返回列表 發帖
2000年代情歌氾濫,來到2010年代,比起情情塔塔,談及成長、夢想、社會、自愛等課題的歌曲亦似乎佔據一部分。 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-30 20:30

即刻諗起美霏嘅自戀快歌
希望有入圍

留名睇Gin Lee入得多過美祖
cm真天后

kay擺明會入晒5.5首
希望係你們的幸福跑出最高

最好的債and好不容易遇見愛都非常overrated
火鳥早出現過佢哋

另外始終鍾意異流/人話/666 嘅方皓玟rather than generic到爆嘅雨天/傳奇/假使

我覺得未來見好大機會第一
始終CM+坊間大熱
加上係近年作品 RB又唔似有邊首歌會搶好多票 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-9 17:26

第一估係未來見 vs 獨家村 vs 任我行 vs 假使世界原來不像你預期
基於kay eason 小明都有界票情況   RB睇高一線

連山林道都入到可以預先慶祝定kay入晒5.5首
反而幾surprise Eason咁快出咗3首

今log除咗羅生門全部deserve better
留白 CWM 金毛玲都好高質

獨家村喺cm破晒紀錄wo 應該好難輸
maksiuhong 發表於 2020-4-11 20:49

am i the only one on CM to think 獨家村 is overrated lol
much prefer 你們的幸福

想睇00-09 cm年代百大選
唔知下年會唔會搞
timc524 發表於 2020-4-12 21:52

預先提名少女的祈禱(明荃揪心版)

I still miss Ellen so much

以美祖係cm嘅受歡迎程度入到兩首算係咁啦

其實投咗Gigi夏花秋葉
但好似冇人提過呢首歌

如果睇你個list 咁 空港 好似真係有機

DTH 彳亍 世界變了樣 剎那的烏托邦 強弱
呢幾首當年出嗰 ...
JayantL 發表於 2020-4-16 15:53

美祖擺明止步啦
如果入圍係牆紙/破相應該會大機會啲

等我又估吓先

1-5:
未來見 - RubberBand
獨家村 - 謝安琪
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
最後的信仰 ...
sohrab_nd 發表於 2020-4-16 15:57

估得幾似樣
但覺得好不容易遇見愛同彳亍 會入
特別係前者

從來冇睇好過

BTW
咁我又覺得 空港 嘅意義係大過 墻紙 / 破相 嘅
真正R爆頭嘅應該係 花千樹 /  ...
JayantL 發表於 2020-4-16 16:09

牆紙算係美祖嘅小突破
罕有地有走文藝風
當年評價都好似唔錯
可惜之後唱得太多已經淪為祖粉心目中怨鬼之最

空港/破相都主要係live加分
至於花千樹我就覺得贏在旋律流暢, 非常典型嘅流行曲
類似情況係Sammi九字歌
當然Sammi係歌詞同背後個人/社會意義更勝一籌

工作人員已經預備好mic stand俾美kay
希望雞蛋與羔羊攞獎時唔好唔上台

個波打開緊
聽到空港個 intro
賴爽 發表於 2020-4-19 20:31

美祖喺後台搵緊粒海洋之心

冇擔心過你們的幸福

安琪包辦第6同第11
啱啱好唔入5強同10強
foreverkontinue 發表於 2020-4-19 21:51

咩concept...
獨家村咪入咗10強囉
要包辦哂頭5.5位先高興?

繼歌曲一早肯定係未來見之後
專輯可以肯定係Kontinue

我都投咗呢隻
蜉蝣 牆紙 戀人未滿 山口百惠 都好好聽
JasOh103 發表於 2020-5-2 19:23

前者已經變成怨鬼,後者當年好快聽厭咗
小品嚟講反而小日子同我杯茶更加襟聽
專輯我都係投小日子冇投J&J
覺得小日子整體由題材到曲風更加完整