返回列表 發帖
每首歌之後 credit 返作者會好過 post 尾一次過咁出

生於斯!! very underrated

天地一沙鷗 is the worst choice so far

另外原來牆紙入唔到決選但花千樹得?拗爆頭

牆紙比祖兒唱爛晒吸唔到祖粉票呱
不過我寧願用牆紙REPLACE 心之
至少花千算係2010s 嘅其中一首BIG H ...
CunninG 發表於 2020-4-5 14:25

心之科學都可以算係一個小亮點嘅
花千樹真係完全聽唔出有咩特別,除咗 k 之外,鍾意首歌都係咁話
牆紙同黃昏都係罕有地成功嘅嘗試,希望後者入到

海裏睡人仲要係以非派台歌之姿入選,好強
powerful 發表於 2020-4-6 16:56

可能所有同 ellen 有關嘅作品都會上榜

呢 5 首都好高質,私心想鋼鐵高啲

改好 thanks
ed8671ed 發表於 2020-4-6 14:27

改錯字的話,83 「不憤」應該係不忿

Eric Kwok 0
敗犬女王 發表於 2020-4-7 19:45

好不容易遇見愛 is coming

仲有MLA
美麗新香港 應該有機

逆流、Sophy似乎入唔到
weiquan 發表於 2020-4-7 18:22

翩翩 is my song of the decade,決選都入唔到

This is my favorite group so far!

Thanks for my including my《山旯旮》text

《壞與更壞》以歌論歌可能未到年代最好嘅質素,但為時代意義我支持佢入選 (In fact I think I nominated it myself)

原來說再見了吧決選都入唔到
希望世界變了樣入到

到此為止高過火鳥又好似唔太講得過去
帥小寶` 發表於 2020-4-9 15:09

咁嘅角度去諗個 list 會越嚟越唔 make sense……唔通到此為止高質過枯榮咩
所以唔可以太執著排名,呢種 aggregate list 最終都只係鬥 popularity

個個討論 kay,juno 仲可以入幾多首?(addendum 前得彳亍一首

其實我覺得羅生門呢個位置啱啱好,論流行度同代表性首歌當然係數一數二,但羅生門嘅音樂質素真係頗有限,撇除合唱編排、interpolation、歌詞,其實首歌只係普通伍樂城貨。所以平衡兩者之後,呢個排名好合理。(希望瑕疵更高)

以為 3AM 有二十大,就算去到呢個質素,似乎快歌都係有啲輸蝕(Come With Me 都係比預期中低)
另外〈卜卜卜〉冇一百大

ivana 係咪收工,應該入得嘅都入晒
一首 20 大都冇,都幾慘

agger , 如果之之無廿大都幾意外
616.1314 發表於 2020-4-14 14:05

末日高過水百合高過留白,呢個排名又係令人意外

末日 is her biggest hit, so I think she can collect some votes who take that into a bigger conside ...
kin888 發表於 2020-4-14 14:16

If you say 留白 is her artistic zenith/magnum opus, I don’t think anyone would disagree.

估唔到周國賢比王菀之喺 cm 更受歡迎
單睇平日留言真係唔覺

仲以為家明會係Kay第二位
雞蛋與羔羊應該接住出了
btw估唔到周國賢咁多首 ...
cy_lee96 發表於 2020-4-14 14:40

呢首我覺得有力問鼎 song of the decade……不過可能聽日就出 haha

阿妹有多首

呢度有一首無了
kwanie 發表於 2020-4-15 14:05

唔覺得水星逆行會有

周國賢入咁多首但又係一首 top 20 都冇

另外大家成日講 log,其實係咪想講 lot

延伸好高質,好開心主旋律、18、圓謊冇俾人遺忘

彳亍 應該都大機過 水星逆行 不許你注定一人 啩(利申:放咗B組)

BTW
而家先醒起 櫻吹雪 竟然 ...
JayantL 發表於 2020-4-16 15:13

每位歌手限 5 首,Juno K 歌較受歡迎,冇辦法

雷克雅未克咁冷都入到wor
JayantL 發表於 2020-4-16 15:56

addendum 前後人氣爭太遠
明明 addendum 前高質好多
得彳亍有謝安琪版加持 希望入到二十大

其實我一路都唔明《未來見》嘅 appeal 喺邊,甚至覺得有啲老土,但依家睇返又的確有一種大氣可以問鼎 song of the decade

對我嚟講最有趣係 3AM 同 CWM 初選成績都好好,然後決選嚴重滑落

希望《剎那的烏托邦》喺歌曲選之後再喺專輯選獲取好成績

live in the moment 值
到依家都聽唔出拾有咩咁好