返回列表 發帖
支持Eason和Kay。期待結果來臨。

99 和96 覺得成績應該可以好一點,特別是Alfred 停半分鐘。。

光源有份,那麼阿Mag應該最少有三首歌入百大。

青春常駐都祗是90位,原來她不夠愛我可以byebye 。

唔洗諗啦下話
帥小寶` 發表於 2020-4-3 17:38

諗下都得啩

Soppy 61位
64位林宥嘉壞與更壞心中十分喜愛的歌曲。

邦邦會唔會太勁!!!
無諗過女神入到
好開心見到Sophy咁高!!
帥小寶` 發表於 2020-4-8 14:57

女神入到,坤仔可能有機

Get real! James Ng is NOT happening.
bagfgfcde 發表於 2020-4-8 15:27

講吓笑
但講真百姓入唔到候選,特別香港咁樣環境,真的有點不開心。特別這一段 "自某天 被培育 舉高的手統統要剪 凡人命太賤 人人路人甲 全受到洗腦 暗星不可以閃 " 每次聽到這一段都會酸一酸 好想大聲哭一場

應該係好多人心中嘅best pick
mosesming 發表於 2020-4-10 14:07

51 令到年代選變得無咁莊重

呢首雖然好似好玩野
但都代表到呢個年代流行二次創作呢一面

而當初提名都冇限制到 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-10 16:02

年代選擇的歌曲是大家聽完後,十年後還會回味,但這首歌是剪輯而成的一首歌,記憶點祗是諷刺的字句。雖然編歌者值得一讚,但就連累其他歌代表性,是否值得就可探討一下。

咁首歌出現得喺第51呢個位 至少都代表喺一堆投票嘅人心目中係有代表性同價值
如果覺得唔值 當初就應該投票 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-11 09:42

都講得啱, 投票精神是要接受大眾選擇, 希望接著有更多驚喜的歌曲出現

羅生門咁低
又諗起當年最歌輸比條垃圾
sosad5587 發表於 2020-4-11 14:43

如果坤gor 有入圍, 又有機會贏羅生門

原來他不夠愛我居然係種子歌曲 實在係樂壇奇恥
帥小寶` 發表於 2020-4-11 17:46

對結果好抱疑 林二汶個兩首竟然高過 羅生門 好奇怪
    仲要粉紅A 甘高位 CM 會員 普遍同主流有距離  ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-12 15:46

有投票就唔好唔輸得

宜家聽番當年兩大最歌之爭﹕羅生門、原來他
到宜家仲會loop既,真係只有羅生門,當年仲有咩歌已經唔係好記 ...
jaytang 發表於 2020-4-12 17:06

點解我睇原來的評論都是好多新樂迷聽完留言,而羅生門view數還是增長不多,對比原來view數還是上緊。唔計2015-16兩年,原來都有約二百萬增長,但羅生門都不夠一百萬增長。

你講果個投票係當年嘛,
今年佢人氣都唔係好似當年咁啦
jaytang 發表於 2020-4-12 17:09

但今次是年代選2015-2016年原來真的十分爆紅,而且坤gor亦是歷史性奪三奬,如果年代選無原來祗可以說樂迷的私心而已。

唔係喊到眼鏡起霧會咁hit咩
timc524 發表於 2020-4-12 17:41

所以我無計算2015-2016出歌的一年,祗計過後的view數。

FYI
2019年6月
吳業坤 - 原來她不夠愛我        13,006,256
麥浚龍 / 謝安琪 - 羅生門        7,143,809

2020年3月
吳業 ...
sunnyay1231 發表於 2020-4-12 18:00

但羅生門一個版本,但原來就有幾個版本,而且2019年坤Gor 演唱會後都消失了大半年。

前排聽翻
原來都唱得幾難頂
首歌又冇乜亮點咁
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 20:24

天梯變咗TVB 劇歌就難聽咗

21-25 全部都好高質, 如果可以再高一點就最好. 特別喜歡人話和六月飛霜。。

21 - 25 is a collection of songs that I think are deserving but I didn't vote for.

I am a little su ...
kin888 發表於 2020-4-16 15:25

原來入唔到就預咗, 因為是歌手的問題,你看CM新歌評論, 坤gor 無論首歌好唔好, 都是1分佔絶大多數, 公平與否已經是沒有意思。。

其實原來她不夠愛我都可以話係過去十年樂壇幾有意義既一首歌
不過我冇投 ...
John 發表於 2020-4-16 17:46

今次我都無投票

做乜唔投,坤哥可能就係差你一票,再差埋john果票

差啲就踢費安娜出局了 ...
powerful 發表於 2020-4-16 22:26

因為頭五年因某些原因好少聽歌曲。。

2015年是吳業坤人氣急升的一年,4月18日,吳業坤生日當天,簽約星娛樂唱片公司,其第一首派台歌為《原來 ...
kenny1102 發表於 2020-4-16 23:18

2010;2011;2012;2013;2014;2015.....
    2015年是第六年

原因當然是小朋友年紀少,聽得最多是Twins 的兒歌。

三甲

1. 原來他不夠愛我
2. 不許你注定一人
3. 那誰
powerful 發表於 2020-4-19 22:04

三甲是這三首歌就樂壇而死。流行曲聽完loop一排就會厭倦,但一首好歌可以流傳就一定要令人感動,仲要有一種令人不斷思考,如前景,遠景等,最後一聽melody 就會跟著唱,未來見,願榮光就是最佳例孑。恭喜未來見奪得年代至尊歌曲。

認真mode , 坤坤 比人針對姐 ,話曬 兩屆叱吒最男
     一首歌都入唔到百大 so9sad , 同衛蘭case 一 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 11:39

就算入都是一百位附近,當見張敬軒一首出色作品青春常駐都祗是9x位,就知道原來無可能有百大。今次頒奬禮看到是粉絲的重要性,Cm會員有多位是某些歌手粉絲或某歌手多首歌分薄票源影響了结果,頭十位次序應該還可以有討論的空間。

我依然對羅生門得46 位有啲唔舒服 呢首真係一零代big hit 五強之選
    但投票就係咁 好似當年 原來 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 12:04

恭喜你尊重賽果,今次我無投票是由於有好多歌都不認識。還有年代選已經算是一個好好的票選制度,但當然制度好難令每一位會員滿意,但有份投票,就要尊重賽果,這才是民主的精神,在次多謝CM每位版主的努力和構思今次年代選,願香港十年後可以有更多公平的選舉制度。

有一些提議,由於年代選是十年,下一次再選同類型選舉,由於頭幾年歌曲好蝕底,可否選完知道一百大結果後。可否像903調整 一下ap ,如頭五年歌入到五十大就+1票。另外多首歌入選,最高票數的一首亦有+1票等等。

調整ap加1同商台黑箱作業有咩分別?
stephybest 發表於 2020-4-20 12:38

加一票可能結果都會不變,但就對某年代歌曲和多首歌入選公平一點

坤坤點解零分,唔係有個鐵粉咩
on07111 發表於 2020-5-10 22:20

我都無投票

百姓咁高質大碟都祗能取得171位, 祗能說CM會員都是以貌取人多過真心評論大碟

做咩曲線吹奏心姐
maksiuhong 發表於 2020-5-12 21:53

社會美琪贏了心姐,恭喜kontinue大碟奪年選至尊碟