返回列表 發帖
好想知邊首係第一位!!!
總結哂成個年代的歌曲, 奪得第一。
太平公主

原來他不夠愛我有機會
但係華麗轉身⋯⋯咁激?
PenguinMusic 發表於 2020-4-12 03:40 PM

宜家聽番當年兩大最歌之爭﹕羅生門、原來他
到宜家仲會loop既,真係只有羅生門,當年仲有咩歌已經唔係好記得.

原來他只係一D口水歌....興過一排, 就算隔左幾耐聽番都只會係口水歌..
但係羅生門就真係隔左幾年再聽, 會有種覺得係經典的感覺.

太平公主

當年新人拎左最男最歌。。。 仲有邊個可以爭鋒
on07111 發表於 2020-4-12 05:07 PM

你講果個投票係當年嘛,
今年佢人氣都唔係好似當年咁啦

太平公主

點解我睇原來的評論都是好多新樂迷聽完留言,而羅生門view數還是增長不多,對比原來view數還是上緊 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-12 05:24 PM

邊一到view數? youtube?
要總括所有播放平台先可以喎

太平公主

雞蛋與羔羊應該冇咁快出啊?不過淨低3首係雞蛋與羔羊、獨家村、你們的幸福
想知呢3首最後會點排{:1_114: ...
sosad5587 發表於 2020-4-14 04:14 PM

我估﹕
獨家村(十位內)>雞蛋與羔羊(二十位內)>你們的幸福(三十位內)

太平公主

容祖兒阻礙 幾多零零年代 出道 女歌手
    最後只有Kay 一個叫跑出 偏偏係英皇最大力打擊個位
     ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 11:18 PM

其實當年謝妃真係唔少野,
一個咁惡的勢力都可以同佢爭一日之長短,雖然冇試過徹底嬴一次。
當年諗住囍帖街爆一個女歌手出黎同容皇后爭
歷來有幾多同容皇后同期果堆比佢搞到冇哂影

e.g.
關妃(家姐)應該係最受影響但又唔係好覺的一個,完全同容皇后一樣歌路係唱慘情歌,始終都係紅唔到

謝貴妃,08年已經爆紅,但係一紅就會比對手唱衰、攻擊,打番佢落冷宮。基本上,之後佢每年都差唔多起碼有一首街知巷聞的作品,人氣高企。但亦因為公司關係令到佢2018年先至首奪女金,個女金足足遲頒左10年

楊皇貴妃,始終都係比容皇后食住佢,08年先毛啦啦拎到一次TBB最女感動到喊

何貴妃,都係同容皇后好FD, 但係始終唔比何貴妃嬴太多次

蘭貴妃(電單車),06年出道已爆紅,但係後勁唔得,始終都係到2017年先首奪女金

薛妃,都係一出道已經受捧,公司都有得爭下大獎,但係都係最盡拎到銀獎就完。始終都係有人唔退,佢都係上唔到位。

菀妃,一直默默耕耘、傑作盡出,除左拎過一次因為容皇后想要最女、唔想要的亞太女而令到菀妃冷手汁個熱煎堆之外,就冇咩大獎比佢拎過

p.s.估唔到獨家村入到百大選十大

太平公主

獨家村首詞真係不得了
以歌論歌
獨家村>任我行
add 發表於 2020-4-20 12:40 AM

係, 其實我覺得曲詞都比任我行好D
真係過幾多年都好岩聽!

太平公主

Kay 真係 注定係容祖兒 天敵 兩個鬥生鬥死  你數果堆人中最後都係只得謝一人成為皇后
    所以 惡勢 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 12:48 AM

當年的容皇后眼紅其他歌手歌hit、自己果D唔hit。
誓要打低對手

太平公主

雖然呢個百大選未必完全反映主流意見
   但絕對反映一零年代廣東歌的小總結
   容祖兒只有兩首歌入百 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-21 06:59 PM

最重要係佢的歌係紀錄時代,宜家聽番都仲係好有感覺、好有故事!!

2014年,大熱。再一次爆紅(當年雞羊+獨家村好似雙主打咁既勢,之後再出家明,係唔會輸),正式拉容皇后落馬,成新一代謝皇后。

2015年,攀升。以20年代頭的伍樂城Twins一樣的曲式打造羅生門,繼續連任香港最女。

2016年,高峰。山林道 x 演唱會 繼續大Hit。LI幾年基本上每年一首紅既歌都夠撐佢一年人氣。

2017年,沉澱。

2018年以後,昇華。浦銘心。

宜家容太后已經淪為廢后。

太平公主

可惜 佢做咗浦銘心 無咗紀錄時代嘅功能
     亦相信 二零年代 佢會退落嚟
        我希望佢今年下 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-21 08:57 PM

佢做左謝皇后之後,應該坐多一兩年后位就會識得退落黎,比其他人上位。
話哂自己曾經都係受害者,應該好明白成人都剩係拎到銀獎的感受。
佢應該會識做讓位比「喝點Gin」。
太平公主

所以到底係太后定廢后啊
616.1314 發表於 2020-4-21 08:47 PM

容氏身世﹕

祖兒小主(1年) > 容妃(1年) > 容貴妃(1年) > 容皇貴妃(1年) > 容皇后(14年) > 容太后(2年) > 廢后(2019年至今)

*佢應該係少數可以一黎就可以由小主升做妃子的宮中紅人,仲要紅足14年。

所以話深宮,背後有猛人撐腰先係最緊要。

太平公主