋喎

Gin Lee一黎就2首 期待更多
Steven's Top 20 Collections Week 5
01  惡夢經 - 陳健安
02  旁觀有罪 - 陳蕾
03  都市~Lonely Night~ - Delta T / 楊雅餘

希望gin lee 得呢兩首
生命之花勁高質!

好似得翻兩首咋喎
616.1314 發表於 2020-4-4 18:25

仲有 潛水
應該有頭十

雨傘是一朵朵的花

留名睇Gin Lee入得多過美祖
cm真天后

仲有 潛水
應該有頭十
JasOh103 發表於 2020-4-4 20:18

原來堅姐咁多子彈

Gin Gin應該唔敢like ig
陣間俾人話港獨
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 05
1. 遠在眼前 2. 多喝水 3. 哪個明日

Gin Gin應該唔敢like ig
陣間俾人話港獨
帥小寶` 發表於 2020-4-4 22:37

你隻愛貓走咗你會唔會有心情like ig?

Wow..Falling

但估唔到《今天終於一人回家》有人投到佢入

留名睇Gin Lee入得多過美祖
cm真天后
hihi 發表於 2020-4-4 22:26

唔會..
祖祖應該5首罷佔前段班

嘩 大山婆連續兩粒子彈 天后!

唔會..
祖祖應該5首罷佔前段班
Garfield 發表於 2020-4-4 23:58

我都對祖祖無乜信心

我都對祖祖無乜信心
616.1314 發表於 2020-4-5 01:30

祖有10首歌夠票入決賽..好多人投