返回列表 發帖
Updated!
不過2012年CM都選得好麻麻
mosesming 發表於 2020-4-14 17:10

2013, 2014 三寶應該選得最有公信力

結果N年後睇2012個賽果就R哂頭
mosesming 發表於 2020-4-14 17:26

其實當年冇人諗到Fiona之後發展會咁頹,flop到呢個地步,如果唔係,佢應該會有多D支持者撐住2012年既作品 (的確唔係差,不過年度級別真係未至於)

如果睇返當年CM共和榜分,All you need is me 相對其他至尊歌甚至其他年份既十大係好低分,咁都有第一,其實係反映當年共和對年度歌冇共識,喜好分得好散,完全唔係其他年份咁清晰

不過呢一刻未開估,字花都仲有機 top 30 架

The Hertz 同 GDJYB 仲未出
仲有 Swing

Kary 會唔會有多一首呢
bagfgfcde 發表於 2020-4-14 17:29

我覺得榴槤應該入到,反而Hertz就冇咩機

一千個假想結局 top 30 又太誇張,應該冇行!?

2012年當年飲恨三甲既其實係: (第四同Ivana 相距十分之內)

4. 盧凱彤 (1136)    [誰 (454), 你根本不是我的誰 (102), 卡嚓 (315), 活該活該 (265)]
5. 吳雨霏 (1080)    [告白 (394), 狠狠 (178), 歸宿 (108), 吳哥窟 (54), 人非草木 (346)]
6. 林欣彤 (1061.5) [樹藤 (700), 追風箏的風箏 (109.5), 我愛你 (252)]
7. 連詩雅 (853)      [起跑 (125), 好好過 (136), 到此為止 (592)]

Gin Lee 果年 Falling 係我榜十大,但似乎不獲CM共和榜青睞,終於年代百大選吐氣揚眉
尤其要分享下當年我設左投票獎項,女歌手演繹係 Falling 同人非草木叮噹馬頭,最後Gin Lee勝出

隨住睜開眼出場,相信2012已經到頂,睇下2019會否後起追上返個數量

另外睇到2014 既作品都係相對高位先出,同2019一樣都係抗爭年,特別多作品會係前列,不過2014經過年月洗禮,留得低既應該係堅有代表性,唔知高山低谷會去到邊個位?  2013三寶會唔會全入十大?

話說青春頌係2012年底出的
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 14:31

哈哈,呢個真係唔記得

我估
一 - AGA            天梯 - C AllStar        不許你注定一人 - Dear Jane   ...
kwanie 發表於 2020-4-14 16:56

容祖兒一定仲有未出啦,Dear Jane, Mag 反而唔似仲有

佢冇得入只係因為佢唔係廣東歌+主唱唔係香港人
如果有得選應該會top 50 ...
mosesming 發表於 2020-4-15 15:41

我覺得未必,其實近年冇咩人再談論呢首歌

祖兒應該出哂啦
反而千嬋同安琪應該仲有好多歌未出

我估好不容易遇見愛有機會第一
話哂係2014年CM ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 16:51

希望下一round 一次過出晒 Sammi,  千fa, Joey 吧  

七字歌第一係mission impossible,九字歌機會更大

睇返2019啲big hits排到咁前
未來見應該冇得輸
始終上年還唱緊
而且我估應該都贏幾多

BTW
我估Serrini應 ...
JayantL 發表於 2020-4-15 16:54

重注 Serrini 仲有唔止一首

btw 長相廝守似乎都超乎預期地高位?  照計唔會百大不入?

可能高過天梯
on07111 發表於 2020-4-15 19:41

Solo高過CAS,我真係唔太接受到...

