返回列表 發帖
支持祖兒!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

北京北角都可以出現喺呢個post真係十級驚嚇
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

全身發力支持金毛玲

山林道呢個位其實正常又合理

反而Eason真係好意外
陀飛輪 一絲不掛 我覺得都低咗
如果比 任我行 低太多嘅話咁仲接受唔到

BTW唔知點解覺得會有空港

矛盾一生高過48-50

最好的債先43
睇嚟千千真係流失好多忠粉

其實當羅生門都出咗場既時候 高山低谷同別來無恙未出場都幾奇怪
maksiuhong 發表於 2020-4-12 14:24

而家咁睇兩首都可能入唔到
有啲歌就係咁 隨著時間流逝而慢慢被遺忘
當然 演唱者呢幾年一直行緊下坡路都係一個原因

都唔知有咩好嘈

我有我愛不必講給你知 好不好上帝都不必理

用2020年嘅目光睇2000-2009嘅歌
應該會有好多爆冷賽果
mosesming 發表於 2020-4-12 21:02

好多變晒做怨鬼冇人投

Stephy會有幾多首
永遠是軒 發表於 2020-4-12 20:52

咁實力ruby要回歸CM

祖兒!

提名嗰陣冇追post
想知《蜉蝣》有冇提名過照計唔會少票過點唱gay啩

一 高過晒 IVANA全部
BARF

佢冇得入只係因為佢唔係廣東歌+主唱唔係香港人
如果有得選應該會top 50 ...
mosesming 發表於 2020-4-15 15:41

唔會啦
2020年投
隨時 想見你 仲大機會過 那些年

容祖兒一定仲有未出啦,Dear Jane, Mag 反而唔似仲有

我覺得未必,其實近年冇咩人再談論呢首歌 ...
powerful 發表於 2020-4-15 16:33

完全睇唔出祖兒仲有邊首可以有能力推到上top 20 投903最歌就話有得集中谷一首啫
唔通真係 只知要飛 ?
畢竟呢首的確幾有時代意義 成功將容祖兒原本精彩嘅2019年推向奶共

祖兒應該出哂啦
反而千嬋同安琪應該仲有好多歌未出

我估好不容易遇見愛有機會第一
話哂係2014年CM ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-15 16:51

睇返2019啲big hits排到咁前
未來見應該冇得輸
始終上年還唱緊
而且我估應該都贏幾多

BTW
我估Serrini應該冇下一首嚕

我最後一輪揀左天梯
覺得隻歌真係好有2010年代既代表性
開啟左好多野 ...
John 發表於 2020-4-15 20:07

我擺咗天梯A組
雖然我個人從來都冇俾天梯個故事感動過 但佢係有屬於佢嘅時代意義
尤其香港樂壇始終都係以K歌為主流 而呢首歌可以話係10s K歌嘅代表之作(就好似以前講親祖兒side track 啲人第一時間都係諗起16號愛人咁)

而且冇呢首歌嘅話
我諗CAS呢類組合根本冇可能玩到咁耐 甚至簽埋大公司(雖然而家休團但其實都一直都合體緊)

天梯當年聽係好正好感動
但依家已經冇哂feel仲覺得有啲娘
mosesming 發表於 2020-4-15 20:16

其實大把big hits都係咁嘅下場

睇咗八十首之後真係覺得自己本身寫嗰啲更加唔見得人
多謝chanchan成就我嘅第一次

人話仲低過你是你 / 假使世

22 爭 20
雖不中但都不遠矣
kwanie 發表於 2020-4-16 14:48

彳亍 應該都大機過 水星逆行 不許你注定一人 啩(利申:放咗B組)

BTW
而家先醒起 櫻吹雪 竟然連200都冇仲有 超生培慾 紙箱國 OMG

大家都估,咁我又po 自己估果廿五首先:

空港
好不容易遇見愛
Don't Text Him
Let Us Go Then You and I
願 ...
powerful 發表於 2020-4-16 15:26

如果睇你個list 咁 空港 好似真係有機

DTH 彳亍 世界變了樣 剎那的烏托邦 強弱
呢幾首當年出嗰陣都唔覺CM支持有高到TOP 20呢個程度
雖然係話投票已經又唔同咗一班人

每位歌手限 5 首,Juno K 歌較受歡迎,冇辦法
just11256 發表於 2020-4-16 15:53

雷克雅未克咁冷都入到wor

美祖擺明止步啦
如果入圍係牆紙/破相應該會大機會啲
hihi 發表於 2020-4-16 16:00

從來冇睇好過

BTW
咁我又覺得 空港 嘅意義係大過 墻紙 / 破相 嘅
真正R爆頭嘅應該係 花千樹 / 點唱機
一首估唔到會入到百大 一首估唔到會入到閘

估唔到Alfred得一首99位,估唔到空港仲有機會二十大,估唔到安仔有gigi加持都入唔到后會無期 ...
on07111 發表於 2020-4-16 20:15

金堅點會得一首
青春頌隨時top 10都唔出奇

I guess SimpleLoveSong
小伙子. 發表於 2020-4-16 20:43

喺有未來見同睜開眼嘅情況下
我諗SLS好難攞到太多AB組分單靠C組應該推唔到上TOP 20
而且睜開眼都已經出咗場

另一個好玩年份係2015,剩返可以入既歌唔多,一於冷敲重槌榴槤蒸肉餅

斷估唔係有人共鳴咁趣緻卦{ ...
powerful 發表於 2020-4-16 21:37

見證這個時代去到金鐘迷失在迷魂陣迷宮陣

終於追完post雖然一早已經俾人劇透結果

自爆下先
top 20淨係得1 6 9 10 11 15 16 19我係有俾分
A組全部都入top 50
ABC三組全部都入百大本身仲以為《那邊見》炒硬 估唔到大家冇遺忘而且仲咁高位

