返回列表 發帖
很堅強 is NOT in the Top 200
JasOh103 發表於 2020-4-2 23:41

堅姐大把子彈
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

堅姐大把子彈
616.1314 發表於 2020-4-3 00:35

其實我覺得佢二百大嗰四首都值入
不過應該無乜人投...
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

很堅強 is NOT in the Top 200
JasOh103 發表於 2020-4-2 23:41

Thank God!
I talk a lot of BS.

留名支持!!

近一年少咗上嚟, 都冇留意有呢一個投票

其實我覺得佢二百大嗰四首都值入
不過應該無乜人投...
JasOh103 發表於 2020-4-3 01:33

偏心!

二零一零年代百大單曲

青春常駐
[2014]

唱  張敬軒
曲  張敬軒、Johnny Yim
詞  黃偉文
編  Johnny Yim
監  張敬軒、Johnny Yim

「叮噹」在很多人心目中的一個回憶,成為了大孩子們的會更渴望停
留在那個天真爛漫的時光。漸漸變成成熟的個性、面對社會的壓力、
甚至需要學習面對長輩的相繼離去等等。「為何在遊蕩裏,在遊玩
裏,突然便老去」,人類終敵不過時間,生離死別都是成長的必修一
課。更令人遺憾地,歌曲推出大約半年後,哆啦A夢配音員林保全的
離世,令本來一首純粹表達情懷的作品倍添一份難以復再的意義。

延伸聆聽
〈叮噹可否不要老〉張敬軒 [2015]
對時間最直接的反饋,張敬軒以歌讓聽眾回憶,同時又令人想到不能
復在的無力感。

生於斯
[2015]

唱  C AllStar
曲  倫永亮
詞  林夕
編  倫永亮、Cousin Fung、賴映彤
監  簡

2014 年雨傘運動,令香港人得到一次難以磨滅的挫敗,每個人只能
夠重新回到庸庸碌碌生活的景況,但是,心中仍然難以抹去對香港的
愛,同時亦不甘看著香港一點點的在崩壞。林夕的歌詞帶出了一代人
成長的唏噓,〈生於斯〉卻迷失於斯的失落。主歌與副歌的變奏亦令
歌曲演繹變得更生動,弦樂與鼓聲的漸變推進了歌曲的起承轉合,不
知道明天會如何的現在,在今時今日聽起來特別觸動思緒。

延伸聆聽
〈維多利亞〉JW [2018]
貼地的C AllStar唱〈生於斯〉理所當然,由鬼妹仔性格的JW唱香港
情懷,別有一番風味。

只有一事不成全你
[2012]

唱  周柏豪
曲  周柏豪
詞  陳詠謙
編  怒花@novasonic
監  周柏豪、Randy Chow、Edward Chan

唱功平平的柏豪能叫人感動,皆因歌聲中滿載誠懇真摯。柏豪親自譜
寫的旋律將挫折面前的無力感和不忿化成從平靜到激昂的音符,縱使
陳詠謙的用字難免有沙石,但歌者與好友的深厚情誼補足了歌曲其他
方面的平凡。後段歌聲在問號下結束,情緒卻隨着後奏繼續上揚,鼓
聲 progression 與人聲呼喊交錯,激動得像歌者對患病好友複雜的感
情,既有不捨,更有勉勵、承諾和期盼,餘音不絕。

延伸聆聽
〈夥伙〉RubberBand [2012]
雖是演唱會宣傳曲,歌曲角度卻同樣是在對方面對挫折之際伸出援
手。6號在輕快調子下豪邁而溫柔地唱:「It's Ok! We're together」,
給予聽者很窩心的鼓勵,讓人重新有力量繼續走。因為最好的鼓勵,
就是陪伴。

告別我的戀人們
[2012]

唱  古巨基
曲  陳輝陽
詞  林夕
編  陳輝陽
監  陳輝陽

過去十年,陳輝陽發表的歌曲不多,〈告別我的戀人們〉可算是當中
數一數二的作品。歌詞中提到「往日年少怎欣賞那首,〈愛的代
價〉」,編曲中亦加入了〈愛的代價〉旋律的笛聲,「夕陽組合」再
一次示範了曲詞編三者的完美結合。平淡的旋律和笛聲,加上林夕填
上回望愛情的題材,由初戀、相戀、失戀,到最後修成正果,這歌或
許是一代人對感情的共鳴,令大家對這首歌如此喜愛。

延伸聆聽
〈致少年時代〉古巨基 [2014]
送給過去的一封信,包含了種種經歷與悔疚,古巨基真情流露,真挈
誠懇面對一切。

守口如瓶
[2018]

唱  周國賢
曲  藍奕邦
詞  藍奕邦
編  Goro Wong
監  周國賢、Goro Wong

〈守口如瓶〉結構點到即止,連典型最後副歌都省略,自證「留白這
一塊」的美。同樣帶有美化作用的是偏「中國風」的旋律,井井有
條、起伏有序,將「基佬戀上直男」的禁忌不單止正常化,甚至古典
化、浪漫化,同志最痛因此登上大雅之堂。歌詞意象精簡、意義深
遠,例如「暗中傾慕你也是我有的『自由』」。但最特別之處為周藍
二人大玩「autofiction」,歌詞情節真假難分,滲透出感情的撲朔迷
離,力證酷兒創作的身價與重要性。

延伸聆聽
〈孔雀開屏〉藍奕邦 [2014]
不需遮掩與避忌,亦毋須對情慾感大驚小怪,藍奕邦與林夕共同攜
手,借作品打破社會陰暗面。

特別鳴謝:ed8671ed(088)、just11256(086)、PenguinMusic(090)、
weiquan(089)、Yan(087)、endy fans jai(086)、古巨基資訊台(087)、
快樂的(088)、星勤@論盡音樂(089)

繼續GQ
二〇二三年度全女班投票

繼續GQ
616.1314 發表於 2020-4-3 14:01

今日係全男班

下 周柏豪????
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

生於斯好正!!
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

生於斯
目前為止結果都幾正路

林夕5首

今日係全男班
bagfgfcde 發表於 2020-4-3 14:07

男人霸曬啲低位
高位留翻俾女人
二〇二三年度全女班投票

寫嗰陣都估到呢兩首唔會高位

估唔到有守口如瓶!