逾越生死同再不再見都好GQ
616.1314 發表於 2020-4-15 20:14

逾越生死咪入左決選咯,不過唔睇好有得出場

另外cm唔係好多Gigi fans?  力谷后會無期都有機

其實剩返位置頗肯定仲有冷門歌

其實投咗Gigi夏花秋葉
但好似冇人提過呢首歌
hihi 發表於 2020-4-15 20:42

咁希望下round係Sammi, Gigi, 千fa, 祖兒搭小巧/Serrini/雨霏啦

長相廝守成功燈到倒灶

在錯誤幾時先肯出?  難道直入埋十大?  

大家一齊召喚左天梯出黎

天后淨係出左Sammi, 相信千嬅祖兒廿大見

好彩入到
josey寫得好好 亦都多謝每位投票既美會員
JasOh103 發表於 2020-4-16 14:08

本身仲諗住 Creo en Mi 都有機,但而家應該就係得一首喇

我數到大概仲有25首我以為入到百大,但得返廿個位廝殺

大家都估,咁我又po 自己估果廿五首先:

空港
好不容易遇見愛
Don't Text Him
Let Us Go Then You and I
願榮光歸香港
在錯誤的宇宙尋找愛
未來見
彳亍
獨家村
你們的幸福
雞蛋與羔羊
青春頌
任我行
無盡
世界變了樣
榴槤乜乜乜
銀髮白
最後的信仰
剎那的烏托邦
假使世界原來不像你預期
你是你本身的傳奇
強弱
高山低谷
二零一九

--

尤其彳亍 入廿大,我會好驚喜,而提名期咁岩有Kay live,所以recency bias可能真係推到咁高

雞餅有暗湧,Serrini 未必入晒兩首,小巧祖兒未知之數

btw 利申: 我有份寫短介既,都仲有作品未出現,但我唔知排名

好不容易遇見愛
斗零爭
bagfgfcde 發表於 2020-4-16 17:20

在錯誤的宇宙尋找愛

19 CM 最歌喎

CM年代百大選

5 - 周國賢 (27, 34, 36, 79, 86)
4 - 陳奕迅 (21, 52, 74, 92)
3.5 - 王菀之 (31, 35, 50,  ...
mosesming 發表於 2020-4-16 14:07

根據你計總分標準,我預測埋最後男女組合三甲:

男歌手
金獎 陳奕迅
銀獎 周國賢
銅獎 麥浚龍

女歌手
金獎 謝安琪
銀獎 方皓玟
銅獎 林二汶

組合
金獎 Supper Moment
銀獎 RubberBand
銅獎 C Allstar

001 >100分 (唯一一首過百分)
020 ~64分
050 ~43分
100 ~26分
其實20名以下歌與歌之間嘅分距都唔太大

比 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-16 17:44

個提示好有用噃,2010 選擇有限,我預測空港入到又增強左信心

難道空港會係百大選度成為2010既song of the year?  

最大對手係同公司基仔既時代,同埋梁詠琪夏花秋葉  (呢兩首其實都有其代表性,同埋當時CM都好有反應)

都有Simplelovesong黑馬既,大膽ff 就 MLA 給金鐘地鐵站 (最想呢首),兩者可能性都好低姐

2010應該係彳亍
mosesming 發表於 2020-4-16 18:20

以為彳亍 係2011添 (跟左隻碟推出年份)

另一個好玩年份係2015,剩返可以入既歌唔多,一於冷敲重槌榴槤蒸肉餅

斷估唔係有人共鳴咁趣緻卦

后會無期都仲有機,但高過天梯?  正如SLS高過睜開眼,難以置信

你是你本身的傳奇 2015年12月尾派台
JasOh103 發表於 2020-4-16 21:41

係噃,經常唔記得跨年歌,咁冇得估啦

今次我都無投票
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-16 22:15

做乜唔投,坤哥可能就係差你一票,再差埋john果票

差啲就踢費安娜出局了

預測當晚特別嘉賓會獻唱廿大金曲(注意靚聲位):

等↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑不到想等愛侶
很 ...
mosesming 發表於 2020-4-16 20:39