其實我一票都冇投祖兒

你知 我係激進反容人士 如果比英皇知我邊個 會唔會搵人打我 ?
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 03:27

最多祖兒會真誠咁祝福你

我啱啱睇返自己揀嗰啲 得21首入
仲要頭三位我都無揀
投咗ge 最高得第4
top 30 得 4 6 7 8 9 17 ...
wchan2013 發表於 2020-4-20 03:34

咁呢個投票結果有規則所限
唔可以話完全代表晒嘅

好似Eason咁
我係 六月飛霜 > 一絲不掛 > 陀飛輪
咁唔代表我唔鍾意任我行吖嘛

成件事最意外都係 好不容易遇見愛 炒車炒到連100都冇
沒有骨氣只會變奸妃原來係真
利申:投咗方大同嗰隻

不過 火鳥 同 最好的債 的確>>>>>>>>>>>好不容兒

二零一零年代百大單曲

感謝各位過去大半個月的支持,以下為百大單曲於各個串流平台的Playlist:

Spotify
...
ed8671ed 發表於 2020-4-20 14:41

等Apple Music

唔知有冇人可以解答下
真心想知 都係社會題材嘅歌 點解差咁多
就算而家聽返親愛的黑色 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 16:18

recency bias
自從隻翻唱碟之後新歌數量太少 俾人遺忘咗
正如佢自己所講 呢幾年差唔多放低咗歌手呢個身份

同理如physit

好不容兒169

【年代百大選】每人限一首版(合唱另計):

001  未來見 - RubberBand [2018]
002  願榮光歸香港 - 香港人 [2 ...
gewhgewhe 發表於 2020-4-21 07:48

即刻低質咗

Kay like同comment晒CM IG出 再度 嘅post
但就唔理 家明 雞蛋 你們的幸福

thanks!!

Btw 見到GEM What have you done 12X位本身都有好奇 佢會唔會都有一歌隻早期廣東歌入到10 ...
俊仔 發表於 2020-4-22 14:55

其實都唔算得上放棄廣東歌市場
佢未喺大陸台灣紅之前啲碟都已經一直以國語歌為主

BTW
遲啲百大專輯 我諗Xposed應該可以有一席嘅

(其實佢fd Joyce無去,Jade同Kay都係)
森姆@結論 發表於 2020-4-22 15:44

因為佢哋唔係TVB經理人合同

Senses inherited
如果大家都擁有海

呢兩隻論質素一定有
但而家聽歌要聽埋個歌手做的野合唔合佢地心水
應 ...
gordon0807 發表於 2020-4-28 17:12

呢兩隻如果有top10真係樂壇已死
就算佢哋深黃都咁話 你話《火鳥》都仲make sense啲

好奇根據依個標準
公布左個結果之後 會有幾多歌手唔係一線
kayzzz 發表於 2020-4-28 13:43

會員cchow is coming

希望 數愛 入到!!!

其實想知
既然 排名不分先後
咁又用咗咩機制揀呢五張出先

二零一零年代精選五十唱片 #2
(第6-50位,排名不分先後)

Joey & Joey - 容祖兒 [2011]

或許雙子座本是 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-2 14:00

祖兒!!!!!!

講真 美祖10年代出左
《Joey Ten》、《空港》、《Joey & Joey》、《Moment》、《小日子》、《Me, Re-Do》、 ...
hehemamama 發表於 2020-5-2 11:25

咁又唔至於XD
今時今日嘅樂壇揀50隻好碟其實好難 而祖亦都冇咁差

前者已經變成怨鬼,後者當年好快聽厭咗
小品嚟講反而小日子同我杯茶更加襟聽
專輯我都係投小日子冇投J&J
覺得小日子整體由題材到曲風更加完整
hihi 發表於 2020-5-3 00:57

同意
不過J&J搶啲同突出啲
小日子成隻碟太淡如水 冇乜邊首算好突出(蟲之家算係)
鍾意嘅人會覺得聽得舒服 唔鍾意嘅人會覺得成隻碟都好悶

支持大香港精神

我本人點會好過艷羨  
咪玩啦
頂多係多啲 Hit 歌
616.1314 發表於 2020-5-9 14:22

My January都好過我本人啦

第一名係祖兒既 J-POP
阿嬌頒獎俾好姊妹 然後一齊唱無人知道雙雙座  ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-9 19:02

第一名係Moment
一齊唱 有人心疼說我委屈了點

坤囝:又再打交叉 你會刻薄評審我

年代百大選今次真係搞得好成功辛苦晒
見到好多嘅歌手、平台
甚至 上面嘅同路人 or 關心留意廣東歌嘅地區 都有repost百大選
影響力大過好多唔敢發聲嘅奶共歌手

不過我就唔支持搞00-09

一嚟年代太久遠 增加一眾搞手嘅工作量同負荷
同埋20年代搞00-09好似好唔make sense

二嚟
過去嘅 就由得佢過去啦~如果連CM都走上throwback之路對香港樂壇唔係一件好事

其實佢2013/14年變強國歌手之前
CM都算幾buy佢
mosesming 發表於 2020-5-11 20:02

我印象中12年已經好多人插佢
Someday I'll Fly同WHUD五分都唔算多仲插佢隻隻碟都係外國demo廣東歌+一大堆國語

琪待CM共和廿週年嗰陣都會有呢啲特別嘢搞威過某歌手出道二十週年