返回列表 發帖
Khalil 入唔到 top 50
Sad

51 好正
希望唔會成為大家心中嘅worst pick啦

心姐開齋
我都有投山林道
恭喜 Shiga
051 最正!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

51 好正
希望唔會成為大家心中嘅worst pick啦
CunninG 發表於 2020-4-10 14:06

應該係好多人心中嘅best pick
DM多仔多到覆唔哂

截至第五十一位

2010 - 五首 (052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 五首 (054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十一首 (053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 三首 (066, 069, 072)
2014 - 六首 (058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 三首 (059, 080, 089)
2016 - 五首 (055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 兩首 (061, 096)
2018 - 八首 (074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 兩首 (051, 063)

家明應該無了

Eason 5首入哂不是夢
Kay 5.5首入哂都不是夢
DM多仔多到覆唔哂

家明應該無了
kayzzz 發表於 2020-4-10 14:08

我投咗獨家村、你們的幸福同山林道
二〇二三年度全女班投票

其實我以為會有 recency bias
不過而家咁睇情況好似相反
又或者真係有 bias 近年既歌全部高位

成功召喚Shiga

山林道都入到咁唯一懸念就係嗰0.5
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

成功召喚Shiga

JasOh103 發表於 2020-4-10 14:14

你肯定 家明>山林道?

BTW 好不容易係咪暫時出現最長既一首?
CD版有6分20秒

成功召喚Shiga

JasOh103 發表於 2020-4-10 14:14

我覺得唔難
因為嗰0.5首係近年最hit嘅歌之一
DM多仔多到覆唔哂

你肯定 家明>山林道?
kayzzz 發表於 2020-4-10 14:15

我只係投咗兩首琪琪 (榜主+決選)
而其中一首就係家明
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

你肯定 家明>山林道?

唔好睇少家明
家明都算係抗爭界hit歌
DM多仔多到覆唔哂

肥媽都有

92>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>52

又或者真係有 bias 近年既歌全部高位  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 14:13
以暫時既戰況去睇 大家都係鍾意一零年代頭既歌多d
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

我華麗登場喇

恭喜美雅

投咗山林道同好不容易
恭喜恭喜!!

心姐終於開齋 正

專輯入選歌曲龍虎榜:
3 - 藍奕邦《優與美》 (62, 66, 72)
2 - 陳奕迅《Time Flies》 (52, 92)、Gin Lee《Gin Lee》 (83, 84)
DM多仔多到覆唔哂

你肯定 家明>山林道?

肯定

專輯入選歌曲龍虎榜:
3 - 藍奕邦《優與美》 (62, 66, 72)
2 - 陳奕迅《Time Flies》 (52, 92)、Gin Lee《G ...
mosesming 發表於 2020-4-10 14:25

Gin Lee 好勁
二〇二三年度全女班投票

cymusic 發表於 2020-4-10 14:21

但2018又好勁
DM多仔多到覆唔哂

Eason 5首入哂不是夢
Kay 5.5首入哂都不是夢
mosesming 發表於 2020-4-10 14:11

連海裡睡人都入埋,都應該全中機會高
但陀飛輪五十大不入,一絲不掛更接近百大邊緣,早幾年真係好難想像

053 解釋首歌既代表性寫得幾好,創 lyric video 熱潮先河係值得肯定,咁睇又唔會覺得首歌位置太高,開頭仲以為 top 50

cymusic 發表於 10/4/2020 14:21
年代頭比12 年嗰堆好聽但唔HIT 嘅歌拉大咗個POOL 啫

RB5.5首候選 但係而家出左一半都咪見佢地身影 唔知係驚定係喜

連海裡睡人都入埋,都應該全中機會高
但陀飛輪五十大不入,一絲不掛更接近百大邊緣,早幾年真係好難想像
...
powerful 發表於 2020-4-10 14:42

到此為止 以hit度黎講值得頭20位

到此為止個排名咁低都幾意外

到此為止 以hit度黎講值得頭20位
kayzzz 發表於 2020-4-10 14:47

咁陀飛輪 hit 度都頭十。話時話呢浸有三首年度至尊歌,兩首商台,一首CM

我估部分hit歌排得低係因為有另一首更勁嘅歌分/搶票
所以我估Shiga仲有一首
DM多仔多到覆唔哂

13 年三寶都未出場
佢哋應該TOP 20 都有?

