返回列表 發帖
做左D 分析, 排左每年歌曲代表頭3 位又有D 新發現

1. 用年份咁再分, 再排, 個結果幾意想不到
2. 大家比 ...
hissorhk 發表於 2020-4-20 22:29

咩叫同情分? 畀啲尊重得唔得

所以尋晚雞羊出左先,真係諗你們的幸福唔會真係百大不入掛。。。
on07111 發表於 2020-4-20 22:54

咁又太誇 無可能低過山林道
可能我自己鍾意你們的幸福多啲 所以無擔心過

突然發覺周爸三首歌決選配票重勁過民建聯 完全係世界級

btw 101-110其實好高質

個人心目中遺珠
致少年時代-呢個年代出現好多講情懷既歌 而呢首係我最鍾意的一首
雷克雅未克-雖然vocal唔係最好 但係曲式非常特別 曲詞編都係上乘之作
再不再見-個人最鍾意CAS既歌 竟然無人提名...
To whom- 我當年既至尊歌 (無錯 我鍾意呢首多過未來見)
小明六字歌-聽左咁多次都重未識讀 比起大路既小明 更加鍾意偏少少既佢
DJ MK歌-雖然我無投 但的確係呢個年代佢地值得佔一席位

最後

衛蘭:教大最女無獎???好質疑你地既代表性囉

青春頌,斗零踭,不許你注定一人,
世界劇團,
好不容易遇見愛,
一千零一次人生,
百年樹木,
沒有你,我什 ...
gordon0807 發表於 2020-4-22 16:34

你同一個歌手多過三首wo

My final playing of the data -- using 百大選  to re-do top 10s (I try to use the years that they hav ...
kin888 發表於 2020-4-23 23:06

再一次印證13年真係好少歌

唔會開排名 因為得1輪投票 其實排名就唔太有意義 LOL
不過到最後公佈分數先會比大家知 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-26 20:08

點解一輪投票就排名無意義
我覺得全部喺同樣競爭下投反而更加反映投票意向wo

呢兩隻如果有top10真係樂壇已死
就算佢哋深黃都咁話 你話《火鳥》都仲make sense啲 ...
JayantL 發表於 2020-4-28 19:58

Senses Inherited 其實唔差
成隻碟質數都高 不過可能成隻碟聽落會曲風比較單一
但係全部歌都唔錯

千fa就算啦 從來都唔覺好不容易遇見愛好聽

呢5隻高質

告別我的戀人們首首歌都提竟然唔提大熱side track逆時光

我覺得part 2 好過part 1 ...
唔通kay 要入part 1 part 2 你們的幸福 Kontinue ?

**截止2020年5月5日**
二零一零:1張(無念)
二零一一:3張(你們的幸福/Joey & Joey/15)
二零一二:4 ...
616.1314 發表於 2020-5-5 15:00

我估18啦
love, senses inherited, dal segno 甚至係masterpiece 我覺得都值得入
可能重有啲一時之間無醒起

街客投咗拾 的確偽人、單數係比較一般

但係有幾首對我嚟講幾stand out 好似我們與愛的距離同你可能未必不喜歡我咁
亦都有好多人喜愛既荒廢的綠洲 所以Alfred 揀咗呢隻

997個大碟獎仲順眼過903
mosesming 發表於 2020-5-7 12:17

原來無一個歌手可以喺997呢個年代攞多過一張大碟獎

唔單單係順眼 甚至可以話頒得幾高質

除咗kontinue 之外已經唔知邊隻會5強了

照咁睇5強應該係無分票既歌手啦

live a life應該5強了

Kontinue
Live a Life
Love
Don't Text Him
生於斯?

LOVE 入五強無問題啦下話
成隻碟除咗部份歌詞都極高質wo

如果真係分票分到入唔到就真可惜

其他四隻好穩
係唔知呢隻定生於斯尾席
josey 發表於 2020-5-9 22:59

點解大家對千fa咁有信心
嗰時都俾你地呃咗以為會有好不容易遇見愛

應該多數人都覺得火鳥高質啲掛

反而估唔到風起入唔到

以為淨係B組票都夠推入五十強添

無計 喺呢個投票機制之下一碟入圍本身就注定有優勢

加上recency bias 本原高位都好正路

如果等陣LOVE入唔到既話 Eason就應該包辦多隻51-60

recency bias某程度上都反映大家好不滿各大頒獎禮近年既專輯獎
cymusic 發表於 2020-5-10 21:06

其實都係903 近幾年都真係頒得頗差 反而997幾好
RTHK就不嬲wfc

我覺得個排名應該分咗先後架啦?

不過因為好多同分先話不分先後

純粹喺開估前比個概念大家先
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:16

咁既話競猜最後一名好似幾好玩
買教大最女一票

希望無如果我們都擁有海

CAS top10 有兩隻 好高質
生於斯而加聽返比當時更加貼切

唔係話6至10不分名次咩?
Hanson 發表於 2020-5-10 21:33

所以呢?

好彩我今次無再一次俾你地呃

Eason點會得一隻中位
live a life點都有啦 分分鐘第二

可以開始估51位係邊隻
我估風起

如果大家都擁有海>J pop> the album part 2

CM女三甲

再一次證明其實cm大碟都頒得唔係幾好

12年真係世界級

重有17年至尊碟得4.5分

其實睇返結果發現都幾少情歌碟

頭二十得addendum 一隻

頭三十都係加埋告別我的戀人們 小日子 同 senses inherited

雖然呢幾隻我都覺得非常高質 但都反映其實情歌已經唔再主流(最少喺cm)

鄧健泓都多票過坤哥又係咩玩法
mosesming 發表於 2020-5-10 22:34

幾乎有入圍都多票過坤哥啦
不過鄧健泓多票過一堆一線歌手既碟(雖然話有分票)

最好笑係多票過2017年cm至尊碟

好想知邊個會投

我印象中12年已經好多人插佢
Someday I'll Fly同WHUD五分都唔算多仲插佢隻隻碟都係外國demo廣東 ...
JayantL 發表於 2020-5-11 20:32

咩吖 咪就係拍片話人唔be true to yourself 開始先插得勁
之前只係因為唔着重香港市場 同K歌有些少一式一樣先串佢

Where did you go what have you done
hookline 最好填英文

百姓咁高質大碟都祗能取得171位, 祗能說CM會員都是以貌取人多過真心評論大碟 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-5-12 18:13

做咩曲線吹奏心姐