返回列表 發帖
96-100 出奇地正常同高質
希望可以KEEP ON到第一位

Surprise for 91!
stopzi 發表於 2020-4-2 14:54

not surprised for me
我由榜主票到會員票都有推

男人霸曬啲低位
高位留翻俾女人
616.1314 發表於 2020-4-3 14:10

留番幾個位比RubberBand PLS

北京北角都可以出現喺呢個post真係十級驚嚇
JayantL 發表於 2020-4-5 14:00

我果時揀延伸聆聽係首先諗起另一首2014年嘅歌曲
而且心境同今生不回家接近
不過直覺果首歌係一定入到百大
所以就搵第二首
因為中港關係同家呢兩個概念
我就諗起用北京北角做對比
果時無考慮過歌曲首質素
嚇親你真係唔好意思

天地一沙鷗 is the worst choice so far

另外原來牆紙入唔到決選但花千樹得?拗爆頭 ...
just11256 發表於 2020-4-5 14:22

牆紙比祖兒唱爛晒吸唔到祖粉票呱
不過我寧願用牆紙REPLACE 心之
至少花千算係2010s 嘅其中一首BIG HITS
心之我就覺得somehow overrated

期待延伸聆聽項目繼續跌穿下限 (雖然應該已經最低谷)

咁樣D人應該唔會延伸去聽 ...
powerful 發表於 2020-4-5 14:25

換個角度睇,揀一首反傳統嘅歌曲後而吸引到大家嘅注意力
真心睇下大家寫嘅嘢

利申自嘲,因為無expect過大家咁care延伸嘅選擇

我發現Serrini 未開齋
好令人擔心

呢到有 5 位由頭到尾有投票 + 幫手譜寫整合
chanchan0909 發表於 2020-4-9 20:47

this is my honor to be one of the writers

51 好正
希望唔會成為大家心中嘅worst pick啦

早兩日ed話得15首共和十大入到百大
今日咁就出左三首

年代選擇的歌曲是大家聽完後,十年後還會回味,但這首歌是剪輯而成的一首歌,記憶點祗是諷刺的字句 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-11 09:13

你都講左百大選嘅其中一個重要嘅因素係代表性
可能cm聽開嘅討論開嘅都係正規流行音樂
但唔代表二次創作唔係2010s無價值
相反係cm以外嘅地方一直有人創作有人討論
你去youtube搵下高登音樂台嘅作品
應該會發現呢類二次創作一直無間斷咁記錄香港嘅社會面貌
呢一點我相信亦都係點解有唔少會員點解會支持呢首歌

一百首裡面最冷門嘅出現了?

二汶
kwanie 發表於 2020-4-12 14:12

yes, its pinkA!

MLA + GDJYB too
bagfgfcde 發表於 2020-4-13 12:45

如果呢兩日都無就真係好大機會無

2012 同2013 都係用FI 嚟截擊美祖架嘛
kwanie 發表於 2020-4-14 17:21

其實果時都仲好多祖粉係共和
如果祖粉榜主真係好似其他粉咁盲目
又真係會比你地截到嘅
更重要嘅係2012年嘅fi的確係當年最高質
2013我有保留
不過我記得個分係叮噹馬頭

唔明做咩會突然有人估空港
係都估點唱機先啦
雖則兩首都唔似有機

支持miriam!

(深呼吸) 真係冇諗過今晚有得上台..
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 20:39

get real!

20 19 都幾意外
kwanie 發表於 2020-4-19 20:40

我覺得唔意外
因為我都有投
不高去到咁高位就有啲意外

即係意唔意外
seeseetv 發表於 2020-4-19 20:42

會係百大出現係意料之內
但大家推到咁高位就有少少unexpect

btw nicholashin 竟然係寫16唔係17
powerful 發表於 2020-4-19 20:58

專員好似講過唔會特登分配偶像嘅歌曲比我地寫
雖然佢地會make reference to大家嘅投票意向去分配

有少少擔心任我行有無
kwanie 發表於 2020-4-19 21:08

不如擔心左你們的幸福先

剎那銀髮係 12 13
應該大家都係 in a bundle 咁一齊投

未來見
你是你
假使世
青春頌
願榮光
獨家村
最後的
(?)
(?)
(?)
kwanie 發表於 2020-4-19 21:22

我知道其中一首(?)
因為係我寫

我收到嘅時候估到LUGTYAI係top50
但無諗過會係 top10 咁CRAZY

二零一零年代百大單曲

在錯誤的宇宙尋找愛 [2019]

唱  陳健安
曲  馮穎琪
詞  黃偉文
編  謝國維
...

