返回列表 發帖
留名!
唔提起都唔覺過咗半年
辛苦曬大家 尤其兩位專員
JasOh103 發表於 2020-3-29 15:48
由第一次構思呢個活動到而家都已經有一年零兩個月
真係唔講唔覺

【年代百大選】前言

在揭曉「年代百大選」結果前先回顧一下過去十年的本地音樂發展。一句「樂壇已死」於過 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-30 20:30
寫得好用心

竟然係我出場!
bagfgfcde 發表於 2020-4-1 14:04
率先出場嘅人馬都星光熠熠 !!!

好開心可以參與今次盛事,更開心係 98 位入選
呢兩姊妹嘅作品好多都好吸引,但講到最吸引,必選呢首合體作 ...
星勤 發表於 2020-4-1 16:08
真心多謝你嘅熱烈參與

點解會咁正式宣佈再不再見成為是次選舉最大遺珠(連閘都入唔到)
maksiuhong 發表於 2020-4-2 20:43
咁點解你嗰時唔去提名區提名呢
只要有提名起碼都有閘入

但既然有份提名嘅都無揀呢首,可能都代表住首歌喺大家心目中唔算有一定代表性

呢五首真係好高質,好幾首係我之前選過既年度十大

不過延伸聆聽環節好弱

只有一事應該要配無力挽 ...
powerful 發表於 2020-4-3 15:15
之前總選我將 在錯誤 同 DTH 組成左一 pair
所以都想用下其他歌

恭喜枯榮 呢首真係實至名歸

恭喜山旮旯!
恭喜壞與更壞! thanks chanchan
放空 發表於 2020-4-8 14:31
你真係好客氣

因為而家有玩CM嗰班人同當年已經唔同咗好多  
當年既會員同榜主唔知仲有幾多有投票:

我估近 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 20:38
呢到有 5 位由頭到尾有投票 + 幫手譜寫整合

恭喜 瑕疵 !!! 過左咁多年都仲係咁鍾意 !!!

2012女歌手算係百花齊放得黎又表現平均 但又無話邊個特別強勢
kayzzz 發表於 2020-4-14 20:52
如果以派歌黎睇真係好平均
但以全年表現+專輯黎睇 Sandy 同 Ellen 真係好突出,仲有 G.E.M. 嗰年表現都好好

恭喜 榴槤乜乜乜 & 那邊見 !!!

我有投 彳亍 !!! 恭喜 !!!

連續兩組都有 YOYO

恭喜 Serrini

is it the story between chanchan and ed?
CunninG 發表於 2020-4-19 21:36
係 between 616 and ed,係佢叫我幫手寫佢地
the words of chanchan and RB Fanclub are so touching!!!
CunninG 發表於 2020-4-19 22:26
我覺得都係共和頒獎禮你寫嘅未來見好啲,我完全比下去

為百大選寫左篇:

楊容時代之終結

回到十年前,除卻急速冒起的謝安琪,轉戰國語市場的何韻詩,當時女歌手 ...
powerful 發表於 2020-4-24 16:58
有任務在身都仲出到呢篇文,多謝你

輕輕一推。想投13點我要玩出色充電器快樂最快布穀鳥大作戰
on07111 發表於 2020-4-25 21:54
排隊都未輪到呢堆歌啦,問過 林羨淇 , 何衍隆 , 韓子亮 , 王雯 , Faith , 郭泇妏 , 陳綺雯 同 Nancy Chan 未呀

想nominate 美軍既戀愛大過千、莊冬昕食軟雪糕

仲有百大金草莓都應該要揀返 Jason 首金草莓?

點石成金 ...
powerful 發表於 2020-4-25 22:39
噴詞仲有 雲吞之(母親節特餐) 呢 !

以我對《你們的幸福》嘅前文後理嘅理解,我覺得應該唔係完全講緊《the album》嘅內容,應該就係想借隻碟黎暗示人們內心同實際所需要嘅野其實唔同 ? 可能係吃喝玩樂比起正視社會問題之中,前者仲喺大家心目中仍然佔左好大嘅位置 ?

另外恭喜觸執毛 !!!