真係首首都咁有特色

點少得最「驚」典果首:
可以任我走 走囉 到頭來又頹著大腿??????????走  

當之有愧 sorry

咁搞法睇唔透2015仲有邊首入
唔通係后會無期 vs 舊街角 ??
帥小寶` 發表於 2020-4-17 02:04

前面講左喇,你是你本身的傳奇計2015,所以已封盤。係睇個年份有幾多首最後入到。

2010 - 彳亍
2011 - 你們的倖福、那邊見
2012 - 青春頌
2013 - 任我行、無盡
2014 - 好不容姨遇見愛、雞蛋 ...
mosesming 發表於 2020-4-17 11:24

相信毛老師雖不中亦不遠矣

雖然唔計係佢作品,80年代肥媽把聲都入左選

撐起雨傘群星有葉德嫻、黃耀明

另外duo band成員有80年代出道音樂人,不過duo band 當然係2010年代先組成

聽講明荃同家英聽晚會坐第一排正中間
唔通賽果有驚喜?
mosesming 發表於 2020-4-18 22:25

頒獎比多功能阿婆,合唱我幾乎奉勸你離「開」

延伸聆聽就係驚過那些年

估榜,頭五應該有榮光、長相廝守、未來見
PenguinMusic 發表於 2020-4-19 14:11

長相廝守都已經係延伸聆聽環節出左場

一齊睇下今晚120首候選歌曲先,邊20首會當選?

Be Water, My Friend - 鍾舒漫
小碎步 - 鍾舒漫
小問題 - AGA
Superman - AGA
榴槤乜乜乜 - 雞蛋蒸肉餅
火炭麗琪 - FOTAN LAIKI (feat. YoungQueenz)
慢慢喜歡你 - 莫文蔚
Don’t Text Him - Serrini
Let Us Go Then You and I - Serrini
日月無光 - Serrini
--
Creo en Mi (ft. Jackson Wang) - 鄭秀文
Girls Girls Girls - at17
圓謊 - 盧凱彤
卡嚓 - 盧凱彤
Do You Love Me - 林二汶
最後的信仰 - 林二汶
銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒
剎那的烏托邦 - 岑寧兒
盡力呼吸 - 岑寧兒
不枉我們張山十年 (ft. Charatay) - 岑寧兒
--
Imperfect - 周柏豪
Smiley Face - 周柏豪
Leaving Home - 王嘉儀
Like a Gun 獵 - 王嘉儀
Pretty Crazy - 容祖兒
空港 - 容祖兒
黃昏點唱機 (ft. 林海峰) - 容祖兒
二零一九 - LMF
嗚 - 小塵埃
卜卜卜 - 小塵埃
--
SimpleLoveSong - RubberBand
心照一生 - RubberBand
未來見 - RubberBand
挾持 - RubberBand
終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
假使世界原來不像你預期 - 方皓玟
唵嘛呢叭咪吽 - 方皓玟
The Science of Crying (眼淚教我的事) - 何韻詩
是有種人 - 何韻詩
--
What Have U Done - G.E.M.
一千個假想結局 - 吳雨霏
一千零一次人生 - 林欣彤
忍 - 林欣彤
我們都是這樣長大的 - 林欣彤
小伙子 - Supper Moment
To Whom - Supper Moment / Survive Said The Prophet
世界變了樣 - Supper Moment
無盡 - Supper Moment
給金鐘地鐵站車廂內的人 - My Little Airport
--
彳亍 - 麥浚龍
念念不忘 - 麥浚龍
雷克雅未克 (ft. 周國賢) - 麥浚龍
不許你注定一人 - Dear Jane
經過一些秋與冬 - Dear Jane
天敵 - 衛蘭
穿花蝴蝶 - 衛蘭
斗零踭 - 楊千嬅
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
世界劇團 - 馮允謙
--
水星逆行 - 連詩雅
說一句 - 連詩雅
舊街角 - 連詩雅
只要和你在一起 - 連詩雅
四不像 - 泳兒
荷光 - Robynn & Kendy
未來紀念館 - Robynn & Kendy
負攝石 - Robynn & Kendy
末日快車 - The Hertz
任我行 - 陳奕迅
--
夏花秋葉 - 梁詠琪
后會無期 (ft. 梁詠琪) - C AllStar
逾越生死 - C AllStar
在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
重生 - 陳健安
告別的藝術 - 陳健安
好得很 - 麥家瑜
如果青春不會有盡頭 - 黃淑蔓
字花 - 薛凱琪
自由飛翔 - JW
--
有人共鳴 - 林奕匡
停止繁殖 - 林奕匡
高山低谷 - 林奕匡
頌讚詩 - 林奕匡
井 - 張敬軒
百年樹木 - 張敬軒
佔領 (ft. MastaMic) - 關楚耀
願榮光歸香港 - 香港人
困獸都市 (ft. AL Rocco) - Fabel
靈魂獨舞 - 符致逸
--
雞蛋與羔羊 - 謝安琪
你們的幸福 - 謝安琪
獨家村 - 謝安琪
沒有你,我什麼都不是 - 陳柏宇
沙文 - 林憶蓮
長相廝守 - ToNick
那誰 - 蘇永康
那邊見 - Swing
侘寂 - Gin Lee
潛水 - Gin Lee
--
和好 - 鄧小巧
強弱 - 鄧小巧
青春頌 - 許廷鏗
荒廢之綠洲 - 許廷鏗
演員的自我修養 - 許廷鏗
該死的快樂 - 王菀之
突然一生人 - 王菀之
致少年時代 - 古巨基
時代 - 古巨基
亂世情侶 - 古巨基
--
非凡人生 - 鄭融
致旅途中的我 - Nowhere Boys
飛砂 - 逆流
原來她不夠愛我 - 吳業坤
哲學家 - 盧巧音
格拉斯哥流浪 - Jude
紙牌屋 - 李克勤
愚公 - Kolor
當你走了以後II - 觸景傷城 - 小肥
當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾

