返回列表 發帖
睇好serrini入十大
我估錯這個世界得到教訓

呢一log我比較無感,不過SM同小明終於出現,預計無盡同傳奇會係佢地既第一名代表作  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-9 14:06

我都係對SM同人瑞已經無晒感覺

水星逆行
只要和你在一起
到此為止
說一句
舊街角

應該唔會冇嘅 ...
mosesming 發表於 2020-4-9 14:32

希望有舊街角話晒呢一首可以令碎雅甩晒啲港女臭G味

全身發力支持金毛玲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

Serrini都未出場
帥小寶` 發表於 2020-4-9 20:10

Serrini 係 CM 好明顯係主流啦

我覺得未來見好大機會第一
始終CM+坊間大熱
加上係近年作品 RB又唔似有邊首歌會搶好多票 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-9 17:26

無第一都係十大熱門
同樣十大熱門應該係最後的信仰同青春頌重有cum with me

-Prince- 發表於 2020-4-9 21:35

我知道明荃太大眾
所以冇人投
DM多仔多到覆唔哂

咁小巧一定冷門了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

如果未來見係至尊都真係實至名歸 !!
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

陀飛輪夠喺kkbox長期top 50
timc524 發表於 2020-4-9 21:06

心淡好似都係~_~

Frankiekiekie 發表於 2020-4-9 21:32

我覺得頭兩首真係佢樂壇生涯最嶺鋒

此言差矣

Janice同Jason未出
呢兩個照計都會有歌入
但應該唔會太高位
DM多仔多到覆唔哂

呢兩個照計都會有歌入
但應該唔會太高位
mosesming 發表於 2020-4-9 21:46

Janice 一向 CM 成績唔算特別好,估佢冇份
Jason 別來無恙應該成績唔錯 bor

十大應該係
榮光 人話 未來見 末日快車 該死的快樂 Don't text him 突然一生人 家明(獨家村)剎那的烏托邦 油尖旺金毛玲
或者Pretty Crazy
喜歡祖兒
我估錯這個世界得到教訓

十大應該係
榮光 人話 未來見 末日快車 該死的快樂 Don't text him 突然一生人 家明(獨家村)剎那的烏托邦 ...
mrshadowll 發表於 2020-4-9 22:03

希望Serrini真係有咁高

希望Serrini真係有咁高
WZA111 發表於 2020-4-9 22:27

Serrini有咁高嘅話
真係要請佢嚟拍條片
DM多仔多到覆唔哂

無第一都係十大熱門
同樣十大熱門應該係最後的信仰同青春頌重有cum with me ...
Frankiekiekie 發表於 2020-4-9 21:35

十大估有 未來見 獨家村 願榮光歸香港 人話 在錯誤的宇宙尋找愛 最後的信仰
之後估唔到了 分分鐘kay同小明會多過一首

十大應該係
榮光 人話 未來見 末日快車 該死的快樂 Don't text him 突然一生人 家明(獨家村)剎那的烏托邦 ...

唔信末日快車會TOP10
利申鍾意呢隻歌

十大應該係

Yo, what are you smoking?

呢到有 5 位由頭到尾有投票 + 幫手譜寫整合
chanchan0909 發表於 2020-4-9 20:47

this is my honor to be one of the writers

可以係度賣個關子
頭60都仲有你地所謂既冷門歌
-Prince- 發表於 2020-4-9 19:31

多謝仲比我一個希望,in gin lee I trust!

我懷疑末日快車冇份
咁高位都仲未出

王菀之冇4首十大都講唔過去
喜歡之兒
我估錯這個世界得到教訓

王菀之冇4首十大都講唔過去
喜歡之兒
mrshadowll 發表於 2020-4-9 23:07

之兒依家一首都冇

呢兩個照計都會有歌入
但應該唔會太高位
mosesming 發表於 2020-4-9 21:46

穿花蝴蝶睇高一線

有生命之花

睇好yoyo十大

睇好yoyo十大
帥小寶` 發表於 2020-4-9 23:17

銀髮白
DM多仔多到覆唔哂

之兒依家一首都冇
stephybest 發表於 2020-4-9 23:14

cm d人又點會放過佢
我估錯這個世界得到教訓

如果 Janice 100 大都入唔到真係好慘,不過佢又唔似咁高位

Waiting for 別來無恙同天敵...
I talk a lot of BS.

Janice may have better luck for album? Her 2 songs in the final list really doesn't stand out enough, I think.

覺得係因為janice最經典的係離家出走,My love my fate個期,其他歌一比之下雖然好聽但又未到最classic.

