返回列表 發帖
clarify返
其實延伸聆聽冇話係推薦曲目
可以係呢個年代 題材 歌手 班底 曲風related都得 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-5 14:08

期待延伸聆聽項目繼續跌穿下限 (雖然應該已經最低谷)

咁樣D人應該唔會延伸去聽

baba有兩首
kay仲未出現 琪待高位
sosad5587 發表於 2020-4-5 14:23

一定仲有《有時》啦Kay肯定全部高位

截至第七十六位

2010 - 一首 (092)
2011 - 一首 (077)
2012 - 七首 (081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 零首
2014 - 四首 (082, 090, 094, 098)
2015 - 兩首 (080, 089)
2016 - 兩首 (079, 097)
2017 - 一首 (096)
2018 - 七首 (076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 零首

牆紙比祖兒唱爛晒吸唔到祖粉票呱
不過我寧願用牆紙REPLACE 心之
至少花千算係2010s 嘅其中一首BIG H ...
CunninG 發表於 2020-4-5 14:25

我覺得小日子甚至天窗都好聽過花千樹

天地一沙鷗 is the worst choice so far

另外原來牆紙入唔到決選但花千樹得?拗爆頭 ...
just11256 發表於 2020-4-5 14:22

呵呵 可惜cm會員真係喜愛首歌

#sorry我笑咗
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

截至第七十六位

2012 - 七首 (081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
...
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 14:29

19年可能去晒高位

心之都係2010s 嘅其中一首BIG HITS
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

咁樣D人應該唔會延伸去聽 ...
powerful 發表於 2020-4-5 14:25

換個角度睇,揀一首反傳統嘅歌曲後而吸引到大家嘅注意力
真心睇下大家寫嘅嘢

利申自嘲,因為無expect過大家咁care延伸嘅選擇

咁樣D人應該唔會延伸去聽 ...
powerful 發表於 2020-4-5 14:25
黎緊有部分延伸聆聽既歌係特意介紹比大家既side track/本地非主流音樂
而曲風或者題材上係同上榜作相似既
所以繼續期待下先啦
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

覺得侘寂應該好快就會出現,
因為應該四首高質歌分薄哂Gin啲票

牆紙
破相
mosesming 發表於 2020-4-5 13:53

破相Better 花千

Gin Lee - 3 (76, 83, 84)
容祖兒 - 2 (77, 78)
周國賢 - 2 (79, 86)
Kolor - 1 (80)
張繼聰 - 1 (81)
群星 ...
mosesming 發表於 2020-4-5 14:17

截至第七十六位

...
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 14:29

Thank you

換個角度睇,揀一首反傳統嘅歌曲後而吸引到大家嘅注意力
真心睇下大家寫嘅嘢  

利申自嘲,因為 ...
CunninG 發表於 2020-4-5 14:37

你唔Share都唔記得送禮有呢首歌

雖說祖兒的情歌都經已耳熟能詳,但每次
都令聽眾痛入心靡。

見大家咁熱烈討論延伸聆聽 咁我都分享下點解最後揀我說
原本想推相同題材 就諗起陳伯首原諒我要高飛
不過寫寫下又諗起當年大家點解幾鍾意天地一沙鷗...係因為佢加入環球之後仲未做返bma個類「大歌」
所以派完三首cm都好麻麻既歌 下半年既逆轉就係靠呢首歌開始

我一直對今天終於一人回家入百大最有信心 所以延伸無打算推呢首
突然就想起bma後期有呢首我說 都係循序漸進 都係bold & beautiful
而佢紅館演出留呢首歌做(假既)完場曲 我相信對Gin嚟講 絕對係舉足輕重
其中一句歌詞係咁: 「望向白雪堅強地學 如果知更跟你一起」
沙鷗 x 知更 希望勉強地都叫match啦

好 抒發完畢

Thank You  
支持 Gin Lee 同祖兒
616.1314 發表於 2020-4-5 14:21

Support 美煎

心之科學都可以算係一個小亮點嘅
花千樹真係完全聽唔出有咩特別,除咗 k 之外,鍾意首歌都係咁話
牆紙同黃昏都係罕有地成功嘅嘗試,希望後者入到

慣了與你一起 才明白一起 偏偏阻礙我更遠見地
海鷗只跟海鷗一起 怎麼服氣

期待下次紅館唱

不過寫 ...
JasOh103 發表於 2020-4-5 15:04

我說絕對係煎既top5

不過寫 ...

