返回列表 發帖
前面post其實已經講過,即使當年CM共和十大定會員投票最喜愛,都係青春頌 > 任我行,呢度一直都consistent ...
powerful 發表於 2020-4-22 17:47

係果位會員講緊903最歌然後拉埋cm百大選黎講(or the other way round)
我之前都講兩者無可比性
我純粹唔認同佢講903最歌果段啫

Tim Lui都係CM會員
小伙子. 發表於 2020-4-22 23:15

CM既女會員又+1

年 代 百 大 選 PART 2
二 零 一 零 年 代
精 選 五 十 唱 片
五 月 一 日 起 揭 曉

* 每日公佈 5張 入選 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-26 20:00

即係會顯示排名 但係不按排名順序公布?定係除左頭五位之外 唔會公布排名?

50個位咁多
應該正常一線歌手都會有至少一隻入選
mosesming 發表於 2020-4-28 10:42

好奇根據依個標準
公布左個結果之後 會有幾多歌手唔係一線

為Irene A集氣!!
mosesming 發表於 2020-5-1 13:51

你終於唔提荃荃

直到現在,「吃喝玩樂」這四大香港人玩意,大部分香港人已不
像以往熱衷。然而,謝安琪則為大家抹脂塗粉,以蒲銘心身份推出《
The Album》系列。

咁寫好咩?
The album都入埋就好

個人鍾意 Sophrology 多過 Quarter/殘  
至於 Kay 相信除咗你們的幸福同 Kontinue 之外仲有 {:1_8: ...
616.1314 發表於 2020-5-1 14:53

投左the rest of it
反而無投 呢首都好幸福喎

睇到黑人問號?
the album都無關吃喝玩樂,又無抹脂塗粉
chanching 發表於 2020-5-1 16:51

同感
仲有最尾一句 「是否也反映人們所尋求的到底是你們的幸福,還
是我們的幸福?」又係唔明

利申:有思考過 唔好串人愛思索便會福薄

你們的幸福邊忽冷門
616.1314 發表於 2020-5-2 00:34

論社會性流傳度唔及kontinue
論音樂性音樂質素又唔及The albums
係kay入選既專輯裏面真係算幾冷門

估唔到阿祖第一張五十大唱片我係有份投

估唔到你對阿祖咁有信心  
不過其實我無投 J&J
616.1314 發表於 2020-5-2 16:05

J&J 入到
要入多張唔難

二零一零年代精選五十唱片 #4
(第6-50位,排名不分先後)

A Little Louder - 小塵埃 [2016]

小塵埃的音 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-4 14:00

依lot淨係投左the kay
裡面 「主旋律 告別娑婆 斯德哥爾摩情人 任我行 失憶蝴蝶」 高質到
可惜隻碟好似唔算特別hit

另外the album part one個碟評都高質
〈人妻的偽術〉則類近謝氏昔日的歌路,似有弦外之音,為聽眾留下無限餘想。

我覺得part 2 好過part 1 ...
唔通kay 要入part 1 part 2 你們的幸福 Kontinue ?
maksiuhong 發表於 2020-5-4 14:43

我投左part 2
但應該唔會入喇 cm會員好似覺得part 1高質d

本身我被邀寫呢張專輯
好彩我冇寫令大家錯失呢篇好文
timc524 發表於 2020-5-4 23:29

點解唔寫?
想寫醫臣?

Nope
文筆唔好 無謂獻醜
呢到咁多大師
timc524 發表於 2020-5-5 12:44

我諗基本上文筆通順 上文下理解得通就ok啦

龍虎榜
2 - RubberBand
1.5 - 謝安琪、麥浚龍
1 - 王嘉儀、陳柏宇、觸執毛、RubberBand、容祖兒、林憶蓮、 ...
mosesming 發表於 2020-5-5 14:43

已經宣布左一半 有機會多過一隻碟入選既歌手應該就係依批(假設個結果係根據歌手平均分佈的話)

@mosesming 唔識用 CM 個表格 lol 都係交翻畀你
616.1314 發表於 2020-5-6 15:29

去到唱片獎 反而係港台個頒獎結果最唔掂
(雖然當中有成三隻演唱會碟好似係入唔到年代選個閘?

wow Senses Inherited!!
KONTINUE 好似無咩對手,會唔會問鼎唱片 No1?
616.1314 發表於 2020-5-8 14:48

之前好似有會員suggest top 5
Kontinue
J pop
如果大家都擁有海

恭喜定Kontinue, Don’t Text Him, Live A Life!
最後兩席應該就3爭2 估L.O.V.E + 如果大家都擁有海 ...
JasOh103 發表於 2020-5-9 20:34

咁多人tip kontinue入五強
可能就係果1%機會50強不入

以cm重女輕男的傳統,始終覺得三/四大天后拎五強。

暫時好似真係一線全部都有,連衝蘭都有 ...
on07111 發表於 2020-5-10 12:48

華納兩張前度皇牌 周柏豪 同 薛凱琪 都暫時未有唱片入到
睇下係咪5強囉

其實堅係唔明大家捧到本原咁高做乜
鍾意聽都係咁話
mosesming 發表於 2020-5-10 20:54

On仔係幾好
但係CM太overrated喇
歌曲第9位同專輯第6-10位 都同其他差唔多位置既作品有一段距離
(我係有投本原)

二零一零年代精選五十唱片

L.O.V.E. - eason and the duo band [2018]

作為記念 the duo band 情誼的 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:36

Eason好勁

祖粉好似有夾投邊隻碟
路易 發表於 2020-5-10 21:44

又話祖粉無咁得閒配票既?

係咪要恭喜定kontinue?

可以開始估51位係邊隻
maksiuhong 發表於 2020-5-10 21:51

The album part two VS j pop VS 如果大家都擁有hi

又鬥過

二零一零年代精選五十唱片

KONTINUE - 謝安琪 [2014]

《Kontinue》通過曲風、唱腔、詞作的多樣化,表 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:54

Powerful 碟評一如以往既精煉有深度

龍虎榜
3 - C AllStar、RubberBand
2.5 - 謝安琪、麥浚龍
2 - Serrini、陳奕迅、林憶蓮、王嘉儀、方大同、 ...
mosesming 發表於 2020-5-10 21:57

麥浚龍 男金

實至名歸 ! 可惜亦可能係謝安琪 顛峰 可一不可再
     果年無至尊碟 女金 只有最女 日後補償 都已 ...
洗衣王國130 發表於 2020-5-10 21:58

Shame on 香港樂壇!

榮幸寫到壓軸一篇,一直都想認真重訪kontinue,趁今次有個機會,心表感激
powerful 發表於 2020-5-10 22:10

你寫得好好

零分專輯
百姓 Jun K 有故事的人

謝安琪po story!
WZA111 發表於 2020-5-13 16:30

阿kay有第一先post
霸氣

This actually surprises me as I thought people from Imagine Nation has overtaken her accounts and  ...
kin888 發表於 2020-5-13 19:03

大佬 2010s年代樂迷投選既至尊唱片呀
What a great honour!