男人霸曬啲低位
高位留翻俾女人
616.1314 發表於 2020-4-3 14:10

btw估唔到你今次係寫男人
寫得好好
Week 09 一個眼神 - my little airport

估唔到點解青春常註可以咁低

告別我的戀人們 is the first song that I have voted. Still my favorite from 2012. Very touching.

I am ok with this Pakho song getting in as his latter stances didn't really ruin this particular rally of support for his friend.

I like how real these 5 songs are.

d入圍歌曲暫時都唔錯喔
我們的總和

偏心!
-Prince- 發表於 2020-4-3 13:10

利申 決選我只係投咗一首堅堅

暫時仲未有歌手有第二首
DM多仔多到覆唔哂

估唔到點解青春常註可以咁低
CMH 發表於 2020-4-3 14:27
可能因爲張敬軒太多金曲 個個preference唔同總有高有低
預計過多兩三日會再見到首張敬軒
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

生於斯!! very underrated

呢五首真係好高質,好幾首係我之前選過既年度十大

不過延伸聆聽環節好弱

只有一事應該要配無力挽回/Imperfect架,除非佢地仲有入選

守口如瓶同 Don't Text Him 太perfect match,不過我估之後會出現返呢首既

告別我的戀人們入到! A組有投!
呢首係我2010年代最愛嘅廣東歌

告別我的戀人們入到! A組有投!
呢首係我2010年代最愛嘅廣東歌
放空 發表於 2020-4-3 15:18

最好的債/好不容易遇見愛 呢

下 周柏豪????
帥小寶` 發表於 2020-4-3 14:08

千嬋同祖兒準備出場

暫時仲未有歌手有第二首
mosesming 發表於 2020-4-3 14:52

劇透:好快會有

千嬋同祖兒準備出場
bagfgfcde 發表於 2020-4-3 15:36

成個百大選冇佢地都唔可惜,頂多係《我係我》值得佔一席,不過好似冇入圍?

最好的債/好不容易遇見愛 呢
Garfield 發表於 2020-4-3 15:32

2首都有投呀  希望債有機會

可能因爲張敬軒太多金曲 個個preference唔同總有高有低
預計過多兩三日會再見到首張敬軒 ...
PenguinMusic 發表於 2020-4-3 15:03

吓
愚人節完咗喎ching

預計過多兩三日會再見到首張敬軒 ...
PenguinMusic 發表於 2020-4-3 15:03

應該得番百年樹木

劇透:好快會有
ed8671ed 發表於 2020-4-3 15:46

係咪天后 Kary
二〇二三年度全女班投票

支持呀心

係咪天后 Kary
616.1314 發表於 2020-4-3 16:09

我本人(單手喺細蘇手中搶獎live版)
DM多仔多到覆唔哂

一絲不掛,cc真高質

生於斯超高質!!

繼續琪待天后雨霏

mosesming 發表於 2020-4-3 16:21

依個頒奬片段真係可一不可再

青春常駐都祗是90位,原來她不夠愛我可以byebye 。

青春常駐都祗是90位,原來她不夠愛我可以byebye 。
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-3 17:08

唔洗諗啦下話
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

唔洗諗啦下話
帥小寶` 發表於 2020-4-3 17:38

諗下都得啩

同題材嘅歌鍾意致少年時代遠多於青春常駐
同時致少年時代都係呢十年入面我最鍾意古巨基嘅歌 入唔到有啲可惜
時代入到機會應該都唔大啦

mosesming 發表於 2020-4-3 16:21

呢單野究竟係點解?
kary感覺好唔like佢
但明明佢哋有fd㗎喎...
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好高質
不過希望90係佢最後一首百大

同題材嘅歌鍾意致少年時代遠多於青春常駐
同時致少年時代都係呢十年入面我最鍾意古巨基嘅歌 入唔到有啲可惜 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-3 18:57

me2!
古巨基分分鐘得呢首

好高質
不過希望90係佢最後一首百大
cy_lee96 發表於 2020-4-3 19:56

我都希望88係佢最後一首
二〇二三年度全女班投票

我都希望88係佢最後一首
616.1314 發表於 2020-4-3 20:39

以前好鍾意88而家已經冇興趣聽

btw 幾驚訝光源得94
印象中CM鍾意光源多過1001好多

btw估唔到你今次係寫男人
寫得好好
JasOh103 發表於 2020-4-3 14:25

獻醜了
二〇二三年度全女班投票

唔記得投票
但已經出左我2首至尊歌生於斯同破地獄

呢五首真係好高質,好幾首係我之前選過既年度十大

不過延伸聆聽環節好弱

只有一事應該要配無力挽 ...
powerful 發表於 2020-4-3 15:15
之前總選我將 在錯誤 同 DTH 組成左一 pair
所以都想用下其他歌