特別鳴謝:616.1314、chanchan0909
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:31

is it the story between chanchan and ed?

講故台 ?_?
kwanie 發表於 2020-4-19 21:37

文學區 & 講故台好似係兩個唔同地方嘅論壇

而家班活躍會員都唔知有幾多成00-09未開始留意樂壇
-Prince- 發表於 2020-4-19 21:53

要搵好似我地呢啲老鬼先搞到

支持搞年代十大選演唱會 / 音樂會!

咁美祖有望了
賴爽 發表於 2020-4-19 21:55

應該祖兒會因為MSL,PC同N6互相界票而最高得第六

從何時開始怕遙望星勤
hehehaha 發表於 2020-4-19 21:59

你經咩平台遙望?CM?FB?TWITTER?

小巧100大不入有點詫異
add 發表於 2020-4-19 22:01

原來可惜你是個人唔該係小巧唱...

不如你數D 歌出嚟
kwanie 發表於 2020-4-19 22:12

I don't know, I don't care (註:純粹表達自己對佢呢十年嘅代表作想法)

其實幻國質素真心唔差
發掘到謝安琪其他方面
我覺得周博賢係塑造左謝安琪既稜角
而麥浚龍係設計左謝安琪 ...
add 發表於 2020-4-19 22:11

只可以話時不與我
唔係話謝安琪唔可以追求色彩
但普遍嘅樂迷 /CM人(non-die-hard fans)係呢幾年要嘅係佢嘅稜角

TAG 得好好
kwanie 發表於 2020-4-19 22:17

我雖然低調,但我都算係個幾稱職嘅祖粉

thanks cm 令到未來見真係獎成song of the era!!!

二零一零年代百大單曲

未來見 [2018]

唱  RubberBand
曲  RubberBand
詞  Tim Lui
編  RubberBand
...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 22:25

the words of chanchan and RB Fanclub are so touching!!!

期待今晚重頭戲 101位

其實長相廝守唔係真係HIT
嗰年最歌五強都真係好難投得落
kwanie 發表於 2020-4-20 01:48

個年最歌第二係小明啵

自由飛翔第尾喊出嚟
賴爽 發表於 2020-4-20 20:00

明明好聽過矛盾一生

謝安琪 9.5首
你們的幸福/獨家村/家明/雞蛋與羔羊/羅生門 (with 麥浚龍)/山林道/一個女人和浴室/人妻的偽術/我們的基因/臨崖勒馬

心姐全軍覆沒

(尤其冇咩主題,拼湊當實驗果種)
powerful 發表於 2020-5-5 20:51

比較想知你講緊邊張大碟

but anyway
我覺得拼湊都係一種藝術
唔係話炒埋一碟就叫拼湊
就好似大學做project其實大家都係左拼右湊
但永遠都有高低分之分
分別除左拼湊內容不同
拼湊技巧同樣有高低之分

即係冇 Eason?
bagfgfcde 發表於 2020-5-10 21:31

very obvious la
top 4 must be kay serrini endy and MIRIAM

Don’t Text Him 入唔到了
我要哭了
賴爽 發表於 2020-5-10 21:36

似係live a life and serrini之間二選一

期待第五十一位!
賴爽 發表於 2020-5-10 22:04

希望miriam拎唔到第一位都拎番個第五十一位

另外,想講少少個人感想
雖然呢個活動所有post都係我開
但最大功勞嘅一定係另一位專員chanchan0909
...
ed8671ed 發表於 2020-5-12 22:49

this is so sweet