反而2010後出道歌手所有歌曲都係可選擇範圍,選最高峰則可,所以Gin lee falling都入到。

直覺話俾我知 Run Away會入

直覺話俾我知 Run Away會入
帥小寶` 發表於 2020-4-10 00:15

一早出咗場...

火鳥 同幸福之歌 竟然禁早出現
有d驚訝

Frankiekiekie 發表於 2020-4-9 21:32

我都希望碎雅喺入依首

好擔心碎雅 希望有份啦 5首邊首入到都開心
我就投咗7字歌既 不過好似到此為止最大機會?
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

原來說再見了吧決選都入唔到
希望世界變了樣入到

到此為止高過火鳥又好似唔太講得過去
帥小寶` 發表於 2020-4-9 15:09

咁嘅角度去諗個 list 會越嚟越唔 make sense……唔通到此為止高質過枯榮咩
所以唔可以太執著排名,呢種 aggregate list 最終都只係鬥 popularity

我覺得eason 應該5首都會入哂
因為連海裏睡人都有,其他真係年度大熱作,無可能唔入
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

咁嘅角度去諗個 list 會越嚟越唔 make sense……唔通到此為止高質過枯榮咩
所以唔可以太執著排名, ...
just11256 發表於 2020-4-10 06:23

大樂必易
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

所以唔可以太執著排名, ...
just11256 發表於 2020-4-10 06:23

以popularity vote 而言,CM 目前百大選都算平衡得唔錯

二零一零年代百大單曲

山林道
[2016]

唱  謝安琪
曲  周博賢
詞  黃偉文
編  周博賢
監  周博賢

這些年來,在她心目中有多少個年頭都是美好的光景呢 ? 還是從來都
是憑初心去默默經營而不去計算 ? 由寂寂無聞,到嶄露頭角,到一夕
爆紅,到谷底自困,〈山林道〉是謝安琪出道十周年的紀念歌曲。一
手帶她出道兼為旋律創作的周博賢,這十年來合作無間,箇中意義甚
大。而黃偉文一方面為她別出心裁譜上自傳式的歌詞,道出她在山林
道上班錄音的奮鬥故事;另一方面延續〈囍帖街〉的本土情懷,借
〈山林道〉抒發她對香港急速轉變的感想,唱盡血泊,鏗鏘有力,並
提醒大家做人要毋忘初衷。

延伸聆聽
〈Go With The Flow〉周國賢 [2012]
面對一切的起伏能夠以隨遇而安的心態對待,周國賢的作品同樣能幫
助聽眾提升修為,收獲人生瑰寶。

好不容易
[2011]

唱  方大同
曲  方大同
詞  方大同
編  方大同
監  Edward Chan、Charles Lee、方大同

歌曲曲詞合力締造一條穩定長久的愛情方程式:依靠逐丁點的信任經
營,再層層遞增為對方投放心血。六十人弦樂團於歌曲末段的細膩演
奏,作這顆結晶在婚宴繞場致謝的配樂,並隨平穩的節拍寄予細水長
流的祝福。這套成功平衡節奏藍調與流行元素的「方情式」,令方大
同再度、亦理所當然地獲得主流樂壇垂青。

延伸聆聽
〈勾手指尾〉鍾一憲 / 麥貝夷 [2011]
曾經風靡一時的合唱情歌,及後二人亦不斷共同推出新作,細說甜蜜
情侶間的相處之道。

到此為止
[2012]

唱  連詩雅
曲  周柏豪
詞  林若寧
編  周錫漢、徐浩、黃兆銘
監  周錫漢、Edward Chan、周柏豪

苦情歌在廣東歌市場一直大行其道,時至今日依然流行,連詩雅最廣
為人知的代表作〈到此為止〉亦成為這個年代的情歌經典,負責作曲
的周柏豪亦在這個年代交出幾份流行度十足的情歌旋律。多年來有不
少歌手亦曾翻唱此曲,但始終都是原唱更為深入民心。歌曲的 Lyric
Video 在當年亦較為新穎,逐張歌詞紙翻頁為連詩雅翻出過千萬點擊
率,亦正好記載唱片公司透過 YouTube 等新媒體平台爭霸的起點。

延伸聆聽
〈分手是常識吧〉鄭欣宜 (ft. Supper Moment) [2015]
情侶間內心憤怒積累而成,無法再埋藏心中而爆發,鄭欣宜以
Supper Moment 聯手打造,合演一場超越愛情以外的怨恨,對價值
觀的批判控訴。

陀飛輪
[2010]

