返回列表 發帖
截至第四十六位

2010 - 五首 (052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 五首 (054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十二首 (050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 三首 (066, 069, 072)
2014 - 六首 (058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 五首 (046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 六首 (049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 三首 (048, 061, 096)
2018 - 八首 (074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 兩首 (051, 063)

排名仲要低過兩首MK歌
cymusic 發表於 2020-4-11 14:17

IMO
48/49/50 >>>> 46 >>>>>> 47

MLA 仲未出

Honey, I find both 獨家村 and 你們的幸福 to be overrated.

41 = 神曲

截至第四十一位

2010 - 六首 (042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 六首 (044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十二首 (050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2014 - 六首 (058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 六首 (043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 六首 (049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 三首 (048, 061, 096)
2018 - 九首 (045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 三首 (041, 051, 063)

要向一眾投到粉紅A拎41位嘅美會員致敬
mosesming 發表於 2020-4-12 14:25

我有瘋狂投呢首
This is my fav song of 2019!

最好的債先43
睇嚟千千真係流失好多忠粉
JayantL 發表於 2020-4-12 14:16

懷疑得翻千粉先會投
如果200首投1首 最好的債會贏到

如果200首投1首 贏既係好不容易遇見愛

好似係
kayzzz 發表於 2020-4-12 14:46

FYI
2014 CM 共和我最喜愛歌曲大獎
楊千嬅 - 好不容易遇見愛 (22)

我有信心呢首排名會高過獨家村、家明、雞蛋與羔羊同高山低谷

希望你係公布曬結果之後分享下有邊d一樣hit或更hit既歌入唔到百大啦 ...
kayzzz 發表於 2020-4-12 15:30

原來她不夠愛我算唔算???
仲有華麗轉身

上面再上面嗰位咁快爭下屆最噴水會員

無輸喎 Kay 仲有4 首歌未出 不過 係覺得排名有啲離地姐
洗衣王國130 發表於 2020-4-12 17:02

咁離地咁懷疑咁唔滿意 覺得公信力咁低
咁我唔該你講埋呢句好走喇
唔好一陣獨家村入到頭十甚至頭五又走翻入黎打飛滋

其實真係鬥hit嘅話
祖祖冇理由到依家先得兩首低位
mosesming 發表於 2020-4-12 17:53

講到底都係睇大家點投
一首歌再hit 但如果說服唔到投票嗰個
咁佢都係唔會投俾首歌

如果真係咁在乎流行程度 其實KKBOX嗰啲十年總結咪show哂啲結果
唔需要CM做個九成九相似既list出黎 我地有我地獨特既投票會員組成
所以我諗邊首hit唔hit既討論係度都應該到此為止

其實我覺得年代選係要對流行程度有一定程度既在乎(當然人人心目中既比重係會有唔同)
CM年代選作為算係 ...
kayzzz 發表於 2020-4-12 18:39

我明你意思呀 我覺得非怨婦式討論絕對係好事(不過見到上面條友不停發癲就覺得煩)
我都明在乎流行程度唔係冇道理,如果揀出黎個list全部都係冷門歌,
咁香港音樂樂迷完全唔會有共鳴,亦都同個音樂世界脫節

Hit唔hit係一個因素影響最終票數,
因為越hit就代表越多人聽過,佢地被選中既機會都會比較高
不過最後決定權都係投票人手上,如果佢地真係好唔鍾意首歌就真係唔會投(*cough* 原來她... *cough*)

不過又咁講,其實我同幾位會員傾過,佢地有啲都會因為某首歌hit、代表到個歌手或者呢十年而投首歌(前提係佢地都ok首歌),
我就幾乎純投個人喜好,有其他人可能又會好睇重hit唔hit而投票,
就好似上面會員話齋,CM有唔同人、自然有唔同投票準則,
最後得出既結果我覺得係好有趣的

^ Stay pressed!

想睇00-09 cm年代百大選
唔知下年會唔會搞
timc524 發表於 2020-4-12 21:52

搞一次都唔知要用幾多時間同心血
俾專員休息下啦

為火炭麗淇+第二首Serrini集氣
mosesming 發表於 2020-4-13 12:44

MLA + GDJYB too

Support 黑夜 & Seven Steps to be Happy Again!
Support Ellen!

截至第三十六位

2010 - 六首 (042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 六首 (044, 054, 060, 068, 070, 077)
2015 - 九首 (036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2017 - 四首 (039, 048, 061, 096)
2018 - 十首 (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)

唔知圓謊會唔會再高啲

另外Laiki幾時出場,收S字頭女歌手皮
amok 發表於 2020-4-13 19:26

點解你唔鍾意S字頭女歌手?