截至第五十一位

2010 - 五首 (052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 五首 (054, 060, 068, 070, 077)
2012 -  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 14:07

2012 依然大幅領前,但我睇返入選歌又真係首首都堅

原來肥媽首歌個歌手係計落youtuber CLS express度
我轉番先
DM多仔多到覆唔哂

2012 依然大幅領前,但我睇返入選歌又真係首首都堅
powerful 發表於 10/4/2020 14:56
2012 依然大幅領前因為佢哋好聽但唔HIT
所以沉晒喺100 大嘅底度?
預計TOP 50 應該只得返少少?

預計TOP 50 應該只得返少少? ...
kwanie 發表於 2020-4-10 15:04

其實2013年3首有2首都係邦邦
雖然之後應該有大量big hit推番高條數
DM多仔多到覆唔哂

預計TOP 50 應該只得返少少? ...
kwanie 發表於 2020-4-10 15:04

人非草木、只有一事、Better Me 其實都算minor hit?

忘川、今天終於 係之後都叫多人識返

youtube 生命之花兩版夾埋都250萬,計埋kay版就300萬

Good Night 係當年 indie 界其實算 big hit

告別我的戀人們印象中都受歡迎,但睇返點撃率又真係一般

人非草木、只有一事、Better Me 其實都算minor hit?

忘川、今天終於 係之後都叫多人識返 ...
powerful 發表於 2020-4-10 15:09

應該話呢啲歌由新出到決選之間有8年俾佢地證明自己嘅水準
但成績始終都唔夠一出就hit嘅歌咁勁
DM多仔多到覆唔哂

忘川、今天終於 係之後都叫多人識返

告別我的戀人 ...
powerful 發表於 2020-4-10 15:09

忘川當年一出 喺我既年齡層都算係OK hit

忘川當年喺我既年齡層算係好hit
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 15:14

Sita冇走嘅話
啲歌應該會hit到好多年
DM多仔多到覆唔哂

CM d尊貴會員又點會揀d好受歡迎嘅歌,十大一定好噴
我估錯這個世界得到教訓

CM d尊貴會員又點會揀d好受歡迎嘅歌,十大一定好噴
mrshadowll 發表於 2020-4-10 15:19

我覺得唔會
十大之所以做到十大
就係因為啲歌滿足到絕大部分人唔同嘅口味
所以都幾肯定十大會係大路嘢
DM多仔多到覆唔哂

我覺得唔會
十大之所以做到十大
就係因為啲歌滿足到絕大部分人唔同嘅口味
所以都幾肯定十大會係大路 ...
mosesming 發表於 2020-4-10 15:23

CM會員嘅大路嘢 王菀之
我估錯這個世界得到教訓

應該係好多人心中嘅best pick
mosesming 發表於 2020-4-10 14:07

51 令到年代選變得無咁莊重

又或者真係有 bias 近年既歌全部高位  ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-10 14:13

2019年部分歌可能真係會佔據好高位置 (如果相隔返幾年可能會低位D)

2019年部分歌可能真係會佔據好高位置 (如果相隔返幾年可能會低位D)
powerful 發表於 2020-4-10 15:29

所以我自己選百大都會攤多陣先選
費事特登拉高/拉低2019啲歌
DM多仔多到覆唔哂

13 年三寶都未出場
佢哋應該TOP 20 都有?
kwanie 發表於 2020-4-10 14:52

邊三寶

邊三寶
timc524 發表於 10/4/2020 15:46
青春頌無盡任我行