唱  陳奕迅
曲  Vincent Chow
詞  黃偉文
編  Gary Tong
監  Alvin Leong

你的人生中大部分時間用了來做什麼?賺些未必真正能享受到的物
質?當你年華老去時,驀然回首才發現原來一切都是徒勞無功。十年
又過去,凝望著不斷溜走的時間,物是人非總使人後悔當初浪費光
陰。不經不覺,〈陀飛輪〉推出至今經已十年,但於現在聽仍不過
時,更帶來多一份無力感。

延伸聆聽
〈時光〉許廷鏗 [2013]
時光一瞬即逝是眾人皆知的事實,但人們總要到失去時才懂得珍惜。
因此每一首以時光為主題的歌曲,都應該歷久常新,時刻為善忘的城
市人帶來覺醒。

肥媽有話兒
[2019]

改編詞及製作  CLS Express

社會運動熾熱起各式各樣的改編創作,云云的作品之中,〈肥媽有話
兒〉最深得聽眾歡迎,語錄取材至肥媽在撐警集會的演說,經剪接後
的作品成為批評港警使用過度武力對待示威者的嘲諷。作品在網上廣
泛流傳,亦吸引多人翻唱以及再衍生出更多的版本,某程度上可反映
出人民智慧及創意,「二次創作」經已在當代有著一定位置。

延伸聆聽
〈An Eye For An Eye〉PèPèA [2019]
在眾多因反送中運動而衍生的歌曲中,本地rappers的創作佔了一定
的比例,〈An Eye For An Eye〉的rap部分便是以警察執勤時濫用武
力的事例為主題。這類型的創作令獨立音樂湧現了不少新聲音。

特別鳴謝:ed8671ed(053)、John(053)、josey(054)、
Mic2001(052)、misterben111(052)、RVHOCPC(051)、timmy(055)、
謝安琪官方國際歌迷會(055)

呀~~~~~~~~~~
DM多仔多到覆唔哂

Kay shiga出場

肥媽好勁!

山林道
呀~~~~~~
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

3 - 陳奕迅 (52, 74, 92)藍奕邦 (62, 66, 72)Gin Lee (76, 83, 84)
2 - 方大同 (54, 97)張敬軒 (56, 90)Supper Moment (57, 59)C AllStar (69, 89)吳雨霏 (70, 95)容祖兒 (77, 78)周國賢 (79, 86)
1 - CLS Express (51)連詩雅 (53)謝安琪 (55)方皓玟 (58)楊千嬅 (60)王嘉儀 (61)馮允謙 (63)林宥嘉 (64)鄭欣宜 (65)黎曉陽 (67)林憶蓮 (68)陳僖儀 (71)觸執毛 (73)何韻詩 (75)Kolor (80)群星 (82)陳蕾 (85)古巨基 (87)周柏豪 (88)MastaMic (91)麥浚龍 (93)林欣彤 (94)鄧小巧 (96)許廷鏗 (99)薛凱琪 (100)
0.5 - 張繼聰 (81)王菀之 (81)鍾舒漫 (98)鍾舒祺 (98)

-----------------------
各歌手候選歌曲數量(不包括featuring)
5.5 - RubberBand、Supper Moment、方皓玟、王菀之、謝安琪
5 - C AllStar、Gin Lee、周國賢、容祖兒、連詩雅、麥浚龍、陳奕迅、盧凱彤
4.5 - 林二汶
4 - AGA、Serrini、古巨基、吳雨霏、林欣彤、林奕匡、許廷鏗、張敬軒、楊千嬅
3.5 - 岑寧兒
3 - Robynn & Kendy、王嘉儀、何韻詩、周柏豪、鄧小巧、藍奕邦、陳健安
2.5 - 鍾舒漫
2 - Dear Jane、JW、Kolor、My Little Airport、小肥、陳蕾、衛蘭、小塵埃、方大同、林憶蓮、馮允謙、薛凱琪、鄭秀文、陳柏宇
1.5 - 黃淑蔓、莫文蔚
1 - at17、CLS Express、Jude、Fabel、G.E.M.、The Hertz、LMF、MastaMic、Nowhere Boys、Swing、ToNick、泳兒、逆流、鄭融、群星、林宥嘉、吳業坤、李克勤、香港人、粉紅A、符致逸、梁詠琪、黎曉陽、蘇永康、麥家瑜、關楚耀、鄭欣宜、盧巧音、觸執毛、火炭麗琪、雞蛋蒸肉餅
0.5 - Survive Said The Prophet、張繼聰、鍾舒祺、英仁合唱團
0.33 - 陳豪、林保怡、黃德斌
DM多仔多到覆唔哂