有入場券既歌手朋友準備行紅地氈,真係星光熠熠,唔知有冇座位表睇?

男歌手 (22) :
周柏豪
麥浚龍
周國賢
Jackson Wang
林海峰
YoungQueenz
馮允謙
陳奕迅
陳健安
林奕匡
張敬軒
關楚耀
MastaMic
符致逸
AL Rocco
陳柏宇
蘇永康
許廷鏗
古巨基
吳業坤
李克勤
小肥

女歌手 (34):
鍾舒漫
AGA
莫文蔚
鄭秀文
Serrini
林二汶
岑寧兒
王嘉儀
容祖兒
方皓玟
何韻詩
G.E.M.
吳雨霏
林欣彤
衛蘭
楊千嬅
連詩雅
FOTAN LAIKI
盧凱彤
泳兒
梁詠琪
麥家瑜
黃淑蔓
薛凱琪
JW
謝安琪
林憶蓮
Gin Lee
鄧小巧
鄭融
王菀之
盧巧音
Jude
陳蕾

組合/樂隊 (20):
雞蛋蒸肉餅
at17
RubberBand
LMF
小塵埃
Survive Said The Prophet
Supper Moment
My Little Airport
Charatay
Dear Jane
Robynn & Kendy
The Hertz
C AllStar
香港人
Fabel
Swing
ToNick
Nowhere Boys
逆流
Kolor

(邦邦演繹作品已盡出,今晚應該以候選幕後人身份出現喇)

隙蕾有冇機會入到一首?
hehehaha 發表於 2020-4-19 19:16

085 Run Away...

雖然仲有候選歌,有入場券,但預計唔會入到廿大,今晚比下面陪跑,下個十年努力啦

仲有一個鐘就開始啦!
率先放送Spotify版playlist比各位入場觀眾聽住等

其他platform會完結之後 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 19:30

冇左生命之花、撐起雨傘既??