MLA

截至第三十一位

2011 - 八首 (031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十三首 (034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2014 - 八首 (032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 九首 (036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2017 - 四首 (039, 048, 061, 096)
2018 - 十首 (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)

BTW 最長既歌由好不容易變咗做星塵

If you say 留白 is her artistic zenith/magnum opus, I don’t think anyone would disagree. ...
just11256 發表於 2020-4-14 14:20

IMO
留白 最好的 我們他們 係佢2010s既代表作
末日同水百合我都覺得一般

The Hertz 同 GDJYB 仲未出
仲有 Swing

Kary 會唔會有多一首呢

係咪講緊霏霏
616.1314 發表於 2020-4-14 20:01

仲有 Ellen!
之後嗰年入圍金曲獎直升一線

估唔到RB第一首出場就係我寫既呢首
本來以為會有另一首出先

截至第二十六位

2010 - 七首 (027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 八首 (031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 四首 (026, 066, 069, 072)
2014 - 九首 (030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2016 - 七首 (029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)

隨住睜開眼出場,相信2012已經到頂,睇下2019會否後起追上返個數量

另外睇到2014 既作品都係相對高位先出 ...
powerful 發表於 2020-4-15 14:30

話說青春頌係2012年底出的

祖兒應該出哂啦
反而千嬋同安琪應該仲有好多歌未出

我估好不容易遇見愛有機會第一
話哂係2014年CM最歌
最大對手係未來見

為火炭麗淇集氣
mosesming 發表於 2020-4-15 17:02

估佢冇份

作為曾經喜歡祖兒既會員 我都冇投到佢
但其實就算冇上年既事 呢五首除咗黃昏都唔太投得落手

天梯當年聽係好正好感動
但依家已經冇哂feel仲覺得有啲娘
mosesming 發表於 2020-4-15 20:16

前排聽翻
原來都唱得幾難頂
首歌又冇乜亮點咁

〈慢慢喜歡你〉莫文蔚 [2018]
一段感情要相擁到終老,需要用一生的努力去維繫。一首情歌要流傳
萬世,也需要依賴不同年齡層的聽眾,隨著每個成長階段去學懂欣賞
細味每句歌詞。

chanchan + ed so sweet!

截至第二十一位

2010 - 八首  (025, 027, 042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 九首  (021, 031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十四首 (028, 034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 四首  (026, 066, 069, 072)
2014 - 九首  (030, 032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 十首  (022, 036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 七首  (029, 049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 四首  (039, 048, 061, 096)
2018 - 十首  (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 五首  (023, 024, 041, 051, 063)
---

2010 - 天梯 有時 無忘花 陀飛輪 春秋 最後晚餐 鋼鐵是怎樣煉成的 一絲不掛

2011 - 六月飛霜 末日 水百合 年少無知 好不容易 火鳥 枯榮 我本人 花千樹

2012 - 睜開眼 星塵 留白 到此為止 為執著乾杯 忘川 Good Night 生命之花 今天終於一人回家 Falling

告別我的戀人們 只有一事不成全你 人非草木 Better Me

2013 - 囂張 離開拉斯維加斯 薄情歌 你倫敦.我紐約

2014 - 一 美麗新香港 家明 分手總約在雨天 撐著 撐起雨傘 青春常駐 光源 SS14

2015 - 差一點我們會飛 Children Song 瑕疵 別來無恙 最好的債 羅生門 矛盾一生 幸福之歌 大吟釀 生於斯

2016 - 還不夠遠 油尖旺金毛玲 山林道 壞與更壞 女神 今生不回家 很不低調

2017 - 3AM Come With Me 美麗新世界 可惜你是個人

2018 - 荒原 愛情是一種法國甜品 海裡睡人 天地一沙鷗 心之科學 Run Away 守口如瓶 破地獄 勇悍‧17 停半分鐘聽一闋歌

2019 - 我們都是這樣長大的 人話 若世界在明日結束 肥媽有話兒 山旮旯

大家都估,咁我又po 自己估果廿五首先:

空港
好不容易遇見愛
Don't Text Him
Let Us Go Then...
願榮光歸 ...
powerful 發表於 2020-4-16 15:26

榴槤乜乜乜如果真係有前二十會好驚喜
我估世界變了樣應該唔會有

唔敢話未來見第一硬,但我又嗡唔出邊首有威脅
mosesming 發表於 2020-4-16 16:26

好不容易遇見愛
斗零爭

Get real! Joey Yung is NOT happening in top 20.

2010 - 彳亍
2011 - 你們的倖福、那邊見
2012 - 青春頌
2013 - 任我行、無盡
2014 - 好不容姨遇見愛、雞蛋 ...
mosesming 發表於 2020-4-17 11:24

LUGTYAI 應該大機會過 Don't Text Him

林家謙入嗰啲除咗壞與更壞都可有可無

入場支持好不容易遇見愛

支持《一千個假想結局》!!!
吳雨霏4首代表作全入圍!!!!!
dongbb2332 發表於 2020-4-19 14:38

誠邀會員們做一晚霏粉為KARY撐場
舉牌 $100
嗌得夠大聲 $200
鏡頭影到你加多 $500

仲有一個鐘就開始啦!
率先放送Spotify版playlist比各位入場觀眾聽住等

其他platform會完結之後 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 19:30

第二首就要飛
好麻煩

祖祖黑馬空港究竟會有幾前
敗犬女王 發表於 2020-4-19 19:54

估計第三
第二係獨家村
第一係好不容易遇見愛

吳雨霏正式入場
荃場觀眾被其美貌震懾

《一千個假想結局》intro standby!
dongbb2332 發表於 2020-4-19 20:25

14年尾佢個豔羨沙灘節live瘋狂走音之後過咗一排 唱一千個假想結局live都表現好好
相信今晚應該會唱得唔錯

Kary!!!!

第20位的確唔係慢歌黎
-Prince- 發表於 2020-4-19 20:33

Kary離第一名又近咗一步

I am shocked!!
Congrats GDJYB & Swing!

你係咪要扮某歌手講好surprised
-Prince- 發表於 2020-4-19 20:37

(深呼吸) 真係冇諗過今晚有得上台..