挑選邊個寫邊隻碟真係好有心思
JasOh103 發表於 2020-5-2 14:06
知人善任架 ! 特別某隻碟真係太適合

我嗰啲都出曬了
再次喺度多謝陳陳嘅邀請
好榮幸可以參與到呢個 Project
希望唔會寫得太差 ...
616.1314 發表於 2020-5-7 14:05
我嗰啲都出曬了 x2 但仲有人兩隻未出
揀左隻有難度嘅比自己寫,希望出左黎比大家睇嘅野唔會太難睇

ed8671ed 講到話我係最大貢獻,只會得佢贊成,如果我話佢先係最大貢獻,我相信好多人都會舉手腳贊成 ! 由一開始開 post,每一 round 初決選都按時出 post,然後一幅又一幅精緻嘅藝術設計、到活動公布所寫嘅前言,仲有參與埋撰寫整合部分,背後討論嘅投入度 ...... 無論幕前幕後都可以見到佢嘅身影,同時身兼共和榜其他工作,都能夠有條不紊,實在佩服,但其實背後所花嘅精力以及勞力一定唔少,佢做左等於幾個人嘅份量。我認為大家應該要給予佢最大力嘅掌聲 !!!

我都多謝 -Prince- 同 cymusic,其中一位喺背後都能夠協助我地渡過難關,發掘出更多嘅靈感同方向,係團隊中嘅模範。另一位雖喺後期加入,但好快就能夠融入討論之中,並且喺後期工作之中嘅投入度都令我不敢怠慢,非常感激兩位付出,有幸你地喺呢個團隊當中 !

成個活動終於黎到尾聲,一切都得來不易,到後期就越漸疲態,因為文字上都真係幾需要花時間同功夫,但我覺得我地以努力戰勝左疲態,黎到最後都叫得到少少成績。呢部分必不可少,一定要多謝有份撰寫同整合嘅各位,喺大家踴躍協助之下,完成一篇又一篇精彩絕倫,值得細味嘅文章。事實上是次譜寫係有一定難度,因為需要喺有限文字中,表達作品背後理念,結集初選時大家嘅分享,同時緊貼時代曲主題,探討社會實況、歌曲風格、作品帶比聽眾嘅人生哲理等。為左最終嘅成品,佢地更不厭其煩修改左無數次內容,喺背後亦唔介意嘗試闡析當中嘅用字,務求可以從文中展示最大嘅訊息,向大家推介歌曲值得細聽嘅地方,毫不吝嗇貢獻文字造詣。自問自己喺寫作方面仲有欠缺,今次嘗試擔任呢個角色都係我一大挑戰,喺大家身上得益不少,衷心多謝佢地背後所付出嘅時間及心血。亦都多謝有份參與提名嘅會員,因提名都係需要貢獻文字同時間,多謝你地踴躍參與同付出 !

另外都要多謝音樂 page 同 fans club 嘅參與。今次同 fans club 合作又係一次好新鮮嘅經驗,本來我地都有考慮過唔搵,因為佢地無參與投票。但如果我地排除投票呢個過程,純以作品出發,我覺得可以係多一個方向同途徑比大家知道作品嘅好。幸好呢個決定無做錯,有十三個後援會參與,知道有後援會更係向成員進行徵文活動,最後整合成我地最終發布嘅版本,實在係意想不到,透過今次我地樂迷以及歌迷嘅合作,係非常特別嘅一次交流 ! 另外我每次邀請佢地時,無論係 音樂 page 同 fans club,其實我地會員都係,非常客氣,每次都話被我邀請係榮幸,但我覺得有大家咁踴躍嘅支持,絕對係我嘅榮幸 !

而因為我地喺呢個部分真係落左好多心機,我更希望大家了解一下佢地寫嘅內容,與其問點解邊個會入唔到,或者排名高低嘅爭論,又或者只係想知邊首同邊隻前幾名嘅朋友,我極之希望各位嘗試睇下我地會員們所寫嘅文字,反正知多樣野又無壞,可能會喺當中搵到值得欣賞嘅地方都唔定呢 ! 最後再一次多謝大家,一次忽發其想諗嘅活動,然後 ed8671ed 一句「好呀」無諗過之後喺呢十六個月一直咁認真咁努力去做呢件事,出現左咁多意外收獲,多謝多謝再多謝 !!!

恭喜 2020年發帖榜頒獎典禮情侶金獎得主
ed8671ed + chanchan0909 !
bagfgfcde 發表於 2020-5-13 21:01
你好無聊呀