支持, 如果有我說, 我唔會投終於一人
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

支持, 如果有我說, 我唔會投終於一人
kevinlai1621 發表於 2020-4-5 16:00

都幾underrated既一首power ballad
見佢入唔到二百大所以盡少少力推
我說絕對係煎既top5
cy_lee96 發表於 2020-4-5 15:59

可唔可以試下搵返舒文做歌 佢好識得發掘煎既優點

都幾underrated既一首power ballad
見佢入唔到二百大所以盡少少力推

可唔可以試下搵返舒文做歌  ...
JasOh103 發表於 2020-4-5 16:20

舒文歸邊Aga,唔得閒再幫
Gin就Eric Kwok->Alex Fung->Alvin Leong

祖祖洞悉天機牛頭馬面扮鳩你
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

不過寫 ...

我說

我個人 天地一沙鷗延伸 空港 (或空港 延伸 天地一沙鷗)

2首歌一齊聽到我想飛 解壓

不過寫 ...

SUPPORT!! 我都覺得我說係一首被 underrated 既好歌
二〇二三年度全女班投票

天地一沙鷗 is the worst choice so far

just11256 發表於 2020-4-5 14:22

Oh good, I thought I was the only one who didn't care for this song at all.

But my pick for worst choice so far is actually 光源. These kinds of chicken soup for the soul type songs can be found multiple time each year. And most of them don't need to steal a hookline from another song repeatedly.

Honey, and my pick for worst choice so far is 停半分鐘聽一闋歌. That song stinks. BARF!

樓上幾位會員都正中我心聲

五首worst pick: 停半分鐘聽一闋歌、光源、花千樹、天地一沙鷗,我會再加埋大吟釀 (好聽可以講係變得穩重,其實係變得平庸)

呢個選舉其實從來冇界定過係要以質素行先 時代意義行先 定只係流行度行先
由其是呢個選舉我哋集合左專業啲嘅音樂版主 亦有普通樂迷身份嘅會員
每個人投票都有唔同標準 每個人嘅100大都可以好唔同
大家都知CM都係關注mainstream流行樂為主 結果出到嚟偏流行係預期之內
我哋內部亦都研究過唔同方法先得出呢個投票玩法去平衡各方面嘅考慮
而我哋內部對成個賽果嘅多元性其實已經比半年前預期嘅高
最後想講呢個唔係一男子決定嘅結果 所以結果出到嚟係點 我都係RESPECT

Oh good, I thought I was the only one who didn't care for this song at all.

But my pick for worst ...
kin888 發表於 2020-4-5 18:36

I personally think “chicken soup for the soul” songs are exactly the type of songs that represent the 2010s.
Considering the 2000s was loaded with love songs (typically heartbreaks or happily ever afters) - it makes sense that more empowering anthems appear in this list, because that is what set both decades apart.

I’m actually glad to see 光源 getting in over 食物鏈 & 天地一沙鷗 over 雙雙. You can’t deny the fact that Mag & Gin are the powerhouse vocalists who debuted within these 10 years, and if they deserve a spot here, these two songs undoubtedly are the ones that truly highlight their strengths and are ‘real’/personal at the same time.

Pleased with the choices from other cm members. Great taste, honeys!
Don’t let a music critic discourage you

I personally think “chicken soup for the soul” songs are exactly the type of songs that represent ...
JasOh103 發表於 2020-4-5 19:25

Well said!
二〇二三年度全女班投票

天地一沙鷗其實都係cm2018年第三季選第二位同2018共和最歌第三位。。。都反映呢首係會員的選擇吧。

講啲開心既,我目前最鍾意既作品都係我自己寫既很不低調

成個百大選根本就唔會please到所有人
係我角度, 我覺得係紀錄, 由唔同單位貢獻
藉住呢幾首歌反映歌手或創作人嘅成果甚至歌曲嘅故事同當代意義
如果你真係要judge呢首點解入, 個首唔入, 咁就由自己話事去整一個自己覺得最高質嘅
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

