返回列表 發帖
其實當年謝妃真係唔少野,
一個咁惡的勢力都可以同佢爭一日之長短,雖然冇試過徹底嬴一次。
當年諗住囍帖 ...
jaytang 發表於 2020-4-20 00:36

Kay 真係 注定係容祖兒 天敵 兩個鬥生鬥死  你數果堆人中最後都係只得謝一人成為皇后
    所以 惡勢力先打擊Kay 咁不遺餘力  尤其 2014-2015 Kay 係聲勢上蓋過容祖兒
    我好記得 當年 羅生門 一出 連容祖兒都係Facebook 講呢首歌 話好耐未試過有廣東歌引起樂迷追聽
    我有留言叫佢唔好再霸奬 比有能者上位 唔好阻住地球轉 我好似比佢delete 留言
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

登登 你好勇敢
kayzzz 發表於 2020-4-20 00:52

登 你個頭 我係洗衫仔
    容祖兒當時真係delete 我留言喎 !
    好小家 des !

關妃咪俾佢對手攞家姐事件打壓lor從來容太后覺得自己地位有危險時,係用手段踢人入冷宮 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-20 01:19

泳兒咁唱得 比人hea 就知咩事

我又覺得佢人氣唔算跌得勁
佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既 ...
kayzzz 發表於 2020-4-20 01:40

跌啦 佢fans 係唔少 不過 以前加埋街客 聲勢係勁
    但無咗街客 佢都無比人特別多人撐 上年瓊姐選最女
     祖祖仲少票過Kay , 唔覺佢有好多死忠粉!

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-4-20 02:02

有咩睇 ?

你個底一早起左啦
洗鬼等今日咩
hehehaha 發表於 2020-4-20 03:12

係真唔係 ? 咪耍我喎 ? 我好擔心自己人身安全

唔係啊 放心
616.1314 發表於 2020-4-20 03:23

你知 我係激進反容人士 如果比英皇知我邊個 會唔會搵人打我 ?

三甲是這三首歌就樂壇而死。流行曲聽完loop一排就會厭倦,但一首好歌可以流傳就一定要令人感動,仲要有 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-20 11:35

認真mode , 坤坤 比人針對姐 ,話曬 兩屆叱吒最男
     一首歌都入唔到百大 so9sad , 同衛蘭case 一樣

其實對投票既結果講針對係咪弱智?

投票就係講個人喜好 個人意願
如果你話主辦單位黑箱作業唔畀某啲歌手入 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-20 11:53

Relax  ! 我講坤哥例子 只係覺得佢好慘 大家都忽略佢作品
    只因為有人話佢偽毒 溝女 就打佢落地獄 有感而發
    我又唔係佢粉絲 無個人情感 !

就算入都是一百位附近,當見張敬軒一首出色作品青春常駐都祗是9x位,就知道原來無可能有百大。今次 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-20 11:59

我依然對羅生門得46 位有啲唔舒服 呢首真係一零代big hit 五強之選
    但投票就係咁 好似當年 原來他不會愛我 多過羅生門少少票有最歌
     結果呢首叱吒最歌係CM 百大不入 !
     好彩Kay 依然 係CM 女金 of decade !
       咁就無所謂 我尊重投票結果!

加一票可能結果都會不變,但就對某年代歌曲和多首歌入選公平一點 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-20 12:45

Decency bias 根本唔成立 頭十位 只有頭兩位係近年 其他 2012 2013 2014 大把

Kay 係百大選女金
歌后就係歌后

當年的容皇后眼紅其他歌手歌hit、自己果D唔hit。
誓要打低對手
jaytang 發表於 2020-4-21 18:16

雖然呢個百大選未必完全反映主流意見
   但絕對反映一零年代廣東歌的小總結
   容祖兒只有兩首歌入百大 仲要低位
   就知謝安琪比佢更受樂迷愛戴 作品傳唱度更高
   2010 年代女金當之無愧 !

最重要係佢的歌係紀錄時代,宜家聽番都仲係好有感覺、好有故事!!

2014年,大熱。再一次爆紅(當年雞羊+獨 ...
jaytang 發表於 2020-4-21 20:38

可惜 佢做咗浦銘心 無咗紀錄時代嘅功能
     亦相信 二零年代 佢會退落嚟
        我希望佢今年下半年 出返一兩首 solo project 記錄時代
            做埋最後一次女金 然後美麗謝幕

之前有人講過美祖本來有十首, 改咗最多入5.5首先得番5首
on07111 發表於 2020-4-22 10:27

不過 得分好低

個人鍾意 Sophrology 多過 Quarter/殘  
至於 Kay 相信除咗你們的幸福同 Kontinue 之外仲有 {:1_8: ...
616.1314 發表於 2020-5-1 14:53

Baby 好想睇你嘅comment  you go girl !

恭喜心姐
616.1314 發表於 2020-5-4 14:38

2018]

《the album part one》是麥浚龍與謝安琪為期三年的音樂企劃的首
部曲,講述董折與浦銘心離離合合的愛情故事。麥浚龍的「年齡系
列」由澤日生與林夕操刀,連綿的旋律配上細膩的歌詞,完整勾勒劇
情背景。編曲上亦見用心,譬如〈勇悍·17〉便以結他入樂,凸顯最
初的青蔥與純粹;接著又以激昂的鋼琴,突出董浦之間的僵持與摩
擦。曲風一轉,謝安琪以慵懶的唱腔,道出離婚後的自在與寂寞。
〈人妻的偽術〉則類近謝氏昔日的歌路,似有弦外之音,為聽眾留下
無限餘想。這既是專輯,亦是小說:洋洋灑灑過萬字的文案,雲集樂
壇精英,創造出具追看性的故事。音樂與文字的結合,是港樂在一零
年代中一次重要的新嘗試。(撰文:CM會員616.1314)

-/—/

Very well written

二零一零年代精選五十唱片

唱片的最後五甲位置將於21:30逐一揭曉,分數亦會於揭曉後公佈,以下為早前公佈4 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 20:47

the album part I 得 48 位 ? 估唔到
    希望 Kontinue 第1 位

純粹喺開估前比個概念大家先
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:16

快啲公布 啦 等得 好心急呀
    好想 Kontinue 第一位 !

謝安琪啲 fans 配到 Kontinue 五十強不入!
賴爽 發表於 2020-5-10 21:50

使咩配 Kontinue 真係 一零年代 最出色廣東專輯 又有時代意義
            全CM 最愛❤️ !

二零一零年代精選五十唱片

KONTINUE - 謝安琪 [2014]

《Kontinue》通過曲風、唱腔、詞作的多樣化,表 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:54

實至名歸 ! 可惜亦可能係謝安琪 顛峰 可一不可再
     果年無至尊碟 女金 只有最女 日後補償 都已經另一回事

終於都大功告成!辛苦曬 ed 同 chanchan
616.1314 發表於 2020-5-10 22:05

辛苦晒所有人 great job !

榮幸寫到壓軸一篇,一直都想認真重訪kontinue,趁今次有個機會,心表感激
powerful 發表於 2020-5-10 22:10

好驚喜 你最後嗰句 , 將Kontinue 同 雨傘connect ,非常精闢 !

啲初稿好正
不過都仲係河蟹咗我串 the album 嗰句嘢 他
616.1314 發表於 2020-5-11 23:48

即刻寫返出嚟啦
     好喜歡你話 人妻的偽術 有 弦外之音 我有同感