btw 撐起雨傘可以揀黃耀明live版

好緊張bongbong仲會唔會憑晚晚禮拜六入圍Top 20
敗犬女王 發表於 2020-4-19 19:45

邦邦出晒喇,今晚黎為小巧集氣咋,同埋準備青春頌拎大獎

完全候選名單睇返 #1530

Janice 表示擔定櫈仔,放長雙眼睇CM賽果 : 如果輸 想輸給 些厲害對手

Janice: I don’t know what is CM wor, and I don’t care
hehemamama 發表於 2020-4-19 20:15

對於CM百大選預料 Janice 歌曲排名,她只拋下一句:

就算想得有多高
偏偏不愛追逐
就算撐 撐到都很易老

最後五分鐘
Soundcheck左沒
小伙子. 發表於 2020-4-19 20:25

最緊要個ear mon

陣間主持人宣佈嗌潛水,希望張敬軒唔好衝出黎搶Gin Lee個獎

一黎就連環兩驚喜!  very well deserved 既肉餅!

估唔到鄒文正都上到台!!

高山低谷成就達成
pop song又無政治意味嚟講17位已經好勁
sunnyay1231 發表於 2020-4-19 20:49

高山低谷其實可以作政治閱讀

我都第一次聽到有人咁講
kwanie 發表於 2020-4-19 20:50

咁又要借機重post我篇文

https://onethirdmusic.wordpress.com/2015/01/03/highlow/

//生活的標準到底是誰界定? 貧與富的差距為何這樣遠?
極富與極貧都存活在同一個社會,只是富人求享受生活,窮人卻在掙扎求存。
強權與弱勢之間,存在鴻溝般的兩極差距,
仿如舊日粵語片般令人心碎的故事情節,仍在每日上演。

...

在社會中,又有多少人理解到「你快樂過生活 我拼命去生存」的嚴重性?//

其實又有咩歌唔可以
hehehaha 發表於 2020-4-19 20:52

咁都要睇context既,比如16號愛人會被用黎quote,但成首睇唔會認為有政治意味

高山低谷係全首都通,你睇返閱評流段介紹文字都見到佢都係同樣睇法

估唔到咁多人鍾意彳亍
dongbb2332 發表於 2020-4-19 20:56

舊年令首歌復活既live 功不可沒

btw nicholashin 竟然係寫16唔係17

彳亍咁高位
麥生應該要多謝自己有叫員工係演唱會唱

Well deserves though
-Prince- 發表於 2020-4-19 20:59

可惜馮穎琪唔係呢首排最高,佢講過佢作既歌最鍾意呢隻,的確係代表作

而家有D擔心岑寧兒,銀髮白應該穩陣?  立即召喚成功

希望烏托邦都有,不過應該唔會高位過銀髮,所以...  

睇嚟馮穎琪先係年代作曲人
maksiuhong 發表於 2020-4-19 21:06

相信 Christopher Chak 都會屈幾首高位

而家出順序都好make sense,但陳健安如果真係高過晒呢堆,就真係好奇怪,佢又應該唔會百大不入...

你們的幸福仲低過羅生門同山林道
on07111 發表於 2020-4-19 21:09

你們的幸福就算第一,我反而都唔會覺得出奇

好不容易遇見愛勇闖十大!
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 21:10

Your guess is coming to reality!!

3rd 空港
2nd 獨家
1st Kelly and Miriam forever!!

留意返小明可能兩首十大
kayzzz 發表於 2020-4-19 21:13

可能下兩首即刻出晒

穎琪x耀輝作品真係絕配
路易 發表於 2020-4-19 21:14

yes 銀髮白、彳亍真係超正,好想烏托邦入埋,機會雖然好低...  (嘩!!! 原來入埋!!!)

在錯誤的宇宙好可能係馮穎琪最高排名一首; 而林二汶會係最後的信仰

Yoyo痴線
mosesming 發表於 2020-4-19 21:15

老師終於失手

是有種人百大不入其實有D可惜...  發現 Serrini 都十大見噃