當然每人標準一定有唔同,講真整得百大選都肯定會有不一既作品,其實咁多年黎點都大概預估到某D CM口味。

賽果出到黎亦係應該歡迎唔同意見交流,尊重唔代表認同。我補充得既當然係個人意見啦。

我其實都好唔鍾意心之科學呢首歌,但相對地呢首入百大,我能夠理解到個原因係充份,至少係同歌者故事幾貼身。

於我而言,花千樹就真係難D 去辯解,不論曲式、歌詞、演繹等,當然大家鍾意呢樣野係未必需要去解釋。

I personally think “chicken soup for the soul” songs are exactly the type of songs that represent ...
JasOh103 發表於 2020-4-5 19:25

I should say that I know going in, it wasn't likely that I will love all 100 songs or that all 30 songs I vote will make it (still holding out hope on this front though). But that's the fun part about this project!

可唔可以試下搵返舒文做歌 佢好識得發掘煎既優點
JasOh103 發表於 2020-4-5 16:20

GT 我不是你的觀賞魚
覺得侘寂應該好快就會出現,
因為應該四首高質歌分薄哂Gin啲票
sunnyay1231 發表於 2020-4-5 14:42

每個單位唔係最多3首咩?
煎已經完左?
Edit: 冇野了,睇返第一頁原來取消左依樣野

I should say that I know going in, it wasn't likely that I will love all 100 songs or that all 30  ...
kin888 發表於 2020-4-5 19:59

Very true indeed! It has been fun taking part in all of this
I welcomed this list with an open heart and an open mind, knowing there will be choices that I disagree upon.
Bet we’d share some common ground for our respective 30 songs too. Let’s hope they all get in

Enjoy the rest of the ride!

Honey, and my pick for worst choice so far is 停半分鐘聽一闋歌. That song stinks. BARF!
bagfgfcde 發表於 2020-4-5 18:40

Agree
但呢首歌對好多樂迷都有好大意義

我會尊重賽果

冇參與投票
所以純粹睇下賽果
So far都冇咩明顯好差嘅歌
一定好過四台頒堆金曲先
DM多仔多到覆唔哂

冇參與投票
所以純粹睇下賽果
So far都冇咩明顯好差嘅歌
一定好過四台頒堆金曲先 ...
mosesming 發表於 2020-4-5 20:26

至少有值得討論既地方。淨係呢一版所argue既都幾有養分啊,有時要有正有反衝撃先睇到大家看法。

當年我都有俾冠我說 覺得呢首真係嚴重被underrated
值四台冠過GinLee的故事
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Does Gin really deserve so many spots? Fallin and 今天終於一人回家 are good picks but 天地一沙鷗 is your run of the mill empowerment ballad.
I talk a lot of BS.

留名!

心之都係2010s 嘅其中一首BIG HITS
616.1314 發表於 2020-4-5 14:36

諗起上年 Pretty Crazy 啲觀眾自動波大合唱
當年我都有俾冠我說 覺得呢首真係嚴重被underrated
值四台冠過GinLee的故事
帥小寶` 發表於 2020-4-5 22:36

me 好似比咗十大第四定唔知第三

竟然係今生不回家
我expect係星塵+有時..

竟然係今生不回家
我expect係星塵+有時..
harry 發表於 2020-4-6 09:55

其實我覺得周爸應該仲有

二零一零年代百大單曲

鋼鐵是怎樣煉成的
[2010]

唱  何韻詩
曲  Vincent Chow
詞  黃偉文
編  王雙駿
監  王雙駿、hocc@goomusic

血肉之驅再強再壯,也終究不敵來自四面八方的攻擊。對世界的期
待,經過年月的謊言和摧殘,無可避免讓我們看來堅強也會脆弱的靈
魂變得小心翼翼。既是無人可依靠,那便築起「密封罩」好好包裹自
己。這首歌不但應用在打滾在職場中營營役役的我們,若用來形容當
下小心防備病毒的社會,也意外地合適。相信一塊刀槍不入的鋼鐵軟
弱的一刻,盔甲卸下的瞬間,要的是彌補痛傷,送上窩心的暖意。

延伸聆聽
〈有淚多好〉林奕匡 [2017]
每個人最難跨過的心理關口莫過於要直視自己的軟弱。越是要逞強,
找個時間哭乾了眼淚,釋放情緒才能繼續前行。

海裡睡人
[2018]

唱  eason and the duo band
曲  盧凱彤、孫偉明
詞  盧凱彤
編  the duo band
監  王雙駿

作品誕生來自盧凱彤 Ellen 多年前於 duo band 演出在後台時的即興
創作,後期因《L.O.V.E.》專輯製作期延長,令作品一直未能面世。
旋律徘徊於低音部分,是她獨有創作歌曲風格。同時由她承包的歌詞
部分就如一篇簡短的詩文般引人入勝。即便全曲簡約而平淡,配上鋼
琴、長笛等配樂,置身在天空中自由自在的感覺,結合而成讓人沉醉
在這個優美的境界。結合與分離也是源自命運的安排,而這種淡然的
大愛更感受這種珍而重之的感情。

延伸聆聽
〈如果還有時間〉盧凱彤 [2012]
另一首 Ellen 描寫懷念的作品,小提琴、結他以及鼓結合而成的創
作,令人泛起回憶,扣人心弦。

Good Night
[2012]

唱  觸執毛
曲  觸執毛
詞  觸執毛
編  觸執毛
監  觸執毛

對很多頂尖音樂人而言,他們最受歡迎的作品,未必是最能代表他們
的,比如〈好心分手〉之於盧巧音,比如〈Creep〉之於 Radiohead。
香港獨立搖滾指標樂團觸執毛最為人熟知的〈Good Night〉卻是個例
外,從主音高亢獨特的演唱到出其不意的節拍轉換、由大合唱的副歌
高潮至貝斯與電結他輕輕彈著的尾奏,〈Good Night〉完全不按常理
出牌,正如樂團名字般天馬行空,亦承繼他們招牌數搖變化多端的特
色。論名氣、論音樂,〈Good Night〉都稱得上是觸執毛的「代表
作」。

延伸聆聽
〈Higher Higher〉觸執毛 [2014] 、〈Days of haze〉tfvsjs [2013]、
〈The Loving Mothers〉雞蛋蒸肉餅 [2017]
獨立音樂在新時代慢慢興起,作品創新度建立其獨特的個性,成為年
輕人追捧對象。

你倫敦.我紐約
[2013]

唱  藍奕邦
曲  藍奕邦
詞  藍奕邦
編  何山
監  何山、藍奕邦

藍奕邦的創作一向很誠實,《優與美》毫不保留的赤裸更成就其音樂
上的高峯,〈你倫敦.我紐約〉作為專輯作品亦毫不例外。何山的編
曲營造高傲及具距離感的大都會氛圍,沒有如前作般過多花巧但已相
當搶耳,由開初至結尾貫穿的和聲又像註腳般,隱隱透出冷酷的外表
下對愛情溫熱的渴望,不直白的歌詞亦為聽眾留下無窮的想像空間。
倫敦紐約,命中註定永遠相隔一片大西洋,看似這麼近又那麼遠,縱
然結局未能開花結果,但真實發生過的愛足以刻骨銘心。

延伸聆聽
〈晚晚禮拜六〉藍奕邦 [2011]
選以 Disco 曲風作為當時重新出發的轉型作品得到聽眾喜愛,可以說
是他音樂事業中的轉捩點。

忘川
[2012]

唱  陳僖儀
曲  陳僖儀
詞  李峻一
編  Walter Wong
監  陳西敏

陳僖儀是近代失去的一把好聲音,〈忘川〉由她親自譜曲,成為個人
代表作之一。作品講述情人分離時的悲痛,Sita 的演繹流露出無形的
苦澀,昇華了作品的情感。用心演繹的作品會流傳一世,到現時作品
依然歷久常新,同時還帶有一點遺憾及惋惜,盼望後世仍然會有人記
得這位出道不足兩年就黯然離世的新星。

延伸聆聽
〈記念悲〉陳僖儀 [2011]
充滿憂傷與哀愁,心如刀割的滋味,嘗盡苦澀無法忘懷,陳僖儀的出
道作令人印象深刻。

特別鳴謝:bagfgfcde(073)、chachacharlie(075)、chanchan0909(074)、
kwanie(071)、-Prince-(072)、weiquan(071)

71 72
DM多仔多到覆唔哂

開心可以寫到觸執毛呢首
另外恭喜Sita